Keystone logo
Universidad Ana G. Méndez – Recinto de Gurabo

Universidad Ana G. Méndez – Recinto de Gurabo

Universidad Ana G. Méndez – Recinto de Gurabo

pengenalan

Dengan sejarah lebih daripada 40 tahun, Universiti Ana G. Méndez, Kampus Gurabo (dahulunya Universiti Turabo) adalah institusi pengajian tinggi swasta yang paling pesat berkembang di negara ini. Diakreditasi oleh agensi-agensi berprestij Tengah Negara Suruhanjaya Pengajian Tinggi, Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo juga mempunyai beberapa akreditasi profesional yang menambah segel kualiti kepada pendidikan para pelajarnya.

Kampus utama mempunyai ruang istimewa di kawasan timur tengah Puerto Rico dan lima lokasi yang terletak di bandar-bandar Barceloneta, Cayey, Isabela, Ponce dan Yabucoa menawarkan pelajar persekitaran yang selamat, kebebasan berfikir dan kemudahan fizikal pertama. Di Universiti Ana G. Mendez, Kampus Gurabo anda boleh memilih daripada lebih daripada 100 program akademik di kalangan sijil teknikal, ijazah bersekutu, sarjana muda, tuan dan doktor. Di samping itu, anda boleh belajar secara peribadi atau jauh dengan tawaran akademik dalam talian kami.

Misi, Visi dan Nilai

Misi kami

Universiti Ana G. Mendez. Kampus Gurabo adalah institusi pengajian tinggi dengan tawaran akademik yang luas dibina dalam piawaian kualiti tertinggi. Berkomitmen untuk kecemerlangan pengajaran, penyelidikan, inovasi, pengantarabangsaan dan pembangunan sosio-humanistik penduduk akademik yang berlainan, Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo membentuk warga global, pemikiran kritis yang menyumbang kepada pembangunan dan kebajikan Puerto Rico dan negara-negara lain.

Penglihatan 2025

Visi Universiti Ana G. Méndez, Kampus Gurabo menjadi institusi pendidikan terkemuka dalam pengajaran dan penyelidikan, yang menggalakkan inovasi, keusahawanan, pengantarabangsaan dan kepekaan terhadap kepelbagaian budaya dan alam sekitar.

Nilai-nilai kami

Universiti Ana G. Méndez, Kampus Gurabo komited untuk:

 • kebebasan berfikir dan ekspresi
 • pengiktirafan dan penghormatan terhadap kepelbagaian
 • Menghargai maruah individu
 • kecemerlangan dalam pengajaran dan generasi, penyebaran dan penerapan pengetahuan
 • promosi nilai etika, sosial dan budaya
 • kecemerlangan dalam perancangan, operasi dan perkhidmatan
 • Menghormati alam sekitar dan alam semula jadi
 • promosi kepekaan manusia dan estetika

Buro Millennial / Pexels

128393_pexels-photo-1438072.jpeg

Rektor kami

Dr. David Méndez Pagán, rektor semasa Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo, adalah pendidik yang mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam pentadbiran pendidikan tinggi, hal ehwal antarabangsa, perkhidmatan sokongan pelajar, pendidikan sarjana muda dan Pascasiswazah, pembangunan dan koordinasi program, hubungan korporat dan pengurusan program yang dibiayai oleh sumber luar.

Beliau telah berkongsi pengalaman ini melalui persembahan di beberapa persidangan kebangsaan dan antarabangsa, seperti: Kongres Pendidikan Perbandingan Dunia; Kongres Pendidikan Amerika Kolej Amerika Latin; Persatuan Kolej dan Universiti, persidangan kebangsaan dan antarabangsa; Persidangan Anugerah Pencapaian Kebangsaan Hispanik; Persatuan Pengawasan dan Pembangunan Kurikulum; dan Perpustakaan Digital dalam Skripsi dan Disertasi.

Sebagai pentadbir pendidikan tinggi, Dr Méndez memainkan peranan utama dalam pembangunan program inovatif di universiti negeri dan swasta di Amerika Syarikat, seperti: Universiti New York, Universiti Rutgers, Universiti Texas di Austin dan Universiti dari Princeton. Pengalaman ini membolehkan beliau menjadi dekan pertama pengajian kedoktoran di University of Turabo (UT), hari ini Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo.

