Keystone logo
© DDStudio
UiT The Arctic University of Norway

UiT The Arctic University of Norway

UiT The Arctic University of Norway

pengenalan

UiT Universiti Artik Norway adalah yang ketiga terbesar di Norway dan universiti paling utara di dunia. Lokasinya di pinggir Artik membayangkan misi. Artik semakin menjadi kepentingan global. Perubahan iklim, eksploitasi sumber Artik dan ancaman alam sekitar merupakan topik yang sangat membimbangkan orang ramai, dan Universiti Tromsø mengambil perhatian khusus mengenainya. Di UiT The Arctic University of Norway anda boleh meneroka isu global dari perspektif dekat.

Pengetahuan di atas dunia

Portofolio kajian UiT merangkumi semua bidang subjek klasik dari Sains Kesihatan, Sains Sosial, Pendidikan dan Kemanusiaan, Sains dan Teknologi hingga Ekonomi, Undang-Undang, Kerja Sosial, Pelancongan, Sukan, dan Seni Rupa.

Penyelidikan utama UiT memberi tumpuan kepada persekitaran kutub, penyelidikan iklim, penduduk asli, perdamaian dan transformasi konflik, telemedicine, biologi perubatan, fizik ruang, sains perikanan, bioprospeksi marin, linguistik, dan kimia komputasi.

Pusat Pengajian Lanjutan UiT dalam Linguistik Teoritis, CASTL, dan CTCC, Pusat Kimia Teoretik dan Komputasi, kedua-duanya telah ditunjuk Pusat Kecemerlangan Norway. Pada tahun 2002 NST yang berpusat di Tromsø, Pusat Telemedicine Norway telah dilantik sebagai Pusat Kerjasama Organisasi Kesihatan Sedunia.

Rangkaian ARCTOS di Fakulti Biosains, Perikanan, dan Ekonomi, adalah peneraju dalam penyelidikan ekosistem arktik laut dan rakan penting Institut Kutub Norway di Tromsø. Jabatan Fizik memberi tumpuan kepada penyelidikan cahaya utara dan ruang angkasa. Semua institusi ini mempunyai reputasi antarabangsa yang tinggi.

Universiti ini adalah sebahagian daripada FRAM - Pusat Penyelidikan Tinggi Utara untuk Iklim dan Alam Sekitar (Fram Center) di Tromsø. Setiap Januari persidangan antarabangsa Arctic Frontiers mengundang penyelidik, ahli politik, dan wakil perniagaan untuk membincangkan masalah Artik melintasi sempadan disiplin. Sekretariat Majlis Artik terletak di Pusat Fram. Penyelidik dari Universiti dan Pusat Fram terlibat dalam beberapa program antarabangsa Majlis Artik.

Hab antarabangsa

Universiti Tromsø telah melalui tiga penggabungan. Pada 1 Januari 2009 UiT bergabung dengan University College of Tromsø, dan pada 1 Ogos 2013 dengan University College of Finnmark. Penggabungan terbaru berlaku pada 1 Januari 2016 dengan University College of Harstad dan University College of Narvik.

Selepas penggabungan UiT telah menjadi universiti multi-kampus yang tersebar di seluruh Norway Utara. Kampus utama terletak di Tromsø, Alta, Narvik, dan Harstad, dengan jabatan yang lebih kecil di bandar Mo i Rana, Hammerfest, dan Kirkenes. Jumlah pelajar dan program pengajian meningkat kerana penggabungan ini. Universiti baru telah menjadi kekuatan pendorong yang lebih penting bagi Northern Norway dan kerjasama antarabangsa di High North.

Mengapa UiT?

UiT benar-benar artik

UIT adalah universiti paling utara di dunia. Lokasi kami di pinggir Kutub Utara menunjukkan misi. Kutub Utara semakin mementingkan global - perubahan iklim, eksploitasi sumber-sumber Kutub Utara dan ancaman alam sekitar adalah topik yang menjadi perhatian masyarakat, dan yang sangat diminati oleh UiT.

Tiada yuran pengajian

UiT menawarkan kepada semua pelajar kelebihan berbeza daripada banyak universiti di seluruh dunia: tidak ada yuran pengajian untuk pelajar antarabangsa untuk belajar di UiT di Norway.

