Keystone logo
© TESS
EC2U

EC2U

EC2U

pengenalan

Apakah EC2U ?

Kampus Universiti Bandar Raya Eropah ( EC2U ) ialah Perikatan berbilang budaya dan bahasa yang terdiri daripada tujuh universiti yang telah lama bertapak, diterajui pendidikan dan penyelidikan, terlibat secara tempatan dan global dari empat rantau Kesatuan Eropah yang pelbagai: Universiti Coimbra, Universiti Iaşi, Universiti Jena, Universiti Pavia, Universiti Poitiers (Penyelaras), Universiti Salamanca dan Universiti Turku.

Cita-cita Perikatan adalah untuk membangunkan ruang yang inovatif yang membolehkan mobiliti mengalir secara bebas antara tujuh universiti dan bandar-bandar yang berkaitan.

EC2U dalam nombor

 • 160 000 Pelajar
 • 20 000 kakitangan pentadbiran, guru & penyelidik
 • 30 Rakan Sekerja
 • 1 600 000 Warganegara dalam jangkauan terus

ahli

Universiti Coimbra (Portugal)

Berfokus pada masa depan dan diiktiraf sebagai penggalak utama perubahan, Universiti Coimbra mempunyai lebih daripada 7 abad pengalaman dalam penciptaan dan penyebaran pengetahuan, budaya, sains, dan teknologi melalui kajian, pengajaran, penyelidikan canggih dan inovasi dalam bidang pengetahuan yang paling pelbagai.

UC ialah universiti tertua di Portugal dan salah satu universiti tertua di dunia, dan sejarahnya kembali ke abad selepas penubuhan Portugal itu sendiri, seperti yang diasaskan pada 1290. Universiti ini tersebar di seluruh bandar Coimbra sambil mengubah suai landskapnya dan menjadikannya sebagai City-University yang sebenar, di mana anda menemui akademi kosmopolitan.

Universiti Iasi (Romania)

Universiti Alexandru Ioan Cuza Iasi, universiti moden pertama yang diasaskan di Romania (pada tahun 1860), sentiasa berada di kedudukan 1 – 3 di kalangan universiti Romania dari segi penyelidikan, pendidikan dan ketelusan institusi. Dengan kira-kira 23000 pelajar dan 2000 kakitangan sepenuh masa di 15 fakultinya, tawaran akademik universiti kami termasuk 80 ijazah di peringkat sarjana muda (4 dalam bahasa Inggeris, 1 dalam bahasa Perancis), 116 program peringkat sarjana (14 dalam bahasa Inggeris, 1 dalam bahasa Perancis), dan 27 bidang pengajian di peringkat kedoktoran (semuanya ditawarkan dalam bahasa Inggeris juga).

Universiti Jena (Jerman)

Ditubuhkan pada 1558, Universiti Friedrich Schiller Jena ialah salah satu universiti tertua di Jerman. Pernah menjadi pusat pemikiran falsafah Jerman, ia telah menjadi sebuah institusi yang berasaskan luas, intensif penyelidikan dengan jangkauan global dan komuniti antarabangsa yang berkembang maju dengan lebih daripada 18,000 pelajar prasiswazah dan pascasiswazah dari lebih 110 negara di seluruh dunia.

Universiti Pavia (Itali)

Universiti Pavia (UNIPV) ialah salah satu institusi akademik tertua di dunia: ia diasaskan pada 1361 dan sehingga abad ke-20 ia merupakan satu-satunya Universiti di Kawasan Milan dan wilayah Lombardy.

Hari ini ia merupakan universiti yang komprehensif, yang merangkumi semua bidang mata pelajaran – Sains dan Teknologi, Kejuruteraan Sains, Sains Hayat, Kemanusiaan dan Sains Sosial – dan terdiri daripada 18 Jabatan yang menawarkan program pengajian di semua peringkat, daripada ijazah Sarjana Muda hingga program Kedoktoran. Kakitangan akademik mengira lebih daripada 900 profesor dan penyelidik. 21,000 pelajar, dari Itali dan luar negara, belajar di Universiti Pavia.

Universiti Poitiers (Perancis)

Ditubuhkan pada 1431, Universiti Poitiers ialah universiti pelbagai disiplin yang mendaftarkan 29 000 pelajar, 4200 daripadanya adalah pelajar antarabangsa dari 120 negara berbeza, diselia oleh 2700 kakitangan (pentadbiran, tenaga pengajar dan penyelidik). Poitiers menduduki tempat ke-2 dalam kedudukan keseluruhan bandar pelajar utama di Perancis pada 2018-2019 dan berada di atas purata kebangsaan dengan 16% pelajar asing.

Universiti Salamanca (Sepanyol)

Universiti Salamanca diasaskan pada 1218 dan merupakan salah satu daripada tiga universiti tertua di Eropah, yang mempunyai pelbagai Fakulti dan Institut Penyelidikan dalam Sains dan Seni. Pada tahun 2011, ia telah dianugerahkan status Kampus Kecemerlangan Antarabangsa. Ia merupakan universiti rujukan di rantaunya dan seterusnya (Castile dan León) dan "Alma Mater" bagi hampir semua universiti Amerika Latin yang bersejarah.

Universiti Turku (Finland)

Universiti Turku (UTU) ialah universiti penyelidikan antarabangsa dan komuniti akademik aktif seramai 25,000 pelajar dan kakitangan dari lebih 100 negara berbeza. Kampus utama Universiti terletak di pusat bandar bersejarah Turku – berhampiran dengan alam semula jadi dan kepulauan Finland Barat Daya yang unik. Sebagai salah satu universiti terkemuka di Finland, Universiti Turku menawarkan peluang pengajian dan penyelidikan di tujuh fakulti dan tujuh unit khas.

Lokasi

 • Poitiers

  Université de Poitiers - 15, rue de l'Hôtel Dieu - TSA 71117 - 86073 POITIERS Cedex 9, 86000, Poitiers

 • Iași

  Bulevardul Carol I, Nr.11, 700506, Iași

  • Salamanca

   Patio de Escuelas Mayores, 1, , Salamanca

   • Coimbra

    Rua Larga 3000-370, , Coimbra

    • Jena

     Universitätshauptgebäude Fürstengraben 1, 07743, Jena

     • Pavia

      C.so Strada Nuova, 65, 27100, Pavia

      • Turku

       Turun yliopisto, 20500, Turku

       Soalan