Keystone logo
Unitelma Sapienza

Unitelma Sapienza

Unitelma Sapienza

pengenalan

Misi dan sejarah

Unitelma Sapienza adalah satu-satunya universiti Itali dalam talian yang dikendalikan oleh sebuah konsortium yang terdiri daripada perusahaan awam dan dihubungkan secara langsung dengan universiti awam Itali terbaik: Universiti Roma "La Sapienza", dengan 130,000 pelajar dan kakitangan 4,000 guru dan penyelidik. Unitelma Sapienza , melalui penggunaan teknologi maklumat dan metodologi canggih dalam pembelajaran jarak jauh, mendorong akses ke pendidikan tinggi, tanpa batasan ruang, waktu, memberikan perkhidmatan kepada pelajar dan pekerja di luar pejabat, yang tidak dapat mengikuti kegiatan pendidikan biasa. Pengajaran, latihan dan penyelidikan di dalam kampus, menggabungkan pengetahuan ekonomi, pengurusan dan undang-undang yang diperlukan untuk menguruskan perniagaan yang kompleks dalam "masyarakat maklumat" Unitelma Sapienza memberikan perhatian khusus kepada pengembangan penyelidikan, khususnya dalam sektor ilmiah dan ekonomi juga seperti dalam pengelolaan teknologi informasi, dengan perhatian khusus pada teori, model, proses, teknologi, dan aplikasi untuk pengembangan kampus maya melalui Internet dalam pendidikan tinggi. Fokus khas diberikan kepada bimbingan: kami mempunyai tutor yang bersangkutan dengan aktiviti akademik dan tutor yang terutama berkaitan dengan motivasi dan pencapaian matlamat kerjaya pelajar. Kedua-dua angka ini bertujuan untuk meningkatkan interaktiviti dengan pelajar untuk pembelajaran yang lebih koperatif.

Organisasi dan pengurusan

Canselor yang biasanya seorang profesor dan tokoh terkenal dipilih untuk tempoh enam tahun, berperanan sebagai ketua Universiti, mewakili Universiti, dalam aktiviti akademik dan mempengerusikan Senat Akademik yang memimpin keseluruhan upacara utama. Canselor yang hadir, prof. Francesco Avallone selama beberapa tahun mengusahakan penyelidikan yang berkaitan dengan tekanan dan kesejahteraan organisasi. Senat adalah badan akademik kanan Universiti yang memutuskan dasar akademik, perancangan, penyelarasan dan penilaian aktiviti pengajaran dan penyelidikan dan terdiri daripada kedua-dua ahli fakulti dan juga anggota staf. Dari segi undang-undang dan perlembagaan, ia bertanggungjawab untuk aktiviti akademik Universiti - iaitu pengajaran dan penyelidikan. Universiti "Jabatan Undang-undang dan ekonomi" adalah jabatan luas yang memenuhi semua aktiviti akademik dan penyelidikan. menghasilkan penyelidikan kelas pertama dalam pelbagai bidang. Jabatan komited untuk cemerlang dalam pengajaran di peringkat sarjana dan siswazah. Lembaga Pemegang Amanah adalah badan korporat yang ditubuhkan oleh Statut dengan tanggungjawab penuh untuk kerajaan dan kebajikan Universiti dan semua kepentingan yang berkaitan dengannya termasuk pelajar, fakulti, kakitangan, dan alumni. Ia diwakili oleh tokoh-tokoh terkemuka dari institusi akademik Itali dan Masyarakat Sivil, Tanggungjawab adalah:

 • Penentuan matlamat utama Universiti dan persetujuan dasar dan prosedur untuk melaksanakan tujuan tersebut.
 • Kajian dan kelulusan anggaran operasi dan modal Universiti.
 • Tanggungjawab lain seperti undang-undang, arahan pemerintah.
 • Universiti memastikan bahawa semua aktivitinya dikenakan jaminan kualiti, penilaian, dan peningkatan melalui penilaian berkala oleh badan-badan utama.

Hubungan antarabangsa

Unitelma Sapienza komited untuk meningkatkan tahap penyertaan antarabangsa untuk Universiti dan populasi pelajarnya; khususnya:

 • Dalam membuka kemungkinan baru untuk penyertaan pelajar dalam EU menyeru mobiliti pelajar antarabangsa melalui (Erasmus);
 • Meningkatkan penyertaan staf teknikal akademik dan pentadbiran dalam EU menyeru mobiliti antarabangsa fakulti dan kakitangan;
 • Membangun dan menghasilkan aktiviti dalam talian yang ditujukan untuk pasaran antarabangsa, juga melalui perjanjian dengan pihak ketiga;

Dalam konteks ini, aktiviti projek merangkumi perasmian bahagian laman webnya dalam bahasa Inggeris; pengaktifan kursus latihan yang ditawarkan dalam Bahasa Inggeris sahaja (Master dalam Kerjasama Antarabangsa, Kewangan dan Pembangunan); penghasilan kursus latihan dalam dua bahasa (Perancangan Projek dan pengurusan Projek); terjemahan Bahasa Inggeris dari beberapa sarjana yang ada (Neonatologi); membina rangkaian dengan universiti dalam talian antarabangsa yang berprestij. Pada tahun 2015, enam guru dan dua pegawai akan melakukan perjalanan ke luar negara di bawah program Erasmus untuk kajian dan penyelidikan sementara untuk tahun kedua kumpulan kecil pelajar telah mengikuti program mobiliti pelajar Erasmus. Universiti ini akan menganjurkan persidangan antarabangsa mengenai undang-undang perlembagaan Itali-Iberia-Amerika (5-8 Oktober 2015). Universiti ini dipilih oleh guru asing untuk bertukar penyelidikan (dr. Simona Guerra, Cendekiawan Pelawat, Pensyarah Politik di University of Leicester. Universiti ini akhirnya, bekerjasama dengan institusi penyelidikan dan universiti Itali dan asing, yang dibentangkan pada tahun 2015, projek berikut di bawah pembiayaan Komuniti: Erasmus Plus KA2 Learn-plus "Pembelajaran jarak jauh untuk Pengetahuan dan Keusahawanan; Erasmus Plus KA3 Diversity 3.0" "Peluang yang sama untuk Ekuiti, Inovasi Sosial dan Inklusif" dan mengambil bahagian dalam projek "Merapatkan jurang antara pendapat umum dan kepimpinan Eropah: Terlibat dalam dialog mengenai jalan masa depan Eropah "; Universiti mempromosikan seminar dan persidangan kajian yang diadakan di hadapan dan disiarkan.

Lokasi

 • Rome

  Viale Regina Elena, 295 00161 Rome (Italy), , Rome

 • USA Online

  USA Online, Amerika Syarikat

  • Spain Online

   Spain Online, Sepanyol

   • Mexico Online

    Mexico Online, Mexico

    • Australia Online

     Australia Online, Australia

     • Canada Online

      Canada Online, Kanada

      • Rome

       Viale Regina Elena, 295 00161 Rome (Italy), , Rome

       Soalan