Keystone logo
Esami Business School

Esami Business School

Esami Business School

pengenalan

Tentang kita

Institut Pengurusan Timur dan Selatan Afrika (ESAMI) adalah pusat pembangunan pengurusan serantau. Ibu pejabat ESAMI terletak di Arusha, Tanzania.

Institut ini ditubuhkan dengan objektif utama untuk menyediakan wilayah dengan kakitangan terlatih dalam beberapa bidang kritikal termasuk pengurusan dasar, pengurusan pengangkutan, pengurusan kewangan, pengurusan teknologi maklumat, pengurusan kesihatan, pengurusan sumber manusia, pengurusan projek, pengurusan tenaga dan alam sekitar dan pengurusan jantina antara lain.

Tumpuannya adalah untuk melatih pengurus menengah ke kanan dari rantau ini untuk meningkatkan prestasi pengurusan mereka dengan mengambil kira isu global tetapi dengan tumpuan serantau yang berkaitan dengan persekitaran Afrika.

Mandat, Misi, Visi dan Falsafah ESAMI

Institut Pengurusan Timur dan Selatan Afrika (ESAMI) adalah Pusat Pembangunan Pengurusan Serantau Pan Afrika yang dimiliki oleh sepuluh kerajaan anggota dari wilayah Timur dan Selatan Afrika. Ini adalah Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Seychelles, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia, dan Zimbabwe. Ia adalah sebuah institusi perkhidmatan dan berorientasikan pasaran yang menawarkan latihan pengurusan khusus, perundingan, program pendidikan dan perkhidmatan penyelidikan pengurusan berorientasikan tindakan. Negara lain yang sering menyertai program pembangunan pengurusan ESAMI termasuk Lesotho, Botswana, Afrika Selatan, Angola, Rwanda, Sierra Leone, Nigeria, Eritrea, Pantai Gading, Liberia, Ghana, Gambia, Sudan, Ethiopia dan Burkina Faso.

Pada bulan Mei 1997, Suruhanjaya Ekonomi PBB untuk Afrika secara rasmi ditunjuk sebagai ESAMI sebagai Pusat Kecemerlangan Pengurusan Pembangunan Afrika. Pengiktirafan ini memerlukan ESAMI untuk melanjutkan perkhidmatannya ke semua negara di Afrika. Untuk memenuhi cabaran pengurusan Afrika di milenium baru, ESAMI terus menyediakan intervensi pembangunan pengurusan pelanggan yang berkualiti tinggi di seluruh Afrika.

Mandat

Mandat ESAMI adalah untuk meningkatkan keberkesanan prestasi dan pengurusan organisasi awam, swasta dan antarabangsa di Afrika. Ini akan dilakukan melalui:

 • Latihan dan pendidikan pengurusan;
 • Perkhidmatan perundingan dan khidmat nasihat pengurusan;
 • Penyelidikan pengurusan, penjanaan pengetahuan dan penerbitan;
 • Promosi amalan terbaik dalam pengurusan.

Visi

Menjelang 2020, ESAMI merupakan hab transformasi kepimpinan dan perniagaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa

Misi

Misi kami adalah untuk mengubah institusi melalui pembangunan kepimpinan, pendidikan inovatif, latihan pengurusan, generasi pengetahuan dan khidmat nasihat baru.

Alam semesta kami akan menjadi individu, organisasi awam, swasta dan antarabangsa.

ESAMI: Past dan Present

Sejak penubuhannya pada tahun 1980, ESAMI telah membuat sumbangan penting dalam bidang pembangunan sumber manusia dan pengurusan di rantau ini. Peranannya sebagai Institut Pembangunan Pengurusan Serantau yang utama telah berkembang dengan ketara hasil daripada peningkatan permintaan pelanggan oleh negara-negara di rantau ini dan seterusnya. Sehingga kini, lebih dari 75,000 orang kakitangan pertengahan dan peringkat tinggi dalam kerajaan, organisasi awam, swasta dan sivik telah menghadiri program pembangunan pengurusan terbuka yang ditawarkan oleh Institut.

Teras Strategik ESAMI

Program ESAMI adalah berdasarkan kepada keperluan pelanggan yang semakin meningkat di seluruh benua. Institut terus memastikan bahawa program mendapat manfaat daripada penyelidikan yang dijalankan dalam bentuk penilaian keperluan dan maklum balas peserta. Penilaian program, kajian pengesanan dan penilaian impak akan menjadi sebahagian penting daripada latihan dan proses pembinaan kapasiti ESAMI. Program latihan yang dibentangkan dalam prospektus ini akan mempunyai hubungan yang kuat antara pengurusan dan peningkatan prestasi di peringkat individu dan organisasi.

