Keystone logo
Itali

Belajar Cikgu dalam Itali 2024

Belajar di Itali

Itali adalah semenanjung yang panjang berbentuk seperti but, dikelilingi di sebelah barat dengan Laut Tyrrhenian dan di sebelah timur oleh Laut Adriatik. Ia disempadani oleh Perancis, Switzerland, Austria, dan Slovenia ke utara. Pergunungan Apennine membentuk Semenanjung tulang belakang 's; Alps membentuk sempadan utara. Itali moden ialah sebuah republik berparlimen. Ia telah disenaraikan sebagai di dunia 'negara paling maju 25 s dan yang Quality-of-hidup Indeks menduduki tempat di dunia ' s sepuluh pada tahun 2005. Itali kerana standard yang sangat tinggi yang tinggal sebahagiannya kerana daripada KDNK yang tinggi per kapita dan mempunyai tahap pendidikan awam yang tinggi.

Itali adalah sebuah negara yang terletak di Eropah, di selatan Austria dan Perancis pada apa yang dikenali sebagai Semenanjung Itali. Ia dikelilingi oleh Laut Mediterranean.Tempat menarik kepada pengunjung termasuk Menara Condong Pisa, Pantai Amalfi, Lake Garda, dan muzium seni dan tempat menarik yang melibatkan budaya yang kaya Itali dikenali untuk.

Di samping itu, Itali dikenali untuk merasa wain, masa lalu menjadi kegemaran pelancong yang suka untuk melawat dan melawat ladang anggur banyak di sepanjang lebuh raya dan jalan raya Itali. Rom adalah ibu negara Itali, dan merupakan bandar yang sering dikunjungi itu.

Terdapat kedua-dua sejarah dan kemudahan moden di Rom dan banyak yang boleh dilihat bila-bila masa tahun ini.

Iklim di Itali
Iklim di Itali adalah jauh berbeza, bergantung kepada kawasan yang anda tinggal. Utara boleh mempunyai musim sejuk yang dingin sejuk dan musim panas yang sangat panas. Di bahagian selatan, kejatuhan, musim bunga dan musim panas kelihatan campuran bersama-sama dan berbeza-beza sedikit. Tengah Itali adalah lebih ringan dan lebih purata sepanjang tahun.

Persatuan
Keluarga adalah pusat masyarakat di Itali.Banyak dipengaruhi oleh Gereja Roman Katolik, rakyat Itali umumnya agama (88% adalah kepercayaan Katolik di banci terakhir). Di samping itu, Itali meletakkan banyak penekanan pada pakaian jadi ia adalah satu idea yang baik untuk berpakaian sebagai baik yang mungkin. Bahawa selain, ia adalah sebuah tempat yang mesra untuk hidup dan bekerja, dan menghadiri sekolah.

Kos sara hidup
Kos sara hidup berbeza, bergantung kepada di mana anda tinggal. Mereka ini terdiri daripada pelbagai jenis perumahan di Itali, dari rumah-rumah besar untuk rumah pangsa, dan beberapa keluarga hidup bersama kaum keluarga mereka dalam satu rumah.

Insuran kesihatan
Itali menawarkan rancangan kesihatan banyak dan jika anda menetap di Itali, anda dan keluarga anda mungkin layak untuk faedah percuma. Terdapat sebut harga dalam talian, anda boleh mendapatkan percuma untuk melihat jika anda layak.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  408
 • Bahagian utiliti

  66
 • Langganan Internet

  28
 • Pengangkutan tempatan

  35

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  9
 • Pint bir tempatan

  5

Kira-kira Itali

Pengajian Tinggi di Itali

Perkara 34 dari Perlembagaan Negara Itali menjamin individu 's hak untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dengan universiti atau kolej. Sistem universiti Itali adalah sangat khusus dan sangat kompetitif. Mereka mempunyai 42 universiti negeri, enam universiti swasta, tiga sekolah teknik, dan dua belas universiti khusus.

Mengapa belajar di Itali?

Satu kursus pengajian di Itali akan menceriakan seseorang dengan suasana yang unik dan akses kepada banyak perkara yang lebih halus dalam kehidupan, termasuk seni, muzik, membuat wain dan lain-lain lagi. Dengan kawasan padang yang sangat khusus mereka menjurus ke arah bidang tertentu, anda terikat untuk mendapatkan latar belakang pendidikan yang anda perlukan untuk menjalankan matlamat kerjaya anda selangkah ke hadapan.

