Keystone logo
Kanada

Belajar Cikgu dalam Kanada 2024

Belajar di Kanada

Kedua negara terbesar di dunia yang meliputi sebahagian besar bahagian utara benua Amerika Utara, Kanada mempunyai topografi yang sangat pelbagai. Di timur, wilayah-wilayah maritim pergunungan mempunyai garis pantai yang tidak teratur di Teluk St. Lawrence dan Atlantik. The St. Lawrence biasa, yang meliputi sebahagian besar selatan Quebec dan Ontario, dan dataran Eropah kawasan pedalaman, yang meliputi selatan Manitoba dan Saskatchewan dan kebanyakan Alberta, adalah antara bidang asas cultivable. Di sebelah barat terbit Cordillera yang begitu terkenal Kanada menjangkau dari Pergunungan Rocky ke Lautan Pasifik.

Berbaring utara di sempadan Amerika Syarikat, Kanada adalah negara kedua terbesar di dunia dalam hal jumlah kawasan. Bermula dari Pasifik ke Lautan Atlantik, Kanada juga mempunyai mempunyai salah satu daripada ekonomi terbesar disebabkan oleh kerana sumber-sumber semula jadi yang termasuk minyak, mineral, perikanan dan perhutanan.Ia dianggap sebagai raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen, dengan Perdana Menteri dan Queen Elizabeth sebagai ketua negara. Kanada kedudukan yang tinggi di kalangan negara-negara global yang lain dalam pembangunan manusia, kebebasan sivil, pendidikan, kebebasan ekonomi dan kualiti hidup. Di samping itu, ia adalah ahli PBB, NAFTA, G8, NATO, WTO, APEC dan Negara-Negara Komanwel.

Kerana Kanada mempunyai kawasan tanah yang luas banyak hutan, ia mempunyai kepadatan penduduk kira-kira tiga orang setiap lapan batu persegi (satu kilometer). Demografi ini adalah antara yang terendah di dunia, setanding dengan bahagian Utara dan Kutub Selatan, Rusia dan hutan Amazon. Secara alternatif, Southern Quebec dan Ontario Selatan mengandungi kawasan yang paling padat dengan penduduk Kanada, di sepanjang Sungai Lawrence St. dan Great Lakes.

Tiga wilayah dan sepuluh wilayah terdiri daripada persekutuan Kanada.Wilayah lebih autonomi daripada wilayah dalam hal kebajikan, penjagaan kesihatan dan pendidikan, dengan wilayah mengumpul pendapatan tambahan daripada kerajaan. Walau bagaimanapun, kerajaan persekutuan boleh melaksanakan dasar-dasar negara seperti Akta Kesihatan Kanada di wilayah. Walaupun wilayah mempunyai hak untuk menolak permulaan dasar persekutuan, mereka biasanya memilih untuk menerima mereka.

Fakta penting mengenai Kanada

 • Ibu negara Kanada ialah Ottawa, yang terletak di wilayah Ontario.
 • Kanada mempunyai dua bahasa rasmi - bahasa Inggeris dan Perancis. Hampir 60 peratus daripada Kanada berbahasa Inggeris manakala 20 peratus bercakap Perancis. Bahasa-bahasa lain yang biasa digunakan di Kanada kerana tahap yang tinggi kepelbagaian budaya adalah Kantonis, Jerman, Punjab dan Itali.
 • Sistem undang-undang di Quebec adalah berdasarkan kepada satu sistem undang-undang sivil disokong oleh undang-undang Perancis; seluruh Kanada berpegang teguh kepada bahasa Inggeris sistem undang-undang yang sama.
 • Kanada mengandungi kira-kira dua juta tasik yang meliputi kira-kira lapan peratus daripada jumlah daratan itu.
 • Daun maple adalah 'simbol kebangsaan s dan dipamerkan kepada negara ' Kanada s bendera.
 • Kanada menawarkan penjagaan kesihatan asas percuma kepada rakyatnya; Walau bagaimanapun, bayaran perkhidmatan gigi kekal tanggungjawab orang yang menerima perkhidmatan tersebut. Ubat-ubatan preskripsi kebanyakannya percuma untuk warga emas lebih 65 dan juga penerima bantuan sosial.
 • Mounted Diraja Kanada Polis (colloquially dipanggil "The Mounties ") adalah kedua-dua pasukan polis kebangsaan dan persekutuan yang dikenali dengan menunggang kuda yang dihias kerana mereka kawasan peronda Kanada.

