Keystone logo
Emiriah Arab Bersatu

Belajar Cikgu dalam Emiriah Arab Bersatu 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  673
 • Bahagian utiliti

  53
 • Langganan Internet

  91
 • Pengangkutan tempatan

  68

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  11
 • Pint bir tempatan

  9

Kira-kira Emiriah Arab Bersatu

Emiriyah Arab Bersatu, di bahagian timur Semenanjung Arab, terbentang sepanjang sebahagian daripada Teluk Oman dan pantai selatan Teluk Parsi. Jirannya ialah Arab Saudi di barat dan selatan, Qatar di utara, dan Oman ke timur. Kebanyakan tanah yang adalah seorang yang mandul dan berpasir.

Emiriyah Arab Bersatu (UAE) adalah sebuah negara Timur Tengah yang sangat moden yang terletak di bahagian tenggara Semenanjung Arab. Negara ini mempunyai sempadan dengan Arab Saudi, Oman dan Qatar. UAE telah ditubuhkan pada tahun 1971 sebagai sebuah persekutuan daripada tujuh emiriah Abu Dhabi, Dubai, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah dan Umm al-Qaiwain. UAE adalah destinasi pelancongan popular yang menggabungkan tradisi budaya yang kaya dating kembali lebih daripada 2,500 tahun dengan bandar-bandar moden yang bermegah bangunan pencakar langit, muzium, galeri seni, padang golf, spa dan taman tema.

Iklim
Walaupun kira-kira empat per lima daripada UAE mempunyai iklim padang pasir yang panas dan gersang, negara ini juga termasuk gunung, oasis dan garis pantai yang. Suhu musim panas maksimum boleh mencapai hampir 50 darjah C di sesetengah kawasan, walaupun suhu di kawasan pergunungan adalah lebih sederhana. Suhu musim sejuk minimum adalah sekitar 10 darjah C. hujan tahunan adalah dari 120mm hingga 350mm bergantung kepada lokasi, dengan sekali-sekala kilat banjir. Ribut debu yang ketara mengurangkan jarak penglihatan juga berlaku di kawasan padang pasir.

Kebudayaan
UAE bertujuan untuk mengekalkan unsur-unsur budaya tradisional yang berasaskan hidup suku kaum dan prinsip-prinsip Islam sambil bergerak ke arah budaya moden. Dengan ini, negara ini baru-baru ini menekankan seni visual yang menambahkan cara tradisional kreativiti yang memberi tumpuan kepada puisi dan perkataan yang dituturkan.Akibatnya, UAE kini mempunyai berkembang maju, masyarakat seni pelbagai budaya yang termasuk muzium, galeri seni, pameran seni, acara kebudayaan, teater dan bengkel seni yang berkaitan dan kem-kem musim panas.

Kos sara hidup
Harga-harga di UAE umumnya sederhana, dengan satu bilik pangsapuri bermula pada kira-kira $ 1,000 (US) sebulan dan utiliti berjalan kira-kira $ 120 (AS) bagi setiap bulan. Makanan dan makan kos juga sangat berpatutan. Kos yang terletak berhampiran pusat bandar adalah agak lebih tinggi daripada kos di tempat lain. Pelajar juga perlu memastikan untuk bajet untuk kereta, kerana mereka adalah satu keperluan maya di negara ini.

Keperluan Visa

Pelajar yang ingin belajar di UAE perlu memohon Visa Pelajar UAE. Visa pelajar ditawarkan untuk program sepenuh masa. Terdapat visa jangka pendek dan jangka panjang.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar UAE

Harga dan mata wang

Kos permit kediaman untuk pelajar bergantung kepada penaja (ibu bapa atau universiti), bidang kuasa penaja (dalam kes universiti), jika pemohon berada di dalam atau di luar UAE dan jika permohonan diproses secara biasa atau cara dipercepatkan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Undang-undang Emiriah Arab Bersatu menghendaki semua pelajar bukan warganegara (kecuali warganegara GCC) mendapatkan 'Permit Masuk Pelajar', diikuti dengan 'Visa Kediaman Pelajar' sepanjang tempoh pengajian mereka. Negara anggota GCC (Majlis Kerjasama Teluk) ialah Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

universiti UAE

Visa Pelajar UAE untuk pelajar antarabangsa difasilitasi oleh universiti UAE sendiri. Pelajar boleh menghantar dokumen mereka terus ke universiti.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebaik sahaja universiti menghantar surat tawaran kepada anda untuk program tersebut dan anda menerimanya, ia akan memulakan proses permohonan visa. Visa pelajar UAE tidak memerlukan pelajar antarabangsa hadir untuk temu duga visa berasingan.

Walaupun proses dokumentasi mungkin berbeza dari universiti ke universiti, beberapa dokumen yang lazim diperlukan untuk Visa Pelajar UAE ialah:

 • Salinan Pasport berwarna sah sekurang-kurangnya selama tujuh bulan.
 • Gambar berukuran pasport berwarna
 • Borang Universiti yang diisi
 • Salinan resit yuran pengajian dan Visa
 • Dokumen insurans perubatan yang lengkap

Bilakah anda perlu memohon?

Sebaik-baiknya, proses visa pelajar harus bermula sekurang-kurangnya 1–2 bulan sebelum permulaan semester, supaya mereka boleh menjaga aspek lain dalam senarai semak berlepas. Ia biasanya mengambil masa kira-kira 15–20 hari untuk visa diproses, bagaimanapun, ia berbeza dari universiti ke universiti. Pelajar antarabangsa juga mempunyai pilihan untuk memilih pemprosesan Ekspres, yang kosnya lebih tinggi daripada pemprosesan biasa. Di bawah pemprosesan Ekspres, pelajar boleh mendapatkan Visa Pelajar UAE dalam masa 10 hari.

Visa pelajar UAE sah untuk tempoh 12 bulan. Pelajar antarabangsa perlu memperbaharui visa pelajar mereka pada akhir tempoh 12 bulan jika program mereka lebih lama daripada tempoh tersebut. Pelajar akan dikenakan bayaran pembaharuan visa dan insurans kesihatan untuk pembaharuan. Pelajar antarabangsa perlu mengemukakan dokumen pembaharuan visa mereka sekurang-kurangnya sebulan sebelum tarikh tamat tempoh visa.

Masa pemprosesan

20 Days

Peluang kerja

Pelajar antarabangsa di UAE boleh mengambil kerja di dalam kampus dan juga di luar kampus. Walau bagaimanapun, mereka akan memerlukan kebenaran untuk universiti mereka untuk ini. Jika pelajar mempunyai tajaan universiti, mereka boleh menghubungi jabatan Buruh UAE untuk mendapatkan permit untuk mengambil kerja sambilan di UAE.

Anggaran kos permit kediaman pelajar ialah Dh2,500 tidak termasuk deposit keselamatan (jika berkenaan), yuran pembukaan fail (jika berkenaan), pengesahan dokumen dan terjemahan (jika perlu). Bayaran tambahan sebanyak Dh500 untuk permit kerja pelajar akan dikenakan.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Terdapat, biasanya, tiga sebab mengapa Visa Pelajar UAE anda boleh ditolak:

 1. Badan imigresen mungkin menafikannya.
 2. Pendaftar universiti mungkin menolaknya.
 3. Pelajar mungkin gagal menyelesaikan ujian perubatan (diperlukan di bawah proses permohonan visa Pelajar).