Keystone logo
© QUB Faculty of Engineering and Physical Sciences (EPS)
QUB Faculty of Engineering and Physical Sciences (EPS)

QUB Faculty of Engineering and Physical Sciences (EPS)

QUB Faculty of Engineering and Physical Sciences (EPS)

pengenalan

Queen's University Belfast adalah salah satu universiti terkemuka di UK dan Ireland dengan warisan dan sejarah yang terkenal.

Ditubuhkan pada tahun 1845 sebagai Queen's College Belfast, kami menjadi sebuah universiti bebas pada tahun 1908. Pada hari ini, kami menduduki ranking 180 universiti teratas di dunia (QS World Rankings 2019), dan ahli universiti Russell Group dari UK yang berintensifkan penyelidikan, menggabungkan kecemerlangan dalam penyelidikan dan pendidikan dengan etos berpusatkan pelajar.

Fakulti Kejuruteraan dan Sains Fizikal

Keselesaan dan keselamatan dunia moden kami disediakan oleh kemajuan yang mengagumkan dalam bidang sains dan teknologi, yang memberi tumpuan kepada peningkatan kehidupan kita.

Fakulti Kejuruteraan dan Sains Fizikal merangkumi disiplin yang memberi kesan kepada kehidupan hari ini dan akan membentuk masa depan kita. Gabungan kakitangan dan pelajar antarabangsa kami membentuk komuniti yang bersemangat yang merupakan rumah kepada beberapa penyelidikan dan pengajaran yang paling inovatif dan global. Ia berfungsi di mana industri dan penyelidikan bertemu, menyediakan platform untuk memancarkan penyelidikan ke dalam peluang komersil dan melibatkan diri dengan industri penyelidikan canggih dengan projek-projek dunia nyata seperti kerja dengan Wrightbus untuk menghasilkan teknologi bas hibrid yang paling bersih yang menguasai Routemaster London , atau kerja perintis di Institut Elektronik, Komunikasi dan Teknologi Maklumat, yang menjamin masa depan digital kami melalui Pusat Teknologi Maklumat Selamat mereka.

Dengan kekuatan dalam bidang kejuruteraan tradisional, Fakulti menyatukan pelbagai topik, seperti karbon dating dan astrofizik, untuk mewujudkan suasana multidisiplin dinamik untuk pelajar dan ahli akademik untuk berkembang maju. Menyatukan penyelidikan kami adalah usaha untuk menyelesaikan cabaran besar yang dihadapi oleh masyarakat, sama ada ia memahami persepsi otak manusia untuk membantu pesakit Parkinson, atau pengeluaran tenaga bersih melalui CenTACat, penyelidikan kami memimpin dunia dalam persekitaran yang berakar umbi dalam cita-cita Athena SWAN di mana kami secara aktif mempromosikan Wanita dalam Sains dan Kejuruteraan.

Kepimpinan yang disediakan oleh ahli akademik kami mewujudkan peluang bagi semua pelajar untuk memenuhi cita-cita mereka melalui program pengajaran dan penyelidikan. Datang dan sertai kami, dan membantu mengubah dunia!

Profesor Mark Price

Pro-Naib Canselor Fakulti

Fakulti Kejuruteraan dan Sains Fizikal

Pendidikan Kelas dan Pengalaman Pelajar

Alumni inspirasi kami terdiri daripada para ulama yang cemerlang, pemenang Hadiah Nobel - seperti Seamus Heaney dan David Trimble - dan pemimpin yang berpengaruh yang memberi kesan di Ireland Utara dan di seluruh dunia.

Pelajar kami suka diajar oleh para akademik terkemuka dunia yang bekerja di barisan hadapan disiplin mereka dan pelaburan yang signifikan dalam pengalaman pelajar telah mengakibatkan kepuasan pelajar yang tinggi.

Lebih daripada 94% daripada graduan Queen berada dalam pekerjaan atau melanjutkan pelajaran enam bulan selepas tamat pengajian; graduan kami mendominasi kedudukan kepimpinan kanan di 80 syarikat terkemuka di Northern Ireland dan membuat perbezaan di lebih dari 120 buah negara.

