Keystone logo
Portugal

Belajar Cikgu dalam Portugal 2024

Belajar di Portugal

Wilayah Portugal termasuk kawasan di Semenanjung Iberia (dirujuk sebagai benua oleh kebanyakan Portugis) dan dua kepulauan di Lautan Atlantik: kepulauan Madeira dan Azores. Tanah Besar Portugal berpecah oleh sungai utamanya, Tagus yang mengalir dari Sepanyol dan disgorges dalam Tagus Estuary, Lisbon, sebelum melarikan diri ke Atlantik. Landskap utara pergunungan ke arah pedalaman dengan beberapa dataran tinggi dilekukan oleh lembah sungai, manakala selatan, yang termasuk Algarve dan semua yang di Alentejo, mempunyai ciri-ciri dataran bergolek.

Portugal adalah sebuah Republik di barat daya Eropah bersebelahan dengan Semenanjung Iberia dan bersempadan dengan Sepanyol ke timur dan utara dan Lautan Atlantik di selatan dan barat. Portugual memegang kedaulatan ke atas Madeira dan Azores kepulauan dan dinamakan selepas Porto, negara ini 's bandar kedua terbesar.Seseorang anggota Kesatuan Eropah dan disenaraikan tinggi dalam Indeks Pembangunan Manusia, Portugal HDI, atau sebuah negara global aman yang juga milik Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Latin, NATO dan Pertubuhan Ibero-Amerika Syarikat.

Berikutan kelulusan perlembagaan semasa pada tahun 1976, Portugal telah beroperasi sebagai sebuah republik demokratik dengan Lisbon sebagai ibu negara dan bandar terbesar. Perhimpunan Republik, Presiden Republik, Kerajaan dan Perdana Menteri empat institusi utama Portugal 's kerajaan. Sama seperti Amerika Syarikat dan Eropah, Portugal mempunyai beberapa parti politik dari mana rakyat memilih calon dan memilih. Kedua-dua pihak dominan itulah golongan Sosial Demokratik dan Parti Sosialis, dengan Parti Ekologi dan Parti Komunis Portugis kerap meraih kira-kira sepuluh peratus undi pada setiap pilihan raya.

Fakta penting mengenai Portugal

 • Portugal membuka kilang tenaga solar terbesar di dunia pada tahun 2006, di kota Alentejo.
 • Selain daripada Portugal dan Brazil, Portugis juga dituturkan Equatorial Guinea, Angola, Mozambique dan Cape Verde.
 • Pelajar memilih untuk mendapat ijazah di Portugal akan mahu melihat jambatan yang paling lama yang sedia ada di Eropah - Vasco de Gama Bridge - yang menjangkau hampir 11 batu, atau 17.3 kilometer dan melintasi Sungai Tagus berhampiran Lisbon.
 • Bullfighting kekal undang-undang di Portugal.
 • Portugal mempunyai hampir 11 juta orang, dengan satu pertiga daripada penduduk yang tinggal di Lisbon dan Porto.
 • Coimbra, Portugal adalah rumah kepada salah satu universiti Eropah 's tertua, Universiti Coimbra, yang ditubuhkan pada tahun 1290 ADThe Portugis makan ikan lebih daripada mana-mana orang lain di dunia.


Portugal 's iklim
Portugal menawarkan Mediterranean, berumput dan iklim separa gersang dan membentangkan sebahagian daripada suhu panas di Eropah. Pelawat yang datang ke lembangan Guadiana berhampiran sempadan Sepanyol 's boleh berpeluh di bawah suhu musim panas mencapai setinggi 100 darjah Fahrenheit (38 Celsius). Walau bagaimanapun, salji jatuh kerap antara Oktober dan Mei di kawasan utara dan tengah Portugal 's, dengan suhu musim sejuk dengan purata 25 darjah Fahrenheit, atau -9 Celsius.

