Keystone logo
Republik Czech

Belajar Cikgu dalam Republik Czech 2024

Belajar di Republik Czech

Landskap pusat Eropah Republik Czech 's dikuasai oleh Bohemian Massif, yang naik ke ketinggian 3,000 kaki (900 m) di atas paras laut. Ini cincin gunung mengelilingi lembangan tinggi yang besar, Bohemian Plateau. Sungai-sungai utama ialah Elbe dan Vltava. Negara ini mempunyai pembangunan manusia tertinggi di Tengah dan Eropah Timur, kedudukan sebagai "Sangat tinggi Pembangunan Manusia" negara. Ia juga disenaraikan sebagai negara ketiga paling aman di Eropah dan negara paling demokratik dan sihat di rantau ini.

Republik Czech terletak di Eropah Tengah dan mempunyai sejarah dan kehidupan budaya gaya yang kaya. Negara ini adalah daratan dan mempunyai sempadan dengan Austria, Jerman, Poland dan Slovakia. Walaupun Republik Czech adalah ahli Kesatuan Eropah, mata wang adalah Czech Crown (CZK). Negara ini juga anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).Republik Czech adalah terutamanya terkenal dengan sejarah yang panjang dalam menghasilkan alat-alat muzik yang berkualiti tinggi termasuk instrumen angin, piano, organ paip dan alat muzik bertali; jenama terkenal termasuk Amati, Petrof, Reiger-Kloss dan Strunal.

Republik Czech mempunyai budaya yang kaya dengan seni, termasuk opera, filem, tarian dan teater. Pelajar juga akan mendapati banyak muzium yang menarik dan taman-taman yang indah dan taman-taman untuk melawat pada masa lapang mereka. Masakan istimewa Czech terkenal termasuk mi sup dengan ladu hati, panggang daging pinggang dengan sos krim, goulash dan keju goreng.

Iklim
Iklim keseluruhan adalah sederhana dan empat musim yang berlaku di Republik Czech. Suhu berjalan daripada serendah -4 darjah C pada bulan Januari hingga yang tinggi 24 darjah C pada bulan Julai. Lokasi berhampiran dengan banjaran gunung sempadan adalah lebih sejuk.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Republik Czech adalah jauh lebih rendah daripada kebanyakan Eropah Barat. Perbelanjaan bulanan, tidak termasuk tuisyen atau yuran, akan kira-kira $ 350 hingga AS $ US 750. Pelajar antarabangsa perlu mendapatkan Kad Pengenalan Pelajar Antarabangsa (ISIC) sebelum berlepas dari negara asal mereka; kad ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis diskaun di restoran-restoran, teater, muzium, konsert, dan perkhidmatan pengangkutan.

Pelajar antarabangsa boleh bekerja untuk menambah pendapatan mereka, tetapi mesti mempunyai permit kerja. Permit kerja tidak diperlukan sekiranya pelajar adalah di bawah 26 tahun dan bekerja kurang daripada 7 hari berturut-turut atau 30 hari jumlah dalam satu tahun.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  405
 • Bahagian utiliti

  94
 • Langganan Internet

  22
 • Pengangkutan tempatan

  21

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  8
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Republik Czech

Republik Czech mempunyai institusi tertua pengajian tinggi di Eropah Tengah, Universiti Charles. Terletak di Prague, sekolah ini ditubuhkan pada tahun 1348.

Moden Czech pendidikan tinggi menggunakan struktur tiga kitaran sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Institusi pengajian tinggi dibahagikan kepada universiti dan bukan universiti. Tidak universiti biasanya menyediakan darjah hanya sarjana muda, manakala universiti menyediakan program pengajian di semua peringkat ijazah dan disiplin akademik.

Republik Czech mempunyai 26 awam, 2 negeri, dan 44 institusi pendidikan tinggi swasta. Kedua-dua institusi negeri adalah sekolah-sekolah khusus yang dikendalikan oleh Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.Diambil bersama-sama, sekolah-sekolah yang menawarkan ijazah sarjana dalam pelbagai bidang, termasuk seni bina, sejarah seni, ukiran, teater, kajian teologi, kejuruteraan, teknologi maklumat, kimia, fizik, sains semula jadi, perniagaan, sains sosial, perhutanan, pendidikan, dan lain-lain lagi. Banyak institusi swasta memberi tumpuan kepada bidang pengajian tertentu seperti perniagaan.

Mengapa Belajar di Republik Czech?

