Keystone logo
Turki

Belajar Cikgu dalam Turki 2024

Belajar di Turki

Turki adalah pada akhir timur laut di Laut Mediterranean di tenggara Eropah dan barat daya Asia. Di utara adalah Laut Hitam dan ke barat ialah Laut Aegean. Negara-negara jiran adalah Greece dan Bulgaria di barat, Russia, Ukraine, dan Romania ke utara dan barat laut (melalui Laut Hitam), Georgia, Armenia, Azerbaijan, dan Iran di timur, dan Syria dan Iraq di selatan.

Ditubuhkan pada tahun 1923, Turki adalah benar-benar sebuah jambatan antara Eropah dan Asia; negara ini tinggal di kedua-dua benua. Walaupun majoriti terletak di Asia Barat dan bersempadan dengan Syria, Iraq, Iran dan Iraq, sebahagian kecil terletak di Tenggara Eropah dan bersempadan dengan Bulgaria, Greece, dan Georgia. Negara ini juga mempunyai garis pantai di tiga laut, termasuk Aegean, Hitam dan Mediterranean.Turki adalah sebuah negara pelbagai budaya dengan sejarah yang panjang ditunjukkan dalam banyak tempat bersejarah dan monumen di sekitar negara di mana pengunjung boleh mencari jejak legenda seperti Alexander. Turki merupakan ahli pengasas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).

Iklim
Walaupun kawasan pantai di Turki umumnya mempunyai iklim Mediterranean yang sederhana, ciri-ciri seperti dataran terbuka dan gunung membuat untuk pelbagai keadaan cuaca. Purata suhu yang tinggi di Istanbul adalah kira-kira 29 darjah C pada bulan Ogos dan rendah purata kira-kira 3 darjah C pada bulan Januari. Suhu di kawasan Mediterranean dan Southeastern Anatolia adalah setinggi 35 darjah C dan suhu yang rendah purata Ankara adalah serendah -7 darjah C.

Kebudayaan
Turki telah lama menjadi amalan pelbagai budaya, dan negara berusaha untuk mengintegrasikan idea sekular dan barat ke dalam masyarakat dan budaya mereka.Pada penubuhannya, abjad Latin digantikan huruf Arab, dan wanita diberi hak untuk mengundi. Di Turki moden, orang banyak agama dan tradisi hidup dalam harmoni. Pakaian adalah antara pakaian barat seperti seluar jeans untuk memakai petang yang elegan dan pakaian tradisional yang merangkumi tudung berwarna-warni dan topi.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Turki adalah rendah, dan seorang pelajar antarabangsa boleh mengharapkan untuk membayar kira-kira $ 400 $ 500 (AS) setiap bulan untuk perumahan, makanan dan perbelanjaan rampaian. Buku-buku dan lain-lain yuran akan berjalan kira-kira $ 150 (AS) bagi setiap semester. Untuk mengekalkan harga rendah, universiti umumnya menyediakan asrama atau perumahan yang lain untuk pelajar antarabangsa.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  264
 • Bahagian utiliti

  18
 • Langganan Internet

  9
 • Pengangkutan tempatan

  25

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Turki

Pengajian Tinggi di Turki

Pendidikan tinggi di universiti-universiti termasuk sarjana muda, ijazah sarjana kedoktoran. Selain ijazah sarjana, Diploma Kejuruteraan yang lebih tinggi juga diberikan yang adalah sama dengan ijazah sarjana. Kedua-dua darjah memerlukan tesis siap dan dipertahankan. Universiti dibahagikan kepada dua jenis, dengan 104 universiti negeri dan 62 universiti swasta. Universiti Turki dipandang tinggi, dengan 5 buah sekolah di atas 400 di seluruh dunia, menurut 2012 Pendidikan Tinggi Times World University Rankings .

Mengapa Belajar di Turki?