Kanada 's iklim

Purata musim panas dan musim sejuk suhu berbeza dari wilayah ke wilayah. Walaupun bahagian selatan Kanada keadaan cuaca pengalaman sama dengan Amerika Syarikat, Prairie dan wilayah-wilayah pedalaman mempunyai keadaan iklim benua di mana suhu harian pada musim sejuk boleh berbeza dari 5 darjah Fahrenheit ke -30 ° F (-15 -35 ° C) pada purata. Semua bidang Kanada adalah mudah terdedah kepada sejumlah besar salji dan hujan. Montreal, Quebec dan Ottawa hadir, suhu musim panas 78 darjah (25 ° C) dan Fahrenheit suhu musim sejuk purata 10 darjah Fahrenheit (-10 ° C).

Mata Kanada
Mata wang Kanada dolar Kanada, ditandakan dengan $ simbol atau C $, atau CAD kod. Seperti dolar Amerika, dolar Kanada dibahagikan kepada 100 cents.Kanada juga menghasilkan syiling yang datang dalam 1 ¢, 5 ¢, 10 ¢, 25 ¢, 50 ¢, 1 $, dan $ 2 mazhab, walaupun 1 sen dan 50 sen syiling jarang dilihat dalam edaran. Wang kertas mata wang datang dalam 5, 10, 20, 50, 100 mazhab CAD.

Agama di Kanada
Hampir separuh daripada semua rakyat Kanada menganggap diri mereka penganut Katolik, diikuti oleh Islam dan Hindu. Menurut bancian baru-baru ini, hampir 24 peratus daripada warga negara Kanada tidak bergabung dengan mana-mana jenis kumpulan agama, lebih suka untuk memanggil diri mereka ateis atau agnostik.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  624
 • Bahagian utiliti

  47
 • Langganan Internet

  58
 • Pengangkutan tempatan

  67

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  5

Kira-kira Kanada

Pengajian Tinggi di Kanada

Ia adalah wilayah-wilayah Kanada Ontario, Newfoundland dan Labrador, Alberta, Manitoba, Nova Scotia, Quebec, British Columbia, Saskatchewan, New Brunswick dan Pulau Prince Edward yang perlembagaan bertanggungjawab untuk operasi pendidikan tinggi.

Walaupun setiap wilayah berbeza sedikit dalam cara mereka menguruskan sistem pendidikan mereka lebih tinggi, beberapa persamaan kekal yang boleh membantu pelajar merancang untuk belajar di Kanada mendapatkan idea tentang apa yang diharapkan daripada sistem pendidikan negara yang 's. Sebagai contoh, semua universiti dan kolej memberikan sarjana muda 's induk ' s dan PhD darjah manakala kolej vokasional atau teknikal menyediakan sijil atau diploma. Institusi pengajian tinggi Kanada juga termasuk kolej komuniti yang menawarkan darjah dua tahun bersekutu 's, kolej Seni Gunaan dan Teknologi, institut wilayah dan kolej vokasional swasta.Jika pelajar yang berminat untuk menghadiri kolej atau universiti tertentu, dia patut melawat laman web wilayah yang tertentu untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sistem pendidikan yang unik.

Universiti yang popular di Kanada

Universiti Toronto konsisten kedudukan yang tinggi dalam senarai universiti terbaik di Amerika Utara. Menawarkan akses pelajar untuk lebih banyak kursus akademik daripada mana-mana universiti lain Kanada dan juga peluang untuk bekerja di makmal penyelidikan diiktiraf, UT adalah dianggap sebagai salah satu institusi pendidikan atas penerbangan Kanada 's yang lebih tinggi.

Lain-lain universiti terkemuka Kanada termasuk Universiti British Columbia, di mana lebih 50,000 pelajar menikmati dewan konsert, muzium dan pelbagai program muzik dan sukan; dan Universiti Alberta, sebuah universiti penyelidikan intensif dihormati dunia dan terkenal dengan kurikulum yang mendalam dan piawaian yang tinggi bagi pembelajaran.

Yuran Pengajian

Tuisyen pengguna warga Kanada atau penduduk tetap yang ingin mendapatkan ijazah sarjana muda di negara mereka adalah kira-kira $ 5000 CAD setahun. Pelajar memilih sama untuk mendapatkan ijazah sarjana di Kanada boleh mengharapkan untuk membayar kira-kira $ 1000 setiap tahun CAD lebih daripada yuran tuisyen undergraduation.