Program buasir akan dilaksanakan untuk menangani masalah dan masalah khusus pelanggan. Ini biasanya dilakukan atas permintaan dan di tempat dan tarikh yang sesuai dengan pelanggan.

ESAMI melancarkan Program MBA Eksekutif yang telah terbukti berjaya. Sehingga kini, pendaftaran Sekolah Perniagaan terletak pada 3600 pelajar yang tersebar di sepuluh kampus di Afrika.

ESAMI juga memperkenalkan program ijazah Sarjana, Diploma dan Sarjana Muda dalam pengurusan Perniagaan.

Keupayaan dan Kelebihan Perbandingan ESAMI

Sebagai pusat pembangunan pengurusan, ESAMI merupakan pusat penumpuan di mana orang dari pelbagai negara bertemu untuk berkongsi dan bertukar pengalaman dalam rangka kerja serantau. Institut ini bertujuan meningkatkan interaksi ini untuk memudahkan penambahbaikan prestasi pengurusan dan keberkesanan organisasi pelanggan. Sebagai salah satu Institusi serantau terbesar di Afrika dan utama dalam pembangunan pengurusan keupayaan ESAMI sebahagian besarnya tertanam dalam kualiti berikut:

 • Inti klinik profesional yang terlatih dan berpengalaman yang berlainan, asli, tinggi yang memahami negara-negara yang mereka bekerja dengan baik
 • Sebuah institusi yang berjaya, yang dikendalikan oleh profesional Afrika yang tahu persekitaran Afrika dan komited untuk perkhidmatannya.
 • Mandat yang luas dan fleksibel yang dipandu oleh Dewan Gabenor dinamik
 • Tahap kecukupan kewangan ESAMI dari hasil latihan dan perundingan, yang tidak bergantung kepada subsidi untuk terus hidup
 • Seorang kakitangan dengan kesediaan dan komitmen untuk peningkatan dan inovasi yang berkesan.
 • Keupayaan ESAMI untuk menyebarkan kakitangan profesionalnya dengan cepat yang dilengkapi dengan rangkaian pejabat lapangan yang berdekatan dengan pelanggannya
 • Banyak pengalaman yang diperoleh sejak beberapa tahun dari interaksi dengan pelanggan latar belakang dan negara yang pelbagai
 • Rangkaian hubungan institusi dan individu
 • Fleksibiliti dan kesediaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran dan jangkaan
 • Rasa dan watak serantau untuk dipadankan dengan aktiviti Institut dan bertindak balas dengan cepat kepada keperluan, kebimbangan dan keutamaan tertentu.

Lokasi

 • Arusha

  Headquarters P. O. BOX 3030, Arusha, Tanzânia, , Arusha

  • Nairobi

   ESAMI KENYA 4th Floor International House P. O. Box 566628 – 00200, , Nairobi

   • Dar es Salaam

    ESAMI DAR ES SALAAM 3rd Floor, NIC Investment House P.O. Box 22290, , Dar es Salaam

    • Lusaka

     ESAMI - ZAMBIA 2ND Floor, Superannuation House Ben Bella Road P.O. Box 32132, , Lusaka

     • Kampala

      ESAMI – UGANDA ESAMI Centre, Plot 52 Bombo Road P.O. Box 824, , Kampala

      • Windhoek

       ESAMI – NAMIBIA Cnr Nelson Mandela/Sam Nujoma HIDAS Centre P.O. Box 1836,, 9000, Windhoek

       • Mbabane

        ESAMI – eSWATINI 3RD Floor, Lilunga House Somhlolo Rd P.O. Box 4234, , Mbabane

        • Harare

         ESAMI – ZIMBABWE 6 Bantry Road, Alexandra Park P.O. Box 2627, , Harare

         • Maputo

          ESAMI MOZAMBIQUE No. 657 Floor No. 1 Avenida Julius Nyerere P.O. Box 2077, , Maputo

          • Lilongwe

           ESAMI MALAWI 1st Floor, Development House, City Centre P.O. Box 31127 Lilongwe 3, , Lilongwe

           Soalan