Pelajar yang mengikuti ijazah sarjana dalam mana-mana disiplin akademik akan mencari persekitaran yang selamat, mesra dan memberi ganjaran kepada pelbagai budaya yang merupakan jambatan antara budaya barat dan timur tengah.Institusi pengajian tinggi Turki terkenal dengan kualiti relatif tinggi untuk tuisyen rendah dan banyak program diajar dalam bahasa Inggeris. Bercakap bukan-Bahasa Inggeris pelajar yang menghadiri program tradisional juga akan mendapati banyak peluang untuk belajar bahasa Inggeris kerana mereka menamatkan pengajian utama mereka.

Universiti di Turki

Program di universiti-universiti negeri biasanya diajar di Turki, walaupun beberapa program diajar dalam Bahasa Inggeris, Jerman atau Perancis. Pelajar tidak mahir dalam Turki yang masuk program Turki boleh mengambil satu tahun latihan bahasa sebelum melanjutkan pengajian mereka. Kebanyakan program antarabangsa diajar di universiti-universiti swasta, di mana bahasa pengantarnya ialah kebanyakannya Inggeris. Universiti swasta juga dikenali sebagai universiti yayasan.

Pada masa ini kira-kira 30,000 pelajar antarabangsa yang mengikuti program pendidikan di negara ini; Walau bagaimanapun, Turki mempunyai matlamat untuk meningkatkan jumlah itu kepada 150,000.Walaupun kebanyakan disiplin akademik boleh didapati, program popular untuk pelajar antarabangsa Hubungan Antarabangsa, Pengajian Timur Mediterranean, Hal Ehwal Multicultural Pengajian, Kejuruteraan, Pengurusan Perniagaan dan Hospitaliti.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen setiap semester di universiti-universiti negeri di mana arahan adalah di Turki adalah kira-kira $ 100 $ 200 (AS) bagi warganegara Turki dan pelajar dari Azerbaijan, Bashkortostan, Bosnia dan Herzegovina, Dagestan, Karachay-Cherkessia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Macedonia, Mongolia, Moldova, Nakhchivan , Uzbekistan, Uzbekistan, Tajikistan, Tartarstan, Turkmenistan, dan Ukraine. Tuisyen pelajar antarabangsa bagi setiap semester di universiti-universiti negeri di mana arahan adalah di Turki adalah kira-kira $ 300 $ 600 (AS). Tuisyen adalah kira-kira 1.5 hingga 2 kali ganda lebih tinggi di institusi negeri di mana arahan dalam Bahasa Inggeris.

Tuisyen tahunan di universiti asas biasanya $ 6,000 (US) $ 20,000 (AS); Walau bagaimanapun, universiti yayasan juga menyediakan pelajar dengan banyak biasiswa yang meliputi 30 hingga 40 peratus daripada tuisyen mereka.

Darjah Kebanyakan sarjana mengambil masa dua tahun untuk disiapkan, tetapi ini berbeza mengikut program dan institusi.

Untuk membantu membiayai kos, pelajar antarabangsa boleh mencari pekerjaan dengan universiti sebagai penyelidik; Walau bagaimanapun, pelajar antarabangsa tidak mempunyai hak untuk bekerja di organisasi lain dalam sektor awam atau swasta.

Tahun Akademik

Tahun akademik di Turki adalah berdasarkan kepada dua semester dan berlangsung dari Oktober hingga bulan Jun.

Pasca Siswazah Peluang

Selepas tamat pengajian, pelajar antarabangsa boleh mencari peluang pekerjaan sebagai penyelidik atau kakitangan di universiti-universiti, terutama universiti dengan program diajar dalam bahasa Inggeris.Pelajar Turki dan pelajar antarabangsa dengan baik kemahiran bahasa Turki akan mencari peluang yang ada dalam industri lain juga. Bukan warganegara Turki akan perlu untuk mendapatkan permit kerja sekali mereka telah ditawarkan pekerjaan.