Pelajar antarabangsa perlu membayar yuran yang lebih tinggi daripada penduduk Kanada - hampir tiga kali jumlah yang, sebenarnya. Jika anda adalah seorang pelajar antarabangsa, mengharapkan untuk membayar $ 14,000 setiap tahun untuk program sarjana muda dan jumlah yang lebih tinggi untuk ijazah sarjana. Walau bagaimanapun, beberapa perjanjian di antara negara-negara dan wilayah-wilayah tertentu dapat menurunkan yuran pengajian (Perancis dan Quebec misalnya).Ia telah menyedari bahawa pelajar nonresident menghadiri Saskatchewan dan Quebec universiti membayar tertinggi dalam yuran pengajian, manakala pelajar antarabangsa yang menghadiri Newfoundland dan Manitoba universiti akan membayar yuran terendah.

Kelayakan untuk Kajian Visa

Untuk layak untuk mendapatkan visa kajian Kanada, pelajar mesti membuktikan bahawa mereka telah diterima oleh kolej atau universiti di Kanada, menunjukkan mereka dari segi kewangan boleh menyara diri dan membayar yuran pengajian dan membentangkan rekod bersih dalam hal sejarah jenayah. Para pelajar boleh diminta untuk menjalani pemeriksaan perubatan dalam beberapa kes sebelum visa pelajar dikeluarkan.

Mengapa Belajar di Kanada?

Bukan sahaja mempunyai Kanada salah satu landskap yang paling cantik di dunia, tetapi negara juga duniawi terkenal dengan sistem Pengajian Tinggi itu.Walaupun ia boleh menjadi mahal untuk pelajar antarabangsa untuk menghadiri beberapa sekolah-sekolah atau universiti-universiti di Kanada, negara ini juga mempunyai salah satu reputasi terbaik mengenai kualiti pendidikan. Di samping itu, Kanada menyediakan persekitaran yang aman, selamat dan pelbagai untuk pelajar, serta keadaan kerja yang baik dan suasana pembelajaran. Kanada, tanah kepelbagaian budaya, akan menjadi rumah bagi pelajar yang ingin hidup satu pengalaman yang unik di tengah-tengah antara universiti terbaik dan sekolah-sekolah di dunia.

Keperluan Visa

Untuk belajar di Kanada lebih daripada 6 bulan, anda perlu mendapatkan permit belajar Kanada, yang berfungsi sebagai visa pelajar Kanada untuk tempoh penginapan anda.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Permit belajar Kanada

Harga dan mata wang

CAD 150

Siapa yang boleh memohon visa?

Kebanyakan warga asing mesti memohon permit belajar. Permit belajar, setelah dikeluarkan, membenarkan warga asing belajar di Kanada di institut yang diluluskan untuk tempoh kursus atau program yang ditentukan. Dalam sesetengah kes, anda tidak memerlukan permit belajar untuk pergi ke sekolah di Kanada:

 1. Jika kursus atau program yang anda ingin pelajari adalah kurang daripada 6 bulan dalam tempoh.
 2. Jika anda adalah ahli keluarga atau kakitangan wakil asing ke Kanada.
 3. Jika anda adalah anggota angkatan tentera asing. Walau bagaimanapun, anda masih memerlukan Kebenaran Perjalanan Elektronik (eTA) untuk terbang ke Kanada.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Permohonan dalam talian/kertas

Anda boleh memohon permit belajar Kanada sama ada dalam talian atau melalui permohonan kertas, yang boleh diperolehi daripada laman web Citizenship and Immigration Canada (CIC).

laman web:https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/apply.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

1. Anda mesti terlebih dahulu mendapatkan surat penerimaan piawai daripada penyedia pendidikan tinggi yang diiktiraf.

2. Peringkat seterusnya ialah mendapatkan pakej permohonan visa pelajar Kanada, sama ada dari laman web CIC (http://www.cic.gc.ca) atau dengan menghubungi pejabat visa tempatan anda, atau kedutaan atau konsulat Kanada di rumah anda negara.

3. Untuk mendapatkan pakej permohonan anda, anda perlu menjawab beberapa soalan tentang diri anda di tapak web CIC. Soalan ini akan menentukan sama ada anda layak memohon dalam talian untuk mendapatkan permit pelajar Kanada, dan dokumen yang perlu anda sediakan. Jika anda didapati layak, anda akan menerima kod senarai semak peribadi, sah selama 60 hari, yang anda perlukan untuk menghantar permohonan anda dalam talian. Pastikan anda mencetak halaman yang mengandungi kod anda untuk rujukan masa hadapan. Halaman ini juga akan menyertakan panduan permohonan, anggaran jumlah yuran pengajian, senarai dokumen yang perlu anda serahkan bersama permohonan anda, dan garis panduan untuk langkah seterusnya.