Beliau memperoleh satu tahun sabatikal untuk bekerja sebagai pengarah disertasi penerbitan dalam Proquest UMI. Peluang untuk berhubung dengan lebih daripada 600 universiti di seluruh dunia. Selepas itu beliau dilantik sebagai Naib Canselor Hal Ehwal Antarabangsa di UT dan kemudian sebagai Naib Presiden Hal Ehwal Antarabangsa untuk Sistem Universiti Ana G. Méndez (SUAGM) di Puerto Rico. Di mana salah satu keutamaannya adalah hubungan antarabangsa dari perspektif sistemik dan untuk membangunkan pelan pengantarabangsaan menyeluruh yang akan menyokong perkembangan global SUAGM.

Sejak 2013, beliau dipilih untuk menjadi jurucakap dan penyelaras pusat global untuk inisiatif kewarganegaraan global Akademik Impak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNAI). Di mana lebih daripada 1,200 universiti di seluruh dunia sedang membangunkan projek kerjasama yang menyokong sepuluh prinsip PBB, sebagai kewarganegaraan global.

Pada tahun 2014, beliau telah dinobatkan sebagai salah satu daripada 30 pemimpin utama dalam pengantarabangsaan institusi pengajian tinggi oleh Institut Pemimpin Antarabangsa bagi Majlis Pendidikan Amerika dan Persatuan Pentadbir Pendidikan Antarabangsa.

Selama 16 tahun yang lalu, beliau tetap pendidik dan seorang profesor di Sekolah Pendidikan (UAGM-Gurabo).

Dr. Méndez memperolehi PhD dalam Sains Pendidikan di Universiti New York dan sarjana muda di Universiti Puerto Rico, kampus Mayagüez. Dilahirkan di San Juan, Puerto Rico, dia menghabiskan waktu luangnya dan mendedikasikan dirinya untuk seni visual dan muzik. Sebagai seorang artis, karya-karyanya telah dipersembahkan di universiti-universiti di mana dia bekerja dan, dalam sepuluh tahun terakhir, di Festival Seni Sanctastián Institut Budaya Puerto Rico, di mana ia memenangi hadiah pertama di bahagian seni asli.

Bagaimana hendak tiba

Dari kawasan metropolitan

Ambil Lebuhraya Luis A. Ferré PR-52 ke arah Ponce. Selepas memandu selama kira-kira 20 minit, keluar betul di exit 14 yang membawa kepada PR-1 dan PR-30. Tinggal di lorong kanan, pergi ke bawah jambatan dan belok sedikit ke kanan untuk memuatkan ekspres Cruz Ortiz Stella PR-30. Sambung ke PR-30. Pandu selama kira-kira tiga minit. Ambil jalan keluar 4 di sebelah kanan menuju jalan PR-189. Belok kanan untuk menyambung jalan PR-189. Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo akan berada di sebelah kiri kemudian.

Dari kawasan timur

Ambil Cruz Ortiz Stella PR-30 menyatakan ke arah Gurabo. Selepas memandu selama kira-kira 25 minit, belok kanan di exit 4 ke arah PR-189. Belok kiri untuk menyambung ke jalan raya PR-189. Ana G. Méndez University, Kampus Gurabo akan menjadi beberapa langkah di sebelah kiri.

Dari selatan

Ambil Lebuh Raya Luis A. Ferré PR-52 ke arah San Juan. Selepas memandu selama kira-kira 40 minit, ambil jalan keluar di sebelah kanan ke ekspres Cruz Ortiz Stella PR-30. Pandu selama kira-kira tiga minit. Ambil jalan keluar 4 di sebelah kanan menuju jalan PR-189. Belok kanan untuk menyambung jalan PR-189. Universiti Ana G. Méndez, Kampus Gurabo akan berada di sebelah kiri.

Akreditasi

Akreditasi EFMD EquisAkreditasi AMBAAkreditasi AACSB

Lokasi

 • Gurabo

  Universidad Ana G. Méndez, Navarro, Gurabo 00725, , Gurabo

Soalan