Keystone logo
Finland

Belajar Cikgu dalam Finland 2024

Belajar di Finland

Finland adalah banyak hutan dan mengandungi beribu-ribu tasik, banyak sungai, dan kawasan-kawasan luas tanah paya. Kecuali bagi kawasan kecil tanah tinggi di barat laut yang melampau, negara ini adalah tanah rendah yang kurang daripada 600 kaki (180 m) di atas paras laut. Finland adalah antara negara terkaya di dunia 's. Menurut beberapa langkah, Finland mempunyai sistem pendidikan yang terbaik di Eropah dan baru-baru ini telah disenaraikan sebagai salah satu negara yang paling aman dan berdaya saing dari segi ekonomi di dunia 's.

Bersempadan dengan Norway, Rusia dan Sweden, Finland adalah negara Kesatuan Eropah yang paling ramai penduduknya tetapi adalah yang terbesar kelapan di tanah besar-besaran berbanding negara-negara lain di Eropah. Lebih dua juta orang tinggal di 'modal sebanyak Helsinki, yang juga Finland ' Finland pusat kewangan, politik, budaya dan pendidikan s. Hampir 70 peratus daripada semua syarikat-syarikat asing telah menubuhkan operasi asas mereka di kawasan Helsinki ini.

Finland adalah sebuah negara yang kaya dan konsisten kedudukan sebagai salah satu daripada lima negara di dunia dalam hal taraf hidup, kestabilan ekonomi dan sistem pendidikan. Oleh kerana sistem kebajikan sosial yang komprehensif diterangkan menyediakan peluang yang sangat baik pendidikan untuk semua orang dan juga penjagaan kesihatan dan faedah lain yang diberikan masyarakat sangat dikenakan cukai, ekonomi Finland 's kekal makmur kerana kemampuannya untuk memberi semua orang peluang yang adil dalam merealisasikan potensi mereka sebagai yang ahli masyarakat yang berdaya maju Finland. Di samping itu, Finland adalah sebuah negara yang aman yang tidak menghabiskan jumlah yang besar cukai ke atas barangan ketenteraan, yang membolehkan ia untuk berbelanja lebih pada kebajikan rakyatnya.

Fakta penting mengenai Finland

 • Finland mempunyai 19 Maakunta, atau rantau, yang diselia governmentally oleh majlis-majlis serantau yang mewakili forum kerjasama untuk majlis perbandaran setiap kawasan 's.
 • Setiap Maakunta mempunyai pusat-pusat pembangunan ekonomi dan pekerjaan negeri yang menguruskan pentadbiran hal ehwal perhutanan, pertanian, buruh dan perikanan di rantau tersebut.
 • Finland mempunyai hampir 190,000 tasik dan pulau-pulau 180,000 untuk pelajar dan pelancong untuk meneroka. Ia juga mengandungi tasik keempat terbesar di Eropah - Saimaa.
 • Hutan birch, pain dan merapikan meliputi 86 peratus daripada Finland, faktor yang menyumbang kepada negara sebagai pengeluar kayu terbesar di Eropah.
 • Orang yang tinggal di kawasan paling utara pengalaman Finland 73 hari cahaya matahari selama-lamanya pada musim panas dan 51 hari 24 jam malam hari semasa musim sejuk.
 • Sebagai demokrasi berparlimen, Finland mempunyai seorang Perdana Menteri yang merupakan ahli politik paling berpengaruh. Secara alternatif, Presiden Finland 's dianggap "kepala negara ". Warga Finland dibenarkan untuk mengundi dan bertanding dalam presiden, parlimen dan pilihan raya perbandaran serta lain-lain pilihan raya Kesatuan Eropah.
 • Sebagai ahli EU, Finland menggunakan euro sebagai mata wang utama, yang menggantikan Markka sepanjang dekad yang lalu.

Maklumat Bahasa
Bahasa rasmi Finland adalah Finland dan Sweden. Sweden terutamanya yang dituturkan di kawasan pantai dan juga di selatan, barat dan kawasan Aland itu. Bahasa isyarat Finland dan Finnish Romani juga diiktiraf oleh negara perlembagaan 's. Sembilan puluh peratus daripada penduduk Finland 's bercakap Bahasa Finland. Pelajar berminat untuk belajar di Finland perlu sedar bahawa walaupun Finland adalah bahasa bukan-Indo-Eropah dan ia adalah sangat berbeza dari bahasa lain yang dituturkan di Eropah terutamanya disebabkan oleh sintaks - ia mempunyai 15 kes kata yang berbeza, sebutan yang luar biasa dan bukan tradisional struktur tatabahasa.

