Keystone logo
Ming Chuan University

Ming Chuan University

Ming Chuan University

pengenalan

Sebagai universiti antarabangsa terkemuka Taiwan, MCU mengalu-alukan pelajar dari seluruh dunia. Sama ada anda berminat untuk mengikuti ijazah dalam Komunikasi, Reka Bentuk, Pengurusan, Teknologi, Bahasa, Undang-Undang, atau Pelancongan, MCU menawarkan pengalaman pendidikan kelas dunia yang unik. Di sini, kami percaya dalam membina warga global yang kreatif dan inovatif yang bersedia menjadi pemimpin dunia esok.

81770_MCUCampus.jpg

Misi MCU

Mempertahankan misi "Satu konsep utama menyatakan tiga cara", Ming Chuan University berbangga dengan menyediakan satu persekolahan pendidikan yang menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan dan bimbingan ibu bapa. Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang komprehensif, Ming Chuan University berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam pengajaran dan pembelajaran menerusi berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi untuk menyediakan pelajar dengan profesionalisme, semangat berpasukan dan pandangan dunia yang luas untuk pengantarabangsaan.

Pendidikan berorientasikan teori dan aplikasi yang berorientasikan

Prinsip pendidikan kami menegaskan pendidikan berorientasikan aplikasi berasaskan teori, yang menyelaraskan kursus profesional, kursus utiliti (empat tahun kursus bahasa Inggeris dan kursus teknologi maklumat selama tiga tahun) dan pendidikan umum untuk memastikan semua graduan kami mendapat manfaat daripada berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi. Kami melaksanakan pendidikan holistik untuk memupuk watak pelajar melalui seminar, tesis tamat pengajian, reka bentuk projek tamat pengajian, disiplin yang ketat, dan pengajaran yang rajin. Graduan kami bersaing dengan baik dengan rakan-rakan mereka untuk kedua-dua pendidikan dan kadar pekerjaan.

Keupayaan kompetitif yang sangat baik

Ming Chuan University mempunyai 11 sekolah: Pengurusan, Komunikasi, Undang-Undang, Reka Bentuk, Bahasa Gunaan, Teknologi Maklumat, Pelancongan, Sains Sosial, Teknologi Kesihatan, Teknologi Finacial, dan Kolej Antarabangsa. Selaras dengan perkembangan cepat globalisasi dan ekonomi berasaskan pengetahuan, Sekolah kami bukan sahaja menyewa ahli fakulti dengan ijazah doktor falsafah, tetapi juga mengarahkan pengajaran dan penyelidikan mereka dengan integrasi antara disiplin universiti, pembangunan berterusan, daya saing, dan permintaan masyarakat. Untuk mencapai matlamat ini, setiap sekolah siswazah dan jabatan mesti mempromosikan ciri-ciri profesional mereka sendiri dan kelebihan daya saing, menggalakkan kualiti pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan, dan meningkatkan kecekapan pelajar melalui penilaian fakulti dan penilaian penilaian pengajaran secara berkala.

Lengkapkan persekitaran e-pembelajaran

Dalam era teknologi maklumat abad ke-21 ini, pelajar mesti memupuk keupayaan untuk mencari, menganalisis, memproses dan mengintegrasikan maklumat. Oleh kerana aplikasi teknologi rangkaian dalam persekitaran pembelajaran, teknologi yang relevan matang. Hasil pengajaran melalui rangkaian maklumat global sangat baik dan akan menjadi perkembangan utama bagi universiti.

Untuk menggalakkan pengajaran dan pembelajaran berbilang muka, universiti kami telah mewujudkan persekitaran e-pembelajaran yang lengkap. Perkembangan ke Universiti Rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa had ruang dan masa. Pelajar boleh mengulangi bahan pengajaran dalam talian untuk mempromosikan hasil pembelajaran mereka. Pengajaran rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa memerlukan masa dan ruang yang terkawal interaksi antara ahli fakulti dan pelajar, yang merupakan cabaran besar dalam mod pengajaran tradisional.

Bagi menyokong rangkaian dan pengajaran berteknologi tinggi, kami telah menyediakan semua bilik darjah di kedua-dua kampus untuk menjadi e-bilik darjah. Kami akan terus membangunkan lebih banyak kursus dalam talian untuk pelajar untuk mempromosikan kualiti pengajaran, penyelidikan, perkhidmatan, dan daya saing pelajar.

