Keystone logo
© METADATA
Nord University

Nord University

Nord University

pengenalan

Nord University telah ditubuhkan pada 2016 melalui penggabungan Universiti Nordland, Kolej Universiti Nesna dan Kolej Universiti Nord-Trøndelag. Kami mempunyai kira-kira 200 program pengajian, tersebar di 8 kampus baharu dan moden. Fakulti Biosains dan Akuakultur terletak di Bodø dan Steinkjer, kawasan penting untuk pembangunan marin dan pertanian. Dengan stesen penyelidikan kami sendiri, dua kapal penyelidikan, dan akses kepada Penapisan Bio Pertama Norway, kami mendahului dalam pembangunan yang berkaitan dengan Norway dan dunia.

Perkaitan Nord University

Universiti Nord akan menghadapi cabaran global dengan pengetahuan baharu, berasaskan alam semula jadi dan orang di rantau kita. High North ialah kawasan strategik terpenting di Norway. Nord University akan mengukuhkan penyelidikan sosial dan ekonomi yang berkaitan dengan High North.

Daerah Nordland dan Trøndelag kaya dengan sumber semula jadi dan mewakili potensi besar untuk nilai mampan dan penciptaan pekerjaan. Nord University akan menyumbang kepada pembangunan penyelidikan dan pendidikan, khususnya dalam bidang biosains, perniagaan, sains sosial, sains kesihatan, sains pendidikan dan sains profesional.

Nord University terletak di Sámeednam/Saepmie dan bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pembangunan dalam bahasa dan budaya Lule dan Saami Selatan. Nord akan mengukuhkan program pendidikan Saami, dan meningkatkan skop penyelidikan Saami pelbagai disiplin.

Penyataan nilai

Nord University akan dicirikan oleh kualiti penyelidikan dan pendidikannya dan oleh keterkaitannya: antara pelajar dan kakitangan, antara program pendidikan dan kehidupan bekerja, dan antara penyelidikan dan masyarakat. Pelajar dan kakitangan kami adalah sumber kami yang paling penting.

Persekitaran pendidikan dan kerja di Nord University akan diasaskan pada penyertaan, penghormatan, dan kemasukan. Nord University akan terus membangunkan prinsip kebebasan akademik, kesaksamaan dan kepelbagaian, standard etika yang tinggi, dan autonomi institusi, melalui kepimpinan yang baik, kolegial dan tanggungjawab sosial di semua peringkat organisasi.

Nilai teras Nord University ialah:

  • Menghormati
  • Ketelusan
  • Keterkaitan
  • Kreativiti

Teras strategik

Profil akademik Nord University akan membina bidang teras strategik kami dalam pendidikan dan penyelidikan yang menggabungkan kelebihan dan permintaan serantau serta strategi nasional, dan mengukuhkan program kedoktoran universiti.

Lokasi

  • Bodø

    Universitetsalléen, 11, 8026, Bodø

Soalan