We have scheduled maintenance on our sites on the 21st of May from 4PM to 8PM CET. During this maintenance window, some functions on this site may become temporarily unavailable

China

Belajar Cikgu dalam China 2024

Belajar di China

Republik Rakyat China terletak di bahagian timur dan tengah Asia, dengan sempadan di Lautan Pasifik dan 14 negara lain, termasuk India, Vietnam, dan Korea Utara. China adalah negara di dunia yang paling ramai penduduk, dengan lebih 1.3 bilion rakyat. Ia adalah negara keempat terbesar di dunia dari segi keluasan tanah dan geografi yang pelbagai termasuk hutan, pantai-pantai, gunung, padang pasir dan 7600 pulau-pulau. China moden menggabungkan 5,000 tahun sejarah dengan teknologi tinggi dan bandar-bandar yang sibuk. Selain industri utama seperti elektronik, China merupakan salah satu pengeksport pertanian terbesar di dunia.

Iklim di China
Oleh kerana China adalah sebuah negara yang sangat besar, iklim berbeza dengan ketara di antara lokasi yang berbeza, dari pantai yang cerah kepada gunung sejuk. Walau bagaimanapun, negara amnya kerana sepanjang tahun iklim sederhana.Winters cenderung untuk menjadi sejuk dan kering, dengan suhu di selatan yang sebanyak 40 darjah C lebih panas daripada utara. Musim panas cenderung untuk menjadi hujan, dengan perbezaan suhu yang lebih kecil. Tenggara sebahagian daripada negara ini menerima hujan yang paling dan barat laut sekurang-kurangnya.

Kebudayaan
Walaupun terdapat 56 kumpulan etnik yang berbeza di China, lebih daripada 90 peratus daripada penduduk adalah Han Cina. Nilai-nilai sosial adalah berdasarkan kepada prinsip-prinsip agama Confucian dan Tao dan budaya perniagaan menghargai hubungan, bukannya peraturan operasi tegar.

Orang Cina mempunyai sejarah yang panjang dan berbeza sastera, muzik, seni, seni bina, seni mempertahankan diri dan fesyen. Destinasi kebudayaan utama termasuk Kota Larangan dan Daerah Seni 798 di Beijing, Tian Tan Buddha di Hong Kong, dan Tembok Besar yang berusia 2000 tahun.

Masakan Cina datang dalam jenis yang tidak terkira banyaknya di seluruh kawasan yang berbeza dan dianggap sebagai salah satu yang terbaik di dunia.

Kos sara hidup
Kos keseluruhan hidup adalah sangat rendah, daripada kira-kira $ 200 $ 400 (AS) sebulan bergantung kepada lokasi; bandar-bandar besar biasanya lebih mahal, tetapi masih sangat berpatutan. Sejak beberapa warga China kereta, pengangkutan awam seperti bas dan kereta api sendiri yang maju dan murah untuk digunakan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  325
 • Bahagian utiliti

  17
 • Langganan Internet

  11
 • Pengangkutan tempatan

  26

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  6
 • Pint bir tempatan

  0.9

Kira-kira China

Pengajian Tinggi di China

China mempunyai lebih daripada 2,000 universiti dan kolej yang menawarkan sarjana muda, sarjana dan ijazah kedoktoran. Institut pengajian tinggi tertumpu di bahagian selatan negara ini. China kini menjadi hos kepada kira-kira 300,000 pelajar antarabangsa; majoriti pelajar asing adalah dari negara-negara Asia, Rusia, Amerika Syarikat, dan Perancis.

Walaupun sekali sangat dikawal selia oleh kerajaan, institusi pengajian tinggi China kini mempunyai autonomi signifikan dalam memilih program-program akademik dan struktur organisasi, membuat banyak sekolah lebih menarik kepada pelajar antarabangsa.

Mengapa Belajar di China?

Ramai orang mendapatkan induk 's ijazah di China untuk pengalaman budaya dan bahasa. Di samping itu, kos untuk ijazah sarjana adalah lebih rendah daripada di Eropah, Amerika Syarikat, atau negara-negara yang paling walaupun Asia.China telah dianggap baik program sarjana dalam bidang seperti kejuruteraan, sains, ekonomi, dan pentadbiran perniagaan, dan juga program yang unik dalam bidang seperti bahasa Cina dan seni mempertahankan diri. Walaupun program ijazah sarjana paling memerlukan penguasaan Bahasa Cina, banyak program kini ditawarkan dalam bahasa Inggeris, terutama untuk disiplin dalam bidang kejuruteraan dan perniagaan.

