Keystone logo
HELLENIC OPEN UNIVERSITY

HELLENIC OPEN UNIVERSITY

HELLENIC OPEN UNIVERSITY

pengenalan

HELLENIC OPEN UNIVERSITY ( HOU ) ialah Universiti awam yang berautonomi dan berkerajaan sendiri yang menyediakan pendidikan sarjana muda dan pascasiswazah jarak jauh melalui pembangunan dan penggunaan bahan pendidikan dan kaedah pengajaran yang sesuai. Operasinya ditentukan oleh Undang-undang Artikel 2552/97 dan merupakan Universiti Greek ke-19. Ia diarahkan oleh jawatankuasa pengelola yang kebanyakannya terdiri daripada kakitangan akademik.

Kecuali untuk pendidikan jarak jauh, HOU menggalakkan penyelidikan saintifik, serta pembangunan teknologi dan metodologi dalam bidang penyampaian pengetahuan dalam jarak jauh. Secara lebih khusus, HOU dibahagikan kepada empat (4) Sekolah (Sekolah Kemanusiaan, Pusat Pengajian Sains dan Teknologi, Pusat Pengajian Sains Sosial dan Pusat Pengajian Seni Gunaan dan Reka Bentuk Lestari) yang menyediakan setiap satu dengan beberapa Program pengajian (program sarjana muda dan pascasiswazah. ) serta pengajian kedoktoran.

HOU menawarkan Program Pengajian tahunan dan separuh tahunan melalui kaedah pendidikan dan pengajaran jarak jauh. Semua pelajar dibekalkan dengan bahan pendidikan khusus yang sesuai dan jadual belajar yang ditunjukkan dengan juga bantuan, bimbingan, dan bimbingan kakitangan akademik tertentu.

Pelajar, sama ada sarjana atau pasca siswazah, mendaftar dalam TU (unit tematik) sepanjang semester atau jangka panjang kepunyaan Program Pengajian HOU (SP) dan dikehendaki kedua-duanya menghadirinya sepenuhnya sehingga bilangan maksimum kredit akademik (ECTS) yang dinyatakan dalam rangka kerja institusi dan perundangan semasa dicapai, dan/atau dikehendaki menyertai peperiksaan untuk TU yang mereka layak sertai. Setiap TU mungkin merangkumi aktiviti pendidikan berperingkat berikut: tugasan bertulis, ujian, penyertaan makmal, pembentangan, dsb. .

Aktiviti pendidikan diserahkan secara eksklusif melalui platform elektronik HOU, dengan pengecualian penyertaan makmal, pembentangan dan aktiviti khusus lain. Sebarang aktiviti pendidikan pilihan (tidak berperingkat) lain (cth, kuiz, dsb.) boleh disiarkan pada platform pendidikan, jika tenaga pengajar TU memutuskan sedemikian. Pelajar tidak boleh mengambil bahagian dalam peperiksaan akhir TU jika mereka tidak terlebih dahulu (α) memperoleh sekurang-kurangnya 50% markah penuh daripada jumlah aktiviti yang digredkan dan (b) menghantar lebih separuh daripada bilangan aktiviti latihan.

Selain itu, HOU telah menandatangani protokol kerjasama dengan Universiti Greek lain seperti Universiti Pertanian Athens, Universiti Ionian, Universiti Macedonia Barat, Universiti Thessaly, Akademi Athens (melalui Pusat Penyelidikan dalam Fizik Atmosfera dan Klimatologi), sebagai serta Universiti asing (Universiti Terbuka Cyprus, Universiti Nicosia dan Universiti Frederick).

Akhir sekali, kakitangan pentadbiran HOU sentiasa bersedia membantu dan memberikan bimbingan dan maklumat pentadbiran tambahan kepada semua pelajar dan tenaga pengajar.

Ciri-ciri Kampus

  Kemasukan

  • Diploma (Sijil) - terjemahan ke dalam bahasa Yunani, jika diperlukan.
  • Transkrip - terjemahan ke dalam bahasa Yunani, jika diperlukan.
  • Dokumen Pengenalan Diri (Pasport), serta salinan permit kediaman jika ada (terjemahan notari ke dalam bahasa Yunani, jika diperlukan).
  • Gambar digital bersaiz 3×4;
  • Sijil Bahasa jika ada (pilihan)
  • Sijil perubatan masuk jika diperlukan oleh universiti

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Universiti menganugerahkan dua jenis biasiswa: A) biasiswa kecemerlangan akademik dan B) biasiswa berasaskan kriteria, seperti berikut:

  Α) Pemberian Biasiswa Kecemerlangan Akademik

  Setiap penggal akademik, HELLENIC OPEN UNIVERSITY menganugerahkan biasiswa kecemerlangan akademik untuk unit sarjana muda dan pasca siswazah yang tergolong dalam program pengajiannya. Biasiswa kecemerlangan akademik diberikan kepada peratusan pelajar aktif yang mendaftar dalam setiap Program Pengajian, setiap penggal/semester akademik. Peratusan ditakrifkan setiap Program Pengajian oleh Jawatankuasa Pemandu HOU setiap penggal akademik.

  Β) Pemberian Biasiswa berasaskan Kriteria

  HOU memberikan biasiswa kepada pelajar dalam bentuk pengecualian sebahagian atau keseluruhan daripada penyertaan dalam yuran pengajian untuk tempoh akademik di mana mereka memohon biasiswa. Biasiswa ini diberikan berdasarkan gabungan kriteria kewangan, sosial dan akademik seperti berikut:

  1. Kriteria Kewangan

  2. Kriteria Sosial

  3. Kriteria Akademik

  Kedudukan

  HELLENIC OPEN UNIVERSITY berada di kedudukan 1501 dalam Kedudukan Universiti Dunia oleh Times Higher Education

  Testimoni Pelajar

  Lokasi

  • Patras

   Aristotelous 18, Patra, 263 35, Patras

  Soalan