Keystone logo
Hong Kong

Belajar Cikgu dalam Hong Kong 2024

Belajar di Hong Kong

Hong Kong terdiri daripada pulau Hong Kong (32 batu persegi; 83 km persegi), Stonecutters 'Island, Semenanjung Kowloon dan Wilayah Baru di tanah besar bersebelahan. Pulau Hong Kong diserahkan kepada Britain pada tahun 1841. Stonecutters 'Island dan Kowloon telah digabungkan pada tahun 1860, dan Wilayah Baru, yang kebanyakannya terdiri daripada tanah-tanah pertanian, telah dipajak dari China pada tahun 1898 untuk 99 tahun. Pada 1 Julai 1997, Hong Kong dikembalikan kepada China. Enklaf kapitalis meriah mengekalkan statusnya sebagai sebuah pelabuhan bebas, dengan undang-undang untuk kekal tidak berubah selama 50 tahun.

Berkongsi gelaran Wilayah Pentadbiran Khas Rakyat 's Republic of China dengan Macau, Hong Kong adalah sebuah negara bandar yang terletak di pantai selatan China dan bersempadan dengan Laut China Selatan dan Pearl River Delta. Dengan penduduk hampir tujuh dan setengah juta orang dan kawasan tanah hanya 430 batu, Hong Kong adalah salah satu daripada kawasan-kawasan penduduk paling padat di dunia 's, terutamanya terdiri daripada etnik Han Cina.Sedia ada di bawah aksiom "satu negara, dua sistem ", Hong Kong beroperasi di bawah dasar-dasar dan undang-undang daripada China politik yang berbeza, berfungsi lebih seperti, kerajaan gaya barat demokratik berbanding dengan priniciples China 's komunisme. Ketua Eksekutif Hong Kong adalah ketua kerajaan dan dipilih oleh Jawatankuasa Pemilihan telah dipilih melalui proses demokrasi pengundian.

Hong Kong dilihat sebagai salah satu pusat kewangan terkemuka di dunia dan hidup subur pada ekonomi perkhidmatan kapitalis dilambangkan oleh perdagangan bebas dan cukai yang rendah. Oleh kerana kekurangan ruang di dalam bandar, seni bina adalah unik dan sangat moden-muncul. Malah, Hong Kong telah terkenal telah dinamakan semula sebagai dunia 's hanya "menegak bandar " yang mempunyai latar langit yang menakjubkan kadang-kadang dikaburi oleh lapisan tebal kabut datang dari beratus-ratus beribu-ribu kenderaan dan terlalu banyak perniagaan dimampatkan ke dalam apa-apa kecil kawasan.Walau bagaimanapun, disebabkan penduduk ini padat, Hong Kong telah membangunkan rangkaian pengangkutan yang sangat canggih yang overshadows semua sistem pengangkutan lain di negara maju.

Walaupun Hong Kong menawarkan peluang bagi individu untuk mendapatkan pekerjaan dalam yang membayar gaji yang sangat baik, kos sara hidup agak tinggi dan boleh menggoncang pelajar yang memilih untuk mendapat ijazah dalam ini negara itu. Walau bagaimanapun, pelajar tidak perlu bimbang apabila mereka mengetahui berapa banyak ia kos untuk tinggal di Hong Kong. Dengan cukai yang rendah, penjagaan kesihatan premium, kualiti hidup yang tinggi dan peluang pendidikan tinggi luar biasa, Hong Kong tetap menjadi tempat yang popular untuk pelajar antarabangsa untuk memperoleh ijazah dan pengalaman hiruk-pikuk menarik Hong Kong.

Iklim di Hong Kong
Turun naik antara kawasan iklim sederhana dan sub-tropika, masa paling menyenangkan Hong Kong 's tahun cuaca bijak adalah dari bulan November hingga Januari, apabila suhu adalah selesa dan cahaya matahari yang banyak. Kelembapan meningkat pada bulan Mac dan April, dengan keadaan berkabus sering melambatkan feri dan kapal terbang perkhidmatan. Mei hingga Ogos panas, lembap dan ribut, dengan suhu purata siang hari berlegar sekitar 86 darjah Fahrenheit, atau 31 Celsius. Sepanjang bulan Ogos dan September, Hong Kong sering dilanda siklon tropika yang terbentuk di dalam Laut China atau barat Lautan Pasifik Utara. Angin kuat dari taufan tetapi secara umumnya tidak menyebabkan kerosakan besar di bandar.