Universiti

Pembaharuan kerajaan baru-baru ini dan pelaburan telah berpindah tiga buah sekolah Cina ke dalam 200 teratas sebagai ranking oleh Ranking Akademik Universiti Dunia (ARWU) - Universiti Peking, Shanghai Jiao Tong Universiti dan Universiti Zhejiang. China ditubuhkan ARWU untuk digunakan sebagai penanda aras untuk menilai kualiti institusi pendidikan Cina yang lebih tinggi.

Ijazah sarjana boleh didapati dalam pelbagai disiplin, seperti perubatan, pengurusan, ekonomi, kejuruteraan, falsafah, undang-undang, pendidikan, sejarah, sains semula jadi dan juga sains ketenteraan. Bagi mereka yang berminat belajar bahasa terutamanya Cina dan kajian budaya, sesetengah institusi menawarkan program-program khas untuk pelajar antarabangsa, seperti Bahasa Beijing University dan Kebudayaan.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen dan yuran umumnya berlari kira-kira $ 1,000- $ 2000 setiap semester dalam dolar AS bergantung kepada sekolah dan program pengajian. Program ijazah sarjana mengambil 2-3 tahun (4-6 semester) untuk melengkapkan. Kejuruteraan dan teknikal darjah biasanya memerlukan 3 tahun pengajian.

Tahun Akademik

Tahun akademik adalah berdasarkan kepada dua semester, musim luruh dan musim bunga.Semester musim luruh bermula pada bulan September dan berakhir pada akhir bulan Januari atau awal Februari dan semester musim bunga berjalan dari bulan Februari hingga Jun.

Pasca Siswazah Peluang

Banyak universiti Cina masih bergelut daripada kesan Revolusi Kebudayaan dan hanya kira-kira 30 peratus daripada profesor kolej mempunyai ijazah lanjutan. Akibatnya, terdapat banyak peluang pekerjaan untuk individu dengan ijazah lanjutan untuk mengajar di China. Graduan ijazah sarjana bukan Cina ini juga akan mendapat permintaan tinggi oleh syarikat-syarikat di seluruh dunia yang menjalankan perniagaan dengan China.

Keperluan Visa

Semua pelajar antarabangsa memerlukan visa. Terdapat dua jenis visa untuk pelajar, visa Kajian (X-visa), yang adalah untuk program-program yang memakan masa lebih daripada enam bulan, dan visa Perniagaan (F-visa) bagi program-program yang kurang daripada enam bulan. Proses permohonan visa mengambil masa 2-4 minggu.Dalam beberapa kes, pelajar dibenarkan untuk tiba di China dengan visa pelancong dan kemudian menukar ia untuk visa Kajian.

Insurans Kesihatan

Universiti menyediakan insurans kesihatan untuk kira-kira $ 100 (AS) bagi setiap tahun. Pelajar mesti mempunyai pemeriksaan perubatan semasa sebelum mereka boleh mula belajar, yang mereka boleh mendapatkan di negara asal mereka atau selepas tiba di China. Peperiksaan dalam China kos kira-kira $ 100 (AS).

Tips

Mata wang China dipanggil Renminbi, RMB singkatan. Unit RMB dalam Yuan, juga kadang-kadang dipanggil Jiao dan Fen. Penggunaan mata wang asing di China adalah dilarang, tetapi bank-bank dan banyak hotel menyediakan perkhidmatan pertukaran.

MasterCard, Visa, American Express, Diners Club dan kad JCB adalah kad kredit hanya diterima pada masa ini di China.

Bahasa rasmi di China adalah Standard Mandarin, yang berasaskan dialek Mandarin dituturkan di Beijing.Walau bagaimanapun, hanya 70 peratus daripada penduduk bertutur bahasa Mandarin sebagai bahasa pertama mereka dan banyak dialek serantau berbeza wujud di seluruh negara.

Pelajar antarabangsa prospektif harus bekerja dengan kedutaan China di negara mereka untuk memastikan semua keperluan imigresen dan pintu masuk yang lain dipenuhi sebelum ke China.

