Keystone logo
Jerman

Belajar Cikgu dalam Jerman 2024

Belajar di Jerman

Yang terletak di Eropah Tengah, Jerman terdiri daripada Utara Jerman Plain, Pusat Jerman Uplands (Mittelgebirge), dan Tanah Tinggi Jerman Selatan. Dataran tinggi Bavarian di barat daya, purata 1,600 kaki (488 m) di atas paras laut, tetapi ia mencapai 9.721 kaki (2,962 m) di Pergunungan Zugspitze, puncak tertinggi di negara ini. Sungai-sungai utama Jerman 's adalah Danube, Elbe, Oder, Weser, dan Rhine.

Lapan puluh juta rakyat membuat Jerman negara paling ramai penduduk yang dipunyai oleh Kesatuan Eropah. Dianggap kuasa utama utama politik dan ekonomi Eropah, Jerman juga mempunyai ekonomi keempat terbesar di dunia. Bersempadan dengan Poland, Denmark, Austria, Perancis dan Switzerland, Jerman juga rumah kepada sebilangan besar pendatang dan mendakwa komposisi etnik 80 peratus Jerman, Poland dua peratus, lima peratus Timur Tengah, empat peratus Turki dan dua peratus Asia.Orang di seluruh dunia tertarik dengan standard tinggi Jerman 's hidup, penjagaan kesihatan sejagat yang menyeluruh dan sistem keselamatan sosial serta kestabilan yang berterusan ekonominya walaupun melalui kemelesetan ekonomi global baru-baru ini.

Dengan penyatuan semula Timur dan Jerman Barat pada awal tahun 1990-an, Berlin menjadi ibu kota Jerman lagi semasa di bandar Bonn, ibu negara Jerman Barat semasa perpecahan, mendapat status yang luar biasa bandar persekutuan (Bundesstadt). Jerman adalah sebuah demokrasi, persekutuan, republik berparlimen wakil dengan sistem politik yang beroperasi di bawah garis panduan yang diterangkan dalam 1949 Grundgesetz.

Fakta penting mengenai Jerman

 • Negeri-negeri yang terdiri daripada enam belas Jerman dipanggil Länder, dengan setiap negeri yang mempunyai perlembagaan sendiri.
 • Pada tahun 2002, Jerman diperkenalkan euro dan juga menetapkan dasar kewangan euro mengikut peraturan-peraturan yang dikeluarkan oleh Bank Pusat Eropah, bertempat di Frankfurt.
 • Sumbangan oleh Jerman untuk bidang-bidang sains, matematik dan teknologi tidak boleh menekankan cukup. Individu cemerlang seperti Einstein, Max Planck, Herman von Helmholtz, Johannes Gutenberg, Gottfried Leibniz dan Carl Gauss merupakan beberapa saintis Jerman yang dibekalkan dunia dengan ciptaan yang terkenal seperti komputer pertama automatik digital, mesin cetak dan pengiraan matematik yang mempunyai membuka jalan bagi pembangunan telekomunikasi moden.
 • Di Jerman, jika anda memerlukan polis, dail 110; jika anda memerlukan ambulans, dail 112
 • Jerman adalah salah satu pengeluar yang paling maju dari segi teknologi di dunia 's arang batu, besi, simen, keluli, jentera, kenderaan dan bahan kimia. Ia juga mempunyai pelaburan yang besar dalam tenaga hijau, terutama tenaga solar dan penggunaan kincir angin untuk tenaga elektrik.
 • Tarikan pelancong yang popular di Jerman termasuk Bavarian Alps, Black Forest, Lembah Rhine-istana kuno dan ibu negara Berlin, yang masih mempamerkan keadaan hidup sekali tertinggal dari penjajahan Jerman Timur.

Jerman 's iklim
Terletak di antara iklim benua Eropah Timur dan iklim lautan Eropah Barat, Jerman mempunyai iklim sederhana bermusim dikendalikan oleh air dari Arus Teluk dipanggil Atlantik Utara Drift. Rata-rata, kebanyakan Jerman menerima kira-kira 30 inci (790 mm) hujan setiap tahun yang berlaku secara tetap sepanjang tahun. Musim panas yang panas dan musim sejuk biasanya ringan, dengan suhu mencecah 80 darjah Fahrenheit (26 Celsius) semasa musim panas dan mengurangkan hingga 30 darjah Fahrenheit (-1 Celsius) semasa musim sejuk. Salji boleh menjadi berat pada masa-masa, manakala beberapa musim sejuk di Jerman tidak boleh melihat apa-apa salji.