4. Apabila anda bersedia untuk memohon, buat akaun MyCIC, di mana anda akan memasukkan kod senarai semak peribadi anda. Anda kemudiannya akan menerima senarai semak dokumen peribadi anda yang membolehkan anda memuat naik dan menghantar dokumen anda ke CIC.

5. Sebaik sahaja anda mempunyai dokumen dan borang permohonan anda dan telah membayar yuran anda, anda boleh menyerahkan permohonan anda yang lengkap kepada CIC.

6. Sesetengah pemohon mungkin perlu menghadiri temu duga di pejabat visa tempatan mereka.

7. Apabila permohonan anda diluluskan, anda akan menerima surat pengenalan, manakala pelajar dari negara yang memerlukan Kebenaran Perjalanan Elektronik (eTA) dan/atau visa kediaman sementara akan dikeluarkan jika diperlukan. eTA akan dipautkan ke pasport anda. Adalah penting untuk anda melakukan perjalanan dengan pasport yang anda gunakan semasa anda memohon permit belajar anda. eTA akan sah selama lima tahun atau sehingga pasport anda tamat tempoh, yang mana dahulu.

8. Kemukakan ini bersama pasport anda, bukti kewangan anda dan surat penerimaan anda (dan sebarang dokumen lain yang anda dinasihatkan untuk dibawa) kepada Agensi Perkhidmatan Sempadan Kanada (CBSA) di Kanada, yang kemudiannya akan mengeluarkan Kanada anda permit belajar dan membenarkan anda masuk ke Kanada. Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar di Kanada termasuk:

 • Borang permohonan yang lengkap;
 • Surat penerimaan asal daripada universiti;
 • Pasport/dokumen perjalanan yang sah, yang juga membolehkan anda pulang ke negara asal anda. Jika anda tinggal di Amerika Syarikat, ini tidak perlu;
 • Dua keping gambar terbaru berukuran pasport, dengan spesifikasi nama dan tarikh lahir di belakang;
 • Bukti sokongan kewangan semasa pengajian anda yang mewakili: yuran pengajian + 833 CAD/bulan (untuk semua wilayah, kecuali Quebec) atau yuran pengajian + 917 CAD/bulan (Quebec);
 • Surat penjelasan;
 • Jika anda berhasrat untuk belajar di Quebec, anda juga memerlukan Certificat d'acceptation du Québec, terjemahan Bahasa Inggeris dan Perancis untuk dokumen anda, kenyataan daripada penterjemah dan salinan dokumen asal yang disahkan;
 • Bukti bahawa anda telah membayar yuran permit belajar (150 CAD).

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan berbeza-beza. Ia bergantung pada jenis permohonan yang anda serahkan, dan di mana ia diproses. Permohonan kertas biasanya mengambil masa kira-kira dua kali lebih lama daripada permohonan dalam talian. Anda sentiasa disyorkan untuk menyemak masa pemprosesan dengan lebih awal: http://www.cic.gc.ca/english/information/times/temp.asp

Sebaik sahaja anda mempunyai permit belajar Kanada, anda boleh memohon untuk memperbaharuinya dari dalam Kanada jika anda memutuskan untuk meneruskan pengajian anda.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Anda boleh bekerja di dalam atau di luar kampus sehingga 20 jam semasa semester universiti dan sepenuh masa semasa rehat seperti cuti musim sejuk atau musim panas, tanpa memerlukan permit kerja. Untuk melayakkan diri, anda mesti mempunyai permit belajar yang sah dan menjadi pelajar sepenuh masa. Anda juga memerlukan Nombor Insurans Sosial (SIN) daripada Service Canada untuk bekerja di Kanada atau untuk menerima faedah dan perkhidmatan daripada program kerajaan. Permit belajar anda akan menjadi tidak sah 90 hari selepas anda menamatkan program pengajian anda, jadi anda perlu mendapatkan permit kerja selepas tamat pengajian jika anda ingin tinggal di Kanada selepas pengajian anda dan mencari kerja. Ini sah selama tiga tahun.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Visa pelajar Kanada mungkin ditolak jika pegawai visa mengesyaki bahawa tujuan pemohon pergi ke Kanada telah disalah nyatakan - jika kursus pengajian bukan sebab sebenar seseorang individu memohon. Lebih berkemungkinan, bukti dana yang disediakan mungkin tidak mencukupi untuk perbelanjaan yang dijangkakan untuk tuisyen, makanan, sewa, dll, atau mungkin tidak mencukupi dengan jelas untuk kursus pengajian yang dituntut.