Keystone logo
Austria

Belajar Cikgu dalam Austria 2024

Belajar di Austria

Austria termasuk banyak wilayah pergunungan Alps timur (kira-kira 75% daripada kawasan tersebut). Negara ini mengandungi banyak padang salji, glasier, dan puncak snowcapped, yang paling tinggi sebagai Grossglockner (12.530 ft; 3819 m). Danube merupakan sungai utama. Hutan dan hutan meliputi kira-kira 40% daripada tanah. Hari ini, Austria adalah sebuah demokrasi perwakilan parlimen yang terdiri daripada sembilan buah negeri persekutuan. Ibu negara dan bandar terbesar, dengan jumlah penduduk melebihi 1.7 juta orang, ialah Vienna. Austria adalah salah satu daripada negara-negara terkaya di dunia, dengan nominal KDNK per kapita sebanyak $ 46,330.

Austria secara rasmi dikenali sebagai Republik Austria, sebuah negara yang politik dianggap sebuah republik persekutuan dan mempunyai penduduk lebih lapan juta orang rakyat. Austria bersempadan di sebelah utara oleh Jerman dan Republik Czech; Slovakia dan Hungary di sebelah timur; Itali dan Slovenia ke selatan dan Liechtenstein dan Switzerland ke barat.Sembilan negeri persekutuan dibahagikan kepada daerah terdiri daripada 84,000 kilometer persegi Austria 's tanah (33,000 batu persegi), dengan Vienna menjadi modal dan bandar terbesar. Seseorang anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Eropah, Austria pakai Euro sebagai mata wang rasmi pada tahun 1999.

Austria 's iklim
Kebanyakan Austria terletak pada yang sederhana ke zon sejuk dipengaruhi pada musim panas oleh angin panas yang datang dari barat. Kerana majoriti Austria dibayangi oleh Alps, iklim yang sebagian besar "alpine " iklim - agak sejuk semasa musim sejuk (0 hingga -10 Celsius atau 32 hingga 15 darjah Fahrenheit) dan agak panas pada musim panas ( 25 hingga 40 Celsius atau 77 kepada 100 darjah Fahrenheit). Rata-rata, Austria recieves sekitar 660 mm (26 inci) hujan, salji atau ais setiap tahun, dengan jumlah hujan bulanan purata 55 mm, atau kira-kira dua inci.

Fakta Penting Tentang Austria

 • Hampir 90 peratus daripada rakyat Austria 's bertutur dalam bahasa Jerman, diikuti oleh Serbia / Bosnia / Croatia (empat peratus); Turki (dua peratus); Hungary (satu setengah peratus) dan Poland (satu setengah peratus)
 • Kebanyakan Austria yang agama adalah Roman Katolik
 • Sembilan belas Austria telah diberi Hadiah Nobel untuk Perubatan, Fisiologi, Kimia atau Fizik. Ini kini berdiri sebagai salah satu daripada anugerah nombor per kapita tertinggi bagi mana-mana negara di dunia.
 • Sumber yang boleh diperbaharui membekalkan Austria dengan lebih 60 precent kuasanya, terutamanya solar dan angin kuasa.
 • Pada usia hampir 650 tahun, Universiti Vienna Austria 's universiti terbesar dan tertua.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  496
 • Bahagian utiliti

  106
 • Langganan Internet

  33
 • Pengangkutan tempatan

  50

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Kira-kira Austria

Pengajian Tinggi di Austria

Austria menawarkan pendidikan postsecondary dipantau dan dibiayai oleh Kementerian persekutuan untuk Sains dan Penyelidikan. 11 universiti swasta Austria 's dan 23 universiti awam menyediakan pelajar dengan senarai lengkap program ijazah dan sistem pendidikan tinggi yang kini berkhidmat orang ramai dan bukannya golongan elit, seperti yang berlaku sebelum tahun 1960-an. Semua pelajar dalam satu masa bebas untuk memohon kepada universiti awam dan utama dalam mana-mana bidang pengajian yang mereka ingini, satu prosedur yang baru-baru ini telah mengalami beberapa perubahan. Walaupun Austria masih membolehkan pelajar layak utama dalam beberapa mata pelajaran serentak, sektor kerajaan yang bertanggungjawab untuk sistem pendidikan sekarang telah meletakkan sekatan di tempat untuk beberapa bidang pengajian. Pada masa ini, mata pelajaran ini termasuk: Psikologi, Biologi, Pergigian, Perubatan Manusia, Sains Ekonomi, Kewartawanan dan Perubatan Veterinar.

