Keystone logo
© CESI
CESI - School of Engineering

CESI - School of Engineering

CESI - School of Engineering

pengenalan

CESI Ecole d'Ingénieurs memberi setiap pelajar kejuruteraan peluang untuk membina laluan kerjaya yang dibuat khusus di mana dia adalah seorang pelakon, melalui sekolah lima tahun, di bawah status pelajar, perantisan, atau latihan berterusan; 32 kursus pilihan dan 25 kampus di Perancis.

Laluan yang dibuat khusus untuk memastikan masa depan anda

CESI Ecole d'Ingénieurs memberi setiap pelajar kejuruteraan peluang untuk membina laluan kerjaya yang dibuat khusus di mana dia adalah seorang pelakon, melalui sekolah lima tahun, di bawah status pelajar, perantisan, atau latihan berterusan; 32 kursus pilihan dan 25 kampus di Perancis.

Menjadi jurutera dengan CESI

Menjadi seorang jurutera hari ini bermakna memegang jawatan terkemuka dalam syarikat. Jurutera mestilah berbakat berbilang, memiliki pengetahuan saintifik dan teknikal, dan mempunyai pemahaman yang baik tentang mekanisme pengurusan dan pentadbiran.

Perangkaan

Tokoh utama

 • 60 tahun pengalaman dalam melatih jurutera masa depan;
 • 43 000 graduan;
 • 7 902 pelajar pada 2020;
 • 1/5 daripada program pengajian kerja pelajar di Perancis mendaftar di CESI (perantisan);
 • 10 Ijazah Pasca Sarjana Eksekutif - berlabel CGE;
 • 120 rakan kongsi di seluruh dunia;
 • 8 000 syarikat rakan kongsi.

  Ciri-ciri Kampus

  25 kampus di Perancis

  CESI Ecole d'Ingénieurs meliputi seluruh wilayah Perancis dengan 25 lokasi: laluan yang dibuat khusus untuk mendapatkan ijazah yang sama.

  Kehidupan masyarakat

  Lebih daripada 100 kelab yang aktif dan terlibat membenarkan kehidupan kampus yang dinamik.

  Acara sepanjang tahun

  BDE (Pejabat Pelajar) dan BDS (Pejabat Sukan) menyumbang kepada kehidupan kampus. Dipilih setiap tahun oleh pelajar, BDE bertanggungjawab ke atas semua acara kehidupan kampus.

  Terdapat lebih 100 kelab dan persatuan di kampus. Kehidupan selepas sekolah berkembang maju! Petang Khamis biasanya didedikasikan untuk kehidupan bersekutu dan kredit ECTS diperuntukkan mengikut projek.

  Pelajar boleh memimpin atau mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti, menyertai acara sukan, kebudayaan atau kemanusiaan yang berbeza, selalunya pada skala kebangsaan:

  • Penyertaan dalam pertandingan Grandes Ecoles : e=M6, Course Croisière de l'EDHEC, Euromanager, Trofi 4L, 24H de Stan, Coupe de France de robotique, SwitchUp Challenge Cisco, Défi H, Challenge du Monde des Grandes Écoles…
  • Organisasi misi kemanusiaan: air minuman di Nicaragua, perpustakaan di Mexico, gotong-royong untuk Haiti…
  • Aktiviti kebudayaan dan sukan: muzik, kart, bola sepak, bola tampar, salsa, penganjuran hujung minggu (ski, ibu kota Eropah) …

  Seminar Integrasi

  Seminar integrasi ini berlangsung pada awal tahun pertama Kursus Prasiswazah di 25 kampus CESI.

  Seminar ini bertujuan untuk memberi pengenalan kepada agenda tahun dan pendekatan pedagogi program.

  Dengan cara yang menghiburkan, pelajar akan dimulakan kepada masalah dan pedagogi berasaskan projek.

  Projek pasukan ini juga akan memperkenalkan mereka kepada jenis pembelajaran lain seperti:

  • Sains dan teknik kejuruteraan,
  • Kemahiran merentas disiplin dalam profesion kejuruteraan.

  Hujung minggu Integrasi (WEI)

  Setiap tahun, satu pasukan dibentuk untuk menganjurkan WEI. Acara penting pada awal tahun persekolahan ini mengumpulkan pelajar baru dan bekas dari setiap kampus.

  Penginapan pertama ini membolehkan pelajar baharu menyepadukan dengan lebih baik ke dalam kelas mereka. Bagi bekas pelajar, mereka bertemu rakan dan rakan sekerja mereka.

  Tempat yang luar biasa sentiasa dipilih untuk WEI dan banyak aktiviti sukan dan rekreasi ditawarkan!

  Malam Pelajar Sedunia (NEM)

  Setiap tahun selama 17 tahun yang lalu, bandar-bandar Perancis telah mengalu-alukan pelajar antarabangsa melalui program perayaan, Malam Pelajar Sedunia #NEM,

  diselaraskan oleh Erasmus Student Network (ESN), AVUF (Association of University Cities of France) dengan kerjasama CROUS (Regional Student Welfare Office), dan pihak berkepentingan pendidikan tinggi.

  Pada 2019, 25 bandar di Perancis telah menganjurkan malam alu-aluan ini khusus untuk pelajar antarabangsa, dengan konsert, permainan, pertunjukan, dsb.

  Kampus kami dikaitkan dengan acara yang dianjurkan di bandar mereka untuk menggalakkan pelajar antarabangsa menyertainya.

  Hari Erasmus

  Pada bulan Oktober, kami meraikan Erasmus+, dan lebih meluas mobiliti dan kewarganegaraan Eropah.

  Semua pelajar kami dijemput untuk menghadiri perayaan yang dianjurkan secara tempatan di kampus kami atau di bandar.

  Aktiviti kebudayaan dan sukan

  Kampus kami juga mengambil bahagian dalam ErasmusDays dan menawarkan pelbagai acara Eropah dan antarabangsa sepanjang tahun, selalunya dianjurkan oleh pelajar kami. Untuk memudahkan penerimaan dan integrasi pelajar antarabangsa, pelajar boleh menjadi "kawan" atau penaja pelajar antarabangsa.

   Biasiswa dan Pembiayaan

   Penerima hibah di CESI

   Selaras dengan dasar rangkuman sosialnya, CESI Ecole d'Ingénieurs mengalu-alukan penerima Geran dan pelajar Biasiswa dalam semua program dan ijazahnya.

   CESI Ecole d'Ingénieurs berusaha untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang inklusif dan yang menyokong layanan yang adil dan saksama terhadap semua pelajar, tidak kira identiti sosial mereka, yang bermaksud pelbagai sifat atau ciri yang dengannya seseorang itu mengenal pasti dan memandang penting sebagai identiti mereka. . Komitmen ini memerlukan penghapusan halangan yang tidak perlu kepada kepelbagaian yang lebih besar dalam CESI dan memerlukan langkah untuk menyokong dan menggalakkan keterangkuman, kepelbagaian dan ekuiti merentas institusi dan dalam kalangan syarikat rakan kongsinya.

   Lokasi

   • Nanterre

    Paris Nanterre's Campus 93 boulevard de La Seine CS 40177, 92023, Nanterre

    • Le Mans

     Mans's Campus 44 avenue Frédéric Auguste Bartholdi, 72000, Le Mans

     • Orléans

      Orléans's Campus 1 allée du Titane, 45100, Orléans

      • Saint-Nazaire

       Saint-Nazaire's Campus Boulevard de l’Université, 44603, Saint-Nazaire

       • Nantes

        Nantes's Campus 1 avenue Augustin Louis Cauchy La Chantrerie, 44307, Nantes

        Soalan