Republik Czech mempunyai tradisi yang panjang pendidikan yang berkualiti tinggi dan penyelidikan, khususnya dalam bidang sains, kejuruteraan dan perubatan. Pelajar antarabangsa akan mencari persekitaran yang mesra; pada masa ini lebih daripada 37,000 pelajar asing yang belajar di sekolah-sekolah Czech.

Banyak program kini ditawarkan dalam bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa lain selain Bahasa Czech. Di samping itu, Mater Pentadbiran Perniagaan (MBA) darjah semakin popular; kebanyakan program MBA menggunakan pendekatan kajian kes.


Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Oleh undang-undang, tuisyen percuma untuk semua bangsa di semua institusi pengajian tinggi awam di Republik Czech. Beberapa yuran yang dikenakan, seperti kemasukan, lanjutan pelajaran selepas tarikh asal, kajian yang dijalankan sebagai tambahan kepada pelan asal pelajar, dan bayaran untuk belajar dalam bahasa selain daripada Caech.

Institusi swasta ditetapkan tuisyen sendiri dan yuran mereka, dan ini biasanya berkisar dari $ 2,000 hingga AS $ 15,000 AS setiap tahun.

Program ijazah sarjana boleh berlangsung antara satu hingga tiga tahun. Program sarjana adalah sangat teori dan pelajar dikehendaki mengambil peperiksaan akhir negeri dan mempertahankan tesis dalam satu forum awam.

Tahun Akademik

Tarikh permulaan tepat ditubuhkan oleh institusi individu, tetapi kebanyakannya bermula tahun akademik pada bulan Oktober. Di samping itu, kebanyakan institusi membahagikan tahun akademik kepada dua minggu ke-20 musim sejuk dan musim panas semester, setiap termasuk tempoh 15 minggu pengajaran, lima minggu peperiksaan, dan bercuti. Percutian dua bulan biasanya diambil pada bulan Julai dan Ogos.

Pasca Siswazah Peluang

Terdapat banyak peluang pekerjaan di Republik Czech selepas memperolehi ijazah sarjana untuk semua pelajar, tanpa mengira kewarganegaraan. Satu pertiga daripada pengarah syarikat di Republik Czech adalah warga asing. Walaupun perniagaan semakin dikendalikan dalam bahasa Inggeris, pelajar yang menjalani pengajian dalam Czech atau sudah mahir dalam Czech akan mencari kelebihan dalam mendapatkan pekerjaan.

Keperluan Visa

Semua pelajar antarabangsa memerlukan visa jangka panjang untuk belajar di Republik Czech. Maklumat tambahan boleh didapati di laman web untukcz / mvcren / artikel / maklumat untuk sekolah-dan-students.aspx "> Kementerian Dalam Negeri. visa pelajar jangka panjang boleh mengambil 3-4 bulan untuk mendapatkan, jadi pelajar merancang sewajarnya.
Insurans Kesihatan

Pelajar-pelajar dari negara-negara anggota EU, Iceland, Lichtenstein, Norway dan Switzerland boleh menggunakan Kad Insurans Kesihatan Eropah disediakan oleh negara asal mereka untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan.

Pelajar-pelajar dari negara-negara lain tidak berhak untuk insurans kesihatan awam dan mesti membeli insurans kesihatan komersial yang merangkumi sekurang-kurangnya bernilai € 30.000 penjagaan. Pelajar di penginapan jangka panjang dikehendaki mengemukakan bukti pembayaran premium.

Selain insurans kesihatan, semua hospital utama menerima kad kredit utama atau tunai sebagai bayaran untuk rawatan.

Tips

Terdapat banyak pertubuhan pelajar di Republik Czech berdedikasi untuk membantu pelajar-pelajar antarabangsa.Pertubuhan-pertubuhan ini termasuk Pelajar Rangkaian Erasmus dan Persatuan Antarabangsa bagi Pertukaran Pelajar untuk Pengalaman Teknikal ( IAESTE ).

Pelajar tidak mahir dalam Czech akan mendapati banyak kursus di Republik Czech untuk membantu mereka. Walaupun kursus-kursus ini biasanya memerlukan kos tambahan, ada yang dilindungi oleh biasiswa. The Institut Bahasa dan Persediaan Kajian menyediakan pelbagai kursus untuk pelajar dengan kekurangan bahasa, termasuk kursus intensif dan kursus dalam talian.

