Keystone logo
© 2023 © Kristiania University College
Kristiania University

Kristiania University

Kristiania University

pengenalan

Kolej Kristiania University ialah salah satu institusi pengajian tinggi swasta tertua di Norway. Kristiania terletak di Oslo, dan merupakan sebuah yayasan yang tujuannya adalah untuk mengajar dan menyelidik. Segala lebihan kewangan digunakan untuk mengukuhkan persekitaran akademik dan pembelajaran. Kristiania menawarkan program pengajian dan kursus pada tahap pendidikan yang berbeza yang disesuaikan dengan orang yang mempunyai kelayakan, kebolehan dan peluang yang berbeza. Kristiania akan mendidik calon yang akan menyediakan masyarakat dengan kepakaran, untuk kedua-dua sektor awam dan swasta.

Kristiania ialah sebuah yayasan yang tujuannya mengajar dan menyelidik. Segala lebihan kewangan digunakan untuk mengukuhkan persekitaran akademik dan pembelajaran kolej.

Kristiania menyampaikan penyelidikan dan pendidikan di peringkat sekolah vokasional, sarjana muda, sarjana dan kedoktoran dalam pengurusan, organisasi, pemasaran, komunikasi, informatika, sains kesihatan, inovasi dan seni. Dengan lebih 18,000 pelajar, 800 pekerja, dan tawaran pendidikan yang besar di Oslo, Bergen dan dalam talian, Kristiania ialah universiti bebas terbesar di Norway, dan Sekolah Vokasional Kristiania ialah sekolah vokasional terbesar di Norway.

Misi Kristiania adalah untuk menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi Norway melalui pembangunan dan penyebaran pengetahuan berasaskan masalah dan gunaan, dengan kerjasama rapat dengan kehidupan bekerja, berdasarkan yang terbaik dalam penyelidikan dan kerja seni. Untuk melaksanakan misi ini dengan cara yang paling cekap, Kristiania sedang berusaha untuk ditauliahkan sebagai universiti bebas pertama di Norway.

Kemasukan

Untuk beberapa kajian kami, anda mesti menyerahkan peperiksaan kemasukan sebagai tambahan kepada permohonan anda. Untuk sesetengah kajian, anda juga mesti menyerahkan borang penilaian kendiri, dan sesetengahnya mesti menghadiri percubaan atau uji bakat.

Keperluan Visa

Kewarganegaraan anda menentukan jenis visa atau permit belajar yang anda perlukan untuk belajar di Norway. Jika anda ragu-ragu mengenai permohonan visa dan permit belajar, hubungi Kedutaan/Konsulat Norway terdekat atau semak dengan Direktorat Imigresen Norway (UDI).

 • Warganegara dari negara Nordic
  Warganegara dari negara Nordik (Sweden, Finland, Denmark, Iceland, Kepulauan Faroe, Greenland dan Åland) yang merancang untuk tinggal di Norway selama lebih daripada enam bulan, mesti pergi ke Pejabat Cukai (Skatteetaten) untuk semakan ID dan menyerahkan pemberitahuan pertukaran alamat tidak lewat daripada 8 hari selepas ketibaan anda di Norway. Anda perlu menempah janji temu di laman web mereka terlebih dahulu.
 • Warganegara dari negara EU/EEA
  Warganegara dari negara EU/EEA tidak memerlukan visa untuk memasuki Norway, tetapi mereka dikehendaki mendaftarkan penginapan mereka di Pusat Perkhidmatan untuk Pekerja Asing (SUA), dalam tempoh 3 bulan selepas ketibaan mereka di Norway. Anda perlu menempah janji temu terlebih dahulu di Portal Aplikasi UDI.

  Warganegara dari negara EU/EEA yang merancang untuk tinggal di Norway untuk tempoh yang lebih pendek daripada 90 hari tidak perlu mendaftarkan penginapan mereka.
 • Warganegara dari negara Bukan EU/EEA
  Warganegara dari negara bukan EU/EEA perlu memohon permit belajar untuk belajar di Norway.
 • Apabila memohon program sarjana di Kolej Kristiania University , warga bukan EU/EEA mesti mendokumenkan keupayaan kewangan mereka. Ini boleh didokumenkan dengan salah satu daripada yang berikut:
  • penyata bank rasmi terkini atas nama anda sendiri
  • surat yang mengesahkan bahawa anda layak mendapat biasiswa/pinjaman pelajar dari negara asal anda
  • surat jaminan penaja dan penyata bank rasmi penaja baru-baru ini


Jumlah yang diperlukan untuk satu tahun akademik ialah kos tuisyen dan sara hidup untuk satu tahun akademik. Jumlah itu boleh didokumenkan dalam mana-mana mata wang.

Ini kemudiannya akan menjadi bahagian penting dalam permohonan permit belajar. Sejurus selepas menerima kemasukan, pelajar sarjana antarabangsa diminta untuk memindahkan jumlah ini ke akaun deposit pelajar yang dipegang oleh Kolej Kristiania University .

Sejurus selepas menerima kemasukan, warga bukan EU/EEA perlu memohon permit belajar. Maklumat lanjut mengenai permit belajar boleh didapati di laman web UDI. Harap maklum bahawa proses permohonan permit belajar mungkin mengambil masa 7-8 minggu.

Sebagai sebahagian daripada permohonan permit belajar, jumlah ini mesti didepositkan dalam akaun bank Norway kerana UDI memerlukan jaminan kewangan untuk pengajian di Norway. Anda tidak boleh membuka akaun bank di Norway sebelum ketibaan. Oleh itu, Kolej Kristiania University mempunyai akaun di mana jumlah yang diperlukan boleh didepositkan. Butiran tentang cara memindahkan deposit akan tersedia selepas menerima kemasukan.

Biasanya anda dikehendaki mendaftar sendiri di pejabat imigresen tempatan dalam masa 7 hari selepas ketibaan anda di Norway. Disebabkan oleh peraturan pandemik dan kuarantin yang berterusan, Polis lebih fleksibel dengan tarikh akhir ini. Anda perlu membuat temu janji terlebih dahulu melalui Portal Aplikasi UDI. Harap maklum bahawa anda tidak dibenarkan memasuki Balai Polis sebelum anda menghabiskan masa kuarantin yang diperlukan.

Selepas pendaftaran polis, anda akan menerima kad kediaman dan nombor ID Norway melalui pos. Permit kediaman biasanya sah selama satu tahun dan mesti diperbaharui untuk tahun kedua pengajian. Apabila anda diberikan permit belajar di Norway, anda secara automatik juga diberikan kebenaran untuk bekerja sehingga 20 jam seminggu dan sepenuh masa semasa cuti biasa.

Sebaik sahaja anda menerima nombor ID Norway anda, anda boleh membuka akaun bank anda di Norway dan Kolej Kristiania University akan memindahkan wang deposit anda ke akaun anda. Wang itu akan dipindahkan kembali kepada anda sebaik sahaja anda membuka akaun bank Norway. Untuk membolehkan kami membayar balik deposit anda, anda perlu melawati jabatan kewangan kami secara peribadi dengan surat yang ditandatangani dengan maklumat akaun bank anda. Surat tersebut mesti mengandungi nombor id pelajar, nama penuh, alamat dan nombor akaun anda. Jika permit belajar anda tidak diberikan atau jika anda menarik diri sebelum tarikh akhir yang dinyatakan dalam kontrak pelajar anda, dana yang anda depositkan akan dikembalikan kepada anda.

Lokasi

 • Oslo

  Kirkegata 24.26, Oslo, 0107, Oslo

Soalan