Keystone logo
Universitas Gadjah Mada Sarjana dalam Perancangan Bandar dan Wilayah
Universitas Gadjah Mada

Sarjana dalam Perancangan Bandar dan Wilayah

Special Region of Yogyakarta, Indonesia

4 Semesters

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Aug 2024

IDR 1,300,000,000 / per semester *

Di kampus

* antarabangsa | biasa: IDR 13,000,000.00

biasiswa

Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda

pengenalan

Magister Perencanaan Wilayah dan Kota (MPWK) atau Program Sarjana Perancangan Bandar dan Wilayah (MURP) telah ditubuhkan pada tahun 1994. Penubuhan MURP bermula dengan idea bahawa perancangan amat diperlukan dalam pembangunan negara dan negara; desakan untuk mengambil bahagian dalam menyediakan pendidikan perancangan yang boleh menyebarkan keupayaan perancangan dan cara berfikir kepada masyarakat yang boleh menjejaskan keputusan hala tuju pembangunan masa depan; dan kepentingan sumber manusia dan pengetahuan perancangan untuk menyokong pembangunan dalam kajian perancangan.

Sehingga tahun 2017, nama program ijazah ialah Magister Perencanaan Kota dan Daerah (Program Sarjana Perancangan Bandar dan Wilayah). Nama MURP sesuai dengan istilah yang digunakan dalam komuniti perancang di Indonesia. Bahasa kursus utama yang digunakan ialah bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris.

MURP menyasarkan bagaimana menyediakan penyelesaian masalah kepada masalah semasa serta fokus masa depan yang lebih baik pada perancangan spatial. Kerana kekomprehenannya, MURP berkaitan dengan bidang pengajian lain. Perancangan bandar dan wilayah membincangkan perkara yang boleh dilakukan oleh perancang untuk menyelesaikan masalah menggunakan perancangan dan kejuruteraan spatial.

Magister Perencanaan Wilayah dan Kota – MPWK/MURP (Program Sarjana Perancangan Bandar dan Wilayah) berusaha untuk melahirkan graduan yang berprofil dalam:

 1. Ketebalan spatial (aspek)
 2. Penekanan kepada pendekatan komuniti
 3. Warna cadangan penyelesaian masalah berdasarkan keunikan setiap kes perancangan
 4. Lebih menjurus kepada (perancangan) pelaksanaan
 5. Membina secara kreatif dan berani - pandangan peribadi dengan berfikir di luar kotak dengan struktur perancangan dan penyelesaian yang inovatif, dan berorientasikan kepada lonjakan kemajuan (futuristik)

Tempoh Program

Pelajar yang lulus program ini akan dianugerahkan gelaran ijazah Sarjana Perancangan Bandar dan Wilayah (M.URP.) pada awal tahun 2018; sebelum ini Sarjana Kejuruteraan (M.Eng.) dalam bidang Perancangan Bandar dan Wilayah selepas tempoh akademik selama 24 bulan, terdiri daripada 4 semester (satu semester bersamaan 6 bulan) dan matrikulasi selama seminggu (pra-program URP). Dalam 2 semester pertama, kuliah dan studio akan dijalankan, manakala dalam 2 semester terakhir, pelajar akan menulis tesis mereka.

Kemasukan

Hasil Program

Mengenai Sekolah

Soalan

Kursus Serupa

 • Sarjana Pembangunan dan Perancangan Harta Tanah
  • Sydney, Australia
  • Moore Park, Australia
  • + 2 lebih
 • Sarjana Perancangan & Pembangunan Bandar Mampan (Kerja Kursus)
  • Johannesburg, Afrika Selatan
 • Sarjana Perancangan Bandar dan Wilayah (Penyelidikan)
  • Johannesburg, Afrika Selatan