Keystone logo
China University of Petroleum

China University of Petroleum

China University of Petroleum

pengenalan

SEJARAH

China University of Petroleum (CUPB) telah ditubuhkan pada tahun 1953, yang dinamakan sebagai salah sebuah universiti utama negara pada tahun 1960, dan merupakan '211' universiti negara di bawah pentadbiran Kementerian Pendidikan Malaysia. Sebagai yang mula-peringkat universiti kebangsaan China, misi CUPB adalah untuk menyediakan jurutera berkelayakan dan menawarkan perkhidmatan teknikal yang besar bagi industri minyak global melalui pendidikan yang berkualiti tinggi dan penyelidikan yang cemerlang.

Gambaran Keseluruhan University

Dengan tahun usaha, CUPB telah berusaha untuk meningkatkan kualiti program, terus berkembang untuk tinggal di pinggir pemotongan kemajuan penyelidikan dan industri, dan meluaskan disiplin dan bidang penyelidikan. Fokus semasa CUPB termasuk bidang berkaitan tenaga tradisional bersama dengan jangkauan baru untuk teknologi mampan dan boleh diperbaharui tenaga dan teknologi tenaga bersih, teknologi laut dalam, strategi tenaga dan kajian dasar, teknologi selamat kejuruteraan, kejuruteraan alam sekitar dan pengurusan tenaga. Terdapat 16 kolej dalam jumlah di CUPB yang menawarkan 27 program Ijazah Sarjana Muda, 99 program Sarjana dan 48 program PhD. Ia mempunyai 2 makmal utama negara, 1 pusat pendidikan kejuruteraan negara dan 20 makmal utama menteri atau institut penyelidikan.

Ahli akademik, yang mencakupi kedudukan CUPB sebagai pemimpin negara dalam mata pelajaran yang berkaitan dengan tenaga, adalah bahagian yang penting dalam persekitaran akademik yang kaya. Terdapat 1,369 guru dalam jumlah termasuk 229 profesor dan 274 profesor bersekutu. Antaranya, terdapat dua pemenang Akademi Anugerah Sains, dua pemenang Akademi Anugerah Kejuruteraan. CUPB kini mempunyai 7,663undergraduate pelajar, 5,426 pelajar Master, 1076 PhD dan 832 pelajar luar negara dari 52 negara.

Salah satu prinsip CUPB telah bekerjasama dengan syarikat-syarikat tenaga terkemuka di dunia seperti China National Petroleum Corporation, China Petroleum dan Kimia Corporation, China National Offshore Oil Corporation, JUMLAH, Shell, Petronas, Saudi Aramco, Kogas, BP, Statoil , dan lain-lain Lebih daripada 65% projek-projek penyelidikan yang disokong oleh pertubuhan-pertubuhan ini. Pengantarabangsaan adalah salah satu daripada tiga keutamaan strategik utama CUPB yang sasaran adalah untuk menarik ulama di seluruh dunia dan melibatkan fakulti dan pelajar-pelajar kita untuk meneroka dunia dan berkongsi keupayaan mereka dengan dunia melalui hubungan dengan institusi rakan kongsi global CUPB ini. CUPB kini mempunyai hubungan kerjasama dengan institusi pendidikan yang lebih tinggi dan 120 organisasi akademik dari 36 negara.

Kampus

China University of Petroleum, Beijing, terletak di sebuah kawasan yang indah menarik pelancong di Changping County, Beijing, kira-kira 5 batu ke Makam Ming dan 15 batu ke Tembok Besar adalah. Changping adalah dinamik lagi santai, budaya yang kaya tetapi turun ke bumi. Satu boleh dengan mudah menjelajahi Changping dengan berjalan kaki atau basikal dengan saiz yang sempurna. CUPB mempunyai kampus yang indah dibahagikan kepada dua suku agak bebas, yang mempunyai kemudahan pengajaran dan pembelajaran yang sangat baik dan kawasan perumahan serba lengkap.

Lokasi

  • Beijing

    China University of Petroleum-Beijing, 18 Fuxue Road, Changping, , 102249, Beijing

Soalan