Keystone logo
Protestant Theological University

Protestant Theological University

Protestant Theological University

pengenalan

Theological University Protestan (PThU) merupakan sebuah universiti untuk teologi berdasarkan pandangan hidup agama, bertempat di Amsterdam dan Groningen. The PThU bertujuan pendidikan teologi yang mendalam dan berkaitan dan penyelidikan dengan mengambil kira perkembangan dalam iman, gereja dan Kristian di seluruh dunia. Kerja di universiti diilhamkan oleh persatuan yang rapat dengan gereja dan daya tarikan untuk apa iman tidak dengan orang - jelas termasuk iman peribadi kakitangan dan pelajarnya.

jenis Komited amalan teologi

The PThU bermaksud komited amalan teologi akademik dengan tanggungjawab khusus bagi tradisi Protestan. Rangka kerja utama adalah relevan perkeranian dan masyarakat hari ini, ilmu pengetahuan yang mendalam dan penghuraian sumber dan menghormati tradisi.

Pendidikan untuk pelayanan Gereja Protestan di Belanda

Universiti Theological Protestan mempunyai pengalaman yang telah lama wujud dengan pendidikan bagi kementerian itu. The PThU menawarkan pendidikan rasmi bagi kementerian itu, yang diiktiraf oleh Gereja Protestan di Belanda, untuk kedua-dua menteri penjagaan berjemaah dan pastoral. Ia juga menawarkan pendidikan lepasan akademik kepada menteri-menteri dan pekerja perkeranian. Untuk maklumat lanjut mengenai Gereja Protestan di Belanda melihat http://www.pkn.nl.

Berhubung dengan Gereja Protestan di Belanda

Wujud persefahaman antara PThU dan Gereja Protestan di Belanda (PCN). The PThU tetaplah iman Kristian dalam kerja-kerjanya dalam bidang pendidikan dan penyelidikan. Menghadiri kepada sumber-sumber dan sejarah agama Kristian, kajian terhadap kepercayaan dan pengakuan gereja dan menghadiri kepada iman dan gereja praxis belajar semua dilakukan dalam perpaduan dengan tradisi yang telah bersatu dalam PCN. PCN melibatkan dirinya dengan PThU dengan menentukan keperluan dan matlamat program pendidikan dan dalam pembentukan mereka yang ingin diterima sebagai pastor di PCN. Pentadbiran, penglibatan ini ditunjukkan oleh Majlis Pengawasan, yang dikenakan dengan pengawasan Lembaga PThU di bawah pengawasan dan pertanggungjawaban kepada Ketua Synod PCN.

Komitmen kepada masyarakat

The PThU ingin menjadi universiti yang komited kepada masyarakat. Ini dicontohi oleh persidangan, kajian-hari dan penerbitan untuk penonton yang luas. Oleh itu PThU menyumbang dari tradisi Kristian untuk wacana masyarakat pada iman, gereja dan masyarakat. Antara aktiviti yang sering dimulakan oleh PThU sendiri, beberapa oleh orang lain.

Ditubuhkan pada tahun 2007

The PThU telah datang menjadi ada selepas penggabungan pendidikan rasmi untuk pelayanan Reformed dan Lutheran tradisi. Apabila PThU ditubuhkan, struktur pengurusan universiti mono-fakulti memilih. Ahli-ahli Lembaga Penyeliaan dilantik oleh Synod Gereja Protestan di Belanda. Ini wajar jika sambungan daripada PThU dengan gereja.

Pertubuhan

Lembaga Protestan Theological University Eksekutif (PThU) dikendalikan oleh Lembaga Eksekutif, yang bertanggungjawab untuk menyelia penyediaan dan pelaksanaan pendidikan dan penyelidikan dasar universiti itu. Di samping itu, Lembaga menjaga hari untuk tugas-tugas hari terlibat dalam fungsi universiti. Lembaga Eksekutif dilantik oleh Majlis Pengawasan. Majlis ini memastikan bahawa Lembaga Pengarah mematuhi obligasi yang dikenakan ke universiti berdasarkan peraturan undang-undang dan gereja dalam menjalankan tugas dan kuasanya. Majlis Pengawasan dilantik oleh Ketua Synod Gereja Protestan di Belanda. Lembaga Eksekutif dibantu dalam tugas-tugasnya oleh pengarah urusan, pengarah pendidikan dan Majlis Penasihat.

PThU Antarabangsa

teologi Protestan adalah antarabangsa dengan definisi. Oleh itu pengantarabangsaan, difahami sebagai "proses mengintegrasikan dimensi antarabangsa, antara budaya dan / atau global ke matlamat, fungsi dan penyampaian pendidikan yang lebih tinggi" adalah salah satu keutamaan utama universiti.

Pemain antarabangsa, Master diajar dalam bahasa Inggeris program Teologi di Groningen, dengan pelajar-pelajar dari Eropah, Asia, Afrika dan Oceania adalah contoh yang jelas daripada usaha untuk mengintegrasikan dimensi antarabangsa dan antara budaya ke dalam pendidikan melalui kelas antarabangsa sebenar.

Tetapi PThU juga bertujuan untuk memudahkan pengalaman antarabangsa benar untuk pelajar Belanda di Groningen dan Amsterdam melalui program mobiliti pelajar dan jemputan pensyarah jemputan asing. Dengan membangunkan PhD sandwich dan program doktor falsafah bersama universiti itu juga cuba untuk melanjutkan pengantarabangsaan pendidikan kedoktoran itu.

Dalam bidang penyelidikan, pengantarabangsaan untuk PThU bermakna penyertaan aktif dalam rangkaian antarabangsa dan persidangan dan penerbitan dalam jurnal jurnal ulasan antarabangsa yang berkaitan. Lebih khusus lagi universiti itu telah dibina dalam tahun-tahun kebelakangan rangkaian kukuh institusi rakan kongsi diiktiraf di peringkat antarabangsa di Eropah, Amerika Utara, Asia dan Afrika. Lebih kerjasama penyelidikan intensif di tempat dengan rakan strategik di Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Israel dan beberapa negara Eropah.

Lokasi

  • Amsterdam

    P.O. Box 7161 1007 MC Amsterdam The Netherlands, 1007, Amsterdam

  • Groningen

    Oude Ebbingestraat 25 9712 HA Groningen Postbus 11069 9700 CB Groningen, 9700, Groningen

    Program

    Soalan