Keystone logo
School of Business and Management ITB

School of Business and Management ITB

School of Business and Management ITB

pengenalan

Yang Sekolah Perniagaan dan Pengurusan ITB (SBM ITB) adalah satu-satunya sekolah / fakulti di ITB dibina di atas kemanusiaan dan sains pengurusan. Kementerian itu memerlukan institusi pengajian tinggi untuk menjalankan Tri Dharma Perguruan Tinggi.

SBM ITB sedang membangunkan sendiri untuk cemerlang dalam bidang pendidikan, untuk membangunkan dan menyebarkan pengetahuan dalam bidang perniagaan dan pengurusan. Aktiviti penyelidikan memberi tumpuan kepada kes-kes perniagaan dan amalan pengurusan satu syarikat terkemuka yang berjaya di Indonesia supaya pembangunan pengurusan akan menjadi relevan dengan konteks Indonesia.

Kedudukan yang dekat ke persekitaran perniagaan dan metodologi penyelidikan dipercayai meningkatkan keupayaan SBM ITB untuk mewujudkan kecemerlangan dalam penyelidikan. Sebagai sebahagian daripada strategi internalisasi itu, SBM ITB bertujuan untuk mencapai akreditasi antarabangsa. Tambahan pula, SBM ITB menekankan globalisasi untuk menyediakan pelajar untuk bersaing dengan pelajar-pelajar lain sekolah perniagaan terkemuka di Asia dan Pasifik.

Misi dan Visi Misi SBM ITB ialah:

"Untuk mendidik pelajar untuk menjadi pemimpin yang inovatif dengan pemikiran keusahawanan dan untuk membangunkan dan menyebarkan pengetahuan tentang perniagaan dan pengurusan untuk kebaikan perniagaan, kerajaan dan masyarakat".

Visi SBM ITB ialah:

"Sebagai sebuah institusi bertaraf dunia yang memberi inspirasi dan membangunkan pemimpin baru dengan semangat keusahawanan".

SEJARAH Jabatan kejuruteraan industri ITB mengiktiraf kepentingan perniagaan dan pengurusan pendidikan di Indonesia pada awal 1970-an. Idea ini tinggal di jabatan itu pada 1980-an, tetapi akhirnya berjaya direalisasikan pada tahun 1990 apabila Prof. Mathias A'roef, tokoh yang terkenal di Indonesia dalam bidang Kejuruteraan Industri, memperkenalkan program MBA di ITB dengan kepekatan dalam pengurusan operasi. Ini seterusnya, memuncak dengan penubuhan SBM ITB.

Pada tahun 2002, Majlis Pentadbir meluluskan pembentukan sebuah program sarjana muda dalam perniagaan dan pengurusan. Satu pasukan telah ditugaskan untuk membangunkan kenyataan visi dan misi dan untuk mereka bentuk kaedah pembelajaran sesuai untuk program ini. Pasukan itu membangunkan kurikulum yang dianggap satu kejayaan dalam bidang perniagaan dan pengurusan di Indonesia. Ia mencadangkan penggunaan seni persembahan untuk membangunkan keyakinan diri pelajar serta kemahiran dalam kepimpinan, komunikasi, dan penyelesaian konflik. Selaras dengan paradigma juru tafsir sosial, kurikulum menekankan kepentingan pembelajaran berasaskan pasukan yang bertentangan dengan satu hala syarahan. Antara kursus-kursus yang inovatif yang direka oleh pasukan itu Pengalaman Perniagaan Integratif (yang diadaptasi dari kursus yang ditawarkan di Universiti Central Missouri), Amalan Pengurusan dan Khidmat Masyarakat. Pasukan itu juga mencadangkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar.

