Keystone logo
Sepanyol

Belajar Cikgu dalam Sepanyol 2024

Belajar di Sepanyol

Sepanyol menduduki 85% daripada Semenanjung Iberia, yang dikongsinya bersama dengan Portugal, di barat daya Eropah. Afrika adalah kurang daripada 10 batu (16 km) selatan di Selat Gibraltar. A dataran pusat luas cerun di selatan dan timur, melintasi dengan siri banjaran gunung dan lembah-lembah sungai. Sungai-sungai utama adalah Ebro di timur laut, yang Tajo di kawasan tengah, dan Guadalquivir di selatan.

Sepanyol adalah negara Eropah yang terletak di Semenanjung Iberia di kawasan Mediterranean, menjadikannya jambatan antara Eropah dan Afrika. Negara ini mempunyai sejarah budaya yang panjang dan kaya dan mempunyai pelbagai jenis rupa bumi termasuk pantai-pantai, padang rumput, gunung, dan kawasan padang pasir seperti. Terkenal dengan seni, muzik, masakan dan aktiviti kebudayaan lain, Sepanyol juga merupakan pemimpin dalam pembangunan tenaga boleh diperbaharui, terutamanya dalam bidang tenaga solar dan tenaga angin. Di samping itu, Sepanyol mempunyai matlamat untuk menggantikan satu juta kereta dengan kenderaan elektrik menjelang 2014.Sepanyol juga menghasilkan hampir separuh daripada buah zaitun di dunia.

Iklim
Sepanyol mempunyai salah satu kawasan iklim panas di Eropah. Walaupun negara mengalami semua empat musim, iklim keseluruhan adalah sangat sederhana, dengan suhu musim sejuk sering meningkat kepada 15 darjah C pada siang hari. Suhu di Madrid biasanya 25-36 darjah C pada musim panas dan 9-15 darjah C pada musim sejuk.

Kebudayaan
Budaya Sepanyol menekankan seni dan masakan sihat diilhamkan oleh makanan Mediterranean seperti minyak zaitun. Castilia Sepanyol adalah bahasa rasmi, tetapi beberapa dialek Sepanyol yang lain juga diiktiraf di seluruh negara. Identiti serantau yang sangat kuat di beberapa bahagian negara ini.

Kehidupan malam Sepanyol dikenali kerana terus baik ke pagi. Satu petang tipikal mungkin bermula dengan makan malam dan minuman atau filem diikuti dengan lawatan ke bar atau disko.Terdapat banyak disko sepanjang malam dan selepas waktu pejabat kelab di mana perayaan boleh terus ke hari berikutnya.

Kos sara hidup
Sepanyol mempunyai salah satu kos rendah yang tinggal di Eropah, dengan sewa dan makanan berharga kira-kira € 800 setiap bulan. Untuk membantu dengan membiayai perbelanjaan, pelajar antarabangsa dibenarkan bekerja sehingga 20 jam seminggu.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  416
 • Bahagian utiliti

  42
 • Langganan Internet

  33
 • Pengangkutan tempatan

  34

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  8
 • Tiket pawagam

  8
 • Pint bir tempatan

  3

Kira-kira Sepanyol

Pengajian Tinggi

Sepanyol menggunakan Eropah Pengajian Tinggi Angkasa (EHES) dan membahagikan darjah kepada tiga peringkat:

 • Darjah gred - pengajian ijazah
 • Universiti Master darjah - pengajian siswazah
 • Ijazah doktor falsafah - pengajian siswazah


Universiti Sepanyol juga menawarkan "darjah Master tidak rasmi" yang dipanggil Maestrias. Ini biasanya melibatkan darjah 1-2 tahun pengajian dan memberi tumpuan kepada kajian praktikal untuk profesion khusus.

Sebelum memohon untuk pengajian siswazah, sebagai tambahan kepada ijazah sarjana muda pelajar biasanya dijangka mempunyai 2-3 tahun pengalaman bekerja dalam bidang mereka.

Pelajar antarabangsa yang ingin belajar di Sepanyol mesti lulus Selectividad, universiti Sepanyol pintu masuk peperiksaan. Ini peperiksaan boleh didapati dua kali setiap tahun di banyak negara. Apabila seorang pelajar bakal telah lulus peperiksaan, mereka boleh memohon terus kepada mana-mana universiti Sepanyol.


Mengapa Belajar di Sepanyol?

Institut Sepanyol pendidikan tinggi telah berkembang dengan pesat dalam dua dekad yang lalu. Akibatnya, banyak sekolah mempunyai kemudahan yang sangat moden yang menggabungkan teknologi canggih ke dalam persekitaran pembelajaran.Di peringkat sarjana, MBA darjah dan darjah perniagaan berkaitan lain yang sangat popular dan diiktiraf di seluruh dunia untuk kualiti yang tinggi.

