Keystone logo
National University of La Plata

National University of La Plata

National University of La Plata

pengenalan

Sejarah National University of La Plata mula terbentuk pada akhir abad ke-19 ketika senator Buenos Aires ketika itu, Rafael Hernández mempromosikan inisiatif untuk mewujudkan Universiti yang akan memenuhi keperluan baru untuk latihan ilmiah, teknikal, dan budaya yang diluahkan oleh orang muda. generasi yang mula menghuni bandar La Plata yang baru ditubuhkan, ibu kota baru wilayah Buenos Aires. Pada pertengahan tahun 1889, suatu pendapat penting telah dibentuk yang memihak kepada penciptaan dewan kajian provinsi yang membawa kepada sanksi, pada 27 Disember tahun itu, undang-undang yang sesuai. Pada 2 Januari 1890, ia diumumkan oleh gabenor Máximo Paz. Namun, peraturan itu tidak diberlakukan secara efektif hingga 8 Februari 1897, ketika Gabenor Guillermo Udaondo memutuskan agar undang-undang dipatuhi dan Universiti Provinsi La Plata dibentuk.

Rumah pengajian yang baru dirasmikan secara terbuka pada 18 April 1897, di bawah mandat Dr Dardo Rocha, yang terpilih sebagai Rektor pertamanya dan memperpanjang umur akademiknya hingga tahun 1905. Ia mula berfungsi dengan tiga fakultas - Undang-undang, Fisikomatik , dan Kimia- dan Sekolah Bidan.

Universiti berfungsi antara tahun 1897 dan 1905 dalam keadaan tidak menentu kerana kekurangan sumber bahan dan elemen untuk pengajaran. Selama tahun 1904, penurunan yang jelas dari Universiti Provinsi tidak luput dari visi intelektual dan ahli politik, dan ini tercermin terutamanya pada rendahnya kelasnya.

Lokasi

Lokasi
  • La Plata

    Avenida 7,nº 776, B1900, La Plata

    Soalan