Keystone logo
IMC Krems University of Applied Sciences

IMC Krems University of Applied Sciences

IMC Krems University of Applied Sciences

pengenalan

Mempelajari seni sains gunaan: Pelajar kami membentuk masa depan.

IMC Fachhochschule Krems ialah salah satu universiti sains gunaan paling moden dan antarabangsa di Austria. Pada masa ini, 28 kursus inovatif dalam bidang ekonomi, pendigitalan & teknologi, sains kesihatan dan sains hayat ditawarkan sepenuh masa dan sambilan.

Pemindahan pengetahuan secara langsung

Latihan di IMC FH Krems amat praktikal dan dicirikan oleh pengajaran kualiti kepimpinan dan kemahiran insaniah, rangkaian komprehensif bahasa asing dan kerja berkaitan projek dalam kumpulan yang boleh diurus dan berhubung secara langsung dengan guru. IMC FH Krems sangat prihatin dengan menyampaikan pengetahuan secara langsung dan pemerolehan pengetahuan yang mampan untuk para pelajar. Pasukan profesor antarabangsa yang komited dengan kualiti tinggi dan standard pendidikan mendorong pelajar untuk mencapai yang terbaik dan menyediakan mereka untuk kerjaya antarabangsa. Melalui pembelajaran interaktif, pertukaran pengalaman secara langsung dan peribadi antara pelajar dan guru, program rakan kongsi antarabangsa dengan universiti, institusi penyelidikan dan syarikat, serta rangkaian aktiviti riadah yang komprehensif di salah satu kawasan paling indah di Austria, belajar di IMC FH Krems menjadi pengalaman dan pusat kehidupan menjadi rumah untuk seketika.

Hidup antarabangsa

Di IMC FH Krems, keantarabangsaan terserlah setiap hari: hubungan aktif dengan lebih daripada 140 universiti rakan kongsi, pelbagai program rakan kongsi aktif dan pelajar sendiri, yang berasal dari 50 negara yang berbeza. Pertukaran pengalaman antara budaya, latihan di luar negara, penyertaan dalam projek penyelidikan antarabangsa dan syarahan oleh pensyarah antarabangsa dan profesor jemputan hanyalah sebahagian daripadanya. Di samping itu, bahasa kuliah dalam kira-kira separuh daripada semua kursus adalah bahasa Inggeris, yang sangat menarik untuk pelajar Austria dan antarabangsa.

Laluan kerjaya bermula di Krems

Salah satu kebimbangan utama IMC FH Krems adalah untuk menghubungkan rapat pengajaran, penyelidikan dan perniagaan. IMC FH Krems melihat dirinya bukan sahaja sebagai pusat latihan akademik, tetapi juga sentiasa mencari kerjasama dengan penyelidikan dan perniagaan. Dengan cara ini, Universiti Sains Gunaan memberikan sumbangan besar untuk memastikan pelajar sesuai untuk pasaran pekerjaan: 90% daripada semua pelajar mempunyai pekerjaan tetap di dalam poket mereka dalam tempoh tiga bulan selepas tamat pengajian.

Langgan Surat Berita kami

Dapatkan berita, jemputan acara dan cerita yang paling menarik terus ke peti mel anda. Ikuti perkembangan terkini dengan surat berita IMC Krems kami.

Ciri-ciri Kampus

Lokasi universiti kami di Krems dan Stein

Pelbagai tapak yang membentuk IMC Krems adalah pelbagai seperti bandar itu sendiri - tempat di mana seni bina bersejarah dan moden bergabung untuk memberikan kesan yang menakjubkan.

Keempat-empat tapak kami mempunyai satu persamaan: kemudahan dan peralatan yang luar biasa mereka. Kemudahan moden serta lekapan dan kelengkapan berkualiti tinggi mewujudkan persekitaran yang kami pasti anda akan berasa selesa – sesuatu yang sangat penting bagi kami.

Krems Kampus IMC

Kemudahan kami di Campus Krems berjarak 10 minit berjalan kaki dari pusat Krems dan Stein, yang terletak di antara ladang anggur dan Danube. Perkarangan Kampus hampir keseluruhannya dikelilingi oleh kawasan desa yang menghijau. Terletak berhadapan dengan ladang anggur di lereng bukit Krems, halaman, dengan rumput yang kemas dan bangku yang menarik, adalah tempat yang sesuai untuk berehat di antara kuliah.

Wing G digunakan untuk kuliah dan acara. Di sini juga anda akan menemui IMC Lounge, sokongan IT dan penerimaan tetamu. Wing G.1 terletak betul-betul bersebelahan Wing G, dan jambatan kaca menghubungkan tingkat pertama kedua-dua bangunan. Kuliah dan seminar diadakan di semua tingkat, dan makmal kesihatan boleh didapati di tingkat bawah tanah. Wing D menempatkan makmal untuk program ijazah Kimia Gunaan dan Bioteknologi Perubatan dan Farmaseutikal kami. Kemudahan di Campus West termasuk bilik praktikal yang luas untuk program ijazah Fisioterapi.