Pemimpin dalam Inovasi dan Impak

Kami adalah pemimpin dalam impak komersil dan berada di lima universiti terkemuka di UK untuk hasil yang dihasilkan daripada pengkomersilan penyelidikan - £ 71 juta. Melalui QUBIS Ltd, lengan komersial kami, kami telah mencipta lebih daripada 70 syarikat berputar, menghasilkan kira-kira 1,880 pekerjaan sektor swasta berasaskan pengetahuan. Tiga syarikat ini (Kainos, Andor Technology and Fusion Antibodies) telah disenaraikan secara terbuka di Bursa Saham London.

Kami adalah nombor satu di UK untuk penyertaan kami dalam Partnership Transfer Knowledge (KTP). Sejak tahun 1993, kami telah menyokong 100 perniagaan di seluruh Ireland Utara, membantu mereka menjana keuntungan tahunan sebanyak £ 65 juta.

Komuniti Universiti Global dan Termasuk

Pada masa ini, kami mempunyai kakitangan dan pelajar dari lebih dari 80 buah negara, membantu mewujudkan kampus multikultural dan bertenaga. Mereka menyertai sebuah universiti yang komited untuk menarik, mengekalkan dan membangunkan bakat global terbaik dalam persekitaran yang membolehkan mereka merealisasikan potensi mereka sepenuhnya.

Tempat yang inovatif, mengalu-alukan dan inklusif untuk bekerja dan belajar, Queen's adalah pemimpin dalam kesamaan gender dan kepelbagaian. Kami adalah salah satu universiti paling berjaya di UK dalam inisiatif Athena SWAN yang menggalakkan kesaksamaan jantina dan perkembangan kerjaya. Pada masa ini, kami mempunyai dua Emas, lapan Perak dan lima anugerah jabatan Bronze, serta Silver Institusi.

Melabur di Masa Depan

Pelaburan kami bernilai £ 700 juta adalah mengubah kampus Universiti, memperluaskan persekitaran yang merangsang, membolehkan dan menyokong pendidikan dan penyelidikan bertaraf dunia.

Ini termasuk pembangunan Sekolah Siswazah yang canggih, yang merupakan rumah kepada komuniti pasca siswazah yang maju; Perpustakaan McClay yang memenangi anugerah; sebuah bangunan Sains Komputer yang baru; sebuah sekolah undang-undang; dan Institut Wellwell-Wolfson untuk Perubatan Eksperimen.

Universiti juga telah melabur dalam kemudahan sukan, penginapan pelajar yang baru dibangunkan di Belfast City Centre dan telah mengumumkan rancangan untuk pembangunan Pusat Pelajar bertaraf dunia, termasuk kemudahan Kesatuan Pelajar baru.

Pada Forefront of Tackling Challenges Global

Bersama-sama, kita mengubah kehidupan di seluruh Ireland Utara dan seterusnya: penemuan molekul baru berpotensi untuk memanjangkan kehidupan orang yang hidup dengan fibrosis sista; kami berada di barisan hadapan satu kejayaan utama dalam memerangi kanser usus, dan kami berusaha membantu orang dengan MS memulihkan fungsi saraf.

Kami berada di barisan hadapan untuk membangunkan pemikiran dan teknologi baru dalam bidang utama seperti Kesihatan, Rekonsiliasi, Keamanan dan Keadilan, Teknologi Maklumat, Keselamatan Makanan dan Tenaga.

Peringkat ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan

Jumlah nilai geran penyelidikan dan kontrak baru yang dianugerahkan kepada Queen pada 2016-17 adalah £ 101.6m, kali pertama angka tahunan telah mengungguli £ 100 juta. Queen's juga universiti yang dibiayai oleh AHRC di UK.

Kami menduduki tempat ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan dengan lebih daripada 75% penyelidikan kami dinilai sebagai 'terkemuka di dunia' atau 'antarabangsa yang sangat baik' (REF 2014).

Kecantikan Legendary Northern Ireland

Sebuah bandar dengan inovasi di tengah-tengahnya, kemajuan teknologi menyusup ke dalam setiap sektor yang membantu membina daya saing kami di pentas global. Terdapat hampir 900 syarikat antarabangsa yang terletak di Ireland Utara, menjadikan Belfast sebagai bandar paling berjaya kedua di UK (selepas London) untuk menarik perdagangan AS.

