We have scheduled maintenance on our sites on the 21st of May from 4PM to 8PM CET. During this maintenance window, some functions on this site may become temporarily unavailable

Rusia

Belajar Cikgu dalam Rusia 2024

Belajar di Rusia

Persekutuan Rusia adalah yang terbesar daripada 21 republik yang membentuk Komanwel Negara-negara Merdeka. Ia menduduki sebahagian besar Eropah Timur dan utara Asia, dari Laut Baltik di barat ke Lautan Pasifik di timur, dan dari Lautan Artik di utara ke Laut Hitam dan Caucasus di selatan. Rusia 's mineral dan sumber tenaga yang banyak, rizab terbesar di dunia, telah menjadikan ia salah satu pengeluar terbesar minyak dan gas asli di peringkat global.

Persekutuan Rusia adalah sebuah republik persekutuan separa presiden yang mengandungi 83 wilayah yang berbeza dikenali sebagai "mata pelajaran persekutuan ". Rusia bersempadan dengan banyak negara yang termasuk Norway, China, Poland, Finland dan Korea Utara. Ia adalah negara terbesar di dunia dan meliputi satu perlapan daripada kawasan didiami Bumi 's, yang merangkumi sembilan zon masa yang berasingan dan melanjutkan ke atas seluruh kawasan tersebut di utara Asia.

Pada masa ini, ekonomi Persekutuan Rusia 's adalah salah satu yang paling maju di dunia, kedudukan sebagai negara maju yang keenam terbesar di kuasa membeli. Ini adalah disebabkan oleh tenaga dan mineral sumber yang luas yang telah membuat ia salah satu manufacterers terbesar gas asli dan minyak. Persekutuan Rusia adalah ahli G8, Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu, Majlis Eropah dan Pertubuhan Perdagangan Dunia.

Fakta penting mengenai Rusia

 • Rusia mempunyai Presiden yang dianggap "kepala negara " dan seorang Perdana Menteri, yang dirujuk sebagai "ketua kerajaan ".
 • Kerajaan persekutuan terdiri daripada tiga cabang: Perundangan, Eksekutif dan Badan Kehakiman.
 • Dianggarkan 165 orang indigneous dan kumpulan etnik hidup di Rusia. Lapan puluh peratus daripada penduduk Rusia 's adalah etnik Rusia.
 • Russian adalah bahasa yang dituturkan oleh majoriti rakyat, diikuti oleh Tatar dan Ukraine. Russian adalah bahasa rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, bersama-sama dengan bahasa Arab, Cina, Perancis, Inggeris dan bahasa Sepanyol.
 • Mata wang utama di Rusia ruble.

Rusia 's iklim
Rusia adalah sekeping besar tanah yang mengandungi banyak kawasan pendalaman yang merupakan tundra luas Siberia. Utara Rusia, termasuk Siberia, mempunyai iklim sub arktik yang menawarkan musim sejuk yang teruk dingin dan salji berat. Moscow dan tempat lain di Rusia tidak terkandung di kawasan utara mempunyai iklim benua lembap dengan hangat untuk musim panas dan sejuk, musim sejuk yang panjang. Biasa Jun, Julai dan Ogos suhu berlegar sekitar 75 darjah Fahrenheit (24 Celsius) tetapi boleh mencecah sehingga 90 darjah Fahrenheit (32 Celsius) semasa gelombang haba. Pada musim sejuk, mengharapkan suhu kekal jauh di bawah beku (32 darjah Fahrenheit / 0 celsius) dan sering tinggal di bawah sifar untuk tempoh yang lama.

Agama-agama di Rusia
Ortodoks Kristian, Yahudi, Buddha dan Islam adalah agama yang sering diadakan di Rusia. Semua dianggap sebagai undang-undang sebahagian daripada negara ini warisan sejarah 's.Cuti agama yang paling popular disambut oleh hampir semua rakyat Rusia adalah Paskah, yang mereka kenal dengan membuat Kulich (roti Paskah) dan paskha, hidangan yang mengandungi keju dan berbentuk seperti piramid.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  198
 • Bahagian utiliti

  28
 • Langganan Internet

  6
 • Pengangkutan tempatan

  23

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  4
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Rusia

Sistem pendidikan di Rusia

Walaupun Rusia menyediakan pendidikan percuma untuk semua rakyatnya seperti yang dijamin oleh Perlembagaan mereka, kemasukan ke institusi pengajian tinggi lepasan menengah adalah sangat kompetitif. Oleh kerana sektor kerajaan Rusia bertanggungjawab untuk mengawal selia sistem pendidikan memberi penekanan yang kuat terhadap pendapatan ijazah dalam bidang teknologi dan saintifik kajian, dan pelajar yang ingin mengkhususkan dalam bidang ini perlu mempunyai bakat yang luar biasa untuk jenis kawasan kajian serta gred cemerlang dalam untuk diterima ke dalam sebuah universiti Rusia.