'S Finland iklim
Kerana Finland terletak cukup dekat dengan Lautan Atlantik, ia mengalami aliran berterusan kehangatan dihasilkan oleh Arus Teluk.Finland juga lebih panas daripada negara-negara jiran kerana pengaruh yang sederhana Laut Baltic bersama-sama dengan beribu-ribu iaitu tasik pedalaman berinteraksi dengan Gulf Stream kelembapan. Walau bagaimanapun, Finland mempunyai sangat sejuk, musim sejuk yang sangat salji yang biasa melihat suhu menjunam ke -20 darjah Fahrenheit (-30 Celsius), dengan salji meletakkan di atas tanah dari bulan November hingga April. Hari Finland 's paling panas berlaku pada bulan Julai, apabila rakyat berjemur di bawah sinar matahari hangat dan 90 darjah Fahrenheit (35 Celsius) suhu.

Agama di Finland
Kira-kira 75 peratus daripada Finland tergolong dalam Evangelical Lutheran Church of Finland. Baki 25 peratus tidak mempunyai hubungan agama atau menganggap diri mereka Protestan, Roman Katolik atau Yahudi.

Cuti rasmi
Akta Parlimen menubuhkan 'cuti rasmi s termasuk Tahun Baru ' Finland s, Paskah, Krismas, Epiphany, Hari All Saints 'dan Midsummer Day.May Day dan Hari Kemerdekaan adalah dianggap cuti sekular.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  441
 • Bahagian utiliti

  38
 • Langganan Internet

  20
 • Pengangkutan tempatan

  60

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  15
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Finland

Pengajian Tinggi di Finland

Politeknik (juga dirujuk sebagai UAS, atau uiversities sains digunakan) dan universiti adalah dua sektor terdiri daripada sistem pendidikan yang lebih tinggi Finland 's. Walaupun universiti jelas menggalakkan berdasarkan kajian-kajian akademik seperti program bio-perubatan dan psikologi, politeknik menyediakan pelajar dengan pendidikan vokasional-jenis bertujuan untuk memberikan mereka kemahiran yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian. Anda hanya boleh mendapatkan satu-post Sarjana Muda 's atau doktor falsafah dari universiti.

Tawaran pelajar UAS 's akses kepada pelbagai jurusan yang menyediakan Sarjana dan ijazah Sarjana setelah selesai. Ia biasanya mengambil masa seorang pelajar politeknik di antara tiga dan lima tahun untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda 's dari UAS dan dua hingga tiga tahun untuk mendapatkan Sarjana ' s ijazah. Di samping itu, Finland 's universiti politeknik mempunyai banyak program-program yang boleh didapati dalam bahasa Inggeris, bersama-sama dengan beberapa Master ' s program yang juga disediakan dalam bahasa Inggeris.

Kemasukan ke institusi pendidikan Finland yang lebih tinggi adalah berdasarkan pada pelajar 's GPA yang diperolehi semasa di sekolah tinggi atau daripada mengambil sebuah universiti ' s peperiksaan kemasukan sendiri. Peperiksaan ini berbeza daripada orang lain kerana mereka tidak direka untuk menguji keupayaan pelajar 's untuk menghafal maklumat atau "meneka " jawapan kepada satu soalan mutiple pilihan. Sebaliknya, soalan pada Finland ujian masuk ujian analisis dan kemahiran berfikir secara kritis dengan melaksanakan soalan esei-jenis yang lebih pendek.

Pelajar yang berjaya menamatkan pengajian dari sebuah universiti politeknik boleh memohon di universiti ke bidang 's induk. Lulusan politeknik mungkin perlu mengambil pelajaran tambahan di universiti itu untuk mengekalkan tahap pendidikan yang dialami oleh graduan universiti.

