Keystone logo
Czech Technical University in Prague

Czech Technical University in Prague

Czech Technical University in Prague

pengenalan

Czech Technical University in Prague adalah universiti teknikal tertua di Eropah, yang ditubuhkan pada tahun 1707, dan kini merupakan universiti penyelidikan teknikal terkemuka di rantau ini dan di kluster Penyelidikan Prague.

CTU menawarkan program sarjana, siswazah, dan kedoktoran di 8 fakulti: Fakulti Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Elektrik, Sains Nuklear, dan Kejuruteraan Fizikal, Senibina, Sains Pengangkutan, Kejuruteraan Bioperubatan, Teknologi Maklumat, dan program di Masaryk Institute of Advanced Studies .

Selain itu, CTU menawarkan kursus sukan percuma, anda boleh melawat dan belajar di Perpustakaan Negara Teknologi dan merasakan masyarakat antarabangsa di Kampus Dejvice di tengah-tengah Eropah.

136733_32cf6ae7-460a-4c2a-8f89-93860bb45f99.jpg

Universiti ini mendidik penyelidik masa depan dan pekerja kreatif. Semua pelajar mempunyai projek besar sebagai bahagian wajib dalam program pengajian mereka, di peringkat sarjana, sarjana, dan Ph.D. tahap. Pelajar kejuruteraan mempunyai akses ke makmal dan bengkel pelajar serta peralatan dan kemudahan yang mereka perlukan untuk kerja projek mereka. Pelajar yang mahir boleh menyertai salah satu pasukan penyelidikan di fakulti mereka. Sebagai alternatif, sebagai contoh, mereka dapat bergabung dengan salah satu pasukan Pelajar Formula yang setiap tahun mengembangkan versi baru kereta lumba dengan enjin tradisional dan kereta lumba berkuasa elektrik yang lain. Penyelidikan saintifik adalah elemen utama dalam pekerjaan semua anggota staf akademik yang digunakan oleh fakulti (sekolah), dan kriteria utama untuk kenaikan pangkat mereka.

Penyelidikan dijalankan di semua 8 fakulti dan juga di beberapa institut, contohnya Institut Informatik, Robotik, dan Cybernetika Czech (CIIRC) atau Pusat UEEB.

CTU di Prague menduduki tempat ke-9 dalam QS EECA University Rankings baru-baru ini dan bandar Prague meningkatkan kedudukannya dalam QS Best Student Cities Index terbaru. Prague juga disenaraikan sebagai bandar kedua terbaik untuk lulusan universiti.

Pelajar dan penyelidik dari rantau ini, dan semakin banyak dari seluruh dunia, mendapati bahawa Prague bukanlah sebuah bandar yang ideal untuk belajar. Ia juga merupakan tempat untuk bertemu, dan menghabiskan beberapa hari bersama-sama di persidangan. Tanah-tanah Ceko dan Prague mempunyai abad ke-20 yang sukar, tetapi Prague kini telah memulihkan sepenuhnya dirinya sebagai salah satu kota besar Eropah tengah. Republik Ceko telah memulihkan kedudukannya sebagai pusat penyelidikan dan inovasi, yang telah diadakan dari awal era perindustrian hingga perang dunia kedua.

CTU di Prague juga merupakan Anggota pengasas konsortium Kajian di Prague yang mengumpulkan 7 universiti awam teratas di Prague.

Baca mengenai pengukuran Covid-19 di CTU di Prague: https://www.cvut.cz/en/ctu-coronavirus-information?update=20200405

136734_18449dfd-caa9-4b75-8b17-758948d30410.jpg

Ikuti kami di Facebook, Instagram, dan Twitter: @studyatctu

Lokasi

  • Prague 6

    Jugoslávských partyzánů 1580/3, 160 00, Prague 6

Soalan