Agama di Jerman
Kira-kira 60 peratus rakyat Jerman milik Gereja Evangelical yang berpegang teguh kepada kepercayaan Kristian. Tiga puluh peratus daripada Kristian Jerman Katholik dan 30 peratus adalah Protestan.Sebilangan besar - hampir 30 peratus - rakyat Jerman menyatakan mereka adalah ateis atau agnostik, dengan orang bukan agama yang tinggal di timur Jerman dan bandar-bandar besar seperti Munich, Frankfurt dan Berlin.

Bahasa yang di Jerman
Jerman adalah, sudah tentu, bahasa rasmi Jerman tetapi ramai pemerintah Jerman agak fasih dalam bahasa Inggeris juga. Malah, penyelidikan terbaru mendapati bahawa 65 peratus rakyat Jerman 's adalah dwi-bahasa atau memiliki yang mencukupi, jika tidak sempurna, keupayaan untuk memahami dan berkomunikasi dalam beberapa bahasa. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa Jerman berkongsi sempadan dengan begitu banyak negara-negara lain, yang memudahkan Jerman melawat pelbagai kawasan budaya yang berbeza.

Jerman bukan bahasa yang paling mudah untuk belajar dan mempunyai beberapa "sifat-sifat " yang pelajar asing sering mendapati sukar untuk mengasimilasikan dan jangan lupa untuk gunakan semasa menulis atau bercakap Jerman.Sebagai contoh, huruf pertama semua kata nama dipermodalkan, dengan kata nama dibahagikan kepada maskulin (der), feminin (mati) dan neutral (das) jantina. Selain itu, bahasa yang menggunakan kes-kes berkaitan penggunaan artikel yang dirujuk sebagai menuduh, yang datif, genitif dan kes-kes nominatif.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  507
 • Bahagian utiliti

  91
 • Langganan Internet

  43
 • Pengangkutan tempatan

  60

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Kira-kira Jerman

Pengajian Tinggi di Jerman

Beberapa universiti terkemuka di dunia terdapat di Jerman, seperti Heidelberg University (Ruprecht-Karls-Universitat Heidelberg, yang diasaskan pada 1386); Universiti Freiburg (ditubuhkan pada 1457); Munich Universiti Teknikal (Technische Universität München); dan Institut Max Planck untuk evolusi Antropologi di Leipzig. Majoriti universiti Jerman 's adalah awam dan kini mengenakan bayaran tuisyen kira-kira € 60 atau $ 80 $ setiap semester.

Pengajaran ditekankan di universiti Jerman ke atas penyelidikan, dengan penyelidikan menjadi fokus institusi bebas terkenal kerana pendekatan tradisional mereka kepada sains sosial. Bagi pelajar yang ingin melanjutkan ijazah dalam bidang psikologi, antropologi, falsafah atau sosiologi, penerimaan ke dalam salah satu universiti penyelidikan adalah amat kompetitif dan menjurus ke arah pelajar-pelajar yang telah menunjukkan bakat yang luar biasa dan kecemerlangan ke arah bidang tertentu.

Satu lagi jenis universiti popular dengan pelajar antarabangsa ialah Fachhochschule (FH), Universiti Sains Gunaan. Kursus yang ditawarkan di Fachhochschule yang direka untuk menyediakan pelajar untuk bekerja dalam profesion tertentu yang tidak berorientasikan akademik, seperti teknologi maklumat, kejururawatan dan perniagaan. Negeri-negeri Jerman dan kerajaan persekutuan juga mengekalkan beberapa FHs yang melatih pelajar-pelajar yang ingin kerjaya dalam perkhidmatan awam. Pelajar tidak boleh mendapat ijazah doktor di Fachhochschule a.

Kolej seni, filem dan muzik menyediakan program kreatif untuk pelajar yang ingin kerjaya dalam seni halus, reka bentuk fesyen, seni grafik dan muzik. Berabad-abad lamanya, Jerman telah membuat sumbangan besar kepada dunia seni halus, sastera dan muzik dengan menghasilkan apa-apa penulis cemerlang, artis dan komposer seperti Mozart, Brahms, Hesse, Max Ernst dan Nietzsche dan terus menjadi satu kuasa besar dalam dunia seni halus, pembikinan filem dan fesyen.

