Keystone logo
Jepun

Belajar Cikgu dalam Jepun 2024

Belajar di Jepun

Sebuah kepulauan di Pasifik, Jepun dipisahkan dari pantai timur Asia oleh Laut Jepun. Empat pulau utama Jepun 's adalah Honshu, Hokkaido, Kyushu, dan Shikoku.

Jepun terletak di Asia Timur di Lautan Pasifik. Jiran terdekat Jepun termasuk China, Korea Utara, Korea Selatan dan Rusia. Jepun sebenarnya kepulauan terdiri daripada hampir 7,000 pulau-pulau yang berasingan; Walau bagaimanapun, empat pulau terbesar membentuk hampir semua tanah besar-besaran di negara ini. Modal, Tokyo, merupakan salah satu bandar terbesar di dunia dan kawasan metropolitan di sekitarnya adalah yang terbesar di dunia, dengan 30 juta penduduk. Jepun adalah sebuah negara perindustrian yang tinggi di mana seseorang akan menemui sejarah yang kaya, perayaan kebudayaan, masakan cemerlang, taman-taman yang indah, landskap yang menakjubkan dan gunung yang menakjubkan, termasuk Gunung Fuji, salah satu puncak di dunia yang paling dikenali.Negara ini juga terkenal dengan industri yang membuat beberapa produk yang berkualiti tinggi di dunia seperti kereta dan elektronik.

Iklim
Oleh kerana geografi Jepun pelbagai, iklim yang berbeza-beza di antara lokasi; Walau bagaimanapun, negara ini secara umumnya mengalami empat musim. Suhu di Tokyo kira-kira 27 darjah Celsius pada bulan Ogos dan kira-kira 5 darjah Celsius pada bulan Januari.

Kebudayaan
Budaya Jepun adalah campuran pelbagai tradisi timur purba dan masyarakat barat moden. Jepun mempunyai pelbagai ekspresi kebudayaan, dari kuil-kuil Buddha sejak lebih 15 abad ke porselin Jepun halus dan cetakan kayu yang indah. Di samping itu, kualiti animasi Jepun, puisi, tarian dan muzik diiktiraf di seluruh dunia.

Kos sara hidup
Kos purata bulanan bagi seorang pelajar antarabangsa untuk hidup di Jepun kira-kira ¥ 87,000 (kira-kira AS $ 925), tidak termasuk tuisyen. Bandar-bandar kecil kos kira-kira ¥ 60,000 sebulan dan bandar-bandar besar berharga kira-kira ¥ ¥ 100,000 sebulan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  344
 • Bahagian utiliti

  45
 • Langganan Internet

  30
 • Pengangkutan tempatan

  33

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  11
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Jepun

Pengajian Tinggi di Jepun

Institusi pengajian tinggi Jepun termasuk universiti, maktab rendah dan kolej teknologi; Walau bagaimanapun, universiti hanya menganugerahkan sarjana muda, sarjana, doktor dan profesional darjah. Lebih daripada 70 peratus daripada lulusan sekolah tinggi mendapatkan beberapa bentuk pendidikan yang lebih tinggi.

Mengapa Belajar di Jepun?

Sekolah Jepun mempunyai standard pendidikan yang sangat tinggi dan merupakan antara pemimpin dunia di negeri-of-the-art teknologi dan penyelidikan. Selain kepintaran teknikal, universiti Jepun juga sangat dihormati dalam disiplin ilmu lain seperti sains politik. Tiga belas universiti kini menawarkan program diajar dalam bahasa Inggeris.

Jepun adalah amat terbuka kepada pelajar antarabangsa; lebih daripada 130,000 pelajar asing belajar di negara ini setiap tahun.Jepun merancang untuk lebih daripada dua kali ganda bilangan pelajar antarabangsa pada tahun 2020 di bahagian dengan menawarkan lebih banyak program dalam bahasa Inggeris.


Universiti di Jepun

Jepun mempunyai 618 universiti dengan program ijazah. Universiti ini dibahagikan kepada tiga kategori:

 • 86 universiti kebangsaan
 • 75 IPTA menubuhkan oleh entiti tempatan
 • 457 universiti swasta


Universiti Jepun adalah antara yang terbaik di dunia dengan 13 buah sekolah di 400 terbaik di dunia, menurut 2012-2013 Times Tinggi Kedudukan Universiti Pendidikan Dunia.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen untuk program sarjana berlangsung dari kira-kira $ 9,000 (US) untuk kira-kira $ 15,000 (AS) bagi setiap tahun. Kerajaan Jepun dan kedua-dua universiti Jepun menyediakan banyak pilihan untuk biasiswa dan pinjaman. Program sarjana biasanya berlangsung selama dua tahun; Walau bagaimanapun, pelajar yang tidak mahir dalam bahasa Jepun mungkin perlu menghabiskan 1-2 tahun belajar bahasa sebelum diterima masuk ke program sarjana diajar dalam bahasa Jepun. Kelas bahasa Persediaan boleh didapati di 66 universiti swasta dan kolej junior.