Kehidupan pelajar di UiT

Dengan memanfaatkan sebahagian besar peluang di UiT, anda dapat mencipta pengalaman pelajar terbaik untuk anda dan mencapai potensi penuh anda melalui sokongan akademik, kelab sukan, dan pelbagai organisasi pelajar kami di kampus kami.

Belajar dalam Bahasa Inggeris di UiT

Beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan jumlah pelajar antarabangsa yang ingin belajar di UiT. Salah satu sebab untuk reputasi yang kukuh ini adalah kerana UiT menawarkan pelbagai kursus dan program dalam Bahasa Inggeris. Oleh itu, kemasukan tidak memerlukan bukti kemahiran orang Norway.

Membina jambatan

Membangun jambatan melalui pengantarabangsaan di dalam dan luar negara. Kerjasama antarabangsa adalah prasyarat agar UiT menawarkan pendidikan yang luar biasa dan penyelidikan terkemuka di dunia untuk pelajar, pelatih, penyelidik, kumpulan akademik, dan staf dari universiti rakan kongsi kami.

Teliti persekitaran pembelajaran yang intensif & berkualiti tinggi

Lokasi pusat kami di High North, portfolio kajian dan kajian kami yang luas dan pelbagai, dan kualiti antara disiplin kami menjadikan kami sangat sesuai untuk menghadapi cabaran masa depan. Sebagai pelajar di UiT, anda belajar daripada guru-guru yang dengan bangga membuat tanda pada subjek yang mereka ajar dengan nisbah guru-pelajar yang baik: 1: 8.

Kehidupan bandar - alam liar

The Arctic Adventurer - Adakah anda memilikinya?

Kami mempunyai pelbagai tempat belajar yang menakjubkan di Alta, Harstad, Narvik, Tromsø, dan Svalbard. Jelajahi lokasi untuk mengetahui apa yang ditawarkan oleh masing-masing, dari program, pengembaraan, muzik, dan seni hingga hiburan malam dan aktiviti.

Perangkaan

15500 pelajar dan 3300 kakitangan belajar dan bekerja di UiT The Arctic University of Norway . Pengajaran adalah berasaskan penyelidikan. Lapan fakulti UiT menawarkan, walaupun berdedikasi kepada isu Utara, pelbagai program pengajian. Komuniti akademik di Tromsø sangat antarabangsa. Lebih daripada 20% kakitangan akademik dan 10% daripada badan pelajar adalah dari luar negara. Universiti menawarkan lebih daripada 20 program ijazah sarjana yang diajar Bahasa Inggeris, dan semua fakulti menawarkan kursus yang diajar bahasa Inggeris di peringkat sarjana muda dan sarjana.

UiT The Arctic University of Norway ialah ahli pengasas Universiti Artik, rangkaian antarabangsa 160 institusi pengajian dan penyelidikan di rantau circumpolar. Tetapi Universiti bekerjasama dengan semua bahagian dunia. 200 perjanjian antarabangsa menjamin pertukaran akademik pelajar dan kakitangan yang aktif dengan institusi rakan kongsi di seluruh dunia.

  Ciri-ciri Kampus

  Penginapan pelajar

  Pertubuhan Kebajikan Pelajar Artik mempunyai beberapa kemudahan penginapan dan katering yang terbaik dan berpatutan di UiT, menyediakan pangkalan yang sempurna untuk pengajian anda dan tempat untuk berehat bersama rakan-rakan.

   Lokasi

   • Tromsø

    Hansine Hansens veg 18, , Tromsø

   • Kirkenes

    Rådhusgata 8, 3.etg, , Kirkenes

    • Hammerfest

     Elsa Semmelmanns vei 1, , Hammerfest

     • Harstad

      Havnegata 5, , Harstad

      • Narvik

       Lodve Langes gt. 2, , Narvik

       • Bardufoss

        Bardufoss lufthavn, , Bardufoss

        • Bodø

         Universitetsalléen 11, , Bodø

         • Mo i Rana

          Nytorget 5, , Mo i Rana

          • Longyearbyen

           Longyearbyen, Svalbard

           • Alta

            Follums vei 39, 9510, Alta

            Soalan