Portugal 's Mata Wang
Sebagai ahli Kesatuan Eropah, mata wang utama Portugal 's euro dan Banco de Portugal yang merupakan komponen penting daripada ESCB (Sistem Eropah Bank Pusat). Majoriti Portugal 'organisasi kewangan dan perniagaan Kumpulan yang berpangkalan di Porto dan Lisbon ' kawasan metropolitan s.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  429
 • Bahagian utiliti

  35
 • Langganan Internet

  35
 • Pengangkutan tempatan

  40

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  7
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Portugal

Pengajian Tinggi di Portugal

Portugal menawarkan pendidikan politeknik dan universiti-jenis yang disediakan oleh universiti swasta atau awam, institut atau universiti politeknik. Universiti yang dikendalikan oleh kerajaan yang mengambil pelajar melalui sistem yang berdaya saing dipanggil Clausus Numerus, atau "sekatan pendaftaran ". Pelajar mesti lulus peperiksaan yang menguji mereka lebih mata pelajaran tertentu dan menerima gred minimum sebelum mereka dibenarkan undang-undang untuk memohon kepada universiti. Syarat kemasukan bagi program-program sarjana muda dan ijazah sarjana mengajar di universiti awam secara umumnya lebih mencabar dan terpilih daripada kriteria yang diharapkan oleh politeknik atau universiti swasta.

Portugis sistem pendidikan yang lebih tinggi adalah penyelidikan berorientasikan tetapi politeknik menawarkan pelajar peluang untuk mendapat ijazah dalam bidang profesional seperti psikologi, undang-undang, ekonomi, perubatan dan sains semula jadi yang luar biasa.Darjah merangkumi pendidikan, teknologi, kejuruteraan dan seni liberal kerjaya yang disediakan oleh kedua-dua institusi politeknik dan universiti. Semua kemudahan pendidikan tinggi swasta dan awam tidak boleh beroperasi kecuali mereka telah diiktiraf oleh Portugal 's Ministério da Ciência, tecnologìa e Ensino Superior (Kementerian Sains, Teknologi dan Pengajian Tinggi).

Pelajar antarabangsa yang ingin menghadiri sebuah universiti Portugis perlu setara dengan Diploma de Ensino Secundári, yang adalah sama dengan AS sekolah tinggi diploma, serta dokumentasi yang menunjukkan ujian masuk markah ujian. Kerana Portugal merupakan sebahagian daripada Kesatuan Eropah dan berpegang teguh kepada Proses Bologna, pelajar menerima (Doutoramento) ijazah sarjana muda 's (licenciatura), tuan ' s (mestrado) dan doktor falsafah yang setanding dengan yang diberikan di Amerika Syarikat dan kebanyakan Eropah.

Keperluan Visa Pelajar

Pelajar Kesatuan Eropah tidak perlu visa untuk belajar di Portugal, walaupun pelajar EU mungkin perlu untuk menunjukkan mereka boleh menyokong diri mereka sebelum mereka dibenarkan untuk memulakan kerja kursus di sebuah universiti Portugis. Seli, pelajar bukan-EU perlu mendapatkan visa pelajar jika mereka merancang untuk kekal di Portugal untuk lebih daripada tiga bulan. Kertas kerja yang perlu untuk memulakan proses permohonan visa termasuk pasport yang sah; permohonan yang telah dilengkapkan; satu gambar pasport; surat penerimaan universiti; salinan jadual perjalanan dan tiket kapal terbang; bukti insurans kesihatan dan penyata bank atau bukti lain status kewangan pelajar yang 's.

Pendidikan tinggi tidak bebas di Portugal tetapi biasiswa dan bantuan kewangan lain boleh disediakan kepada pelajar yang layak. Kos purata yuran pengajian setiap tahun bagi program ijazah sarjana muda 's dan induk ' s adalah kira-kira $ 1300 untuk $ 1.800 ASdolar, atau 950-1300 euro. Ijazah doktor falsafah kos lebih tinggi.

Mengapa Belajar di Portugal?

Dengan sistem pendidikan yang lebih tinggi Portugal 's meningkatkan tumpuannya terhadap teknologi dan penyelidikan dalam bidang angkasa, bioteknologi dan sumber-sumber yang boleh diperbaharui, pelajar-pelajar yang berminat untuk melanjutkan kerjaya dalam industri-industri ini akan mendapati bahawa universiti Portugis mempunyai lebih untuk menawarkan daripada banyak institusi lain. Di samping itu, kawasan luar Portugal 's adalah dari segi geografi dan iklim yang pelbagai, menawarkan gunung yang indah, padang rumput yang indah dan batu daripada pantai kepada pelajar untuk mengalami dan meneroka.

