Keystone logo
The University of Iowa College of Public Health

The University of Iowa College of Public Health

The University of Iowa College of Public Health

pengenalan

Penubuhan Kolej Kesihatan Awam menggabungkan inisiatif baru dengan program yang telah lama wujud di University of Iowa. Akar kolej ini berasal dari Jabatan Perubatan Pencegahan dan Kesihatan Persekitaran dan Program Siswazah di Pentadbiran Hospital dan Kesihatan, keduanya sebelumnya berpusat di UI College of Medicine. Pada 1 Julai 1999, unit-unit ini ditukarkan ke Kolej Kesihatan Awam yang baru. Kini kolej ini terdiri daripada lima jabatan: biostatistik, kesihatan masyarakat dan tingkah laku, epidemiologi, pengurusan dan polisi kesihatan, dan kesihatan pekerjaan dan persekitaran.

Kolej ini dibina berdasarkan tradisi pengajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan kesihatan awam yang kaya sejak tahun 1885 di University of Iowa. Selama bertahun-tahun, entiti universiti seperti Makmal Bakteriologi Negeri (sekarang Makmal Kebersihan Universiti) dan Jabatan Perubatan Pencegahan dan Kesihatan Persekitaran membantu menangani banyak keperluan kesihatan awam yang paling mendesak di Iowa, termasuk kawalan penyakit berjangkit, keselamatan bekalan air dan susu, kesihatan dan keselamatan petani dan orang lain yang tinggal di luar bandar, pengawasan terhadap barah dan kecacatan kelahiran, dan keperluan sanitasi kecemasan.

Latihan lulusan untuk peranan kepemimpinan dalam semua jenis tetapan penjagaan kesihatan juga telah menjadi sebahagian daripada komitmen universiti terhadap kesihatan awam, peranan yang dilaksanakan oleh empat maktab sains kesihatan dan juga program latihan khusus seperti Program Siswazah di Hospital dan Pentadbiran Kesihatan .

Kolej Kesihatan Awam memberikan tumpuan pendidikan dan penyelidikan kepada banyak usaha kesihatan awam yang berlaku di universiti. Berdasarkan tradisi ini dan membentuk pengaturan kolaborasi baru di kampus dan di seluruh Iowa, Kolej Kesihatan Awam berusaha untuk menjadi sekolah kesihatan awam yang disokong oleh negara dan untuk mempromosikan kepemimpinan global dalam bidang kesihatan awam luar bandar.

Lokasi

Lokasi
  • Iowa City

    North Riverside Drive,145, 52242, Iowa City

    Soalan