Terdapat beberapa jenis pelajar antarabangsa di Jepun:

 • Persendirian dibiayai pelajar asing, yang boleh memohon terus ke sekolah Jepun setelah mereka memperoleh kemahiran bahasa yang mencukupi.
 • Pelajar belajar di bawah program Biasiswa Kerajaan Jepun (Monbukagakusho); Program ini mempunyai keperluan yang sangat berat itu dan proses permohonan yang panjang.
 • Sendiri-kerajaan tajaan pelajar. Jepun mempunyai perjanjian dengan beberapa negara untuk membantu pelajar dengan pendidikan Jepun, termasuk Malaysia, Thailand, Singapura, Emiriah Arab Bersatu, Kuwait dan Uzbekistan.

Tahun Akademik

Tahun akademik Jepun biasanya berlangsung dari April hingga Mac. Terdapat biasanya dua semester, dengan semester pertama yang bermula dari April hingga September dan semester kedua berjalan dari bulan Oktober hingga Mac. Cuti musim panas biasanya lewat Julai hingga akhir Ogos, cuti musim sejuk adalah akhir Disember hingga awal Januari dan percutian musim bunga lewat Februari hingga awal April.

Pasca Siswazah Peluang

Terdapat banyak peluang untuk pelajar ijazah sarjana untuk bekerja di industri atau menjalankan penyelidikan selepas menamatkan pengajian. Pada tahun 2012, hampir 8,000 pelajar asing di Jepun mendapati pekerjaan di Jepun selepas mereka menamatkan pengajian. Pelajar antarabangsa perlu mempunyai tawaran kerja yang khusus sebelum mereka boleh memohon pertukaran status penduduk dari pelajar kepada pekerjaan.

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa perlu mempunyai visa.Pelajar yang mengikuti program ijazah sarjana layak mendapat status kediaman Kolej Pelajar. Pelajar boleh memohon terus visa melalui Kedutaan Jepun atau konsulat di negara asal pelajar, atau institusi pendidikan di mana pelajar yang merancang untuk belajar boleh membuat permohonan untuk mendapatkan Sijil Kelayakan. Apabila pelajar mempunyai Sijil Kelayakan, mereka masih perlu mendapatkan visa dari kedutaan Jepun negara asal mereka atau konsulat.

Selain visa, pelajar asing perlu mendaftar sebagai makhluk asing dalam tempoh 90 hari selepas tiba di Jepun di pejabat perbandaran di kawasan di mana mereka bermastautin. Pelajar perlu membawa kad pendaftaran orang asing mereka dengan mereka pada setiap masa apabila mereka mendapatkannya.

Insurans Kesihatan

Pelajar antarabangsa yang layak untuk melanggan Insurans Kesihatan Nasional, yang meliputi kira-kira 70 peratus daripada kos rawatan perubatan.Di samping itu, beberapa universiti mempunyai pelan insurans kesihatan khas untuk pelajar antarabangsa. Untuk mendapatkan Insurans Kesihatan Nasional, pelajar pertama akan memerlukan kad pendaftaran orang asing mereka. Bayaran untuk Insurans Kesihatan Kebangsaan berbeza mengikut kawasan; Bayaran bulanan di Tokyo adalah kira-kira ¥ 3500.

Tips

Rukuk biasanya digunakan sebagai kedua-dua ucapan dan petunjuk berkenaan. Busur antara busur kasual kira-kira 15 darjah ke haluan dalam kira-kira 45 darjah digunakan untuk menyatakan rasa terima kasih yang mendalam atau meminta maaf. Busur perniagaan adalah di tengah-tengah, kira-kira 30 darjah.

Gaya hidup Jepun termasuk banyak latihan dan diet yang sihat dengan banyak sayur-sayuran segar dan makanan laut.

Keperluan Visa

Visa yang anda perlukan bergantung pada berapa lama anda akan belajar di Jepun:

 1. Kursus jangka pendek sehingga 90 hari: banyak warganegara boleh melawat Jepun sehingga 90 hari dengan pengecualian visa. Apabila anda tiba di Jepun, anda akan mendapat pelekat dalam pasport anda, yang menunjukkan bahawa anda boleh tinggal di Jepun selama 90 hari. Jika anda mengembara dengan pengecualian visa, anda mesti mempunyai tiket pergi balik dalam masa 90 hari.
 2. Kursus jangka panjang lebih lama daripada 90 hari: Untuk kursus yang 20 minggu (dua suku) atau lebih lama anda perlu memohon visa pelajar. Visa pelajar kolej Jepun juga dikenali sebagai Ryugaku."