Terdapat banyak kejadian di luar bandar, termasuk lokasi penggambaran terkenal untuk siri permainan HBO siri HBO, Giant's Causeway yang mengagumkan, mengutamakan Tarikan Warisan terbaik di UK, dan Pergunungan Morne, Kawasan Kecantikan Semulajadi Boleh Diberi sebagai CS Lewis ' Narnia.

* Lonely Planet, 2017

Ciri-ciri Kampus

Komuniti Universiti Global dan Termasuk

Pada masa ini, kami mempunyai kakitangan dan pelajar dari lebih dari 80 buah negara, membantu mewujudkan kampus multikultural dan bertenaga. Mereka menyertai sebuah universiti yang komited untuk menarik, mengekalkan dan membangunkan bakat global terbaik dalam persekitaran yang membolehkan mereka merealisasikan potensi mereka sepenuhnya.

Tempat yang inovatif, mesra dan inklusif untuk bekerja dan belajar, Queen's ialah peneraju dalam kesaksamaan dan kepelbagaian jantina. Kami adalah salah satu universiti paling berjaya di UK dalam inisiatif Athena SWAN yang menggalakkan kesaksamaan jantina dan kemajuan kerjaya. Kami kini mempunyai dua anugerah jabatan Emas, lapan Perak dan lima Gangsa, serta Perak Institusi.

Melabur di Masa Depan

Pelaburan £700m kami dalam kemudahan sedang mengubah kampus Universiti, mengembangkan persekitaran yang merangsang, membolehkan dan menyokong pendidikan dan penyelidikan bertaraf dunia.

Ini termasuk pembangunan Sekolah Siswazah yang canggih, yang merupakan rumah kepada komuniti pasca siswazah yang maju; Perpustakaan McClay yang memenangi anugerah; sebuah bangunan Sains Komputer yang baru; sebuah sekolah undang-undang; dan Institut Wellwell-Wolfson untuk Perubatan Eksperimen.

Universiti juga telah melabur dalam kemudahan sukan, penginapan pelajar yang dibina khas di Pusat Bandar Belfast dan telah mengumumkan rancangan untuk pembangunan Pusat Pelajar bertaraf dunia, termasuk kemudahan Kesatuan Pelajar yang baharu.

  Kedudukan

  Queen's University Belfast ialah salah satu universiti terkemuka di UK dan Ireland dengan warisan dan sejarah yang terbilang.

  Ditubuhkan pada 1845 sebagai Queen's College Belfast, kami menjadi universiti bebas pada 1908. Hari ini, kami disenaraikan dalam 180 universiti terbaik di dunia (QS World Rankings 2019), dan ahli Kumpulan Russell universiti intensif penyelidikan UK, menggabungkan kecemerlangan dalam penyelidikan dan pendidikan dengan etos berpusatkan pelajar.

  Kedudukan ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan

  Jumlah nilai geran penyelidikan dan kontrak baharu yang diberikan kepada Queen's sepanjang 2016-17 ialah £101.6 juta, kali pertama angka tahunan itu melebihi £100 juta. Queen's juga merupakan universiti yang dibiayai oleh AHRC No 1 di UK.

  Kami berada di kedudukan ke-8 di UK untuk Intensiti Penyelidikan dengan lebih 75% daripada penyelidikan kami dinilai sebagai 'terkemuka di dunia' atau 'cemerlang di peringkat antarabangsa' (REF 2014).

  Pemimpin dalam Inovasi dan Impak

  Kami adalah peneraju dalam kesan komersial dan berada dalam lima universiti terbaik UK untuk hasil yang dijana daripada pengkomersialan penyelidikan - £71 juta. Melalui QUBIS Ltd, cabang komersial kami, kami telah mencipta lebih 70 syarikat spin-out, menghasilkan kira-kira 1,880 pekerjaan sektor swasta berasaskan pengetahuan. Tiga daripada syarikat ini (Kainos, Andor Technology dan Fusion Antibodies) telah disenaraikan secara terbuka di Bursa Saham London.

  Kami adalah nombor satu di UK untuk penyertaan kami dalam Perkongsian Pemindahan Pengetahuan (KTP). Sejak 1993, kami telah menyokong 100 perniagaan di seluruh Ireland Utara, membantu mereka menjana peningkatan dalam keuntungan tahunan sebanyak £65 juta.

  Lokasi

  • Belfast

   University Road, Belfast, BT7 1NN, Northern Ireland, , Belfast

  Soalan