Keystone logo
مليسيا

Belajar Cikgu dalam مليسيا 2024

Belajar di مليسيا

Malaysia berada di Semenanjung Tanah Melayu di Asia Tenggara. Negara ini juga termasuk Sabah dan Sarawak di pulau Borneo di timur. Kebanyakan Malaysia dilitupi oleh hutan, dengan pelbagai gunung berjalan panjang Semenanjung. Hutan yang luas menyediakan kayu hitam, kayu cendana, kayu jati dan kayu yang lain.

Malaysia ialah sebuah negara raja berperlembagaan persekutuan di Asia Tenggara yang terdiri daripada tiga wilayah persekutuan dan 13 negeri. Berkongsi sempadan darat dengan Indonesia, Brunei dan Thailand dan sempadan maritim dengan Filipina, Singapura dan Vietnam, Malaysia dibezakan untuk pengasas Persatuan Negara-negara Asia Tenggara, Pertubuhan Kerjasama Islam dan Sidang Kemuncak Asia Timur.

Sebuah negara yang pelbagai budaya dan pelbagai kaum, Malaysia mempunyai perlembagaan yang mengesahkan agama rasmi sebagai Islam tetapi juga melindungi kebebasan rakyat untuk mengamalkan agama pilihan mereka.Oleh kerana pengaruh masa lalu penjajahan, sistem kerajaan menyerupai Westminster Parlimen digabungkan dengan prosedur undang-undang yang digariskan oleh English Common Law. The King, atau ketua negara, yang disebut sebagai Yang di-Pertuan Agong yang dipilih daripada senarai raja-raja keturunan mengawasi Malaysia 's 13 negeri. Perdana Menteri Malaysia dianggap "kepala kerajaan ".

Majoriti parti politik Malaysia 's adalah berdasarkan etnik ahli. Tindakan seperti Dasar Pembangunan Negara telah digubal bagi meningkatkan taraf suku kaum asli dan rakyat Malaysia secara kolektif dipanggil bumiputera. Bumiputera dianggap sebagai penduduk asal Malaysia 's, dan bukannya orang India Malaysia atau Cina Malaysia. Sama dengan dasar tindakan afirmatif yang dilaksanakan di Amerika Syarikatpada 1970-an, dasar-dasar seperti Dasar Pembangunan Nasional memberikan layanan istimewa kepada bumiputera dalam hal pekerjaan, kemudahan kebajikan sosial, pendidikan dan biasiswa.

Fakta penting mengenai Malaysia

 • Ibu negara Malaysia ialah Kuala Lumpur, kini bandar keenam paling kerap dilawati di dunia.
 • Dasar luar tertumpu kepada prinsip berkecuali dan keupayaan untuk mengekalkan hubungan damai dengan semua negara-negara lain tanpa mengira sistem politik atau agama.
 • Pelancongan adalah sumber ketiga terbesar Malaysia 's hasil daripada pertukaran asing.
 • Salah satu infrastruktur yang paling membangun Asia 's didapati di Malaysia, dengan kedua rangkaian telekomunikasi kepada Singapura.
 • Dilahirkan di Malaysia tidak secara automatik memberikan seseorang kewarganegaraan. Walau bagaimanapun, mana-mana anak yang dilahirkan oleh dua ibu bapa Malaysia di luar negara diberikan kewarganegaraan automatik. Malaysia tidak membenarkan kewarganegaraan ganda.
 • Kumpulan etnik utama di Malaysia adalah orang Melayu dan bumiputera. The Malaysian Perlembagaan mentakrifkan orang Melayu sebagai orang Islam yang mengamalkan budaya dan adat resam tradisional.
 • Hari Kebangsaan atau Hari Kebangsaan, adalah percutian yang paling terkenal di Malaysia dan jatuh pada 31 Ogos Ia memperingati kemerdekaan Malaysia daripada British Colonial Rule pada tahun 1957.

Iklim Malaysia
Malaysia mengalami cuaca tropika yang tidak begitu panas kerana ia adalah lembap kerana dikelilingi oleh Laut China Selatan. Suhu purata adalah antara 70 dan 80 darjah Fahrenheit (20 dan 30 darjah Celsius). Oktober hingga Februari adalah musim hujan untuk pantai barat dan pantai timur Malaysia melihat hujan lebat antara November dan Februari. Pelajar yang menghadiri sekolah di Malaysia akan mendengar kawasan-kawasan ini dirujuk sebagai Monsun Barat Daya dan Monsun Timur Laut. Monsoon adalah terbitan daripada "mausim ", perkataan Arab untuk "musim ".

Agama-agama di Malaysia
Islam adalah agama rasmi, dengan kira-kira 60 peratus daripada penduduk Malaysia 's mengamalkan agama Islam. Agama-agama lain termasuk Buddha, Hindu, Kristian dan Konfusianisme.

