Keystone logo
India

Belajar Cikgu dalam India 2024

Belajar di India

Republik India menduduki sebahagian besar daripada benua kecil India di selatan Asia. Ia bersempadan dengan China di utara-timur. Jiran lain ialah Pakistan di barat, Nepal dan Bhutan di utara, dan Myanmar dan Bangladesh di sebelah timur. Ia adalah negara ketujuh terbesar mengikut kawasan, negara kedua paling ramai penduduk dengan lebih 1.2 bilion orang, dan demokrasi yang paling ramai penduduk di dunia.

India adalah sebuah negara Asia Selatan yang merupakan rumah kepada hampir satu setengah bilion orang, penduduk kedua terbesar di dunia selepas China. Sempadan maritim India 's terdiri daripada Lautan Hindi, Laut Arab dan Teluk Bengal dan sempadan saham tanah dengan China, Pakistan, Bhutan, Nepal, Bangladesh dan Myanmar.Berikutan perubahan dramatik dalam operasi berasaskan pasaran pada awal 1990-an, India pesat berkembang menjadi sebuah ekonomi dunia yang terkenal, di mana ia kini dianggap sebagai inovatif, perindustrian negara bergelar sebagai negara ketiga terbesar dalam hal PPP, atau kuasa puchasing persamaan. Walau bagaimanapun, pertumbuhan yang pesat ini tidak ditangani India 's dalam dan isu-isu kemiskinan, penjagaan kesihatan yang tidak mencukupi, buta huruf, kekurangan zat makanan dan rasuah dalam polis dan sektor kerajaan berterusan.

Kerajaan persekutuan India terdiri daripada cawangan eksekutif, perundangan dan kehakiman, dengan Presiden India bertindak sebagai ketua negara. Presiden dipilih menggunakan sistem kolej pilihan raya dan kekal berkuasa selama lima tahun. Perdana Menteri, yang dilantik oleh Presiden, dianggap ketua kerajaan dan mengekalkan tahap tertinggi kuasa eksekutif.Cabang perundangan India berpegang teguh kepada sistem gaya Westminster parlimen pemerintahan kerana pengaruh berat penjajahan British lalu.

Walaupun pemodenan India adalah berterusan, masyarakat tradisional masih sharpely ditakrifkan oleh sistem kasta India, sejenis susunan stratifikasi sosial yang menghalang interaksi sosial yang dibebaskan dan mobiliti yang dinikmati oleh kelas yang paling maju countries.Social di India ditetapkan sebagai "kasta " , dengan kasta tertentu dianggap lebih elit daripada yang lain. Walaupun India mempunyai undang-undang anti-diskriminasi untuk mengelakkan penganiayaan dan prejudis terhadap apa yang dikenali sebagai kasta yang lebih rendah, India yang tinggal di kawasan luar bandar masih tertakluk kepada diskriminasi dan pengasingan di kawasan bandar. Nilai-nilai keluarga juga terus mewakili aspek ketara berpengaruh tradisi India, dengan perkahwinan yang diatur terlebih dahulu antara dua keluarga masih perkara biasa bagi kebanyakan masyarakat India.Di samping itu, perceraian boleh dikatakan tidak pernah didengar dalam masyarakat India dan hanya dibenarkan dalam kes yang teruk penderaan.

India 's iklim
India dianggap a "megadiverse " Negara dan mengandungi tiga kawasan dipanggil "hotspot biodiversiti ". Ia adalah rumah kepada sembilan peratus daripada semua mamalia yang hidup di dunia dan enam peratus daripada semua tumbuh-tumbuhan berbunga. Habitat pelbagai dari hutan konifer di Himalaya kepada hutan hujan tropika di Timur Laut India dan Kepulauan Andaman. Purata suhu tinggi dan rendah di India di antara 75 darjah Fahrenheit hingga 55 darjah Fahrenheit (25 Celsius hingga 12 Celsius). Walau bagaimanapun, bandar-bandar yang lebih besar seperti Bangalore, Mumbai dan New Delhi sering membakar di bawah suhu yang tetap sehingga 95 darjah Fahrenheit (35 Celsius) selama beberapa minggu pada satu masa. Hujan boleh menjadi berat di kawasan iklim tropika, yang mempunyai tahap kelembapan yang berlegar sekitar 80 peratus.

Bahasa dalam India
India tidak mempunyai bahasa rasmi tetapi Hindi dituturkan oleh hampir separuh daripada penduduk India 's. Bengali, Telugu, Marathi, Tamil, Urdu dan Gujerat adalah bahasa lain bahawa pelajar akan mengalami masalah semasa belajar di India. Bahasa Inggeris dituturkan oleh ramai orang India dan dianggap "kedua " bahasa India 's pilihan. India juga mempunyai pelbagai bahasa yang telah dimasukkan pada "bahasa terancam " senarai kerana bilangan speaker yang masih hidup telah berkurangan kepada poket terpencil kampung-kampung yang sedia ada di luar bandar India.