Keperluan Visa

 • X1 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar lebih daripada 6 bulan.
 • X2 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar dalam tempoh kurang daripada 6 bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (X1 Visa; X2 Visa)

Harga dan mata wang

Yuran permohonan visa pelajar berbeza-beza mengikut kewarganegaraan anda, bilangan penyertaan yang diperlukan, negara tempat anda memohon dan sama ada anda mahukan perkhidmatan ekspres. Yuran boleh sekitar $30 hingga $150.

Siapa yang boleh memohon visa?

Mana-mana pelajar asing yang berhasrat untuk belajar di China perlu mendapatkan visa pelajar China (visa X). Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di China.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China

Anda boleh menyerahkan borang permohonan visa anda di Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China di negara asal anda. Sekiranya anda tidak boleh datang sendiri untuk penyerahan, anda boleh menghantarnya melalui agensi pelancongan atau agensi visa untuk penyerahan bagi pihak anda. Ingat bahawa permohonan yang dihantar melalui pos tidak diterima oleh kebanyakan Kedutaan atau Konsulat China.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda boleh memuat turun borang visa di sini: http://www.china-embassy.org/eng/visas/fd. Isi borang permohonan visa dengan teliti dan tepat pada komputer anda. Ambil cetakan borang permohonan yang telah diisi dan tandatanganinya. Ingat bahawa cetakan borang permohonan adalah penting kerana borang tulisan tangan tidak boleh diterima. Ambil perhatian bahawa perubahan atau pembetulan tidak dibenarkan pada borang yang dicetak.

Dokumentasi berikut hendaklah dikemukakan di Kedutaan atau Konsulat China:

 1. Pasport asal dengan baki sah laku sekurang-kurangnya enam bulan dan halaman visa kosong, dan salinan halaman data pasport dan halaman foto jika ia berasingan.
 2. Satu Borang Permohonan Visa yang lengkap dengan gambar pasport berwarna yang diambil baru-baru ini (telanjang kepala, muka penuh) dengan latar belakang yang terang.
 3. Bukti tinggal sah atau status kediaman (terpakai kepada mereka yang tidak memohon visa di negara kewarganegaraan mereka)
 4. Asal dan salinan Surat Kemasukan yang dikeluarkan oleh sekolah atau entiti lain di China.
 5. Asal dan salinan "Permohonan Visa untuk Belajar di China" (Borang JW201 atau Borang JW202).

Selepas ketibaan: Pemegang visa X1 mesti mendaftar di Biro Keselamatan Awam (PSB) tempatan dalam tempoh 30 hari selepas ketibaan di China dan memohon Permit Kediaman Sementara China daripada PSB tempatan. Pemegang X2 hendaklah tinggal di China dalam tempoh tempoh seperti yang dinyatakan pada visa, dan mereka tidak perlu memohon permit kediaman sementara.

Bilakah anda perlu memohon?

Mohon visa pelajar sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum tarikh perjalanan anda yang dirancang untuk memberi masa yang cukup untuk prosedur permohonan disiapkan tepat pada masanya untuk anda menyertai kursus anda. Masa pemprosesan biasa ialah 4 hari bekerja. Jika anda ingin mengambil visa anda lebih awal, perkhidmatan ekspres dan perkhidmatan tergesa-gesa disediakan dengan bayaran tambahan.

Visa X1 biasanya dikeluarkan untuk berbilang penyertaan dengan tempoh sah sehingga 5 tahun. Visa X2 biasanya dikeluarkan untuk satu penyertaan dengan tempoh sah sehingga 6 bulan.

Masa pemprosesan

4 Days

Peluang kerja

Pelajar asing dibenarkan melakukan kerja sambilan di China. Universiti hendaklah mengeluarkan Surat Keizinan; unit/syarikat pengambilan pekerja hendaklah mengeluarkan Sijil; balai polis kemudiannya akan menandakan pada visa anda "Kerja Sambilan; Belajar Sambilan".

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Berikut adalah beberapa perkara penting yang tidak boleh anda lakukan semasa memohon visa pelajar ke China:

 • Jangan cuba menghantar borang permohonan visa pelajar anda dengan menghantarnya melalui pos kerana ia tidak akan diterima.
 • Jangan tunjukkan dokumen palsu untuk visa pelajar anda.
 • Jangan sembunyikan atau salah nyatakan fakta dalam permohonan visa anda.