Selain memperuntukkan pembiayaan untuk yuran pengajian pelajar, Rusia juga membayar pelajar luar negara wang saku kecil dan menyediakan perumahan percuma untuk mereka juga. Negara ini juga telah menghapuskan banyak kerenah yang digunakan untuk menghalang atau melambatkan pelajar asing daripada menghadiri sebuah universiti Rusia.Sekarang sistem aplikasi adalah lebih selaras, pelajar-pelajar yang telah menghadiri Amerika, Jerman, Denmark, Cina, Itali dan universiti Jepun akan mengalami minimum untuk sebarang isu dalam hal berpindah ke sebuah universiti Rusia.

Rusia sedang dalam proses menukar model yang lebih tinggi tahap pendidikan tradisional kepada yang lebih serasi dengan Barat-jenis ijazah akademik. Pada tahun 2003, Rusia telah menandatangani Deklarasi Bologna yang membuka jalan bagi kerajaan untuk menggubal undang-undang yang dikeluarkan lama, model darjah lima tahunnya kepada yang menyerupai sistem ijazah AS - ijazah sarjana muda selama empat tahun yang diikuti oleh tuan 's ijazah. Walau bagaimanapun, tahap postdoctorate masih mengekalkan, corak Kesatuan Soviet tradisional yang telah ditubuhkan hampir 90 tahun yang lalu. Pada asasnya, PhD di Rusia ditakrifkan dan memperoleh mengikut kedalaman pencapaian peribadi seorang pelajar 's dalam penyelidikan saintifik (doktor nauk, atau doktor sains) atau penyelidikan akademik.

Popular Universiti Rusia

Universiti-universiti terbesar dan tertua di Rusia adalah Saint Petersburg State University dan Moscow State University. Pada tahun 2000-an, kerajaan telah memulakan program yang ditubuhkan "persekutuan " universiti dengan menggabungkan institusi pengajian tinggi yang sudah wujud dan memperuntukkan geran pembiayaan khas untuk mereka. Sebahagian daripada universiti baru termasuk Kazan Volga Universiti Persekutuan, Siberia Universiti Persekutuan dan Utara-Timur Universiti Persekutuan.

Menghadiri Universiti di Rusia

Oleh kerana majoriti universiti Rusia mengajar kelas di Rusia, pelajar sekurang-kurangnya harus mempunyai pengetahuan asas bahasa sebelum memohon untuk universiti. Ia adalah wajib untuk semua pelajar asing untuk mengambil kursus bahasa Rusia sebagai sebahagian daripada kurikulum mereka, kecuali mereka dapat membuktikan mereka tidak memerlukannya.

Pelajar antarabangsa boleh bekerja sambilan semasa mendaftar di program ijazah. Sedar bahawa majikan pelajar antarabangsa mesti mempunyai lesen khas yang menunjukkan mereka dibenarkan untuk mengambil pelajar asing sebelum pelajar secara sah boleh bekerja untuk mereka.

Mendaftarkan diri dengan universiti Rusia menghendaki pengemukaan dokumen-dokumen berikut:

 • Borang permohonan yang menunjukkan bidang diingini kajian
 • Salinan diploma atau sijil pendidikan lain yang menunjukkan pelajar yang layak untuk mendaftar dalam program pendidikan yang lebih tinggi
 • Sesuatu perakuan kesihatan yang diberi kuasa dan salinan sesuatu keputusan ujian darah HIV yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat insurans kesihatan yang diiktiraf oleh Konsulat Rusia
 • Salinan sijil kelahiran
 • 4 x 6 gambar bersaiz pasport (termasuk sekurang-kurangnya enam daripada gambar-gambar ini)

Mengapa Belajar di Rusia?

Sistem pendidikan tinggi Rusia 's adalah ketat, berdaya saing dan diiktiraf di peringkat global bagi darjah yang konsisten mempunyai tinggi UNESCO dan WHO penilaian yang. Khusus untuk menarik pelajar antarabangsa, universiti Rusia menyediakan 100 peratus konsesi yuran pengajian serta biasiswa murah hati. Di samping itu, Rusia adalah sebuah negara yang menarik, pelbagai dan sejarah berpengaruh yang menawarkan pelajar asing pelbagai pengalaman baru dan berharga.

Keperluan Visa

 1. Visa Pelajar Rusia - Sah untuk belajar di mana-mana kolej atau universiti Rusia atau untuk mana-mana kursus jangka pendek.
 2. Visa Kemanusiaan Rusia – Bagi mereka yang melancong ke Rusia untuk melibatkan diri dalam penyelidikan pasca doktoral atau menghadiri seminar akademik. Sah sehingga setahun untuk tujuan termasuk yang berkaitan dengan sains atau budaya. (SILA AMBIL PERHATIAN: Semua maklumat lanjut adalah mengenai visa pelajar Rusia.)