IMC Piaristenngasse

Campus IMC Piastenngasse terletak di pusat bandar bersejarah Krems. Di sinilah, banyak program ijazah bahasa Inggeris kami berasaskan. Kuliah diadakan di bilik-bilik yang dihuni oleh sekolah gimnasium Jesuit seawal tahun 1616. Kombinasi sejarah dan teknologi moden inilah yang memberikan IMC Piaristenngasse ciri yang sangat tersendiri. Lawatan ke tapak tidak pernah gagal untuk menarik perhatian pengunjung. Piaristenngasse benar-benar unik – dan ia adalah sebahagian daripada IMC Krems .

IMC Gozzoburg

Tapak istana Gozzoburg yang bersejarah kami terletak di Hoher Markt - bahagian tertua di bandar - dan mempunyai perwatakan tersendiri. Tidak hairanlah, memandangkan ia bermula lebih dari 700 tahun. Kami berpindah ke premis kami di sini pada tahun 2017, jadi ia sebenarnya lokasi terbaharu kami. IMC Gozzoburg ialah pusat untuk pelajar dan tetamu antarabangsa kami. Suasana unik bangunan ini menjadikannya tempat yang ideal untuk mengadakan majlis dan menghiburkan pengunjung.

Dua daripada pusat perkhidmatan kami terletak di Gozzoburg: Pusat Kerjaya IMC , yang menyokong pelajar dengan perancangan kerjaya, menganjurkan latihan amali dan mencari pekerjaan, dan Pusat Selamat Datang Antarabangsa IMC – pelabuhan pertama untuk pelajar sepenuh masa antarabangsa, bertukar pertanyaan dan tetamu dari luar negara.

Pusat Teknologi dan Penyelidikan

Institut Penyelidikan untuk Bioanalitik Gunaan dan Pembangunan Dadah universiti terletak di Pusat Teknologi dan Penyelidikan (TFZ) Krems. Konsep ini memudahkan kerjasama antara pelbagai institusi pendidikan termasuk IMC Krems , Universiti Danube Krems dan Universiti Sains Kesihatan Karl Landsteiner. Sesetengah makmal diperakui GLP dan penyelidikan kontrak untuk syarikat antarabangsa dilakukan di sini.

  Kemasukan

  Adakah anda telah memutuskan program ijazah? Hantar permohonan anda menggunakan platform dalam talian kami.

  Langkah 1: Anda perlu mendaftar untuk mengakses sistem permohonan dalam talian. Sebaik sahaja anda telah mendaftar pada platform dalam talian kami, anda akan menerima e-mel yang mengandungi pautan akses anda untuk mula mengisi permohonan anda. Jika anda bukan warganegara EU, anda perlu membayar yuran pendaftaran pada peringkat ini.

  Langkah 2: Lengkapkan permohonan dalam talian dan muat naik dokumen anda. Sebelum anda menyerahkan permohonan anda, jangan lupa pastikan anda telah melengkapkan sepenuhnya semua bahagian dan memuat naik semua dokumen yang diperlukan.

  Apakah syarat kemasukan untuk program ijazah sarjana muda kami?

  Untuk melayakkan diri untuk masuk ke program ijazah sarjana muda, anda mesti mempunyai sijil berhenti sekolah Austria atau kelayakan yang setaraf dengannya. Pengesahan kelayakan yang setaraf dijalankan oleh lembaga akademik sebaik sahaja kami menerima permohonan dalam talian anda yang lengkap. “Lengkap” bermaksud bahawa jika perlu, anda juga telah menghantar dokumen anda yang telah diterjemahkan dengan betul dan diperakui secara sah melalui pos. Anda mungkin perlu mengambil peperiksaan tambahan untuk mematuhi syarat kemasukan.

  Anda boleh memohon program sarjana muda sebelum melengkapkan sijil berhenti sekolah anda. Dalam kes ini, anda harus memuat naik laporan akademik terbaharu anda dan pengesahan diperibadikan yang dikeluarkan oleh sekolah anda, dengan penerangan tepat tentang kelayakan yang anda sasarkan untuk mendapatkan dan tarikh sementara peperiksaan akhir.

  Jika anda memohon untuk program ijazah sarjana muda dengan bahasa Jerman sebagai bahasa pengantar dan bahasa Jerman bukan bahasa ibunda anda, anda mesti menyertakan bukti penguasaan bahasa Jerman B2 dengan permohonan anda. Jika anda memohon tempat dalam program ijazah sarjana muda bahasa Inggeris, penguasaan bahasa Inggeris anda akan dinilai semasa temu duga kemasukan anda. Tidak perlu memberikan bukti tambahan tentang kemahiran bahasa Inggeris anda.

