Keystone logo
IRIS Sup'

IRIS Sup'

IRIS Sup'

pengenalan

Memilih IRIS Sup 'adalah jaminan latihan yang diiktiraf oleh Negara, disesuaikan dengan keperluan dunia kerja, yang dimaksudkan untuk mereka yang ingin menjalankan atau berevolusi secara profesional dalam konteks antarabangsa.

IRIS Sup 'sekolah IRIS

Dicipta oleh IRIS pada tahun 2002, IRIS Sup 'adalah sebuah institusi pendidikan tinggi swasta teknikal didaftarkan di Paris Rectorat yang bertujuan untuk melatih pelajar dan profesional dalam pelbagai pekerjaan dalam konteks antarabangsa.

Ia mengeluarkan tajuk yang diiktiraf oleh Negara, tahap 7 yang didaftarkan di Direktori Nasional Perakuan Profesional (RNCP).

Geopolitik dan amalan profesional

IRIS Sup tawaran latihan 'pelajar:

  • pengetahuan yang diperlukan untuk memahami isu-isu antarabangsa dan membangunkan keupayaan mereka untuk analisis dan cadangan untuk membantu keputusan dalam organisasi;
  • alat profesional, dengan sebahagian besar diberikan kepada pembelajaran melalui simulasi dan pentauliahan keadaan kerja, dari tahun 1;
  • untuk matang dan membangunkan pelan kerjaya mereka dalam bengkel khusus.

pilih tamat pengajian

IRIS Sup 'menawarkan latihan dalam geopolitik terapan yang membawa kepada dua gelaran tahap 7 yang diiktiraf oleh Negara: Penganalisis Strategi Antarabangsa (ASI) dan Pengurus Program Antarabangsa - Kemanusiaan dan Pembangunan (MPI-HD ). Diakses dengan bac + 3, kursus berlangsung dua tahun. Pemegang bac + 4 boleh memohon secara langsung pada tahun ke-2.

> Tahun pertama di IRIS Sup '(bac + 4)

Diploma pengajian asas swasta dalam Hubungan Antarabangsa (RI 1) menandakan tahun pertama di IRIS Sup '. Bahagian wajib untuk bac + 3 tanpa pengalaman profesional, tahun ini juga membolehkan pelajar yang mempunyai ijazah ilmiah yang lebih tinggi memperoleh asas kukuh mengenai isu politik, ekonomi dan diplomatik, sebelum mengkhususkan diri pada tahun ke-2.

> Kursus tahun ke-2 (bac + 5)

Penganalisis Strategi Antarabangsa (ASI)
3 kursus yang bertujuan untuk membangunkan kapasiti mereka untuk analisis, tindakan dan sokongan membuat keputusan dalam persekitaran antarabangsa:
- Geopolitik dan prospektif*
- Geoekonomi dan pengurusan risiko*
- Pengurusan pertahanan, keselamatan dan krisis*.

Pengurus Program Antarabangsa - Kemanusiaan dan Pembangunan (MPI-HD) *
Kurikulum teras yang bertujuan untuk mengembangkan kemampuannya untuk menganalisis konteks intervensi di lapangan, menguasai pengurusan kitaran projek (PCM) dan pengaturcaraan, bersama dengan tiga jalur (strategi, operasi, advokasi).
Kemahiran diperoleh dengan mengerjakan projek dengan kerjasama pelaku perpaduan antarabangsa (NGO, persatuan, usahawan sosial).

* Kursus juga ditawarkan dari jauh.

promosi kaya kepelbagaian

Pada IRIS Sup ', bukan klon. Pelajar atau profesional, Perancis atau asing, setiap datang dengan perjalanan, pengalaman, objektif, dan akan diperkaya sepanjang tahun, kerana ajaran kepelbagaian asal pelajar dan pihak berkepentingan.

IRIS Sup 'setiap tahun kira-kira 20% daripada pelajar-pelajar yang mewakili tiga puluh bangsa.

Kefasihan dalam bahasa Inggeris diperlukan dalam apa-apa aktiviti antarabangsa, beberapa kursus diajar dalam bahasa Inggeris.

