Keystone logo
European University of Post-Industrial Cities (UNIC)

European University of Post-Industrial Cities (UNIC)

European University of Post-Industrial Cities (UNIC)

pengenalan

European University of Post-Industrial Cities (UNIC) telah ditubuhkan pada 2020 dengan matlamat menawarkan pendidikan inklusif untuk pelajar generasi baharu. Perikatan 10 universiti Eropah yang berpangkalan di bandar pasca industri dan dibiayai oleh Suruhanjaya Eropah, bekerjasama dengan institusi bandar untuk memastikan bahawa isu-isu bandar dimasukkan ke dalam pengajaran dan penyelidikan dengan cara yang boleh diakses dan inklusif untuk semua pelajar. Perikatan itu melancarkan ijazah sarjana bersama pertamanya pada tahun 2023 dan sedang mencari pelajar yang akan memajukan transformasi pasca industri bandar mereka dan menjadi graduan berkemahiran tinggi dalam disiplin saintifik baharu yang bertindak balas terhadap keperluan perubahan ekonomi di Eropah dan sekitar. dunia.

Ciri-ciri Kampus

European University of Post-Industrial Cities (UNIC) terdiri daripada sepuluh universiti yang terletak di negara yang berbeza di seluruh Eropah, mewakili sepuluh bandar pasca industri yang berbeza.

Kesemua sepuluh rakan kongsi berkongsi identiti UNIC. Kami ditubuhkan pada masa, dan telah menyumbang kepada peralihan pasca industri, seperti penutupan Fabric Opel di Bochum, penghujung kilang kereta Ford di Cork, pengurangan Industri Nokia di Oulu atau pendigitalan pesat pelabuhan di bandar pelabuhan dunia Rotterdam, dan transformasi sosial, ekonomi dan budaya penting lain. Peralihan daripada pembuatan kepada perkhidmatan juga membawa kepada pelbagai transformasi sosial, ekonomi, budaya dan demografi. Bandar pasca perindustrian kami adalah titik panas transformasi yang lebih luas dalam landskap sosial Eropah. Ini termasuk transformasi dalam pasaran buruh dan dalam pekerjaan (belia), dalam corak migrasi dan kepelbagaian berkaitan migrasi, dalam ketidaksamaan lama dan baharu, dalam kesan teknologi baharu, dalam perubahan kesihatan baharu, dsb.

  Lokasi

  • Rotterdam

   Burgemeester Oudlaan,50, 3062 PA, Rotterdam

  • Rotterdam

   Burgemeester Oudlaan,50, 3062 PA, Rotterdam

   • Bilbao

    Unibertsitate Etorbidea,24, 48007, Bilbao

    • Bochum

     Am Einkaufszentrum,1, 44791, Bochum

     • Istanbul

      Sarıyer Rumeli Feneri Yolu, 34450, Istanbul

      • Liège

       Place du 20 Août,7, 4000, Liège

       • Oulu

        Yliopistokatu,9, 90570, Oulu

        • Zagreb

         Unska ulica,3, 10000, Zagreb

         Soalan