Agama-agama di Hong Kong
Kebebasan beragama di Hong Kong adalah dijamin mengikut Perlembagaan dan Undang-undang Asas.Taoisme, Confucianisme dan Buddha terdiri daripada agama-agama utama, dengan smatterings agama Kristian, Katolik, Muslim dan pengamal Yahudi didapati di kawasan itu. Walau bagaimanapun, ramai penduduk Hong Kong tidak mempunyai hubungan agama dan menganggap diri mereka ateis atau agnostik. Falun Gong juga diterima di Hong Kong tetapi bukan di tanah besar China, di mana parti komunis menganggap agama ini sebagai satu ancaman kepada negeri ini kerana jenamanya ajaran rohani.

Bahasa dalam Hong Kong
Bahasa rasmi Hong Kong Kantonis (satu bentuk Cina) dan Bahasa Inggeris. Hampir separuh daripada penduduk Hong Kong 's mempunyai pengetahuan yang memadai dalam bahasa Inggeris dan pelajar akan mendapati bahawa kebanyakan tanda-tanda memaparkan kedua-dua bahasa Inggeris dan teks Cina. Baru-baru ini, peningkatan dalam bilangan pendatang tanah besar China telah membawa kepada Mandarin bahasa Cina menjadi lebih kerap didengar di Hong Kong masyarakat.

Hong Kong Mata Wang
The HKD, atau dolar Hong Kong, merupakan mata wang Hong Kong 's dan merupakan salah satu mata wang yang paling diniagakan di dunia. Dolar Hong Kong dibahagikan kepada 100 sen, dengan pelbagai denominasi syiling dan wang kertas yang beredar di dalam negara itu.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1409
 • Bahagian utiliti

  71
 • Langganan Internet

  22
 • Pengangkutan tempatan

  58

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  6

Kira-kira Hong Kong

Pengajian Tinggi di Hong Kong

Universiti dipanggil "universiti berkanun " telah diluluskan oleh Ketua Eksekutif-dalam-Majlis Hong Kong dan dibiayai oleh Jawatankuasa Geran Universiti. Pengecualian kepada ini ialah Universiti Terbuka Hong Kong, yang merupakan sekolah pembiayaan sendiri dan tidak bergantung kepada UGC untuk pembiayaan. Universiti Berkanun adalah berintensifkan penyelidikan dan menerima hanya pelajar yang terbaik. Malah, IQ purata pelajar Cina menghadiri Hong Kong institututions pendidikan tinggi adalah antara yang tertinggi di dunia.

Kolej Post menengah menawarkan sarjana muda dan sarjana darjah 's dan didaftarkan di bawah ordinan yang dikenali sebagai Ordinan Kolej Post Menengah Hong Kong. Pelajar antarabangsa juga akan mendapati kolej vokasional-jenis seperti Hong Kong Institut Pendidikan Vokasional yang dikendalikan oleh majlis yang berasingan dari majlis-majlis yang mentadbir kolej berkanun dan pasca menengah.

Tuisyen Universiti berbeza antara institusi tetapi pelajar boleh mengharapkan untuk membayar kira-kira $ 100,000 dalam dolar Amerika Syarikat, atau 73.000 € untuk mendapatkan ijazah di Hong Kong. Pelajar ini dinasihatkan untuk memohon sebarang biasiswa yang sedia untuk membantu mengimbangi kos yang tinggi bagi tuisyen. Sedar bahawa premium insurans perubatan pelajar juga mahal, serta kos makanan, pakaian dan penginapan di Hong Kong.

Memohon Visa Pelajar

Menjangka untuk menunggu sekurang-kurangnya dua bulan sebelum menerima visa pelajar anda daripada Jabatan Imigresen Hong Kong.Pelajar perlu mengisi borang permohonan visa / masuk dan mel dokumen-dokumen berikut bersama-sama dengan borang: salinan pemandu lesen atau lain-lain kad Pengenalan bergambar 's; membuktikan kelulusan pendidikan (diploma sekolah tinggi, markah pintu masuk, apa-apa ijazah yang diperolehi sebelumnya); satu gambar pasport; surat kemasukan dari universiti Hong Kong; bukti kedudukan kewangan (pemberian biasiswa, penyata bank) dan bukti bahawa pelajar tersebut mempunyai tempat untuk tinggal sementara di Hong Kong, sama ada di kampus, dengan keluarga angkat atau di sebuah apartmen.

Mengapa Belajar Di Hong Kong?

Selain menawarkan struktur dan akademik program ijazah unggul yang dikendalikan oleh apa yang ramai anggap sebagai salah satu kementerian pendidikan terkemuka dunia 's, Hong Kong mengurniakan darjah yang sangat dihargai dan diiktiraf oleh majikan dan institusi penyelidikan dalam semua bidang dunia.Di samping itu, masyarakat intelektual terbuka di Hong Kong memudahkan peluang kepada pelajar untuk meneroka subjek dan tahap pemikiran tidak ditemui di tempat lain akademik lain.