Bermula dari tahun 2001, pelajar yang menghadiri sebuah universiti Austria tidak lagi menikmati pendidikan percuma. Walau bagaimanapun, pelajar dari Kesatuan Eropah atau Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) yang menamatkan progam ijazah dalam jumlah sekurang-kurangnya masa (tiga tahun) tidak perlu membayar untuk pendidikan mereka. Pelajar-pelajar lain perlu membayar tuisyen sebanyak € 370 ($ 500) setiap jangka jika mereka adalah penduduk Austria dan € 700 ($ 950) jika mereka bukan warganegara Austria.

Mendapatkan sarjana muda 's ijazah di Austria biasanya mengambil masa tiga tahun. Pendapatan ijazah Sarjana atau PhD umumnya mengambil dua lagi hingga tiga tahun, bergantung kepada jenis dan spesifikasi tertakluk di mana pelajar mendaftarkan diri.

Universiti Sains Gunaan (Fachhochschulen)

Universiti Sains Gunaan berbeza dari universiti Austria tradisional di bahawa mereka ini mempunyai menampung pelajar yang ingin belajar kemahiran praktikal ke atas pengetahuan akademik.Sebagai pelajar menghadiri Fachhochschule, anda tidak akan dibenarkan untuk memilih kursus anda dengan semudahnya anda mungkin di sebuah universiti berorientasikan akademik. Ini adalah untuk memastikan bahawa semua pelajar yang memasuki Universiti Sains Gunaan siswazah dalam tempoh tiga tahun disyorkan.

Anting Austria

Sejak tahun 2001, semua universiti swasta perlu ditauliahkan sebelum mereka dibenarkan undang-undang untuk memberikan ijazah akademik. Kementerian Persekutuan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan mempunyai kuasa untuk memberikan akreditasi. Pada masa ini, 13 universiti swasta yang beroperasi di Austria adalah yang asal penuh. Beberapa di antaranya Pendamai Universiti Eropah, Universiti Freud Sigmund (Vienna) dan Paracelsus Medizinische Privatuniversität (Salzburg).

Darjah Akademik

Ijazah diploma adalah ijazah yang pertama diberikan kepada pelajar yang tamat kursus 4-6 tahun dalam bidang sains sosial, sains semula jadi, sains kemanusiaan, undang-undang atau ekonomi. Pelajar jurusan pertanian atau kejuruteraan akan menerima Diplom-Monthly apabila tamat program ijazah. Baru-baru ini, beberapa universiti Austria telah mula mengeluarkan 's darjah sebelum diploma, atau Master ' Sarjana Muda s ijazah.

Perubatan adalah satu-satunya kawasan kajian di mana pelajar boleh mendapat ijazah doktor falsafah selepas sekurang-kurangnya enam tahun menghadiri sebuah universiti. Banyak bidang pengajian, termasuk perubatan, permintaan pelajar menulis dan menyampaikan satu kertas penyelidikan dipanggil Diplomarbeit, yang rata-rata biasanya sekurang-kurangnya 100 muka surat.

Universiti terkemuka Austria

Ditubuhkan pada tahun 1365, Universiti Vienna adalah yang paling terkenal daripada universiti Austria 's dan menawarkan tiga pusat dan 15 fakulti yang merangkumi Fakulti Sains Komputer, Psikologi, Perniagaan dan Ekonomi, Fizik, Kimia dan Matematik. Terdapat juga Pusat Biologi Molekul, Pengajian Terjemahan dan Sains Sukan. Dua universiti lain Austria atas adalah Universiti Innsbruck dan Karl-Franzens-Universität Graz.


Memohon kepada Universiti Austria

Untuk memohon sebagai sarjana muda (dipanggil "kitar pertama "), pelajar harus mempunyai sijil yang sah dari sekolah mereka sebelum ini yang menyatakan bahawa mereka memiliki kelayakan untuk memasuki institusi pendidikan yang lebih tinggi. Pelajar-pelajar yang ahli EEA mestilah tamat sekolah menengah atas sebelum layak untuk menghadiri sebuah universiti Austria.Anda juga akan diminta untuk membuktikan anda boleh bertutur dalam bahasa Jerman dan Inggeris dan mengambil kelas yang layak yang jika perlu.

