Keystone logo
Korea Selatan

Belajar Cikgu dalam Korea Selatan 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  476
 • Bahagian utiliti

  52
 • Langganan Internet

  20
 • Pengangkutan tempatan

  42

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  6
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  3

Kira-kira Korea Selatan

Korea Selatan menduduki bahagian selatan Semenanjung Korea, yang merangkumi beberapa 680 batu (1,100 km) dari tanah besar Asia. Semenanjung yang pergunungan diapit oleh Laut Kuning di barat, dan Laut Jepun (Laut Timur) di sebelah timur. Hujung selatan terletak di Selat Korea dan Laut China Timur.

Korea terletak di semenanjung di tengah-tengah Timur Laut Asia; Laut Kuning adalah di sebelah barat dan Laut Timur ialah ke timur. Walaupun Korea mempunyai tradisi dan budaya yang berusia beribu-ribu tahun, dalam beberapa dekad yang lalu Korea telah berubah daripada negara pertanian kepada salah satu daripada negara-negara yang paling maju di dunia. Industri utama di Korea termasuk kereta, pembinaan kapal, bahan kimia dan teknologi maklumat. Penduduk Korea adalah berpendidikan tinggi dan mempunyai salah satu yang paling tinggi kadar penggunaan internet di dunia.

Iklim
Korea mengalami empat musim, termasuk musim panas yang basah dan musim sejuk yang sejuk. Di Seoul, ibu negara, suhu rendah purata pada bulan Januari adalah kira-kira -2 darjah C, dan suhu yang tinggi purata pada bulan Ogos adalah kira-kira 25 darjah C. Kelembapan adalah agak tinggi sepanjang tahun, biasanya terdiri daripada kira-kira 70 hingga 80 peratus.

Kebudayaan
Korea mempunyai tradisi lama dalam bidang seni, khususnya dalam bidang nyanyian, tarian, seni halus dan tembikar. Banyak muzium dan galeri seni wujud dalam negara. Di samping itu, lokasi pusat Korea di Timur Laut Asia memudahkan pengunjung menerokai negara-negara Asia yang lain seperti Jepun dan China. Masakan Korea memberi tumpuan kepada nasi dan lauk pauk, dan banyak makanan tradisional menggunakan sos ditapai. Hidangan sampingan termasuk daging, ikan, hidangan jeruk, sup dan sayur-sayuran.

Kos sara hidup
Kos hidup di Korea adalah sederhana, kira-kira $ 1,200 (US) sebulan, dengan kebanyakan yang pergi untuk perumahan dan makanan. Pelajar antarabangsa menghadiri program ijazah sarjana layak untuk bekerja sehingga 20 jam setiap minggu semasa belajar di Korea. Tiada permit kerja tambahan diperlukan selagi pelajar mempunyai visa yang sah.

Keperluan Visa

 1. D-2: Visa untuk Program Pendidikan Biasa. Visa ini adalah untuk mana-mana pelajar yang mendaftar dalam program Sarjana Muda, Sarjana atau Ph. D di kolej rendah, universiti atau sekolah siswazah.
 2. D-4: Visa untuk Latihan Am. Visa ini adalah untuk mana-mana orang yang menghadiri sekolah bahasa yang dikendalikan oleh universiti, institut pendidikan yang berkelayakan, atau mana-mana institut lain selain daripada institut penyelidikan akademik.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

D-2; D-4

Harga dan mata wang

EUR 50

Kedua-dua permohonan visa mengenakan bayaran sekitar 30-50 EUR. Visa kemasukan berbilang lebih mahal daripada visa kemasukan tunggal. Yuran visa berbeza mengikut negara tempat tinggal anda dan tertakluk kepada perubahan. Warganegara sesetengah negara (contohnya, Jerman) mungkin tidak perlu membayar yuran permohonan visa.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa perlu memohon visa pelajar untuk belajar di Korea Selatan.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Republik Korea

Semua pelajar antarabangsa yang tinggal di luar Korea perlu memohon visa pelajar di kedutaan atau konsulat Republik Korea. Anda mesti memohon visa itu sendiri di kedutaan Korea negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk belajar di luar negara di Korea, anda perlu mendapatkan visa sebelum memasuki negara itu. Prosesnya tidak sukar, tetapi penting untuk mempunyai semua dokumentasi yang diperlukan. Universiti anda mungkin membantu anda dalam proses visa, jadi tanya pejabat antarabangsa anda apakah langkah seterusnya untuk mendapatkan visa selepas anda diterima masuk. Anda biasanya perlu menyediakan yang berikut:

 • Borang permohonan
 • pasport
 • Salinan pasport
 • Foto berwarna (3.5 x 4.5 cm)
 • Salinan Sijil Pendaftaran Perniagaan universiti Korea
 • Surat penerimaan daripada universiti Korea
 • Bukti kewangan yang menampung kos sara hidup untuk semester anda di Korea
 • Surat cadangan daripada universiti asal anda
 • Dokumen yang membuktikan anda telah menamatkan satu atau lebih semester di universiti asal anda (iaitu transkrip rekod)
 • Pelajar Cina mungkin perlu memberikan gambaran keseluruhan tentang sejarah keluarga mereka

Anda juga akan memohon Kad Kediaman Alien sekali di Korea. Kad tersebut akan membolehkan anda membuat perjalanan ke luar negara semasa semester anda di Korea. Universiti tuan rumah akan membantu anda mendapatkan Kad selepas anda tiba.

Sila ambil perhatian bahawa mengikut panduan rasmi Hankuk University of Foreign Studies, anda perlu meninggalkan Korea dalam tempoh 1 minggu dari tarikh tamat semester, jika tidak, anda akan didenda berat oleh Imigresen Korea.

Bilakah anda perlu memohon?

Mohon visa pelajar anda sejurus selepas menerima surat penerimaan rasmi anda dari Korea.

Visa pelajar ke Korea boleh sah sehingga dua tahun.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Pelajar pemegang visa D-2 dan D-4 boleh terlibat dalam kerja sambilan selagi ia dibenarkan oleh institusi pendidikan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda perlu tinggal selama 6 bulan di Korea sebelum anda dibenarkan bekerja. Selepas 6 bulan anda mesti meminta universiti anda untuk surat yang memberi anda kebenaran untuk bekerja sambilan. Untuk tujuan undang-undang, pelajar mesti mendapatkan lesen daripada pejabat imigresen untuk dianggap secara sah sebagai pekerja sambilan.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.