Kolej dan Universiti

Kolej dan universiti-universiti di Itali banyak dipengaruhi oleh seni dan kemanusiaan budaya.Terdapat Akademi Seni Halus di Venice, Cesare Pollini Konservatori Muzik, dan Universiti Politeknik Bari, yang memberi tumpuan lebih kepada teknologi dan kemahiran kejuruteraan teknikal. Terdapat banyak lagi untuk dipilih dengan pelbagai tawaran kursus dalam pelbagai bidang.

Tahun Akademik

Semester pertama biasanya bermula pada bulan September / Oktober dan berakhir Januari / Februari Istilah kedua biasanya bermula pada bulan Februari atau bulan Januari dan akan melalui Mei atau awal Jun.

Yuran pengajian dan tempoh kajian

Tuisyen dan yuran berbeza bergantung kepada sekolah anda menghadiri. Tetapi anda akan mencari penyelesaian yang berpatutan untuk memenuhi keperluan anda dengan begitu banyak sekolah untuk dipilih. Secara umum kebanyakan kursus kos € 850 - € 1,000 setiap tahun.

Ijazah Sarjana Muda mengambil masa empat tahun untuk disiapkan, termasuk keperluan kursus asas dan keperluan kurikulum tambahan untuk melengkapkan ijazah.Ijazah adalah sangat khusus dan kursus-kursus yang menyediakan satu baik bagi bidang yang mereka pilih.

Pelajar antarabangsa

Terdapat banyak peluang kepada pelajar antarabangsa untuk belajar di Itali. Pelajar daripada luar negara dialu-alukan untuk meneroka kemungkinan dan lihat apa yang akan menjadi sesuai dengan keinginan mereka. Terdapat juga program pertukaran pelajar, di mana pelajar antarabangsa boleh belajar di bawah perjanjian pertukaran, di bawah kebenaran program Komuniti Eropah Socrates Erasmus. Pelajar yang lain boleh menghadiri di bawah kebenaran perjanjian dua hala antara universiti Itali dan sebuah sekolah tuan rumah.

Salah satu perbezaan utama antara belajar di Itali dan negara-negara lain adalah bahawa sebahagian besar adalah peperiksaan lisan.

Terdapat banyak peluang kerjaya dan penyelidikan yang sedia ada, apabila selesai ijazah dari universiti Itali. Pelajar undang-undang boleh pergi untuk mengejar kerjaya di sebuah institusi undang-undang atau amalan sebagai seorang peguam.Orang dalam kemanusiaan dan seni boleh menggunakan bakat mereka dalam banyak bidang, termasuk banyak produksi seni begitu berleluasa di Itali. Bergantung kepada kawasan tertentu dan kajian keperluan, pelajar yang lulus dari sekolah Itali akan bersedia untuk memenuhi permintaan masyarakat yang sentiasa berubah.

Visa pelajar

Pelajar daripada luar negara dialu-alukan untuk datang ke Itali untuk belajar, tetapi mereka dikehendaki untuk menjalankan visa pelajar atau pasport dan semua dokumentasi yang diperlukan. Di samping itu, dokumentasi yang dikehendaki untuk didaftarkan di balai polis tempatan. Perkara yang paling penting tentang visa adalah untuk memastikan anda mempunyai jenis yang betul. Sebelum memasuki sekolah yang anda pilih, daftar pada laman web sekolah yang 's untuk maklumat lebih lanjut mengenai jenis yang anda perlukan. Pendaftaran boleh dibuat di kedutaan terdekat Itali atau konsulat.

Tips berguna

Itali adalah sebuah negara yang indah yang memegang banyak penemuan seni yang menarik dan unik. Pendidikan di Itali adalah unik dan amat fokus. Visa diperlukan tetapi agak mudah untuk mendapatkan. Orang di Itali adalah sangat berorientasikan keluarga dan seni yang berfikiran. Mendapat pendidikan di Itali melampaui dinding bilik darjah dan ke dalam dunia seni seni dan budaya. Belajar di Itali adalah satu pengalaman yang tidak akan lupa.

