Keystone logo
The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

pengenalan

Institut

Badan PBB autonomi yang ditubuhkan pada tahun 1963, Institut Latihan dan Penyelidikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (www.unitar.org) ialah cabang latihan Sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan mempunyai mandat untuk meningkatkan keberkesanan PBB melalui latihan diplomatik, dan untuk meningkatkan kesan tindakan negara melalui peningkatan kesedaran awam, pendidikan, dan latihan pegawai dasar awam.

UNITAR menyediakan latihan dan aktiviti pembangunan kapasiti untuk membantu terutamanya negara membangun dengan perhatian khusus kepada Negara Kurang Maju (LDC), Negara Membangun Pulau Kecil (SIDS), dan kumpulan dan komuniti lain yang paling terdedah, termasuk mereka yang berada dalam situasi konflik. Institut merangkumi topik dalam bidang luas kapasiti sokongan untuk Agenda 2030, mengukuhkan multilateralisme, memajukan kemampanan alam sekitar dan pembangunan hijau, meningkatkan daya tahan dan bantuan kemanusiaan, menggalakkan keamanan mampan, dan menggalakkan pembangunan ekonomi dan keterangkuman sosial.

Ia juga menjalankan penyelidikan tentang pendekatan, kaedah dan alatan pembelajaran yang inovatif, serta penyelidikan gunaan untuk menangani isu kritikal, seperti pengurangan risiko bencana dan kecemasan kemanusiaan.

Kami bekerja dengan semangat untuk tidak meninggalkan sesiapa pun dan kami berusaha untuk mencapai yang paling jauh terlebih dahulu. Untuk mencapai matlamat ini, rancangan latihan kami juga bergantung kepada sokongan penderma. Kami merayu kepada negara penderma dan entiti penderma lain untuk membantu kami supaya kami boleh mereka bentuk dan menyampaikan latihan berkualiti tinggi, terutamanya kepada negara dalam situasi istimewa.

Visi kami

"Dunia di mana orang, institusi dan organisasi yang diperkasakan pengetahuan mencapai keputusan untuk mengatasi cabaran global."

Visi yang disasarkan Institut mencerminkan pemacu untuk keputusan dan pengaturcaraan untuk membangunkan kapasiti individu, institusi, dan organisasi dengan tujuan untuk mengatasi cabaran global.

Misi kita

"Untuk membangunkan kapasiti untuk meningkatkan pembuatan keputusan global dan untuk menyokong tindakan peringkat negara untuk membentuk masa depan yang lebih baik."

Fungsi Teras Kami

Institut:

 • mereka bentuk dan menyampaikan latihan inovatif untuk menangani keperluan individu, organisasi dan institusi;
 • memudahkan perkongsian pengetahuan dan pengalaman melalui proses rangkaian dan inovatif;
 • menjalankan penyelidikan dan merintis strategi, pendekatan dan metodologi pembelajaran yang inovatif; dan
 • menasihati dan menyokong kerajaan, PBB dan rakan kongsi lain dengan perkhidmatan berkaitan pengetahuan berasaskan teknologi.

Hari ini, skop pengaturcaraan UNITAR benar-benar global dengan jangkauan yang merangkumi keseluruhan keahlian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan dengan lebih 40,000 individu mendapat manfaat daripada penyampaian kira-kira 500 latihan dan acara berkaitan setiap tahun. Tidak pernah sebelum ini pengaturcaraan Institut menjadi pelbagai seperti sekarang, dengan pelbagai jenis pembelajaran dan jenis acara lain yang merangkumi topik dalam bidang multilateralisme yang luas; pembangunan ekonomi dan keterangkuman sosial; kelestarian alam sekitar dan pembangunan hijau; keamanan yang mampan; dan aplikasi penyelidikan dan teknologi.

Institut juga telah mempelbagaikan penyampaian latihan dengan banyak, dengan kursus e-Pembelajaran kini merangkumi satu pertiga daripada semua acara dan dengan lebih 5,000 pelajar dari seluruh pelusuk dunia mendapat manfaat daripada persekitaran pembelajaran maya Institut pada tahun 2012. Dalam melaksanakan misinya, Institut secara semula jadi memberi banyak penekanan kepada penyampaian produk dan perkhidmatan berkaitan pembelajaran, memindahkan pengetahuan, menyampaikan kemahiran, dan meningkatkan kesedaran dengan tujuan untuk membawa perubahan dalam tingkah laku dan untuk membangunkan kapasiti lain penerimanya.

Selari dengan pembelajaran, Institut juga terlibat dalam perkhidmatan sokongan berkaitan latihan dan nasihat lain kepada kerajaan untuk mencapai hasil pembangunan sosial dan ekonomi yang lebih luas, seperti membangunkan kapasiti institusi.

Lokasi

Lokasi
 • Geneva

  UNITAR, Palais des Nations, CH-1211, Geneva

  • facebook
  • twitter
  • youtube
 • San José

  San José, Costa Rica

  • Laxenburg

   Laxenburg, Austria

   • The Hague

    The Hague, Belanda

    Soalan