Keystone logo
Azerbaijan University Of Architecture And Construction

Azerbaijan University Of Architecture And Construction

Azerbaijan University Of Architecture And Construction

pengenalan

Azerbaijan Universiti Senibina dan Pembinaan memulakan aktiviti dengan kejuruteraan dan fakulti pembinaan di bawah Baku Polytechnic Institute pada tahun 1920.

Pakar dalam bidang pembinaan telah dilatih di Baku Polytechnic, Azerbaijan Oil, kemudian di Azerbaijan Institut Industri sepanjang beberapa tahun. Institut Kejuruteraan Awam bebas ditubuhkan pada asas kejuruteraan dan pembinaan fakulti dalam 1932 - 1934 tahun. Ia dikenali sebagai "Pembinaan" fakulti di Azerbaijan Institut Industri sejak 1934. Dengan penubuhan Institut Politeknik di fakulti 1951the seni bina, pembinaan, hidro perbaikan dan pengangkutan telah berpindah ke situ. Pada tahun 1975 dengan inisiatif Heydar Aliyev, Ketua Negara rakyat kita dengan perintah USSR Majlis Menteri-menteri Azerbaijan Institut Kejuruteraan Awam (kini Azerbaijan Universiti Senibina dan Pembinaan) ditubuhkan pada asas seni bina, pembinaan, Hydro perbaikan dan Pengangkutan fakulti Azerbaijan Institut Politeknik. Pada 13 Jun, 2000 oleh Dekri Heydar Aliyev, Presiden Republik Azerbaijan institusi pengajian tinggi ini telah ditukar nama Azerbaijan Universiti Senibina dan Pembinaan.

Pada masa ini Universiti mempunyai kawasan seluas 49000m2 dan terdiri daripada Kolej Pembinaan, Lyceum berat sebelah teknikal dan 8 fakulti di 5 bangunan pendidikan. 7036 pelajar belajar di Universiti. 620 pelajar dari 14 buah negara belajar di Fakulti Pendidikan Warga asing dan kajian dijalankan dalam 3 bahasa - Azerbaijan, Rusia dan Inggeris.

Jabatan Penyelidikan saintifik dalam Azerbaijan Universiti Senibina dan Pembinaan melibatkan sains, arah terkemuka utama Universiti. Tugas utama Jabatan adalah untuk menyokong kerja-kerja saintifik yang inovatif dan paten saintis kita, laporan saintifik serta aktiviti makmal penyelidikan. Jabatan bekerjasama dengan Dana Negeri Sains, NGO, institusi industri dan lain-lain. Jabatan telah mempunyai pengalaman yang mencukupi pada induk dan menganjurkan, persidangan praktikal saintifik antarabangsa dan tempatan.

Arah utama aktiviti kami ialah perpaduan sains dan industri. tugas utama kami mendapat status antarabangsa paten dan ciptaan, menyebarkan maklumat saintifik dan mengukuhkan penerbitan saintifik. Sasaran asas adalah untuk menentukan bidang utama penyelidikan saintifik dan membangunkan tahap penyertaan dalam projek-projek sains.

Lokasi

  • Baku

    A. Sultanova 11, AZ-1073, Baku

    Soalan