Keystone logo
Linköping University

Linköping University

Linköping University

pengenalan

Adakah anda ingin tahu bagaimana rasanya belajar di LiU? Sertailah kami untuk berbual tentang bagaimana rasanya tinggal dan belajar di kampus kami di Sweden. Kami menawarkan webinar dan rakaman percuma untuk calon pelajar dan pelajar ijazah sepanjang tahun. Lawati halaman Temui kami dalam talian .

Mengenai Linköping University

Linköping University tidak akan berpuas hati dengan kejayaannya.

Dengan kerjasama yang erat dengan dunia perniagaan dan masyarakat, Linköping University (LiU) menjalankan penyelidikan penyebaran sempadan dunia di bidang termasuk sains bahan, IT dan pendengaran. Dalam semangat yang sama, universiti menawarkan banyak program pendidikan inovatif, kebanyakannya dengan tumpuan vokasional yang jelas, yang membawa kepada kelayakan sebagai contoh, doktor, guru, ahli ekonomi, dan jurutera.

Universiti ini mempunyai 32,000 pelajar dan 4,000 pekerja di empat kampus. Bersama-sama kita mencari jawapan kepada persoalan kompleks yang dihadapi kita hari ini. Pelajar kami adalah antara yang paling dikehendaki dalam pasaran buruh dan ranking antarabangsa secara konsisten menempatkan Liu sebagai universiti global terkemuka.

LiU mencapai status universiti pada tahun 1975 dan inovasi adalah satu-satunya tradisi kita.

Sejarah Linköping University

Pada tahun 1975 universiti keenam Sweden ditubuhkan di Linköping. Sejak itu, Linköping University (Liu) berkembang pesat, berkembang ke Norrköping dan Stockholm.

Linköping telah menjadi pusat pembelajaran penting sejak zaman pertengahan ketika Katedral Linköping menawarkan sebuah sekolah dengan hubungan antarabangsa yang luas dan dewan pelajarnya sendiri di Paris. Pada tahun 1627 Sekolah Cathedral menjadi sekolah menengah atas ketiga di Sweden dan pada tahun 1843 sebuah kolej untuk guru sekolah rendah mula beroperasi. Di Norrköping, Institut Fröbel - kolej pertama Sweden untuk latihan guru pra-sekolah - ditubuhkan pada tahun 1902.

Dari universiti ke universiti

Apa yang kemudiannya menjadi Linköping University mula berkembang pada pertengahan tahun 1960-an. Pengajian tinggi di Sweden berkembang dan pada tahun 1965, Parlimen Sweden memutuskan untuk menubuhkan sebuah cawangan Universiti Stockholm, bersama dengan kolej kejuruteraan dan perubatan di Linköping.

Pada musim luruh tahun 1967, cawangan Universiti Stockholm pindah ke premis di Linköping tengah. Di sana pelajar pertama dapat mengikuti kursus-kursus dalam bidang kemanusiaan, sains sosial, dan sains semula jadi. Dua tahun kemudian, unit kejuruteraan dan perubatan telah dijalankan.

Pada tahun 1970 pendidikan dan penyelidikan mula bergerak ke Kampus Valla yang baru saja dibina, jarak jauh dari pusat bandar. Bangunan A dan B adalah yang pertama selesai. Pada tahun yang sama pelbagai bahagian telah digabungkan untuk membentuk Kolej Linköping University , termasuk fakulti kejuruteraan, perubatan dan seni, dan sains.

Kolej universiti baru adalah yang pertama di Sweden untuk menawarkan program pengajian dalam Kejuruteraan dan Pengurusan Industri dan Fizik Gunaan dan Kejuruteraan Elektrik, kedua-duanya bermula pada tahun 1969. Beberapa tahun kemudian, pada tahun 1975, Linköping University melancarkan program Sains Komputer dan Kejuruteraan pertama Sweden.

1975 juga tahun apabila Linköping University College menjadi Linköping University , universiti keenam di Sweden. Selaras dengan pembaharuan 1977 sistem pendidikan tinggi Sweden, pendidikan guru juga dipindahkan ke Linköping University .

