Keystone logo
Prince Mohammad Bin Fahd University

Prince Mohammad Bin Fahd University

Prince Mohammad Bin Fahd University

pengenalan

68056_mecca-66970_640.jpg

Gambaran keseluruhan

Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang semakin pesat, Prince Mohammad bin Fahd University (PMU) telah mencipta sejarah sejak ia dilancarkan. Universiti ini, dengan pendekatan berpusatkan pelajar yang sangat inovatif untuk memberi pendidikan, menawarkan peluang kepada pelajar untuk meneroka jalan yang tulus untuk belajar dan berinovasi ketika dipasangkan untuk peranan masa depan mereka sebagai profesional tegar.

PMU menumpukan kepada keperluan, minat dan kebolehan pelajar untuk berkhasiat berkekalan. Maklum balas, serta input pelajar, dinilai oleh ahli fakulti PMU yang menilai tahap pengetahuan setiap pelajar dengan teliti. Langkah-langkah sedemikian adalah untuk melatih mereka dengan sistem pembelajaran yang tulen.

Universiti ini mengalu-alukan teknologi terkini sejak penubuhannya. Ia melaksanakannya dalam kaedah pengajaran dan pembangunan kurikulum. Sesetengah kemajuan teknologi adalah sambungan internet sepanjang masa yang menjadikan akses e-perpustakaan lebih mudah, kursus dalam talian (Blackboard), makmal Dyned, pendaftaran dalam talian.

Hari ini PMU dilengkapi dengan teknologi canggih seperti papan pintar, TV Streaming dan Video Conferencing dan lain-lain yang memberi manfaat kepada pelajar untuk mendaftar di kursus tertentu dan mendapatkan nasihat atau panduan tetap dari pengajar dalam talian secara online dengan duduk di dalam privasi rumah.

Pelajar dapat memanfaatkan kemudahan seni di PMU. Kemudahan semacam itu semata-mata bertujuan untuk membimbing mereka untuk berpakaian dan berdiri sambil menerima cabaran global yang harus mereka lawan sebagai profesional. Mereka akan mempunyai peluang pekerjaan yang lebih baik selepas tamat pengajian dari PMU yang menawarkan kemudahan eksklusif.

Oleh kerana Bahasa Inggeris telah menjadi satu-satunya media komunikasi antarabangsa, PMU menawarkan bahasa ini sebagai bahasa pengantar utama. Beberapa kelab dan aktiviti ekstrakurikuler di dalam kampus PMU adalah alat terbaik untuk mengasah kecekapan para pelajarnya. Kemudahan yang dirancang untuk mempersiapkan para pelajar dalam komunikasi, kerja berpasukan, pemikiran kritis / penyelesaian masalah, teknologi, kemahiran profesional dan kepimpinan adalah kemahiran teras yang PMU mengutamakan pertumbuhan keseluruhan pelajar.

PMU memainkan peranan untuk membimbing komuniti pelajar untuk memilih jalan kerjaya yang lebih baik untuk masa depan yang lebih cerah. Kurikulum teoritis dan penilaian praktikal mereka melalui orientasi dan latihan praktikal mempersiapkan mereka untuk merasa di rumah semasa diupah. Keyakinan diri yang dibangunkan oleh latihan dan pengetahuan canggih menyediakan pelajar untuk menjual diri mereka dengan resume yang direka dengan baik dan mengesankan mereka.

Penilaian pelbagai hasil pembelajaran inovatif digunakan untuk menilai alat pembangunan kemahiran yang mengesan prestasi dan kemajuan keseluruhan pelajar semasa mereka tinggal di universiti.

E-portfolio pelajar tamat pengajian di PMU boleh diakses secara dalam talian oleh itu majikan masa depan boleh menggunakannya dengan sebaik-baiknya untuk menyewa. Langkah-langkah sedemikian menawarkan kedua-dua memperolehi ijazah dan pada masa yang sama mencapai pengalaman kerja yang setara.

PMU menawarkan banyak perkhidmatan peribadi termasuk bantuan kewangan kepada pelajar yang layak selain perkhidmatan kesihatan dan kaunseling. Inisiatif-inisiatif ini menawarkan keselesaan yang terbaik dalam suasana untuk pertumbuhan peribadi dan profesional. PMU juga mengharapkan untuk memberikan kecemerlangan dalam pendidikan pelajar yang mendaftar sementara menyediakan perkhidmatan tersebut kepada mereka.