56141_14608745_1108732885849348_3579966449716116051_o.jpg

Pemantauan dan pendidikan

Dengan lebih daripada 560 pelajar bersemuka dan jarak jauh, IRIS Sup' kekal sebagai struktur yang tidak mempunyai tempat untuk namanya disiarkan. Pada awal tahun, setiap pelajar menandatangani peraturan dalaman, yang akan mengawal hubungannya dengan guru dan pasukan pengajar. Kehadiran adalah wajib dan tugasan mesti dikembalikan dalam tarikh akhir yang ditetapkan. Dialog dengan pentadbiran adalah berterusan: sama ada terdapat soalan pentadbiran atau pedagogi, setiap pelajar akan sentiasa mencari seseorang untuk dihubungi.

Para pelajar IRIS Sup mempunyai ruang kerja di mana tajuk utama dari akhbar Perancis dan antarabangsa tersedia untuk mereka, serta 200 jurnal dalam talian di portal CAIRN. Beberapa stesen komputer dengan suite pejabat, Internet dan Wifi, adalah akses terbuka.

kursus-kursus latihan terbuka di dunia profesional

- Organisasi yang sesuai dengan kajian / latihan bergantian: kemungkinan melakukan magang atau mempunyai pekerjaan 3 hari seminggu, selari dengan kelas dari Oktober hingga Mei, kemudian sepenuh masa dari bulan Jun hingga Disember.


- Hubungan dengan profesional: semua pihak berkepentingan bekerja di syarikat, persatuan, organisasi antarabangsa atau pegawai awam kanan. Oleh itu, kursus mereka menggabungkan sumbangan teori, aplikasi praktikal dan pengalaman fungsi harian dalam persekitaran antarabangsa. Projek dijalankan dengan dan untuk organisasi rakan kongsi.


- Persatuan dengan aktiviti IRIS: selari dengan kursus mereka, pelajar IRIS Sup boleh menghadiri persidangan dan bekerjasama dalam aktiviti IRIS (Semakan antarabangsa dan strategik, permohonan untuk latihan dalam jabatan penerbitan atau sebagai pembantu penyelidik...),
Rangkaian alumni: diwujudkan pada tahun 2008, IRIS Sup' Alumni menyasarkan untuk mengumpulkan rangkaian yang kini mempunyai lebih daripada 2,600 graduan!


- Pengalaman profesional dan antarabangsa: dipimpin oleh jurulatih, bengkel untuk merenungkan projek profesional mereka dan kaedah mereka untuk mencari magang / pekerjaan termasuk dalam semua program. Pengurus kontrak magang dan kerja-kerja juga menerbitkan pengumuman untuk pelajar, yang juga mereka terima untuk mendapatkan nasihat yang diperibadikan. Pelajar IRIS Sup kini dihargai di beberapa ratus syarikat swasta dan organisasi awam. Seorang pengurus hubungan antarabangsa mengembangkan tawaran di luar negara, mobiliti antarabangsa dan memantau pelajar asing.

56145_IMG_4787.JPG

Latihan yang dikemas kini setiap tahun

Di IRIS Sup', pendapat setiap pelakon adalah penting: pelajar, guru (semua profesional), tutor untuk latihan amali dan kontrak perantisan, rakan kongsi, graduan yang sedang dalam jawatan... Soal selidik penilaian, pembangunan nasihat dengan profesional luar, mesyuarat pendidikan, mesyuarat dan perbincangan formal dan tidak formal memberi peluang sepanjang tahun untuk mencampurkan pandangan dan sentiasa mengembangkan kandungan latihan. Menyesuaikan latihan dengan jangkaan organisasi majikan adalah kebimbangan kekal.

Persamaan dalam semua latihan

Pemilihan (kelayakan dalam fail, kemasukan dalam temu ramah), kecepatan kajian, campuran geopolitik dan amalan profesional, penceramah profesional yang diiktiraf dalam bidangnya, adalah ciri umum.
Kaedah pengesahan latihan, disesuaikan dengan setiap kursus, adalah dekat: kawalan berterusan (kehadiran, kuliah, nota membaca, latihan, simulasi, dll.), Peperiksaan (Januari dan akhir Mei); disertasi dan pertahanan lisan (September-Oktober); laporan magang (September).

Soalan Lazim Sekolah

56144_IMG_4730.JPG

Lokasi

  • Paris

    2 bis rue Mercoeur, 75011 , Paris

Soalan