Penyelidikan disiplin dan pembelajaran berasaskan masalah

Linköping University sentiasa bekerjasama dengan inovasi dalam pendidikan dan penyelidikan. Pada tahun 1980, Jabatan Pengajian Tematik yang baru dibentuk mengadopsi pendekatan yang baru di Sweden. Penyelidikan telah dianjurkan dalam tema interdisipliner, seperti Teknologi dan Perubahan Sosial atau Kajian Air dan Alam Sekitar. Para saintis bekerja di sempadan untuk menyelesaikan masalah yang rumit. Liu juga pertama di Sweden untuk memperkenalkan sekolah penyelidikan siswazah untuk tema yang berbeza. Model ini kemudiannya menyebar ke bahagian lain di universiti dan menjadi kejayaan kebangsaan.

Fakulti Sains Kesihatan (Hälsouniversitetet) yang baru, ditubuhkan pada tahun 1986, disertai pendidikan dibiayai oleh kerajaan dan serantau. Ia memperkenalkan metodologi yang berubah secara radikal, yang pertama di Sweden menggunakan pembelajaran berasaskan masalah, PBL. Kemudian, LiU menjadi universiti pertama di dunia untuk membolehkan pelajar dari pelbagai program sains kesihatan untuk merawat pesakit sebenar di wad latihan yang dikendalikan oleh pelajar.

Ekspansi ke Norrköping - dan Stockholm

Satu peristiwa penting dalam sejarah Universiti ialah pembukaan Kampus Norrköping pada tahun 1997. Beberapa program sebelum ini telah beroperasi dari Norrköping, tetapi bilangan pelajar kini berkembang dengan pesat selaras dengan usaha kerajaan untuk mengembangkan pendidikan tinggi. Kilang-kisah sejarah di bekas kawasan industri sekali lagi dipenuhi dengan kehidupan, kerana mereka dipenuhi dengan bilik darjah, makmal, kafe, perpustakaan dan pelajar kursus.

Linköping University juga berkembang ke Stockholm apabila Carl Malmsten School of Furniture yang bereputasi mencari rakan kongsi kerjasama dari sektor akademik. Program reka bentuk dan kerajinan perabot Malmsten menjadi sebahagian daripada LiU pada tahun 2000. Setelah hampir 60 tahun di Södermalm di pusat Stockholm, Malmstens pindah ke tempat baru di pulau Lidingö pada musim luruh tahun 2009. Liu mendapat kampus keempatnya.

Buro Millennial / Pexels

122631_pexels-photo-1438072.jpeg

Liu dalam angka

Beberapa tokoh penting untuk Linköping University .

Pendidikan

 • 32,000 pelajar (bersamaan sepenuh masa 17,907)
 • 21,400 di Campus Valla
 • 5,500 di Kampus Norrköping
 • 3,900 di Kampus Hospital Universiti (US)
 • 2,100 pelajar dan pelajar jarak jauh di lokasi lain, termasuk Kampus Lidingö

(Beberapa pelajar mengambil kursus di lebih daripada satu kampus.)

 • 120 program pengajian, di mana 27 adalah program antarabangsa dalam bahasa Inggeris
 • 550 mata pelajaran tunggal
 • Perjanjian pertukaran dengan 400 universiti di 50 negara
 • 2,400 pelajar antarabangsa
 • 2,200 darjah kitaran pertama
 • 2,700 darjah kitaran kedua

Penyelidikan dan latihan saintifik

 • 300 profesor
 • 1,200 pelajar PhD
 • 40 darjah licin
 • 140 derajat kedoktoran

Kakitangan

 • 4,000 pekerja (bersamaan sepenuh masa 3,156)

Ciri-ciri Kampus

  Lokasi

  • Linköping

   Linköping University, , Linköping

  • Norrköping

   Bredgatan 33, 602 21 Norrköping, , Norrköping

   • Linköping

    9HWF+26 Linköping, , Linköping

    • Linköping

     CJ3C+CV Linköping, , Linköping

     • Lidingö

      942V+89 Lidingö, , Lidingö

      • Linköping

       Linköping, Sweden

       Soalan