Keystone logo
Matej Bel University

Matej Bel University

Matej Bel University

pengenalan

MBFRONT

Matej Bel University adalah universiti awam yang mencapai status universiti pada tahun 2010 dan merupakan ahli Persatuan Universiti Eropah. Universiti ini menyediakan universiti berkualiti tinggi dan pendidikan lanjutan dengan mendorong penyelidikan saintifik dan artistik yang kreatif. Pengetahuan maju sambil menggabungkan keperluan kedua-dua perkembangan ilmiah dan masalah praktikal. Universiti ini menawarkan pelbagai peluang pendidikan universiti klasik di ketiga-tiga tahap dan bentuk pengajian dalam bidang pendidikan, masalah sosial, ekonomi, undang-undang, politik, kemanusiaan, dan sains semula jadi, dalam bidang hubungan antarabangsa, pengkhususan ekonomi, dan matematik. Di samping itu, ia juga memberikan kajian Anglophonic dan sebahagian Francophonic.

MBU mengembangkan program pengajian bersama dan mempunyai hubungan dengan universiti besar asing, di mana para pelajar berpeluang untuk menyelesaikan sebahagian daripada pengajian mereka. Oleh itu, lulusan MBU cekap dalam mencari tempat mereka di pasaran buruh bukan sahaja di rumah tetapi juga di luar negara. Serta aktiviti pendidikan, ilmiah dan seni, sebahagian besar aktiviti MBU kreatif diwakili oleh penyelidikan asas dan terapan bekerjasama dengan institusi nasional dan antarabangsa. Universiti adalah pusat kecemerlangan penyelidikan dan projek ilmiah dan pembangunan dibiayai melalui Dana Struktur Eropah. Selanjutnya, ia menerapkan pembelajaran sepanjang hayat dalam pelbagai kursus dan bentuk Universiti Kanak-kanak MBU dan Universiti MBU Zaman Ketiga. Akhirnya, ia memberi pelajar peluang yang cukup untuk pelbagai aktiviti sosial melalui pelbagai kelab sukan, kumpulan seni dan organisasi pelajar yang berfungsi di MBU. Kami menjemput anda untuk menemui beberapa keindahan semula jadi Slovakia Tengah !

Misi dan Visi MBU

Misi kita

Sebagai sebahagian dari bidang pendidikan dan penyelidikan Eropah, Matej Bel University memberikan sumbangan penting untuk memberikan pendidikan universiti berkualiti tinggi serta spektrum pendidikan lanjutan yang sesuai dengan kehendak masyarakat. Mengembangkan pengetahuan baru melalui penyelidikan saintifik dan artistik yang produktif, universiti menyumbang kepada pembentukan individu yang cerdas, bermoral, sahih dan bertanggungjawab secara sosial dan seterusnya kepada pembentukan masyarakat pembelajaran.

Visi kami

Setelah terbukti secara tegas sebagai pemimpin dalam bidang pendidikan di wilayah Slovakia Tengah, Matej Bel University secara umum dianggap sebagai universiti nasional yang kuat dengan kepentingan antarabangsa. Statusnya telah dicapai kerana kualiti pendidikannya yang tinggi, penempatan graduan yang berjaya di pasaran buruh, kerjasama antarabangsa yang sangat baik dalam bidang penyelidikan dan kerjasama khusus dengan latihan ini juga kerana sukan profesional dan persembahan seni di awam. Prinsip Asas Aktiviti MBU dan Nilai yang Diterima MBU melindungi kemandirian, moral dan kebebasan ilmiahnya daripada kekuatan politik dan ekonomi dan menghormati kebebasan akademik.

 • MBU mengembangkan keunggulan akademik, kualiti dan reputasi baiknya di semua bidang aktiviti dan telah memperkenalkan mekanisme maklum balas di semua peringkat pengurusan dan operasi.
 • MBU membandingkan tahap dan hasil aktivitinya dengan universiti terkemuka dan dengan standard kualiti yang diiktiraf di peringkat Eropah dan keperluan masyarakat. Ia mendorong kerjasama dan kerjasama antarabangsa dengan praktik sebagai sumber perubahan dan trend pembangunan.
 • MBU meningkatkan pertumbuhan profesionalisme, pengembangan kreativiti dan daya cipta, fleksibiliti, dialog kritis dan konstruktif dan penilaian berterusan sumber asas dan proses inovasi.
 • MBU menyokong keunikan dan daya tarikan program pengajian, kursus, dan aktiviti profesional dan ia meningkatkan kandungannya seiring dengan hasil penyelidikan global dan sendiri.
 • MBU meningkatkan proses pendidikan dalam semangat kemajuan teknologi dan prinsip pembelajaran aktif dan ia memerlukan kecekapan didaktik dalam proses pengajaran.
 • MBU menganggap penyelidikan ilmiah sebagai titik permulaan. Proses mendampingi pendidikan dan watak antarabangsa dengan menerapkan kerja berpasukan dan pelaksanaan sebagai prasyarat utama kualiti.
 • MBU menganggap dirinya berkewajiban menyebarkan pengetahuan ilmiah baru, budaya nasional, dan tradisi serta nilai-nilai humanisme, etika, dan demokrasi Eropah.
 • MBU membina integriti dalaman berdasarkan kerjasama tempat kerja unik yang lebih kuat di universiti serta kesalinghubungan, kesediaan dialog, rasa hormat, kepercayaan dan tanggungjawab bersama untuk hasilnya. Semua ini akan menjadi prasyarat untuk keberkesanannya, kejayaan dan persekutuan universiti.
 • MBU menganggap peningkatan diri yang berterusan, pertumbuhan profesional dan peribadi, etika profesional dan integriti moral, tuntutan yang wajar dan empati interpersonal, tanggungjawab peribadi dan sosial, dan kesetiaan institusi sebagai ciri khas pekerja universiti.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai universiti di sini .

MBBACK

Lokasi

 • Banská Bystrica

  Národná 12, 974 01, Banská Bystrica

Soalan