Kredibiliti keseluruhan PMU yang telah dicapai sejak penubuhannya dimungkinkan kerana pasukan tenaga kerja yang kuat - pasukan pentadbiran, kekuatan fakulti yang pelbagai yang terlibat dalam merekabentuk adegan akademik lanjutan dan kakitangan sokongan yang membantu pihak berkuasa membantu pentadbiran universiti dalam langkah sistematik.

TIEC (Konsortium Pendidikan Antarabangsa Texas), sebagai Perunding Pendidikan PMU, melibatkan pakar paling tinggi dari 32 universiti Amerika untuk penstrukturan akademik PMU. Sudah tentu PMU kini berada dalam kedudukan untuk menjanjikan dan memberikan pendidikan yang sangat baik untuk memelihara pemimpin masa depan dalam bidang pengajian mereka. Ini adalah tanda untuk sudut pandang global mengenai pendidikan yang diaplikasikan oleh PMU.

68057_saudi-arabia-84015_640.jpg

Budaya Arab Saudi

Terdapat banyak aspek kehidupan di sini yang sangat berbeza dari negara dan budaya yang telah anda tinggalkan. Kami percaya bahawa langkah paling penting dalam menyesuaikan diri dengan kehidupan anda di Arab Saudi adalah mempelajari beberapa kastam dan undang-undang. Kemudian anda akan menjadi lebih selesa dalam persekitaran baru anda. Sebaik sahaja anda menjadi akrab dengan kehidupan perbezaan budaya boleh menjadi sangat menarik di sini.

Berikut adalah beberapa yang dicadangkan "lakukan dan tidak boleh" untuk keselesaan dan kesejahteraan anda sendiri.

Sila lakukan…

Terangkan fikiran terbuka mengenai perbezaan budaya dan sosial yang anda perhatikan. Jadilah fleksibel dan terbuka untuk berubah. Anda akan menghargai pengalaman baru. Terima cabaran hidup di negara yang indah, kuno dengan sejarah yang kaya dan menarik.

 • Cuba untuk belajar dan menggunakan bahasa Arab.

 • Tetap fleksibel dan cuba menyesuaikan diri dengan adat tempatan. Sebagai contoh:

 • Pakaian: wanita harus memakai pakaian konservatif, longgar. Sekiranya anda merasa lebih baik apabila memakai Abaya, lakukanlah itu.

 • Ramadan: adalah bulan suci Islam di mana umat Islam berpuasa di antara matahari terbit dan matahari terbenam. Tolong hormati cuti keagamaan ini dengan menahan diri dari makan, mengunyah gusi, minum atau merokok di khalayak ramai pada siang hari.

Tolong jangan ...

 • Cobalah untuk mengenakan nilai-nilai barat anda pada masyarakat Arab. Jangan harap kehidupan menjadi sama seperti di negara asal anda.

 • Gambar orang atau kawasan keselamatan nasional seperti lapangan terbang, pemasangan ketenteraan, dan kilang penapis.

Etika Arab Tradisional

Perbualan dan pertimbangan yang baik untuk kebiasaan dan kepercayaan orang lain berlaku di Arab Saudi seperti di tempat lain. Saudis sendiri adalah baik hati, baik dan tidak formal kerana mereka mengharapkan orang lain.

Beberapa Cadangan

Memorandum dan membawa nama dan nombor telefon yang betul bagi organisasi anda (majikan), atau organisasi pasangan (majikan). Ketahui nama, nombor dan lokasi sekolah yang betul yang dihadiri oleh anak-anak anda.

Pastikan anak anda mempunyai nama dan nombor telefon kompaun anda, nombor telefon anda, dan jiran yang dipercayai dalam keadaan kecemasan. Ini amat penting untuk fail maklumat kecemasan di sekolah anak anda.

Voltan di dalam kerajaan boleh sama ada 110v atau 220v. Ketahui voltan anda dan pilih peralatan anda dengan sewajarnya. Lihat pelbagai jenis peralatan, sebagai contoh, terdapat beberapa jenis VCR di dalam Kerajaan. Jika anda mempunyai komputer, pengatur voltan mungkin diperlukan. Pelindung lonjakan untuk komputer dan peralatan elektronik lain sangat disyorkan.

Ingat

Anda adalah tetamu yang dijemput di Kerajaan Arab Saudi. Anda tidak terpaksa datang ke sini. Anda tertakluk kepada undang-undang tempatan mereka. Adalah bijaksana bagi keluarga anda untuk mengetahui sendiri undang-undang dan adat yang berkaitan

Lokasi

 • Dhahran

  617, Al Jawharah, Khobar, Dhahran 34754, , Dhahran

  Soalan