Menghadiri Universiti Jerman

Semua pelajar yang ingin menghadiri sebuah universiti di Jerman akan perlu menyediakan satu salinan Abitur mereka, dokumen juga digunakan di Estonia dan Finland untuk menetapkan kejayaan menyiapkan peperiksaan akhir yang diberikan di tahun akhir dalam bidang pendidikan menengah. Walaupun rakyat Jerman yang tidak mempunyai Abitur boleh mengambil ujian lain yang dikenali sebagai Begabtenprüfung (literal ujian aptitud) untuk menghadiri universiti, pelajar antarabangsa, dalam kebanyakan kes, akan perlu menunjukkan AKTA atau SAT markah sekurang-kurangnya 28 dan 1300, masing-masing, untuk memenuhi syarat untuk kemasukan. Diploma sekolah tinggi sama dengan apa yang diperolehi di Amerika Syarikat tidak dianggap setara dengan satu Abitur dan secara amnya tidak akan menggalakkan peluang pelajar 's kemasukan ke kolej atau universiti Jerman.

Beberapa universiti dan kolej menganugerahkan biasiswa kepada pelajar untuk membayar buku dan perbelanjaan sara hidup.Walau bagaimanapun undang-undang yang dipanggil Bundesausbildungsförderungsgesetz memastikan agar para pelajar yang kurang mampu menerima sehingga 650 euro ($ 860 USdollars) setiap bulan untuk empat atau lima tahun ia mengambil masa untuk mendapat ijazah 's sarjana muda. Biasanya, separuh daripada jumlah ini perlu dibayar balik kepada kerajaan sebagai pinjaman tanpa faedah.

Secara amnya, bahasa pengantarnya ialah Jerman, jadi pelajar yang ingin menghadiri sebuah universiti Jerman harus mempunyai pengetahuan yang memadai dalam bahasa Jerman.

Visa Jerman untuk Pelajar Antarabangsa

Untuk penginapan pendek sehingga tiga bulan (pelajar yang mengambil kursus musim panas, sebagai contoh), yang Schengen-Visa diperlukan untuk kekal di negara ini. Pelajar harus sedar bahawa mereka mesti meninggalkan Jerman pada akhir tiga bulan jika mereka memilih untuk mendapatkan Schengen-Visa dan perlu merancang sewajarnya sebelum memohon untuk jenis visa.

Visa negara adalah perlu jika anda bercadang untuk tinggal lebih lama daripada tiga bulan. Pelajar perlu menjelaskan mengapa mereka memerlukan visa Negara dan negeri pada borang tersebut sama ada mereka menamatkan ijazah doktor falsafah atau mendaftar dalam program penuh. Di samping itu, dokumen-dokumen berikut diperlukan sebelum pelajar boleh memohon visa: surat kemasukan, kad insurans kesihatan, bukti keputusan peperiksaan pra kemasukan dan bukti bahawa anda tahu bagaimana untuk bercakap dan membaca Jerman atau yang anda bercadang untuk mengambil Jerman kursus bahasa sebagai sebahagian daripada kurikulum anda.

Mengapa Belajar di Jerman?

Jerman telah dinamakan oleh beberapa kumpulan pendidikan antarabangsa sebagai salah satu daripada negara-negara yang paling sokongan untuk para pelajar yang berminat untuk mendapatkan ijazah di sebuah negara selain daripada mereka sendiri.Melengkapi pengiktirafan ini adalah hakikat bahawa tuisyen dikenakan oleh banyak universiti Jerman adalah amat kecil, membuat lagi belajar di Jerman prospek yang menarik dan menarik bagi pelajar yang ingin menghadiri sekolah di negara yang berbeza daripada mereka sendiri.

Keperluan Visa

 1. Visa Kursus Bahasa (Visa untuk Pembelajaran Bahasa) – pilihan yang sesuai untuk mereka yang ingin mempelajari bahasa Jerman di Jerman.
 2. Visa Pemohon Pelajar (Visum Zur Studienbewerbung) – jika anda ingin belajar di Jerman, tetapi masih cuba mencari program yang sesuai atau anda masih belum mendapat surat pengesahan daripada Universiti anda.
 3. Visa Pelajar (Visum Zu Studienzwecken) – jika anda telah diterima masuk ke universiti Jerman.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Kursus Bahasa; Visa Pemohon Pelajar; Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 60

Anda harus mengharapkan untuk membayar €60 (~US$74) untuk visa pelajar anda ke Jerman.

Siapa yang boleh memohon visa?

Bagi warganegara dari EU atau dari Iceland, Norway, Switzerland, atau Liechtenstein, hanya perlu mempunyai kad pengenalan untuk memasuki Jerman. Ia tidak perlu mempunyai visa.

Warganegara dari Australia, Israel, Jepun, Kanada, New Zealand, Korea Selatan dan Amerika Syarikat boleh memohon visa mereka walaupun selepas mereka tiba di Jerman.