  Apakah yang berlaku selepas anda menyerahkan permohonan dalam talian anda?

  Semua permohonan yang diterima sebelum tarikh akhir akan disemak secara terperinci oleh jabatan berkaitan. Jika anda memenuhi syarat kemasukan kami, kami akan menjemput anda ke temu duga kemasukan untuk program ijazah yang anda mohon.

  Langkah 3: Temuduga permohonan. Kami ingin mengenali anda sebagai seorang.

  Sebagai sebahagian daripada permohonan dalam talian, anda perlu menulis pernyataan motivasi dan esei pendek mengenai topik yang berkaitan dengan program ijazah. Kenyataan motivasi dan esei anda membentuk asas untuk temu duga permohonan anda. Setiap pemohon mempunyai peluang untuk memperkenalkan diri mereka dalam perbincangan secara bersemuka, biasanya dengan pengarah program ijazah. Sebagai tambahan kepada pengenalan peribadi dan motivasi anda untuk belajar, anda akan membincangkan topik yang dipilih untuk esei anda dan hujah yang digunakan, serta bagaimana topik itu berkaitan dengan program ijazah. Temu duga permohonan diadakan sama ada di hadapan kami di Kampus kami atau dalam talian melalui Microsoft Teams, dalam bahasa pengantar program ijazah.

  Selepas temu duga kemasukan, pernyataan motivasi anda, esei dan prestasi anda sepanjang temu duga dinilai berdasarkan kenyataan berkaitan kandungan anda, cara anda mengekspresikan diri anda, dan hujah yang digunakan.

  Untuk butiran lanjut berkenaan

  • syarat kemasukan,
  • prosedur kemasukan,
  • tarikh dan tarikh akhir penting dan
  • permohonan dalam talian tersebut

  sila rujuk laman web kami.

  Keperluan Visa

  Persediaan sebelum anda Ketibaan

  Adalah penting untuk anda membuat pengaturan yang diperlukan untuk perjalanan ke dan memasuki Austria. Bergantung pada sama ada anda berasal dari negara EU atau Kawasan Ekonomi Eropah (EEA), atau bukan warganegara EU/EEA (negara negara ketiga), terdapat pelbagai formaliti mengenai kemasukan anda ke Austria yang perlu dipertimbangkan.

  EU/EEA dan warganegara Switzerland

  Anda hanya memerlukan pasport yang sah. Jika anda tinggal di negara ini selama lebih daripada tiga bulan, anda mesti memohon kepada pihak berkuasa pendaftaran Austria yang berkaitan untuk mendapatkan sijil pendaftaran (Anmeldebescheinigung). Pusat Selamat Datang Antarabangsa akan berbesar hati membantu anda dalam hal ini.

  Warganegara negara ketiga

  Anda perlu mendapatkan permit kediaman pelajar (Aufenthaltsbewilligung Studierender) untuk penginapan anda di Austria dan/atau visa untuk memasuki negara itu. Anda harus memohon kepada agensi Austria yang berkaitan di negara asal anda untuk mendapatkan visa dan/atau permit kediaman dalam masa yang sesuai. IMC Krems akan mengeluarkan notis kemasukan/pengesahan kemasukan yang diperlukan.

  Sila ambil perhatian bahawa ia mengambil masa sekurang-kurangnya 6 minggu untuk memproses permohonan visa dan dalam beberapa kes jauh lebih lama bergantung pada kedutaan yang berkenaan. Oleh itu, adalah penting untuk memohon visa anda pada masa yang sesuai.

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Yuran pengajian setiap semester

  Jika anda warganegara EU atau negara ahli EEA atau Switzerland, anda kini perlu membayar yuran pengajian sebanyak EUR 363.36 (+EUR 20.70 untuk Kesatuan Pelajar Austria (ÖH)) setiap semester.

  Sila ambil perhatian bahawa yuran pengajian yang berbeza dikenakan kepada bukan warganegara EU. Anda boleh mengetahui lebih lanjut dalam bahagian Yuran pengajian untuk bukan warganegara EU di laman web kami.

  Biasiswa dan geran

  Malangnya, universiti kami tidak memberikan biasiswa untuk pengurangan yuran pengajian. Walau bagaimanapun, mana-mana pelajar yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang (prestasi dalam peperiksaan dan penilaian lain) berpeluang menerima biasiswa berasaskan merit sekali semasa program ijazah mereka.

  Sama seperti pelajar di universiti tradisional Austria, anda juga boleh memohon bantuan pelajar atau geran negeri atau swasta yang lain.

  Statistik Alumni

  Lokasi

  • Krems an der Donau

   Piaristengasse 1

  Soalan