Agama-agama di India
Lapan puluh peratus daripada kaum India mengamalkan agama Hindu, agama yang ulama anggap sebagai agama yang hidup di dunia 's tertua. Hindu percaya kepada pelbagai undang-undang, moral harian, dharma, karma dan penjelmaan semula. Agama-agama lain yang dijumpai dalam masyarakat India terutamanya Kristian dan Islam.

India 's Mata Wang
Mata wang rasmi India rupee, yang dikawal dan diterbitkan oleh Reserve Bank of India. Rupee India dibahagikan kepada 100 paise. Sejak 2011, hanya syiling bernilai 50 paise adalah dianggap sah. Wang kertas dalam edaran termasuk 5, 10, 20, 50, 100, 500.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  123
 • Bahagian utiliti

  12
 • Langganan Internet

  8
 • Pengangkutan tempatan

  10

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  4
 • Tiket pawagam

  3
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira India

Sistem Pengajian Tinggi di India

Di belakang China dan Amerika Syarikat, sistem pendidikan tinggi India 's adalah yang ketiga terbesar, dengan Suruhanjaya Geran Universiti mewakili badan yang mengatur kepala institusi pengajian tinggi. Di antara tahun 2000 dan 2010, India dibina 20,000 universiti dan kolej yang diterima lebih daripada lapan juta pelajar pada masa itu. Bidang sains dan teknologi banyak dipromosikan oleh kerajaan India di peringkat kolej, yang membawa kepada beberapa institut teknologi seperti Institut Teknologi India dan Institut Pengurusan India menerima pujian daripada organisasi pendidikan global. Di samping itu, All India Institut Sains Perubatan di New Delhi dianggap salah satu pusat penyelidikan terkemuka untuk kemajuan teknologi dan kaedah rawatan perubatan.

Ijazah akademik yang dianugerahkan di India menepati sistem kolonial British, dengan sarjana muda dan sarjana darjah diberikan sebagai "seni " atau "sains " darjah. Ijazah doktor falsafah juga disediakan untuk pelajar-pelajar yang telah menamatkan master 's program tertentu yang berkaitan dengan bidang pengajian. Kemasukan ke universiti adalah berdasarkan kepada markah yang diperolehi oleh pelajar yang mengambil Sijil Sekolah Menengah Tinggi dan berdaya saing tinggi dalam hal lebih banyak universiti yang berprestij yang beroperasi di India. Malah All India Pre-Med Ujian diambil setiap tahun dengan 200,000 pelajar, di mana hanya 2000 diterima.

Pelajar antarabangsa yang berhasrat untuk mendapatkan ijazah di India akan perlu menunjukkan bukti berjaya menamatkan sekurang-kurangnya 12 tahun pendidikan menengah di negara asal mereka. Pelajar juga perlu mengambil peperiksaan pintu masuk dan menyerahkan keputusan kepada Kementerian Hal Ehwal Luar di New Delhi.Kemasukan terus ke perubatan, pergigian dan kejuruteraan program ijazah adalah tidak diharuskan, tidak kira pelajar kelayakan pendidikan lepas 's. Walau bagaimanapun, program-program yang lain mungkin tidak memerlukan pelajar asing untuk mengambil peperiksaan pintu masuk. Sebaliknya, seorang pelajar 's markah ujian masuk pengajian tinggi (seperti AKTA atau SAT diberikan di Amerika Syarikat) boleh digunakan untuk melayakkan pelajar di kolej-kolej teknikal tertentu. Pelajar berminat untuk menambahkan pendapatan ijazah di India harus sedar hakikat bahawa universiti awam tidak menerima pelajar yang bukan warganegara India.

Kos tuisyen di India berbeza-beza secara dramatik, dengan universiti-universiti awam yang jauh lebih murah daripada universiti swasta kerana mereka dibiayai oleh kerajaan. Warga India biasanya membayar kurang daripada $ 100 setahun untuk menghadiri sebuah universiti awam atau kolej. Yuran universiti swasta boleh berkisar dari $ 400 hingga $ 25,000 setahun, bergantung kepada institusi dan jenis program ijazah.Pelajar-pelajar bukan India menghadiri sebuah kolej swasta biasanya diberi keutamaan daripada pelajar India, terutamanya kerana mereka dilengkapi lebih dari segi kewangan untuk membayar kos tuisyen.

Mengapa Belajar di India?

Pelajar yang ingin belajar muzik bukan barat, agama, seni bina dan seni akan mendapati India tempat yang sempurna di mana untuk belajar mendalam tentang mata pelajaran ini. Budaya yang pelbagai dan menarik adalah merupakan satu adunan sukar ditolak gaya purba dan moden yang menarik seni major liberal dari seluruh dunia. Di samping itu, India menawarkan program ijazah teknologi maklumat terkini bagi pelajar berminat untuk menambahkan pendapatan sarjana muda sangat bernilai ijazah s yang berkaitan dengan bidang komputer dan IT 'master s atau'.