Badan pelajar antarabangsa Sepanyol adalah multi-budaya, dengan 31 peratus berasal dari Amerika Latin dan lain 5 peratus dari Amerika Utara. Kajian yang dijalankan di Sepanyol, yang bahasa ibunda lebih daripada 400 juta orang. Pelajar yang belum mahir dalam Bahasa Sepanyol mungkin mahu mempertimbangkan menghadiri kursus pengajaran di Sepanyol sebelum memulakan kajian tuan mereka. Institusi Sepanyol menawarkan pelbagai kursus untuk pembelajaran Bahasa Sepanyol, dari kursus rendaman lama satu bulan untuk kursus-kursus akademik penuh.

Universiti

Sepanyol mempunyai 81 universiti; kira-kira 50 adalah awam dan selebihnya swasta. Universiti di seluruh negara dan semua mengalu-alukan pelajar antarabangsa untuk kedua-dua siswazah dan pengajian peringkat ijazah.Pelajar boleh mendapatkan ijazah sarjana dari pelbagai disiplin akademik di Sepanyol termasuk seni dan kemanusiaan; sains; sains kesihatan; sains sosial; undang-undang; kejuruteraan dan seni bina.

Universiti Sepanyol diiktiraf kerana kualiti mereka, dengan lima universiti yang terdapat di 400 sekolah kedudukan tertinggi oleh 2012-2013 Times Tinggi Kedudukan Universiti Pendidikan Dunia . Sekolah-sekolah ini termasuk Universiti Autonomi Barcelona, ​​Universiti Barcelona, ​​Universiti Valencia, Universiti Politeknik Valencia, dan Universiti Vigo.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Yuran pengajian tahunan di sebuah universiti swasta kira-kira 6000 €. Program Sarjana memerlukan 60-120 kredit, yang biasanya mengambil masa 1-2 tahun akademik. A tesis 6-30 kredit dengan pertahanan awam juga diperlukan.

Tahun Akademik

Kebanyakan institusi memulakan tahun akademik pada bulan Oktober dan selesai pada bulan Jun. Kebanyakan sekolah mempunyai dua semester, dengan peperiksaan di akhir setiap semester.

Pasca Siswazah Peluang

Oleh kerana keadaan ekonomi semasa di Sepanyol, pekerjaan lepasan ijazah dalam Sepanyol adalah kurang daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, majikan di seluruh dunia memegang ijazah sarjana yang diperolehi daripada universiti Sepanyol dihormati.

Siswazah dari program sarjana juga mungkin mahu mempertimbangkan tindakan pada kerja dalam program kedoktoran atau memohon jawatan penyelidikan di pusat-pusat penyelidikan diiktiraf secara rasmi.

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa dari negara-negara anggota EU, Norway, Iceland, Liechtenstein, Switzerland atau yang tidak dikehendaki untuk mempunyai visa.Semua pelajar antarabangsa yang lain yang akan tinggal selama lebih daripada 90 hari perlu memohon visa pelajar jangka panjang. Bakal pelajar perlu memohon visa di Konsulat Sepanyol atau Kedutaan di negara asal mereka.

Untuk mendapatkan visa pelajar, pelajar mesti menunjukkan bukti program pengajian mereka bersama-sama dengan sijil perubatan, sijil kesolvenan bagi tempoh kajian, dan sijil rekod jenayah dari negara kediaman mereka untuk tempoh lima tahun yang lalu.

Insurans Kesihatan

Pelajar antarabangsa di bawah 28 tahun layak untuk pelan insurans kesihatan pelajar. Pelajar yang lebih tua daripada 28 boleh menggunakan sistem kesihatan negara, yang menjamin perkhidmatan kepada semua penduduk undang-undang di Sepanyol.

Tips

Sepanyol menggunakan euro untuk mata wang dan semua kad kredit utama antarabangsa diterima di kebanyakan kedai-kedai.

Pemberian maklumat adalah amalan biasa di bar, restoran, hotel, dan teksi.Tips biasanya lebih kurang 5-10 peratus daripada jumlah harga.

Pelajar yang ingin memandu kereta di Sepanyol mesti mempunyai Lesen pemandu Antarabangsa sehingga mereka adalah dari sebuah negara anggota Kesatuan Eropah, Switzerland, Norway, Iceland atau Liechtenstein.

Keperluan Visa

Bagi pelajar di luar EU/EEA atau Switzerland yang ingin mengambil bahagian dalam pertukaran pelajar, jalankan penyelidikan atau latihan atau bekerja sebagai pelatih atau sukarelawan tanpa gaji di Sepanyol selama lebih daripada tiga bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Jenis D)

Harga dan mata wang

EUR 160

Harga untuk visa pelajar ke Sepanyol adalah sekitar EUR 160. Yuran permohonan visa tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa.

Siapa yang boleh memohon visa?

Warganegara dari EU/EEA atau Switzerland tidak memerlukan visa pelajar tanpa mengira tempoh tinggal mereka di Sepanyol. Pelajar EU/EEA/Swiss tidak memerlukan visa untuk tinggal di Sepanyol, tetapi perlu mendaftar dengan pihak berkuasa tempatan dan mendapatkan sijil kediaman.

