Keystone logo
Perancis

Belajar Cikgu dalam Perancis 2024

Belajar di Perancis

Perancis, secara rasmi Republik Perancis, adalah sebuah republik separuh kediaman kesatuan terletak kebanyakannya di Eropah Barat, dengan beberapa kawasan dan wilayah di luar negara. Metropolitan Perancis bermula dari Laut Mediterranean ke Selat Inggeris dan Laut Utara, dan dari Rhine ke Lautan Atlantik. Dari bentuknya, ia sering disebut dalam Perancis sebagai l'Hexagone ( "The Hexagon ").

Perancis adalah salah satu pemain utama dalam permainan politik dan ekonomi Eropah. Berkhidmat sebagai sempadan antara Semenanjung Iberia dan tanah besar Eropah, Perancis telah lama menjadi titik fokus budaya di Eropah. Paris, terutama yang adalah kemuncak industri fesyen, dan banyak pengaruh fesyen terkemuka di dunia 's datang dari rumah-rumah fesyen Paris.Negara ini juga telah menghasilkan beberapa daripada penulis-penulis yang paling terkenal 's dunia, termasuk nama-nama seperti Rousseau dan Voltaire. Dengan sambungan ke Jerman, Perancis berkhidmat sebagai salah seorang pemimpin dalam menyatukan Eropah dan bermula Kesatuan Eropah.

Selain fesyen dan menulis, Perancis terkenal dengan tradisi masakan itu. Lebih 250 pelbagai jenis keju datang dari dalam sempadannya, dan pencinta wain tahu mereka boleh beralih kepada Perancis untuk halus, wain lazat.

Sama ada anda sedang mempertimbangkan Perancis untuk warisan masakan, bakat seni atau hanya kerana anda mahu pengalaman budaya lokasi baru, anda akan mendapati pelbagai faktor untuk menarik anda ke arah yang belajar di negara ini yang terkemuka di Eropah. Kerana Perancis rayuan kepada begitu ramai pelajar asing, hidup di universiti yang kaya dengan kepelbagaian budaya. Budaya pengalaman menyedarkan mudah ditemui di Perancis.Muzium, terutamanya di Paris, membolehkan penduduk EU yang merupakan pelajar di bawah umur 26 masuk percuma. Pemegang kad pelajar juga akan mendapati diskaun ke atas pengangkutan, makanan dan hiburan.

Iklim di Perancis
Perancis mempunyai iklim yang sederhana sangat dipengaruhi oleh Mediterranean. Suhu sepanjang tahun selesa dan banyak cahaya matahari bermakna peluang yang luas untuk masa yang dihabiskan di luar rumah. Di kaki gunung, anda akan menemui banyak salji untuk perjalanan ski hujung minggu dan hal naik eretan, manakala Nice dan Cannes menawarkan potensi untuk berenang bermula pada musim bunga awal. Pada musim panas, anda boleh mencari cuaca panas, pantai di banyak tempat di negara ini, manakala pergunungan menawarkan sejuk, suhu yang selesa untuk kenaikan.

Kos Sara Hidup dan Perumahan
Kos sara hidup di Perancis adalah setanding dengan kebanyakan negara Eropah. Walau bagaimanapun, Paris, di mana banyak universiti terkemuka berada, mempunyai kos yang lebih tinggi hidup.Juga, mencari perumahan di Paris boleh menjadi sukar, kerana kepadatan penduduk yang tinggi. Jika anda tahu anda akan belajar di Paris, mencari perumahan anda awal, sebelum perebutan musim gugur awal untuk tempat-tempat yang ada.

Ramai pelajar memilih untuk tinggal di Cite Universitaire Internationale de Paris, lokasi kediaman besar di selatan Paris. Ruang yang terhad, jadi jika anda ingin tinggal di sini, memohon setahun sebelum anda bercadang untuk tinggal.

Jika anda akan belajar di luar Paris, anda mungkin akan mencari tempat penginapan yang bersubsidi di kampus atau berhampiran universiti yang direka khusus untuk pelajar asing. Pejabat kebajikan pelajar kebangsaan (CNOUS) juga memberi subsidi asrama untuk pelajar asing, yang boleh menjadi satu pilihan untuk perumahan mampu milik.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  459
 • Bahagian utiliti

  57
 • Langganan Internet

  30
 • Pengangkutan tempatan

  61

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  10
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  6

Kira-kira Perancis

Pengajian Tinggi di Perancis

Perancis kini destinasi keempat kajian yang paling popular di dunia, dan ia 's tidak hairan dengan budaya yang sangat baik, sistem universiti yang bertaraf tinggi dan seri tuisyen yang rendah. Setiap tahun, hampir 300,000 pelajar pergi ke Perancis untuk semata-mata untuk belajar di sekolah-sekolah.