Bahasa dalam Malaysia
Bahasa rasmi Malaysia 's adalah Malaysia, dengan Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua yang paling pertuturan.Sejenis Bahasa Inggeris yang berkaitan dengan bahasa Inggeris British yang dikenali sebagai Malaysian Standard Bahasa Inggeris digunakan untuk mengajar pelajar di sekolah-sekolah awam. Manglish juga mendengar, iaitu bahasa Inggeris basahan dipengaruhi oleh Tamil dan Melayu Cina. Walau bagaimanapun, Malaysia tidak mengandungi hampir 140 bahasa lain yang dituturkan oleh orang-orang yang tinggal berhampiran Semenanjung Malaysia, kawasan pantai dan Malaysia Timur di mana perbezaan suku kaum dalam bahasa-bahasa wujud. Selain itu, Malaysia tidak seperti lain-lain bahasa Asia Tenggara seperti Vietnam dan Thailand kerana ia bukan yg mempergunakan gaya suara.

Mata Wang Malaysia
Mata wang Malaysia adalah ringgit, sebelum ini dikenali sebagai dolar Malaysia. Dibahagikan kepada 100 sen, ringgit kini sama dengan kira-kira tiga dolar dalam mata wang AS dan sedikit lebih empat euro.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  189
 • Bahagian utiliti

  14
 • Langganan Internet

  23
 • Pengangkutan tempatan

  12

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  4
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  3

Kira-kira مليسيا

Pengajian Tinggi di Malaysia

Reputasi yang semakin meningkat yang diberikan kepada universiti swasta di Malaysia telah menarik beribu-ribu pelajar antarabangsa sepanjang dekad yang lalu. Sebahagian daripada sekolah swasta menawarkan program-program yang membolehkan pelajar untuk mendapatkan sebahagian daripada ijazah di universiti dan sebahagian daripada ijazah di institusi lain. Dipanggil "berkembar ", kaedah ini memudahkan pemindahan transkrip dan kredit dan juga membuat kemasukan ke program yang menawarkan ijazah bersekutu automatik jika program yang disediakan oleh institusi tempatan. Universiti lebih dikenali di Malaysia termasuk Monash University Malaysia Kampus, Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak dan Universiti Malaysia 's tertua, Universiti Malaya terletak di ibukota Kuala Lumpur.

Pelajar boleh menerima ijazah Sarjana Muda 's dan Master ' s di universiti-universiti Malaysia dalam jumlah masa yang sama untuk program ijazah Eropah dan Amerika.Kebanyakan universiti awam dan swasta semua menawarkan Sarjana Sains darjah dengan melengkapkan penyelidikan yang diperlukan dan kerja kursus. Ijazah doktor falsafah yang diperolehi apabila pelajar boleh mempamerkan hasil penyelidikan dalam bentuk kertas yang diterbitkan. Malaysia juga mempunyai kolej politeknik yang menyerupai sekolah vokasional tradisional dengan menawarkan ijazah bersekutu 's, darjah diploma lanjutan atau sijil kemahiran khas.

Penerimaan ke universiti Malaysia tidak sukar tetapi memerlukan pelajar mengemukakan bukti gred yang diperoleh daripada sekolah sebelumnya dihadiri. Malaysia menjadi terkenal untuk program pendidikan tinggi yang luar biasa mengenai teknologi, perniagaan dan sains dan mengalu-alukan pelajar antarabangsa yang terang untuk belajar di mana-mana satu daripada universiti itu.

Keperluan Visa Pelajar

Pelajar perlu memperolehi Visa pelancong untuk melancong ke Malaysia.Apabila mereka tiba di Universiti mereka, pelajar mengeluarkan Kad Pelajar Antarabangsa dan pasport yang dicop oleh pihak berkuasa universiti. Pelajar akan memerlukan dua gambar pasport, pasport antarabangsa yang telah sah untuk sekurang-kurangnya enam bulan, dua siap borang permohonan, bayaran yuran, bukti bahawa mereka boleh menyokong diri mereka semasa berada di Malaysia, surat pengenalan dan sijil yang menyatakan mereka telah diberikan yang vaksinasi demam kuning sebelum memasuki negara ini.

Mengapa Belajar di Malaysia?

Pelajar akan menerima pendidikan yang berkualiti pada kos yang berpatutan apabila memperoleh ijazah mereka di Malaysia. Yuran kursus tipikal termasuk pendaftaran, tuisyen, deposit, yuran makmal (jika berkenaan), bahan-bahan kursus dan insurans kesihatan yang, untuk ijazah Sarjana Muda 's, adalah kira-kira RM (Ringgit Malaysia) 80000, atau $ 10,000 dalam dolar AS.Di samping itu, kos sara hidup yang rendah berbanding dengan negara-negara lain dan pelajar dibenarkan untuk bekerja lebih dari 20 jam seminggu semasa belajar di Malaysia, selagi mereka mendapatkan permit atau pas pelajar.