Warganegara semua negara lain memerlukan visa pelajar jika mereka merancang untuk tinggal dan belajar selama lebih daripada 90 hari di Sepanyol. Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di Sepanyol.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Konsulat atau kedutaan Sepanyol

Anda boleh memohon visa belajar di konsulat atau kedutaan Sepanyol di negara asal anda.

laman web:http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/ServiciosAlCiudadano/Paginas/EmbajadasConsulados.aspx

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum anda boleh memohon visa belajar, anda perlu mencari kursus atau program dengan institusi yang diiktiraf secara rasmi di Sepanyol. Anda kemudiannya perlu mendapatkan pengesahan rasmi daripada organisasi yang menggariskan bahawa anda telah diterima dalam kursus atau program, dalam bentuk sijil atau surat penerimaan. Sebaik sahaja anda mempunyai ini, anda boleh menghubungi kedutaan atau konsulat Sepanyol di negara asal anda dan memohon visa pelajar.

Apa yang diperlukan mungkin berbeza dari konsulat ke konsulat tetapi secara umum, anda perlu menunjukkan pasport anda, serta yang berikut:

 • butiran kajian, latihan atau penyelidikan yang akan anda lakukan di Sepanyol, termasuk waktu pengajian seminggu (sekurang-kurangnya 20);
 • bukti bahawa anda mempunyai insurans perubatan;
 • sijil perubatan yang mengesahkan bahawa anda tidak mempunyai sebarang penyakit yang memerlukan anda dikuarantin;
 • bukti bahawa anda mempunyai dana untuk menyokong anda sepanjang tempoh penginapan anda di Sepanyol (cth. butiran biasiswa, bank Sepanyol yang menunjukkan dana yang mencukupi, atau surat daripada ibu bapa/penjaga yang memikul tanggungjawab kewangan sepenuhnya);
 • maklumat tentang tempat tinggal anda;
 • sijil rekod jenayah yang dikeluarkan dalam tempoh lima tahun yang lalu oleh pihak berkuasa yang berkaitan di negara asal anda.

Jika anda tinggal di Sepanyol selama lebih daripada enam bulan untuk belajar, anda mesti memohon permit kediaman pelajar dalam masa 30 hari selepas memasuki Sepanyol. Anda memohonnya di Pejabat Warga Asing tempatan anda (Oficina de Extranjeros) atau balai polis. Kad tersebut sah selama setahun dan anda boleh memperbaharuinya setiap tahun selama lima tahun asalkan anda menyambung pelajaran.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda perlu memohon visa anda antara dua dan tiga bulan sebelum anda berhasrat untuk pergi ke Sepanyol untuk memberi masa untuk memproses permohonan anda.

Secara amnya, visa pelajar di Sepanyol diberikan untuk sepanjang tempoh pengajian. Anda boleh memperbaharui visa pelajar anda untuk melanjutkan pengajian anda atau mengambil kursus pengajian baharu di Sepanyol. Jangan cuba mengemukakan permohonan visa pelajar anda lebih daripada empat bulan lebih awal atau kurang daripada 7 minggu sebelum tarikh berlepas, jika tidak, permohonan itu tidak akan diterima.

Jika pengajian anda di Sepanyol selama lebih daripada enam bulan, anda mesti memohon permit kediaman pelajar yang bertahan selama satu tahun. Permit kediaman pelajar perlu diperbaharui setiap tahun.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Permit kediaman Sepanyol memberi anda hak untuk bekerja sama ada sambilan atau dalam kedudukan sementara, selagi anda tidak menggunakan wang yang anda perolehi untuk menyara diri anda semasa anda berada di Sepanyol. Anda dibenarkan bekerja sehingga 20 jam seminggu semasa anda belajar, selagi ia tidak mengganggu pengajian anda. Syarikat yang menggaji anda perlu mendapatkan permit kerja untuk anda daripada Pejabat Warga Asing. Kontrak pekerjaan anda tidak boleh melebihi tempoh visa belajar.

Jika anda akan menjalani latihan magang sebagai sebahagian daripada kursus anda yang permit kediaman anda telah diberikan, anda tidak memerlukan permit kerja.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Berikut adalah beberapa sebab mengapa visa pelajar ke Sepanyol mungkin dinafikan:

 • Tindakan jenayah masa lalu atau semasa
 • Penjelasan yang tidak mencukupi untuk tujuan dan keadaan penginapan yang dirancang
 • Sara hidup yang tidak mencukupi
 • Insurans perjalanan tidak sah
 • Kurang mengemukakan bukti penginapan
 • Situasi visa Schengen yang tidak menguntungkan - Gagal menghormati had Visa Schengen sebelum ini (iaitu Tinggal Lebih Lama di Kawasan Schengen, gagal mengikut jadual perjalanan yang dibentangkan – dengan melangkau untuk tinggal kebanyakannya di negara destinasi utama di Kawasan Schengen, dan sebagainya).