Bagi warganegara dari negara lain, perlu memohon visa sebelum datang ke Jerman.

Jika tinggal kurang daripada 90 hari di Jerman, terdapat lebih banyak peraturan. Rakyat dari negara tertentu boleh memasuki Jerman untuk kali ini tanpa visa. Ini ialah Venezuela, Vatican City, Uruguay, Singapura, Seychelles, Paraguay, Panama, Nicaragua, Mexico, Mauritius, Malaysia, Macau, Croatia, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Chile, Brunei, Brazil, Bolivia, Bermuda, Barbados, Bahamas , dan Argentina.

Lawati laman web Pejabat Luar Negeri Persekutuan Jerman untuk keperluan visa terkini untuk semua negara: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Jerman

Anda perlu memohon visa daripada kedutaan atau konsulat Jerman di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Pertama, anda perlu menjadualkan temujanji untuk temu duga visa. Pada hari temu duga, anda harus menawarkan dokumen permohonan visa anda.

Dokumen yang biasa anda perlukan ialah:

 • Borang permohonan yang lengkap
 • Pasport sah
 • Dua gambar
 • Surat yang menunjukkan anda telah diterima oleh universiti Jerman
 • Transkrip rekod akademik
 • Sijil penguasaan bahasa Jerman atau bukti bahawa anda berhasrat untuk menghadiri kursus bahasa di Jerman (jika belajar dalam bahasa Jerman)
 • Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi untuk menyara diri anda semasa tinggal di Jerman (€8,700 setahun, iaitu kira-kira ~US$9,390)
 • Sijil yang menunjukkan anda telah membeli insurans kesihatan
 • Pengisytiharan ketulenan dokumen yang dikemukakan

Bergantung kepada kedutaan, anda juga mungkin perlu menunjukkan bukti bahawa anda tidak mempunyai rekod jenayah.

Semua orang perlu mendaftar dengan pihak berkuasa pendaftaran tempatan (Einwohnermeldeamt) pada minggu pertama tiba di Jerman. Anda perlu mengambil pasport/ID negara anda (dan visa jika sesuai), bukti alamat anda di Jerman (cth. perjanjian sewa daripada tuan rumah anda) dan mungkin sijil pendaftaran kursus anda. Anda akan diberi pengesahan pendaftaran.

Bilakah anda perlu memohon?

Pemeriksaan permohonan visa biasanya mengambil masa kira-kira 6 hingga 8 minggu untuk kursus bahasa. Walau bagaimanapun, jika kursus bahasa melebihi tiga bulan, masa yang diambil untuk memproses permohonan boleh dilanjutkan sehingga 8 hingga 10 minggu. Dan semasa musim perjalanan puncak, permohonan boleh dihantar di bawah tempoh menunggu. Oleh itu, pelajar yang memerlukan visa pelajar untuk Jerman harus mengemukakan permohonan mereka lebih awal sebelum kursus bermula. Anda perlu memohon secepat mungkin, dan sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum anda berpindah ke negara ini.

Visa belajar hanya sah untuk tempoh kursus atau program. Permit pemastautin biasanya dikeluarkan selama setahun tetapi boleh dilanjutkan.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Rakyat negara EU/EEA dan Switzerland boleh bekerja dengan bebas di Jerman tetapi tidak lebih daripada 20 jam seminggu semasa tempoh penggal.

Warganegara EU/EEA/Swiss (kini termasuk Croat mulai Julai 2015) dibenarkan bekerja sehingga 120 penuh atau 240 setengah hari setahun (termasuk kerja sukarela) tanpa permit. Anda boleh bekerja lebih banyak jam jika bekerja di universiti sebagai pelajar atau pembantu siswazah; untuk jenis pekerjaan lain, anda memerlukan kebenaran daripada Agentur für Arbeit (Agensi Pekerjaan Persekutuan) dan Pihak Berkuasa Orang Asing untuk melebihi had 120/240. Pelajar studienkolleg dan bahasa memerlukan kebenaran daripada pihak berkuasa ini untuk menjalankan sebarang kerja. Pelajar tidak boleh menjadi pekerja bebas atau bekerja sendiri.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Ini adalah sebab utama mengapa permohonan visa anda untuk visa pelajar Jerman mungkin ditolak:

 • Status kewangan yang lemah
 • Profil akademik yang lemah
 • Kurang persediaan untuk temuduga anda
 • Tahap bahasa tidak mencukupi (Jerman atau Inggeris)
 • Tidak konsisten dengan pilihan program pengajian anda