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar Rusia; Visa Kemanusiaan Rusia

Harga dan mata wang

Yuran yang diperlukan untuk visa pelajar Rusia berbeza-beza mengikut negara yang mengeluarkan pasport kepada pelajar, dan sama ada anda memilih perkhidmatan standard atau ekspres. Sebagai contoh, kos visa pelajar Rusia untuk warga UK bermula pada GBP 165. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa yuran permohonan anda tidak akan dikembalikan jika permohonan anda untuk visa pelajar ditolak atau ditolak atas sebarang sebab.

Siapa yang boleh memohon visa?

Rakyat dari kebanyakan negara asing memerlukan visa untuk belajar di Rusia. Warganegara dari negara Komanwel Negara Merdeka (CIS) tidak memerlukan visa: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Tajikistan, Ukraine, Uzbekistan serta wilayah autonomi Abkhazia dan Ossetia Selatan. Jika anda warganegara Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan atau Ukraine anda tidak memerlukan visa tetapi anda memerlukan pasport yang sah. Jika anda warganegara Abkhazia, Azerbaijan, Moldova, Ossetia Selatan, Tajikistan atau Uzbekistan, anda boleh datang ke Rusia untuk belajar tanpa pasport atau visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan Rusia atau konsulat / pusat visa yang dibenarkan

Bagi warganegara negara yang memerlukan visa untuk masuk, visa pelajar Rusia perlu diperoleh sebelum melakukan perjalanan ke Rusia. Anda mesti memohon melalui Kedutaan Rusia atau konsulat di negara asal anda. Terdapat juga pusat visa yang dibenarkan di beberapa negara.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum memohon, anda perlu diterima mengikuti kursus di universiti supaya anda boleh mendapatkan jemputan rasmi untuk datang ke Rusia untuk belajar. Sebaik sahaja anda mempunyai jemputan, ia sah selama tiga bulan. Kemudian, untuk memohon visa pelajar Rusia anda, anda perlu melawat kedutaan atau konsulat Rusia di negara asal anda dan menyerahkan semua dokumentasi yang diperlukan. Sila ambil perhatian: Anda mesti mendaftarkan visa anda dalam masa tujuh hari selepas anda masuk ke Rusia. Dalam kes visa pelajar, biasanya pihak yang menjemput (Universiti atau Kolej atau Sekolah Bahasa atau Institut) yang menguruskan pendaftaran visa pelajar. Selepas pendaftaran anda selesai, anda akan diberikan bukti pendaftaran visa anda, yang anda mesti simpan dengan teliti sehingga anda keluar dari negara ini.

Untuk memohon visa pelajar ke Rusia, anda mesti menyerahkan borang permohonan visa yang lengkap, pasport negara asal (dan salinan muka depan), satu gambar standard, Kiriman Wang, surat jemputan asal daripada organisasi hos Rusia anda, asal Sijil ujian darah HIV negatif (AIDS) (tidak melebihi 3 bulan). Pasport negara hendaklah sah tidak kurang daripada satu setengah tahun.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda boleh memulakan proses permohonan visa 45 hari sebelum tarikh ketibaan yang dirancang di Rusia. Masa pemprosesan boleh menjadi panjang, mengambil masa dari dua hingga lima minggu. Visa pelajar pada mulanya dikeluarkan selama 90 hari tetapi boleh dilanjutkan hingga setahun dan kemudian diperbaharui selepas itu untuk tempoh pengajian.

Masa pemprosesan

5 Weeks

Peluang kerja

Jika anda mempunyai visa pelajar Rusia, anda memerlukan permit kerja daripada Perkhidmatan Migrasi Persekutuan (FMS) melainkan kerja ini dijalankan semasa cuti atau di institusi atau organisasi tempat anda belajar. Anda hanya akan diberikan permit untuk bekerja jika anda seorang pelajar sepenuh masa di universiti yang diiktiraf kerajaan dan berumur sekurang-kurangnya 18 tahun. Permit hanya akan membenarkan anda bekerja dalam bidang atau profesion yang ditetapkan dalam permit dan di bandar atau wilayah universiti anda. Kos permit kerja bagi mereka yang menggunakan visa belajar Rusia ialah RUB 3,500 (USD 60). Jika anda meninggalkan kursus universiti anda, permit kerja akan dibatalkan dan anda tidak lagi boleh bekerja di Rusia.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Jika anda mengemukakan dokumen palsu untuk visa pelajar anda atau menyembunyikan atau salah nyata fakta dalam permohonan anda. Anda mungkin ditolak masuk ke Rusia dengan visa pelajar jika anda positif HIV.