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

JPY 3000

Yuran permohonan visa adalah kira-kira 3,000 yen untuk kemasukan tunggal, dan 6,000 yen untuk kemasukan dua kali atau kemasukan berbilang.

Sila ambil perhatian bahawa yuran permohonan visa tidak tetap, dan bergantung pada kewarganegaraan pelajar dan kursus yang sedang diikuti. Cara terbaik ialah menghubungi Bahagian Konsular Kedutaan atau Konsulat Jeneral Jepun yang paling dekat dengan anda.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar asing yang datang untuk belajar sepenuh masa di Jepun selama lebih daripada 3 bulan mesti mempunyai visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan Jepun

Bahagian pertama proses permohonan dilakukan melalui universiti anda. Anda akan mendapat visa anda daripada Kedutaan Jepun di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Memohon visa pelajar ke Jepun adalah proses pelbagai langkah.

1. Pertama, anda mengisi dokumen permohonan visa yang berbeza dan menyerahkannya ke sekolah anda. Sebaik sahaja anda memohon ke sekolah, mereka akan menghantar dokumen berikut kepada anda yang perlu anda isi dan serahkan kepada sekolah:

 • Borang permohonan di mana anda mengisi data tentang diri anda dan kursus.
 • Borang sejarah peribadi tempat anda mengisi sejarah pendidikan dan pekerjaan anda.
 • Esei permohonan - motivasi mengapa anda ingin belajar di Jepun.
 • Diploma dan transkrip dari sekolah terakhir yang anda lulus, diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris atau Jepun.
 • Sijil pengajian Jepun terdahulu jika berkenaan.
 • Salinan pasport anda
 • Gambar pasport
 • Sejarah perubatan - sesetengah sekolah meminta sejarah perubatan anda atau pemeriksaan tuberkulosis tetapi banyak sekolah tidak.
 • Anda juga perlu membuktikan bahawa anda boleh membayar kursus anda dan menyokong diri anda di Jepun.

2. Pihak sekolah menyemak bahawa permohonan anda telah lengkap sebelum mereka menulis semula dan menyerahkannya kepada pihak imigresen di Jepun. Kira-kira sebulan sebelum kursus anda bermula, mereka akan mengeluarkan Sijil Pendaftaran (CoE). Pihak sekolah akan menghantar CoE kepada anda sebaik sahaja ia dikeluarkan dan anda telah membayar untuk semester pertama anda.

3. Langkah terakhir untuk mendapatkan visa pelajar ke Jepun ialah membuat permohonan visa di Kedutaan Jepun di negara asal anda. Untuk melakukan ini, anda perlu menyerahkan:

 • CoE anda
 • pasport anda
 • Gambar pasport
 • Borang permohonan visa yang diisi secara digital atau dengan tangan menggunakan huruf besar.

Bilakah anda perlu memohon?

Tarikh akhir permohonan visa universiti selalunya kira-kira lima bulan sebelum kursus bermula, jadi pastikan anda memohon lebih awal. Sekolah bahasa dan universiti berpangkat tinggi kadangkala boleh mengambil permohonan kemudian juga.

Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 5 hari bekerja untuk memproses visa termasuk tarikh penyerahan. Anda juga tidak boleh memohon sebelum 90 hari dari tarikh perjalanan yang dimaksudkan.

Masa pemprosesan

5 Days

Peluang kerja

Visa pelajar Jepun membenarkan kerja sambilan sehingga 28 jam seminggu.

Sesiapa yang mempunyai visa pelajar yang tinggal lebih daripada 6 bulan dan ingin bekerja mesti mengemukakan permohonan untuk "Kebenaran Melibatkan Diri dalam Aktiviti Selain Yang Dibenarkan oleh Status Kediaman Yang Diberikan Sebelum Ini." Ini boleh dilakukan serta-merta selepas tiba di lapangan terbang atau kemudian di biro imigresen tempatan. Tiada bayaran, jadi pastikan anda berbuat demikian jika anda bercadang untuk bekerja.

Jam setiap minggu

28

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Jika anda menyerahkan permohonan yang lengkap, anda hampir selalu mendapat visa anda daripada Kedutaan Jepun. Walau bagaimanapun, mereka boleh menafikan anda jika maklumat itu tidak lengkap atau jika anda, sebagai contoh, mempunyai rekod jenayah yang serius.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat untuk mengelakkan penolakan visa pelajar Jepun:

 • Mungkin risiko terbesar penolakan adalah disebabkan oleh keperluan penajaan yang tidak mencukupi.
 • Hanya satu sekolah boleh memohon bagi pihak anda untuk visa pelajar! Jika anda cuba melindung nilai pertaruhan anda dengan memohon melalui beberapa sekolah, anda mungkin akan ditolak.
 • Sila ingat untuk tidak mengkokot dokumen anda.
 • Fail yang tidak lengkap akan ditolak, ingat untuk menyemak permohonan anda dengan teliti.