MSc dalam Pemakanan Manusia Gunaan
Oxford Brookes University
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Headington, United Kingdom
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
12 - 24 bulan
laju
Sepenuh masa, Sambilan
Yuran tuisyen
Minta maklumat
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* Pelajar UK sepenuh masa: £7,850 | Pelajar antarabangsa/EU sepenuh masa: £15,900
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Pemakanan Manusia Gunaan ialah kursus sarjana praktikal yang didorong oleh penyelidikan. Ia memperincikan sains di sebalik keperluan pemakanan manusia dari pra-konsepsi hingga usia tua.
Pemakanan yang lemah menyebabkan masalah kesihatan awam yang semakin meningkat dalam semua sektor dan peringkat umur. Ini amat jelas di kalangan orang muda dan orang tua. Dalam kursus ini anda akan mengkaji:
- masalah khusus pemakanan global dan implikasi kepada kesihatan awam
- penyediaan makanan dan nutrien kepada badan, memudahkan perkembangan fizikal dan mental yang optimum serta penyelenggaraan kesihatan.
Pusat Pemakanan dan Kesihatan Oxford kami (OxBCNH) ialah pusat penyelidikan pertama UK khusus untuk makanan berfungsi. Pusat ini mempunyai hubungan yang sangat baik dengan industri makanan.
Sebagai sebahagian daripada projek penyelidikan anda, anda akan mempunyai peluang untuk bekerja dengan Pusat Pemakanan dan Kesihatan Oxford. Anda boleh terlibat dengan penyelidikan canggih yang membantu kerajaan dan industri makanan membangunkan produk baharu dengan manfaat kesihatan dan pemakanan yang khusus.
Galeri
Kemasukan
Biasiswa dan Pembiayaan
Kurikulum
Modul pengajian
Modul wajib
- Asas Pemakanan Manusia (20 kredit)
Modul ini memberikan gambaran menyeluruh tentang nutrien berbeza yang diperlukan oleh manusia sepanjang kitaran hayat dan sumber mereka dalam makanan di UK dan seluruh dunia. Ia juga menilai secara kritis kaedah yang digunakan untuk menilai pengambilan nutrien pada peringkat individu dan populasi. Hubungan antara gaya hidup dan komposisi badan juga akan dilindungi. - Sains Makanan (20 kredit)
Modul ini merangkumi sifat komponen makanan dan peranannya dalam makanan. Ia secara khusus menangani pengukuran kualiti makanan (termasuk komposisi dan manipulasi pemakanan), sifat deria dan fizikal, aspek mikrobiologi pengeluaran dan pemeliharaan makanan, pembangunan produk baharu dan peranan makanan berfungsi. - Kaedah Penyelidikan (20 kredit)
Modul ini menyediakan asas dan latihan dalam kaedah penyelidikan asas, daripada pencarian literatur, perancangan dan reka bentuk eksperimen kepada analisis dan pembentangan data. - Pemakanan, Aktiviti Fizikal dan Kesihatan (20 kredit)
Modul ini mengkaji hubungan antara pemakanan, aktiviti fizikal dan hasil kesihatan pada manusia. Khususnya, pengaruh diet dan aktiviti fizikal terhadap penyakit kardiovaskular, diabetes, kanser dan obesiti akan dipertimbangkan bersama-sama dengan kaunseling dan penetapan matlamat untuk diet, pemakanan dan senaman. - Pemakanan Global dan Kesihatan Awam (20 kredit)
Modul ini merangkumi pemakanan dalam konteks kesihatan dunia. Ia mengkaji masalah pemakanan global semasa dan konteks sosial mereka di negara berpendapatan rendah, bersama dengan rawatan dan pencegahan mereka. Ia berorientasikan kepada pendekatan praktikal untuk kawalan mereka. Subjek memberi penekanan kepada kesihatan dan pemakanan ibu dan anak. - Promosi Kesihatan dan Amalan Profesional Sepanjang Jangka Hayat (20 kredit)
Modul ini meneroka konsep promosi kesihatan dan dari mana ia berasal melalui penetapan matlamat untuk diet, pemakanan, dan senaman dalam kesihatan dan penyakit. Kelas ini akan membangunkan pelajar untuk bertindak sebagai pakar pemakanan profesional dalam Piawaian Etika, Kelakuan dan Prestasi AfN.
Projek terakhir
- Projek Penyelidikan (60 kredit)
Modul ini melibatkan penyelidikan asal dalam kajian topik tertentu dalam pemakanan. Projek penyelidikan lepas termasuk kesan minuman koko pada tekanan darah, kehilangan nutrien dalam masakan, dan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran bagi orang tua cf garis panduan WHO. Pilihan topik adalah melalui rundingan antara anda dan ahli tenaga pengajar yang sesuai bertindak sebagai penyelia.
Pembelajaran dan pengajaran
Anda akan belajar menggunakan pelbagai kaedah, termasuk:
- ceramah
- bacaan terarah
- bengkel
- seminar
- kerja amali
- kerja projek.
Setiap modul memerlukan 200 jam input pelajar dalam setiap semester dua belas minggu. Terdapat kira-kira 36 jam masa hubungan kakitangan. Biasanya terdapat tiga jam pengajaran setiap minggu selama 12 minggu.
Tenaga pengajar kami diambil terutamanya daripada Jabatan Sains Sukan dan Kesihatan. Kami juga menjemput penceramah pelawat dari:
- perniagaan dan industri
- kerajaan Tempatan
- perunding
- badan penyelidikan
- universiti lain.
Pusat Pemakanan dan Kesihatan Oxford (OxBCNH) ialah kumpulan penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa yang terdiri daripada profesor pelawat, felo, pembantu penyelidik dan pelajar PhD. Kesemua mereka sedang meneliti topik pemakanan dan makanan.
Kaedah penilaian yang digunakan dalam kursus ini
Prestasi anda dalam setiap modul dinilai oleh:
- penilaian kerja bertulis atau reka bentuk anda
- pembentangan lisan.
Kami menggunakan pelbagai kaedah penilaian, seperti:
- karangan
- kertas kerja seminar
- peperiksaan bertulis rasmi
- ujian dalam kelas
- kerja kes projek
- reka bentuk dan persembahan lisan
- bengkel
- simulasi
- latihan amali.
Penyelidikan
Bidang dan kluster penyelidikan kami termasuk:
- kawalan glisemik dan pembangunan makanan indeks glisemik rendah
- pemakanan wanita dan peranan kitaran haid dalam peraturan tenaga
- selera makan dan kenyang
- obesiti kanak-kanak dan faktor-faktor yang mempengaruhinya
- ujian deria makanan
- pengurusan berat badan
- pengurusan diabetes jenis dua dengan pemakanan dan aktiviti fizikal
- bahan makanan berfungsi dan kesannya ke atas peraturan tenaga
- sifat antioksidan makanan.
Yuran Pengajian Program
Peluang kerjaya
Graduan mengejar pelbagai kerjaya berkaitan pemakanan, terutamanya dalam:
- promosi kesihatan sebagai penyelaras makanan dan kesihatan
- industri dengan pengeluar dan peruncit makanan dan minuman
- syarikat makanan perubatan
- penyedia perkhidmatan makanan
- persatuan perdagangan
- kerajaan dan dasar untuk meningkatkan kesihatan penduduk
- penyelidikan di universiti, syarikat makanan atau institut penyelidikan.