Keperluan Visa

 1. Visa jangka pendek - untuk penginapan sehingga 90 hari
 2. Visa jangka panjang - untuk penginapan melebihi 90 hari.
 3. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan pengajian - untuk pelajar yang tiba untuk tempoh lebih daripada satu tahun.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

CZK 2500

Yuran visa semasa untuk visa pelajar ke Republik Czech ialah CZK 2.500 (sekitar 98 EUR). Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar dari negara EU/EEA dan Switzerland tidak memerlukan visa untuk belajar di Republik Czech. Walau bagaimanapun, pelajar EU mempunyai kewajipan melaporkan selepas ketibaan mereka jika penginapan yang dimaksudkan di Republik Czech adalah lebih lama daripada 30 hari. Dalam keadaan ini, dalam masa 30 hari selepas memasuki Republik Czech, anda perlu mengisytiharkan kehadiran anda kepada Jabatan Polis Luar Negara.

Pelajar dari negara di luar EU perlu memohon visa pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/Konsulat Republik Czech

Anda memohon visa pelajar anda di Kedutaan/Konsulat Republik Czech di negara tempat tinggal anda.

laman web:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda perlu diterima terlebih dahulu ke institusi pendidikan di Republik Czech. Sekolah/program perlu mendapat akreditasi oleh Kementerian Pendidikan, Belia dan Sukan Republik Czech. Jika ia tidak bertauliah, maka anda perlu memohon visa untuk tujuan lain.

Visa kali pertama mesti dipohon (dan diperoleh) sebelum ketibaan mereka ke Republik Czech - dilarang untuk pergi ke Republik Czech tanpanya

Dokumen berikut diperlukan terutamanya untuk menerima visa pelajar atau permit kediaman:

 • borang permohonan
 • surat penerimaan pengajian
 • gambar pasport dan pasport yang sah
 • bukti sumber kewangan untuk penginapan (cth dalam bentuk penyata akaun bank atau pengesahan menjadi benefisiari geran)
 • pengesahan penginapan yang dijamin
 • insurans kesihatan antarabangsa yang sah
 • abstrak daripada Daftar Rekod Jenayah

Semua dokumen (kecuali dokumen perjalanan dan penyata bank) mestilah dalam bahasa Czech. Terjemahan ke dalam bahasa Czech mesti disahkan secara rasmi.

Semasa membuat permohonan, temu duga dengan pemohon boleh dijalankan. Rekod bertulis temu duga boleh menjadi sebahagian daripada permohonan. Satu rekod akan ditulis dalam bahasa Czech dan akan ditandatangani oleh pemohon dan pegawai Konsulat yang akan menjalankan temu duga. Sekiranya anda tidak memahami bahasa Czech, anda boleh membawa jurubahasa bersama anda untuk menterjemah rekod bertulis.

Bilakah anda perlu memohon?

Seluruh prosedur untuk mendapatkan visa untuk tujuan pengajian boleh mengambil masa sehingga 60–90 hari, jadi disyorkan untuk memohon visa lebih awal.

Visa jangka panjang bertahan sehingga 6 bulan. Sambungan boleh dibuat. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan kajian adalah sah selama setahun.

Masa pemprosesan

90 Days

Peluang kerja

Tiada sekatan ke atas pengambilan pelajar yang datang dari negara EU atau EEA. Tiada permit kerja diperlukan dan pekerja ini mempunyai status undang-undang yang sama seperti warga Republik Czech.

Pelajar dari luar EU/EEA diwajibkan mendapatkan permit pekerjaan. Terdapat beberapa pengecualian walaupun:

 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan sekiranya mereka menjalankan aktiviti di wilayah Republik Czech sebagai sebahagian daripada latihan pertukaran untuk pelajar dan graduan muda dari institusi pengajian tinggi
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka adalah pelajar sehingga umur 26 tahun dan mereka tidak bekerja lebih daripada 7 hari kalendar berturut-turut atau sejumlah 30 hari dalam satu tahun kalendar
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka telah memperoleh pendidikan profesional menengah atau tinggi atau pendidikan profesional tinggi di konservatoir di bawah Akta Pendidikan Czech.

Dalam kes lain, anda perlu memohon permit pekerjaan. Ia boleh dikemukakan secara peribadi atau oleh orang lain berdasarkan surat kuasa wakil bertulis di mana-mana pejabat serantau Perkhidmatan Pekerjaan Awam yang sesuai. Permit yang dikeluarkan adalah tertakluk kepada yuran pentadbiran sebanyak 500 CZK.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.