Sistem Tuisyen Finland 's

Kementerian Finland 's Pendidikan membiayai pendidikan tinggi supaya rakyat Finland tidak perlu membayar yuran pengajian semasa menghadiri sebuah politeknik atau universiti.Ini juga terpakai kepada pelajar antarabangsa dalam kebanyakan kes. Sebagai contoh, beberapa program ijazah sarjana 's mungkin berkaitan yuran pengajian bagi pelajar yang bukan ahli EEA atau EU. Walau bagaimanapun, pelajar menghadiri kemudahan politeknik atau universiti perlu membeli buku-buku dan bahan-bahan kursus lain serta membayar untuk perbelanjaan sara hidup mereka sendiri. Kos Finland 's hidup adalah sama dengan negara-negara Kesatuan Eropah yang lain.

Visa dan Permit Pelajar Residen

Jika anda mengambil peperiksaan pintu masuk di Finland, anda akan memerlukan visa, yang membolehkan anda untuk kekal maksimum tiga bulan. Sebagai pelajar ijazah belajar di Finland yang bukan warganegara EU atau EEA, anda akan perlu memohon permit kediaman pelajar. Untuk maklumat lanjut, hubungi kedutaan negara 's Finland anda untuk mengetahui bagaimana untuk mendapatkan permit pemastautin pelajar. Anda juga boleh melawat laman web Finland Imigresen Perkhidmatan untuk menentukan apa yang anda akan perlu memohon permit ini.

Sedar bahawa pada masa yang anda memohon permit pemastautin pelajar, anda akan diminta untuk menunjukkan bukti bahawa anda boleh menyokong diri anda ketika tinggal di Finland. Pada masa ini, pelajar antarabangsa perlu menunjukkan bahawa mempunyai akses kepada 6000 € per tahun atau 500 € sebulan untuk perbelanjaan perlindungan hidup secara minimum. Dalam dolar AS ini bersamaan dengan kira-kira $ 600 sebulan atau $ 7000 setiap tahun.

Mengapa Belajar di Finland?

Selain hakikat bahawa Finland membayar bagi kebanyakan, jika tidak semua yuran pengajian, keunikan budaya Finland, yang hampir dengan beberapa negara lain yang menarik dan negara penekanan 's keatas peningkatan kualiti sistem pendidikan yang lebih tinggi membuat satu Finland satu tempat terbaik untuk mendapatkan ijazah di dunia.

Keperluan Visa

 1. Visa Tinggal Pendek - untuk lawatan maksimum 90 hari. Anda mungkin memerlukan visa contohnya jika anda dijemput untuk mengambil peperiksaan kemasukan di Finland, atau jika anda mengambil bahagian dalam kursus atau pertukaran yang berlangsung kurang daripada 90 hari.
 2. Permit Kediaman untuk Pengajian - permit kediaman sementara jangka panjang yang biasanya diberikan selama satu tahun pada satu masa. Jika anda datang ke Finland untuk tempoh pertukaran pelajar melebihi tiga bulan, atau jika anda telah diterima masuk ke program ijazah penuh, anda perlu memohon program ini.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Tinggal Pendek; Permit Tinggal untuk Pengajian

Harga dan mata wang

EUR 330

Yuran untuk Permit Tinggal Finland untuk Pengajian bagi permohonan di atas kertas pada masa ini adalah EUR 330; dan EUR 300 untuk aplikasi elektronik.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warganegara Nordic atau EU/EEA, anda tidak memerlukan visa atau permit kediaman ke Finland. Walau bagaimanapun, anda dikehendaki mendaftarkan kediaman anda dengan Migri jika penginapan anda di Finland melebihi 90 hari (6 bulan untuk warganegara Nordic). Selain itu, jika penginapan anda di Finland berlangsung selama lebih daripada setahun, anda harus mendaftar dalam sistem penduduk Finland.

