Keystone logo
Centro Studi Panta Rei

Centro Studi Panta Rei

Centro Studi Panta Rei

pengenalan

Centro Studi Panta Rei

Untuk integrasi antara Psikologi, Perubatan dan Neurosains

Persatuan Profesional Centro Studi Panta Rei ditubuhkan pada tahun 1997 di wilayah Como (Itali) oleh kehendak Foglia Manzillo Maria Cristina (ahli psikologi, psikoterapi dan doktor) yang terdaftar dalam Daftar Ahli Psikologi Lombardy (No. 03/4845) dan Daftar dari Doktor-komari di Wilayah Como (No. 6539) dan Nasti Nunzio (ahli psikologi dan psikoterapi) yang mendaftar dalam Daftar Ahli Psikologi Lombardy (No. 03/4998). Pusat ini diwujudkan oleh kehendak dua psikoterapi (Nasti Nunzio dan Foglia Manzillo Maria Cristina) membesar bersama-sama selama bertahun-tahun di Universiti dan 4 tahun berikutnya di sekolah siswazah dan yang, dalam masa yang sama, telah berkahwin.

Nama Pusat Pengajian tidak dipilih secara kebetulan. Ungkapan "Panta Rei" segera merujuk kepada falsafah Yunani purba dan kepada ahli falsafah tertentu, Heraclitus. Frasa ini biasanya diterjemahkan ke dalam bahasa Itali sebagai "Semua aliran" atau "Semuanya menjadi." Ia dipilih kerana ia sesuai dengan pilihan kedua-dua pilihan kehidupan kita dan perkara kita.

Kami telah membuat "Semuanya berubah" titik rujukan untuk kehidupan kita. Malah, kami bersetuju dengan perkara ini: "Jika ada sesuatu dalam kehidupan kita tidak memuaskan kita, kita patut cuba mengubahnya." Kami tidak mahu menyesal kerana tidak mempunyai keberanian.

Sebagai orang muda, tidak berpuas hati dengan tempat kami tinggal (bekas "Campania Felix"), kami memutuskan untuk datang ke Utara, kami memilih Como, sebuah tempat yang tidak diketahui: kami tahu bahawa, untuk keputusan itu, kami akan membayar atau memperoleh Pada mulanya, kita banyak berbelanja, pada masa-masa tertentu terlalu banyak tetapi kemudian, dengan peredaran masa, kami gembira kedua-dua keputusan yang diambil dan telah berjaya menanggung kesakitan dan membina Pusat kami. selepas batu bata, dengan kesabaran yang tidak terhingga, projek kecil kami berkembang. Pengalaman kami tidak berbeza dengan jalan psikoterapi dengan kesulitan yang dapat dijangkakan untuk merobek beberapa akar untuk menanam yang baru, dengan percubaan untuk merobohkan dan membina semula, untuk mengubah dan melancarkan, meluaskan dan mengubah cakrawala anda.Kami fikir, sebenarnya, kita tidak dapat memperkenalkan diri kepada pesakit tanpa keberanian untuk mengubah apa yang tidak kita suka. atau bolehkah kita membimbing orang lain dalam perjalanan yang kita telah mengelakkan diri kita?

Oleh itu, kita cuba untuk mewujudkan apa yang telah kita ajarkan oleh profesion kita dan menggunakan alat yang telah diberikan oleh kita.

Cara kita melihat perubahan tidak melampau, seperti apa-apa yang menonjolkan kita. Tidak ada perspektif yang melampau kepada kami. Kami yakin bahawa perubahan terlalu banyak seperti tidak berubah.

Misi kami

Kami suka semangat saintifik kerana berpotensi demokratik, mempunyai jiwa kolektif, terbuka untuk mengubah kepentingan ilmu. Kami menulis "berpotensi" kerana sains dibuat oleh saintis yang merupakan manusia dan memperkenalkan kelemahan kita dalam bidang saintifik.

Kami suka psikologi, perubatan dan neurosains. Kami sangat tertarik dengan keupayaan lelaki itu untuk menghadapi situasi yang sukar, untuk dapat bangun selepas bunyi berat. Kami suka ketahanan (keupayaan manusia untuk menghadapi kesukaran hidup yang tidak dapat dielakkan dengan semangat yang membina). Itulah sebabnya kita telah mengkaji subjek-subjek yang disebutkan di atas dan penuh dengan kekaguman untuk penemuan baru neurosains yang tidak dapat dibayangkan untuk kebanyakan sains lama yang menentangnya dan masih tidak mengintegrasikan penemuan-penemuan baru dalam amalan klinik hariannya.

Kami suka menjaga orang lain (jangan dimanipulasi atau dieksploitasi oleh orang lain, atau peguam sebab-sebab yang hilang pada permulaan, perhatian!). Kami fikir hubungan sosial yang berkualiti adalah tanah subur yang indah untuk ketenangan manusia. Ini adalah untuk kita.

Alam adalah satu lagi kepentingan kita. Kami cuba untuk mencemarkan kurang, untuk mengitar semula lebih baik, menggunakan kompos di rumah kami, untuk membeli makanan "sifar km" dari pengeluar tempatan, untuk menggalakkan kaedah pertanian organik, untuk mengambil kesempatan berjalan kaki untuk membersihkan jalan (sakit di belakang membenarkan).

Kepentingan utama kami:

psikologi

Walaupun kami mengkhususkan diri dalam psikoterapi kognitif-tingkah laku, yang merupakan asas penyediaan profesional kami, kami komited untuk mengenali tempat yang layak di klinik psikologi kepada banyak pendekatan lain. Ini menjadikan laluan kaunseling kami "merangsang" dan "melibatkan" kedua-dua pelajar dan guru tetapi juga "mencabar".

Perubatan

Semangat yang dirasakan oleh kedua-dua psikologi.

Kajian-kajian ini telah dan masih menarik untuk Maria Cristina, yang terlibat dalam perjalanan panjang akibat masalah kesihatan yang serius yang telah melihatnya sebagai seorang pelajar dan seorang wanita sakit yang dirawat di berbagai jabatan.

Ini menjadikan alasan penderitaan jika kita kadang-kadang memerhatikan sikap dalam perubatan yang tidak betul-betul sesuai dengan apa yang ingin menjadi "keanggunan dan profesionalisme profesion perubatan".

neurosains

Cintailah fungsi badan dan minda melihat ekspresi tertinggi mereka dalam kepentingan neurosains yang berdasarkannya adalah kajian moden mengenai pembentukan litar otak dalam perjalanan hidup dan kepekaan yang sama. Terdapat pembukaan senario yang tidak disengajakan dan kontras selama berabad-abad dalam bidang perubatan dan neurologi "klasik" ke atas keupayaan otak untuk memprogram semula dan mengatasi masalah yang berlaku walaupun ia disebabkan oleh strok yang berlaku bertahun-tahun yang lalu. Prospek sangat menjanjikan untuk masa depan penyakit dan keadaan neurologi yang dipertimbangkan selama berabad-abad tidak berubah.

Lokasi

  • Milan

    PIAZZA IRNERIO, 2 , 20146, Milan

Soalan