Keperluan Visa

 1. Visa jenis C: Visa tinggal pendek atau visa perjalanan sah untuk satu atau lebih penyertaan dan untuk tempoh tidak melebihi 90 hari.
 2. Visa jenis D: Visa tinggal lama sah selama lebih daripada 90 hari.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa jenis C; Visa jenis D

Harga dan mata wang

USD 70

Bayaran untuk visa pelajar ke Itali biasanya sekitar 50-70 USD. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar EU/EEA boleh memasuki Itali dengan pasport atau kad pengenalan yang sah dan berhak untuk melengkapkan ijazah di Itali tanpa visa selama yang mereka mahu. Walau bagaimanapun, pelajar ini mesti mendaftar dengan Questura (balai polis) dalam tempoh 8 hari dari ketibaan mereka, untuk mendapatkan permit kediaman.

Pelajar bukan EU dikehendaki mendapatkan visa pelajar sebelum memasuki Itali. Untuk belajar lebih daripada 90 hari, anda perlu memohon kad pemastautin (permesso di soggiorno) di pejabat pos tempatan dalam tempoh 8 hari pertama ketibaan di Itali. Ini bersama-sama dengan visa anda akan membolehkan anda tinggal di Itali sepanjang tempoh pengajian anda. Terdapat bayaran yang berkaitan dengan kad pemastautin.

Warganegara beberapa negara bukan EU tidak memerlukan visa untuk tinggal dan belajar di Itali untuk tempoh sehingga 90 hari.

Anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan negara ini di sini: https://www.immigrationworld.com/italy/how-to-apply-for-italy-student-visa/

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan Itali atau konsulat

Anda perlu memohon visa pelajar anda di kedutaan Itali atau konsulat di negara anda. Anda juga perlu menjalani temu duga di kedutaan atau konsulat.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Selepas anda menerima surat penerimaan atau surat kemasukan untuk kursus pengajian yang anda inginkan, anda boleh menyemak kelayakan anda untuk mendapatkan visa pelajar Itali dan kemudian meneruskan prosedur permohonan visa. Anda perlu membentangkan dokumentasi berikut:

 • Borang permohonan visa kemasukan; anda boleh menemuinya di
  http://vistoperitalia.esteri.it/Moduli/it/Formulario Visto Nazionale.pdf
 • Gambar terkini berukuran pasport;
 • Dokumen perjalanan sah sekurang-kurangnya tiga bulan selepas visa;
 • Pendaftaran atau pra-pendaftaran dalam kursus universiti;
 • Bukti bahawa anda mempunyai penginapan di Itali;
 • Bukti bahawa anda mempunyai sokongan kewangan (sekurang-kurangnya € 448,07 sebulan untuk tahun akademik, sejumlah € 5824,91 setahun);
 • Perlindungan insurans yang mencukupi untuk rawatan perubatan dan kemasukan ke hospital;
 • Bukti ketersediaan sumber kewangan yang diperlukan untuk penghantaran pulang;
 • Bukti pengetahuan bahasa Itali atau Inggeris yang mencukupi mengikut bahasa program;
 • Jika pelajar itu di bawah umur, mereka mesti mendapat persetujuan ekspatriasi yang ditandatangani oleh setiap pihak berkuasa ibu bapa, atau semasa ketiadaan mereka, oleh penjaga yang sah.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda perlu memohon visa pelajar Itali sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum ketibaan anda yang dirancang ke Itali. Pemprosesan permohonan visa anda mungkin mengambil masa antara 1–3 minggu. Anda harus menjadualkan temu duga visa anda sekitar empat hingga enam minggu lebih awal.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus anda.

Masa pemprosesan

3 Weeks

Peluang kerja

Jika anda dari EU, anda dibenarkan bekerja di Itali tanpa memerlukan permit kerja. Waktu bekerja tidak boleh melebihi 20 jam seminggu sepanjang semester. Anda hanya boleh bekerja sepenuh masa semasa cuti antara semester.

Pelajar antarabangsa dari luar EU perlu memohon permit kerja di pejabat imigresen tempatan di Itali. Pertama, anda perlu mempunyai kontrak pekerjaan yang ditandatangani dan menunjukkan salinan di pejabat imigresen.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.