Jika anda bukan warganegara EU/EEA, anda biasanya memerlukan visa atau permit kediaman pelajar. Yang mana satu anda perlu memohon, bergantung pada tempoh penginapan anda di Finland.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau konsulat dalam talian / Finland

Anda boleh memulakan permohonan permit kediaman pelajar anda dalam talian di Enterfinland.fi, tetapi dalam proses itu, anda juga perlu melawat kedutaan atau konsulat Finland secara peribadi. Permohonan permit kediaman pelajar Finland tidak boleh diproses sehingga pemohon melawat kedutaan, tidak kira sama ada permohonan itu telah dikemukakan secara elektronik atau di kedutaan itu sendiri.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon Visa Pelajar Finland atau Permit Kediaman, anda mesti memenuhi syarat berikut:

 • Anda mesti memberikan surat rasmi penerimaan yang dikeluarkan oleh tuan rumah universiti Finland anda.
 • Pasport anda mesti mempunyai kesahan yang melebihi tempoh visa atau permit kediaman yang anda mohon sekurang-kurangnya 3 bulan.
 • Pasport anda mesti telah dikeluarkan dalam tempoh 10 tahun sebelumnya.
 • Anda mesti mempunyai salinan borang permohonan anda yang lengkap dan ditandatangani.
 • Anda mesti memberikan bukti keupayaan kewangan anda untuk menyokong kewangan anda sepanjang tempoh pengajian anda di Finland dan untuk pengangkutan pulang anda. Pada masa ini, pelajar mesti mempunyai sekurang-kurangnya EUR 560 sebulan untuk tinggal di Finland. Ini bermakna pelajar mesti mempunyai sekurang-kurangnya EUR 6720 setahun untuk perbelanjaannya di Finland.
 • Anda mesti memberikan penyata terkini tentang keadaan kewangan anda daripada bank anda yang menunjukkan anda mempunyai sekurang-kurangnya EUR 6720 dalam akaun bank anda. Ambil perhatian bahawa pelajar yang mengikuti kursus ijazah di Finland mesti mempunyai dana untuk satu tahun pada satu masa. Pelajar pertukaran mesti mempunyai dana untuk sepanjang tempoh penginapan mereka di Finland. Sekiranya anda tidak mempunyai jumlah yang dinyatakan di atas dalam akaun anda, anda mesti memberikan bukti bertulis telah menerima stipend atau biasiswa atau telah dipilih untuk faedah yang akan diberikan oleh institut pendidikan anda. Ambil perhatian bahawa penyata bank ibu bapa pemohon atau akaun kongsi atau bersama tidak akan diterima untuk visa pelajar Finland atau permit kediaman.
 • Anda mesti memberikan bukti telah memperoleh insurans kesihatan dan perubatan yang sah yang meliputi keseluruhan tempoh penginapan anda di Finland.
 • Anda mesti berada dalam kesihatan fizikal dan mental yang baik dan bebas daripada sebarang jenis penyakit berjangkit.
 • Anda mesti tidak mempunyai rekod jenayah.
 • Anda mesti tidak pernah ditolak masuk ke Finland sebelum ini.
 • Anda berhasrat untuk meninggalkan Finland pada penghujung penginapan anda yang dibenarkan.

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan visa pelajar Finland berbeza-beza, anda boleh menyemaknya di sini: http://migri.fi/en/processing-times

Permit kediaman pelajar biasanya diberikan selama satu tahun pada satu masa. Selepas tahun pertama anda di Finland (dalam masa yang baik sebelum permit anda sebelum ini tamat), anda harus memohon lanjutan permit kediaman pelajar anda daripada Migri. Anda boleh menggunakan e-perkhidmatan Enter Finland juga untuk tujuan ini. Perlu diingat juga bahawa apabila anda memohon permit lanjutan apabila permit awal anda hampir tamat tempoh, anda mesti berada di Finland semasa menyerahkan permohonan anda.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Jika anda bekerja bersama-sama pengajian anda, waktu bekerja anda adalah terhad. Anda hanya boleh bekerja selama purata 25 jam seminggu semasa penggal akademik. Bilangan waktu bekerja tidak dihadkan pada peringkat mingguan. Ini bermakna anda boleh melaraskan waktu kerja mingguan anda semasa penggal akademik, asalkan anda bekerja selama 25 jam seminggu secara purata.

Anda boleh bekerja tanpa sekatan pada masa institusi pendidikan anda tidak menawarkan arahan, iaitu semasa cuti musim panas dan Krismas.

Anda juga boleh menyiapkan tesis anda di syarikat atau mengambil bahagian dalam latihan praktikal. Dalam konteks ini, waktu bekerja tidak terhad.

Jam setiap minggu

25

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.