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa perlu mempunyai visa pelajar, dan visa yang mesti diperolehi sebelum tiba di Turki atau pelajar tidak akan dibenarkan untuk mendaftar di universiti. Pelajar hendaklah telah diterima untuk sebuah universiti Turki sebelum memohon visa pelajar di konsulat Turki di negara asal mereka. Proses ini mengambil masa lebih kurang 8 minggu dan pasport pelajar akan dicap dengan visa pelajar apabila diluluskan.

Insurans Kesihatan

Semua universiti menawarkan penjagaan kesihatan percuma di kemudahan perubatan mereka.Walau bagaimanapun, rawatan ini biasanya terhad kepada perkhidmatan kecemasan dan rawatan untuk keadaan yang kecil, jadi pelajar antarabangsa adalah digalakkan untuk membeli insurans kesihatan untuk menampung perbelanjaan perubatan lain yang mungkin timbul. Dasar ini hendaklah meliputi kedua-dua Eropah dan Asia Turki. Banyak polisi insurans persendirian boleh didapati di Turki.

Pelajar yang memegang permit kediaman untuk lebih daripada 6 bulan juga akan didaftarkan di Turki Keselamatan Sosial Institusi (SGK) dan dikehendaki untuk mendapatkan dan membayar untuk polisi insurans kesihatan tempatan.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

Yuran pemprosesan visa berbeza-beza bergantung pada kewarganegaraan anda.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa perlu mendapatkan visa pelajar untuk belajar di Turki. Pengecualian ialah mereka yang merupakan tanggungan undang-undang yang dikaitkan dengan seseorang di Turki dengan visa diplomatik.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Turki

Semua pelajar antarabangsa mesti memohon visa pelajar di kedutaan atau konsulat Turki terdekat mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk mendapatkan visa pelajar ke Turki, anda perlu terlebih dahulu mendaftar di universiti, sekolah atau kursus bahasa Turki yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan.

Anda mesti mengisi borang permohonan visa dan menyerahkannya kepada kedutaan Turki dengan dokumen yang diperlukan yang biasanya termasuk yang berikut:

 • Pasport: Sah untuk tempoh lebih daripada 90 hari
 • 2 keping gambar berukuran pasport
 • Surat penerimaan daripada institusi pengajian tinggi Turki
 • Bukti insurans kesihatan
 • Bukti tiket pergi balik
 • Bukti cara kewangan yang mencukupi untuk menyokong pengajian anda dan tinggal di Turki
 • Sijil pelepasan polis
 • Sijil perubatan

Pelajar mesti memohon lagi permit kediaman dengan pihak berkuasa tempatan (jika pelajar berada di Turki) dalam tempoh 1 bulan selepas ketibaan mereka di Turki. Dokumen berikut hendaklah dikemukakan kepada Jabatan Perhubungan Luar di Ibu Pejabat Polis Tempatan:

 • Borang permohonan dan yuran
 • Dokumen perjalanan: 2 salinan bersama visa pelajar
 • 4 keping gambar berukuran pasport
 • Surat atau dokumen daripada institusi: Ia mesti dikeluarkan oleh universiti tuan rumah, mengisytiharkan tarikh mula dan tamat pengajian di Turki

Untuk memperbaharui permit kediaman anda, anda perlu melawat pihak berkuasa tempatan 60 hari sebelum permit kediaman anda tamat tempoh.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia biasanya mengambil masa sekitar lapan minggu dari hari anda menyerahkan permohonan anda sehingga anda menerima visa anda.

Visa pelajar biasanya sah selama satu tahun untuk satu kemasukan. Walaupun had masa akan ditunjukkan pada visa anda, visa pelajar anda kekal sah selagi anda mendaftar di sekolah.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Biasanya, pelajar antarabangsa tidak mempunyai hak undang-undang untuk bekerja semasa belajar di ayam belanda. Pelajar boleh melakukan kerja penyelidikan di universiti Turki sebagai penyelidik antarabangsa.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.