Pada Disember 2003, Sekolah Perniagaan dan Pengurusan telah ditubuhkan secara rasmi. Penggunaan nama "Sekolah" telah dipilih dan bukannya "Fakulti" untuk menandakan autonomi. Dalam proses itu, program MBA yang pada mulanya dikendalikan oleh Fakulti Kejuruteraan Industri, menjadi sebahagian daripada Sekolah Perniagaan dan Pengurusan, membenarkan ia untuk mempunyai dua program; program sarjana muda dan program MBA.

Pada bulan Ogos 2004, SBM ITB mengakui 115 pelajar program sarjana muda. SBM ITB telah mengalami pertumbuhan yang berterusan, dan dengan sokongan fakulti dan kakitangan profesional ia bertujuan untuk memberi sumbangan positif kepada pembangunan pendidikan di Indonesia. SBM ITB kini mempunyai badan pelajar 2221.

autonomi SBM ITB mempunyai kuasa penuh untuk membuat keputusan duduk peringkat strategik dan operasi. Di peringkat strategik, SBM ITB diberi kuasa untuk memulakan hubungan antarabangsa dan menawarkan program pengajian baru. Walau bagaimanapun, program-program perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Indonesia.

Di peringkat operasi, SBM ITB telah diberikan ijazah tertentu autonomi oleh ITB. Dalam kewangan, SBM ITB mempunyai kuasa untuk menguruskan 70% daripada yuran pengajian itu; baki 30% dikekalkan oleh ITB. Dengan adanya sumber kewangan telah membolehkan SBM ITB untuk membangunkan sistem imbuhan untuk menarik dan mengekalkan ahli-ahli fakulti yang luar biasa dan merekrut kakitangan profesional yang diperlukan untuk mengekalkan tahap perkhidmatan yang tinggi.

SBM ITB adalah diberi kuasa untuk membangunkan kurikulum sendiri, untuk mencadangkan dan seterusnya menjalankan program akademik yang baru, untuk menguruskan semua program akademik (dalam SBM ITB), dan untuk membangunkan dan juga untuk melaksanakan agenda penyelidikan SBM ITB. Kedua-dua di peringkat operasi dan akademik, SBM ITB adalah selaras dengan dasar Kementerian Penyelidikan, Teknologi dan Pendidikan Tinggi Indonesia. Sebagai contoh, dalam menggalakkan pembangunan fakulti, SBM ITB telah mereka bentuk sistem saraan berasaskan kepada tiga aktiviti akademik: pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat (sebagai asas pendidikan tinggi di Indonesia) .Ini keadaan membawa kepada ahli fakulti mengimbangi ketiga-tiga aktiviti untuk meningkatkan kecekapan mereka dan menyumbang kepada misi SBM ITB.

pengiktirafan Seperti yang dinyatakan di atas, pada tahun 2015 ITB berada di kedudukan nombor satu dalam senarai universiti terbaik yang dikeluarkan oleh Kementerian Penyelidikan, Teknologi dan Pengajian Tinggi. Pada tahun 2009, hanya enam tahun selepas penubuhannya pada Disember 2003, SBM ITB mendapat pengiktirafan daripada SWA Magazine (http://www.swa.co.id, sebuah majalah perniagaan dinilai tinggi di Indonesia), sebagai program MBA terbaik di Indonesia. Majalah itu juga mengiktiraf IBE (Integrative Perniagaan Pengalaman) yang disediakan oleh SBM ITB sebagai salah satu program yang paling inovatif yang ditawarkan oleh sekolah perniagaan.

reputasi awam yang sangat tinggi SBM ITB terbukti dengan lowstudent kemasukan rate.The kadar kemasukan bagi program ijazah pertama pada 2014-2015 hanya 4%. Terdapat 3,207 pemohon bagi 136 tempat yang disediakan dalam program sarjana muda. Pada nisbah 24: 1, SBM ITB telah menjadi salah satu yang paling dicari selepas sekolah perniagaan di Indonesia.

Lokasi

  • Bandung

    Lebak Siliwangi, Coblong, Bandung, Jawa Barat, Indonesia, , Bandung

  • Jakarta

    Jakarta, Indonesia

    Soalan