Falsafah Pendidikan

Ming Chuan University ditubuhkan pada falsafah pendidikan Founder Pao, termasuk:

 1. Menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan, dan bimbingan ibu bapa

 1. Disiplin yang Ketat dan Pengajaran Keras

 1. Menggalakkan usaha gigih dalam mengajar

 1. Arahan yang sesuai dalam teori dengan pengalaman dalam aplikasi

 1. Menekankan kemanusiaan dan teknologi

Universiti ini bertujuan merealisasikan pendidikan praktikal, menggalakkan pelajar menggabungkan amalan dan teori supaya mereka dapat memasuki tenaga kerja sebaik sahaja tamat pengajian. Memandangkan peningkatan globalisasi dan demam global yang semakin meningkat, universiti berusaha untuk menyediakan pelajar menghadapi persaingan global melalui integrasi teori pendidikan di institusi Cina dan rakan universiti di luar negara. Di samping belajar dari pengalaman pendidikan yang berjaya, Ming Chuan berusaha untuk memupuk lebih baik para pelajarnya di bawah falsafah pendidikan: penyetempatan pengetahuan global dan penyebaran pengetahuan tempatan ke dunia.

Untuk mencapai matlamat utama dalam membangunkan universiti antarabangsa yang luar biasa, universiti akan berusaha untuk meneruskan pendidikan berkualiti dan komited kepada kecemerlangan antarabangsa dalam pengajaran dan penyelidikan.

81688_AmericanCampus.jpg

Matlamat Pendidikan

Pengantarabangsaan

Penciptaan persekitaran pembelajaran antarabangsa untuk mengembangkan pandangan dunia fakulti dan pelajar; promosi pensijilan antarabangsa; mengikuti perkembangan pendidikan di seluruh dunia.

Bahagian Pendidikan dan Pertukaran Antarabangsa dan Kolej Antarabangsa telah membawa kemajuan yang baik ke arah tujuan pengantarabangsaan. Dengan jumlah pelajar asing yang paling banyak di universiti di Taiwan, Universiti mencerminkan usahanya dalam mempromosikan pengantarabangsaan pendidikan tinggi dan membina persekitaran pembelajaran bahasa Inggeris.

Profesionalisme

Penekanan pada kerjasama industri akademik untuk mengukuhkan pengetahuan teoritis dan kecekapan praktikal; memberi tumpuan kepada pengalaman profesional bersama-sama dengan usaha akademik untuk menyediakan peluang pembelajaran pelbagai peringkat dan pembelajaran sepanjang hayat.

Sebagai tindak balas kepada keperluan yang semakin meningkat untuk kemajuan akademik, universiti telah membuat peningkatan yang besar dalam memudahkan perkongsian sumber dan sistem pengurusan bakatnya. Pencapaian terkini termasuk perkhidmatan e-bilik darjah dan sistem e-portfolio untuk pelajar dan ahli fakulti.

Kecemerlangan

Menentukan penerapan prinsip bimbingan pendidikan yang ketat untuk memupuk pelajar dengan rasa tanggungjawab dan semangat berpasukan; mengejar kecemerlangan dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan.

Ming Chuan University telah mendapat banyak pujian untuk pendidikan berkualitinya. Pada tahun 2009, universiti itu mendapat pangkat tertinggi di kalangan kolej dan universiti di utara Taiwan di akreditasi jabatan yang dijalankan oleh Majlis Penilai dan Penilaian Pendidikan Tinggi Taiwan (HEEACT). Di samping itu, universiti itu telah dianugerahkan subsidi "Memajukan Kecemerlangan Pengajaran" MOE pada tahun-tahun berturut-turut.

81771_TaoyuanCampus.jpg

Lokasi

Lokasi
 • Saginaw

  Gilbertson Hall, Saginaw Valley State University, 7400 Bay Road, Saginaw, MI 48710, Saginaw

  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • youtube
 • Taipei

  250 Zhong Shan N. Rd., Sec. 5, 111, Taipei

  • Taoyuan

   5 De Ming Rd., Gui Shan District, 333, Taoyuan

   • Taipei

    3F-8F, No.130, Jihe Rd., 111, Taipei

    • Jinsha Township

     105 De Ming Rd, 890, Jinsha Township

     Soalan