Sistem pendidikan tinggi di Perancis boleh menjadi sedikit mengelirukan. Sistem ini disebut standard ke dalam sistem tiga peringkat, yang menjadikan ia sedikit lebih mudah untuk difahami. Hari ini, pelajar ijazah akan bermula dengan mengikuti Lesen, yang adalah sama dengan ijazah 's sarjana muda. Ini diikuti dengan latihan peringkat master. Tahap akhir latihan adalah Doctorat itu. Lesen ini mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan, dengan dua tahun yang diperlukan untuk program master. Satu program Doctorat biasanya memerlukan tiga tahun lagi.

Universiti Perancis 's adalah negeri yang dibiayai, jadi tuisyen tidak tinggi.Merancang untuk membelanjakan kira-kira € 200- 400 € setahun, bergantung kepada kajian anda sedang mengikuti pengajian dan universiti yang hadir. Pengecualian kepada ini ialah sekolah perniagaan Perancis. Sekolah perniagaan adalah milik persendirian, dan tuisyen boleh lebih € 15,000 setahun.

Perancis mempunyai enrolmen yang agak terbuka untuk program sarjana muda tahun pertama. Walau bagaimanapun, selepas tahun pertama, pelajar perlu lulus satu siri peperiksaan, yang boleh menjadi sangat kompetitif, untuk mencari tempat sebagai pelajar tahun kedua. Negara ini juga mempunyai sistem sekolah terpilih dipanggil "Grandes Écoles ", yang hanya pilih pelajar dipilih untuk, dan ini mempunyai pintu masuk peperiksaan terpilih, tuisyen lebih tinggi dan lebih prestij.

Tahun akademik di Perancis bermula pada lewat September, dengan semester musim bunga bermula pada awal Februari. Cuti diadakan semasa Krismas dan Tahun Baru, serta All Saints 'Hari dan Paskah. Kebanyakan sekolah juga mempunyai rehat musim bunga dan tiga bulan cuti musim panas.

Selepas tamat pengajian, ramai pelajar pergi untuk mengikuti program kajian saintifik. Ini satu hingga program tiga bulan boleh subsidi melalui kajian saintifik geran program peringkat tinggi, yang meliputi kos perjalanan, tuisyen dan perbelanjaan sara hidup.

Keperluan visa

Sekiranya anda datang untuk belajar di Perancis dari negara di Kesatuan Eropah, anda tidak perlu memohon visa pelajar. Jika negara asal anda adalah di luar EU, maka anda perlu untuk melawat Konsulat Perancis untuk mendapatkan visa pelajar sebelum membuat perjalanan ke negara ini. Visa anda akan menjadi bukti status penduduk anda pada tahun pertama pengajian anda. Selepas setahun, anda akan perlu memohon Carte de Sejour. Juga, anda perlu mendaftar dengan pejabat imigresen tempatan dalam tempoh 30 hari sebelum ketibaan anda di negara ini.

Tips

Oleh kerana kos yang hilang tuisyen dan faedah yang tinggi oleh pelajar antarabangsa, anda akan mahu untuk membuat rancangan anda untuk belajar di Perancis awal. Ketika masuk ke universiti tidak akan banyak kesukaran jika anda seorang pelajar tahun pertama, mencari perumahan dan mendapatkan kertas kerja anda untuk mengambil sedikit masa. Jika anda memerlukan bantuan kewangan, anda akan mahu untuk memohon kajian atau pemberian kursus juga.

Seperti yang anda bersedia untuk belajar di Perancis, anda akan menjadi antara beberapa pemikir terkemuka dunia 's. Anda 'akan mempunyai peluang untuk belajar di dewan yang pernah dihadiri oleh nama-nama seperti Sartre, Durkheim atau Marie Curie. Walaupun proses memohon kepada universiti dan bekerja melalui pita merah boleh menjadi sesuatu yang membingungkan, pada akhirnya anda akan menerima pendidikan yang berkualiti pada harga yang menghairankan berpatutan, membuat usaha yang berbaloi mengambil.

Keperluan Visa

Terdapat pelbagai jenis visa pelajar, bergantung pada berapa lama anda merancang untuk belajar di Perancis:

 1. Visa de court séjour pour etudes (visa pelajar jangka pendek 'Schengen') - Jika pengajian anda akan bertahan kurang daripada tiga bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar yang dipanggil Schengen. Ia dikeluarkan secara percuma dan tidak boleh diperbaharui. 41 negara mungkin tidak memerlukan visa untuk tinggal kurang daripada tiga bulan.
 2. Etudient concours (visa untuk menduduki peperiksaan kemasukan) - Dengan visa ini, anda boleh datang ke Perancis untuk mengambil peperiksaan kemasukan di institut pengajian tinggi. Jika anda lulus, maka anda boleh memohon terus ke wilayah tempatan anda (pejabat berkuasa tempatan/pejabat pentadbiran) di Perancis untuk permit kediaman selama setahun, boleh diperbaharui.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (visa tinggal lama sementara) - Visa ini membolehkan anda belajar di Perancis antara tiga dan enam bulan tanpa memerlukan permit kediaman. Ia tidak boleh diperbaharui.
 4. Visa de long séjour etudes (visa tinggal lama) - Jika anda ingin belajar lebih lama daripada enam bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar jangka panjang di Perancis. Mulai 2013, visa belajar jenis ini kini bertahan untuk tempoh kursus anda di Perancis. Visa tinggal lama bertindak sebagai permit kediaman dan dipanggil VLT-TS.
 5. Visa sarjana penyelidikan tinggal lanjutan - Jika anda mempunyai ijazah Sarjana atau lebih tinggi dan ingin datang ke Perancis untuk mengambil bahagian dalam penyelidikan atau mengajar di peringkat universiti, maka institusi boleh membawa anda mendapatkan visa sarjana penyelidikan lanjutan VLS-TS.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 50

Yuran visa pelajar sangat berbeza, bergantung pada jenis visa dan negara tempat anda datang. Bagi pelajar dari kawasan Schengen, kos berbeza dari 50 hingga 99 EUR. Visa pelajar Shengen jangka pendek adalah percuma.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU, atau warga negara dari EEA, Switzerland, Norway, Iceland atau Liechtenstein, anda tidak memerlukan visa pelajar Perancis.

Jika anda warganegara dari tempat lain di dunia, anda perlu mendapatkan visa pelajar untuk Perancis. Anda perlu mendapat tempat dalam kursus di institusi pendidikan Perancis sebelum memohon visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/konsulat Perancis

Sesetengah negara memerlukan anda mendaftar dahulu dengan CampusFrance, agensi kebangsaan Perancis untuk pendidikan tinggi dan pelajar antarabangsa, untuk memohon kemasukan dan mendapatkan visa pelajar melalui prosedur CEF. Jika tidak, anda perlu mendapatkan visa anda di kedutaan/konsulat Perancis di negara asal anda.

laman web:https://france-visas.gouv.fr/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon visa anda, anda memerlukan perkara berikut:

 1. Surat penerimaan rasmi ke program bertauliah di institusi Perancis. Ini hendaklah pada kertas yang diketuai secara rasmi, menyatakan butiran penuh anda, butiran institusi Perancis, dan menyatakan tarikh mula dan tamat program akademik.
 2. Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi (kini EUR 615 sebulan), contohnya, penyata bank, surat penjamin atau notis pemberian atau pembiayaan daripada sumber rasmi.
 3. Bukti tiket pulang ke rumah. Selalunya ini adalah dalam bentuk tiket sebenar atau tempahan yang menunjukkan tarikh berlepas, tetapi boleh menjadi pernyataan niat bertulis tangan, termasuk tarikh berlepas yang dimaksudkan.
 4. Bukti insurans perubatan (perlindungan minimum EUR 30,000).
 5. Bukti penginapan. Boleh ditunjukkan dalam bentuk pengesahan perumahan pelajar atau sijil penginapan dan penginapan atau 'attestation d'accueil' (jika anda tinggal bersama rakan atau saudara mara).
 6. Bukti kecekapan dalam bahasa Perancis, jika anda sedang belajar kursus bahasa Perancis.

Terdapat caj untuk permohonan Visa dan anda juga mesti mempunyai pasport yang sah untuk tempoh tiga bulan selepas tarikh tamat tempoh pihak yang diminta. Anda mesti melengkapkan permohonan yang anda tandatangani dan mesti menyerahkan tiga gambar bersama permohonan itu.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia boleh mengambil masa sehingga dua bulan untuk permohonan Visa diluluskan, jadi anda harus menyerahkan semua maklumat yang diperlukan secepat mungkin sebelum anda merancang untuk keluar. visa pelajar jangka pendek 'Schengen' berlangsung selama 90 hari, visa tinggal lama sementara selama tiga hingga enam bulan, dan visa tinggal lama untuk tempoh kursus anda: tiga tahun untuk bujang, dua tahun untuk Sarjana, dan empat tahun untuk Ph.D.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Sebagai pelajar antarabangsa dengan visa belajar di Perancis, anda boleh bekerja sehingga 964 jam dalam satu tahun (kira-kira 60 peratus daripada pekerjaan sepenuh masa selama setahun) – semasa anda dalam kursus, dan selagi anda mempunyai permit kediaman yang sah.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Apabila melengkapkan permohonan anda untuk Visa Perancis adalah penting untuk anda melengkapkan permohonan itu sepenuhnya. Anda tidak seharusnya membiarkan apa-apa kosong kerana ini boleh melambatkan proses permohonan. Anda juga perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya bersama permohonan.