Keperluan Visa

 1. Transit dan visa penginapan Schengen jangka pendek (jenis C) – untuk pelajar yang memohon untuk pengajian pendek atau kursus bahasa yang berlangsung maksimum 3 bulan.
 2. Visa 'Long-stay' Kebangsaan Schengen (jenis D) – untuk pelajar yang memohon ijazah pengajian akademik.
 3. Permit kediaman Portugis untuk penyelidik - untuk warga bukan EU yang datang ke Portugal untuk terlibat dalam aktiviti penyelidikan pasca doktoral selama lebih daripada 3 bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

visa jenis C; visa jenis D; Permit kediaman Portugis untuk penyelidik

Harga dan mata wang

EUR 170

Yuran pemprosesan visa pelajar Portugis adalah sekitar 170 EUR. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar dari negara EU/EEA tidak memerlukan visa untuk belajar di Portugal tetapi perlu memohon kad kediaman semasa ketibaan (Autorização de Residência). Ini mesti berlaku dalam tempoh tiga bulan pertama ketibaan dan boleh dilakukan di bangunan majlis tempatan.

Pelajar bukan EU/EEA yang ingin belajar di Portugal akan memerlukan visa pelajar dan permit kediaman. Visa mesti diperoleh sebelum melancong. Permit kediaman dipohon semasa ketibaan daripada Perkhidmatan Imigresen dan Sempadan Portugis (SEF).

Penduduk di beberapa negara bukan EU tidak akan memerlukan visa untuk penginapan singkat kurang daripada tiga bulan dan boleh memasuki Portugal secara bebas dengan hanya pasport yang sah. Terdapat lebih daripada 30 negara yang terpakai ini termasuk AS, Kanada, Australia dan New Zealand.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Portugis

Anda perlu memohon visa belajar Portugis dengan kedutaan atau konsulat Portugis di negara asal anda.

laman web:https://www.portaldascomunidades.mne.pt/pt/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda boleh memulakan proses permohonan visa setelah anda menerima surat penerimaan universiti. Proses ini dijalankan di kedutaan atau konsulat Portugis di negara asal anda - anda perlu menjadualkan temu duga visa di laman web mereka, di mana anda juga boleh menyemak dokumentasi yang diperlukan.

Dokumentasi yang anda perlukan untuk permohonan visa anda mungkin melibatkan perkara berikut:

 • Borang permohonan anda yang lengkap (dimuat turun dari laman web konsulat Portugis tempatan anda)
 • Dua keping gambar berukuran pasport
 • Pasport yang tamat tempoh tidak lebih awal daripada tiga bulan selepas anda pulang ke rumah
 • Surat penerimaan daripada institusi pendidikan yang anda merancang untuk hadir di Portugal
 • Bukti bahawa anda mempunyai sumber kewangan untuk menyokong diri anda semasa penginapan anda
 • Bukti bahawa anda telah membeli insurans kesihatan
 • Tiket yang dibeli untuk melancong ke Portugal
 • Bukti bahawa anda telah membuat pengaturan untuk penginapan sebaik sahaja anda tiba di Portugal

Sesetengah kedutaan/konsulat juga boleh meminta sijil rekod jenayah.

Bilakah anda perlu memohon?

Selepas menyerahkan permohonan visa pelajar Portugis anda, proses kelulusan boleh mengambil masa antara satu hingga tiga bulan untuk diproses, bergantung pada negara mana anda memohon.

Tempoh visa pelajar anda bergantung pada tempoh program pengajian anda. Semua pelajar antarabangsa perlu memohon permit kediaman dalam tempoh tiga bulan selepas tiba di Portugal, yang kemudiannya akan sah selama satu tahun. Selepas setahun, permit kediaman boleh diperbaharui sehingga lima tahun.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Pelajar EU/EEA dibenarkan bekerja di Portugal tanpa sebarang sekatan atau had masa.

Pelajar dari luar EU/EEA boleh bekerja sehingga 20 jam/minggu atau sepenuh masa semasa bercuti.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.