Sebelum pelajar boleh memohon untuk Sarjana 's program di Austria, mereka mesti telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda ' s ijazah atau ijazah lain yang setara dengan diploma Sarjana Muda 's menurut keperluan pendidikan Austria.

Antara program ijazah lebih berdaya saing di Austria menerima pelajar mengikut gred mata purata yang diambil dari kerja sekolah sebelumnya. Pelajar EU boleh menukar GPA mereka kepada sistem Austria menggunakan EGC (Eropah Gred Penukar). Pelajar-pelajar bukan Eropah boleh mengakses carta perbandingan gred standard yang digunakan oleh pelajar Eropah untuk mengira GPA Austria mereka.

Jerman adalah bahasa pengantar di Austria. Pelajar dikehendaki mengemukakan bukti pengetahuan mereka tentang bahasa Jerman dengan menyediakan hasil yang diterima daripada peperiksaan sebelumnya atau diploma yang diperoleh daripada mengambil kursus bahasa Jerman.

Perlindungan Insurans Kesihatan

Kesatuan Eropah dan EEA pelajar perlu mempunyai kad Eropah Insurans Kesihatan mereka dengan mereka ketika menghadiri sebuah universiti Austria. Pelajar luar negara sama ada boleh mendapatkan bantuan orang ramai Austria insurans perubatan atau membeli insurans kesihatan dari syarikat penerbangan swasta.

Mengapa Belajar di Austria?

Menawarkan ekonomi pasaran sosial yang sangat maju, peluang pekerjaan yang pelbagai dan salah satu standard tertinggi yang hidup di dunia, Austria adalah antara bahagian atas 15 negara terkaya di dunia. Dengan industri pelancongan yang berkembang maju, menarik mercu tanda bersejarah dan pemandangan pergunungan yang indah, Austria kekal popular dengan pelancong Eropah dan di luar negara serta pelajar yang ingin melanjutkan pengajian di peringkat pendidikan yang lebih tinggi daripada sebuah universiti berprestij Austria.

Keperluan Visa

 1. Visa Perjalanan C (""Schengenvisa""): melayakkan anda untuk tinggal di Austria dan di semua negara Schengen yang lain selama maksimum 90 hari.
 2. Visa D (visa Kebangsaan Austria, Aufenthaltsvisum D) - untuk penginapan sekurang-kurangnya 91 hari sehingga maksimum 6 bulan; tidak perlu jika anda warga Jepun.
 3. Aufenthaltsbewilligung Studierende (permit kediaman sementara untuk pelajar) - untuk penginapan lebih daripada 6 bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Perjalanan C; Visa D; Aufenthaltsbewilligung Studierende

Harga dan mata wang

EUR 71

 • Untuk Visa C: 71 EUR
 • Untuk Visa D: 176 EUR
 • Untuk Permit Tinggal: 141 EUR

Harga boleh berubah.

Siapa yang boleh memohon visa?

Warganegara negara anggota EU dan EEA, serta warga Switzerland, tidak memerlukan visa untuk Austria. Apabila tinggal di Austria selama lebih daripada 3 bulan mereka, walau bagaimanapun, perlu memohon ""Lichtbildausweis für EWR-Bürger/innen"" yang merupakan pengesahan pendaftaran di pejabat imigresen dalam tempoh 3 bulan selepas masuk ke Austria.

Warga asing lain perlu memohon permit kediaman untuk tujuan pengajian (Aufenthaltsbewilligung Studierende) di pihak berkuasa wakil Austria sebelum masuk ke Austria selepas menerima pemberitahuan kemasukan.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Pihak berkuasa perwakilan Austria (kedutaan, konsulat jeneral)

Anda perlu memohon visa pelajar sendiri di pihak berkuasa perwakilan Austria (kedutaan, konsulat jeneral) sebelum pergi ke Austria.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Semua pemohon visa mesti hadir sendiri di kedutaan/konsulat Austria. Dokumen yang perlu diserahkan untuk pendaftaran termasuk:

 1. Borang permohonan yang lengkap dan ditandatangani (boleh didapati daripada pihak berkuasa wakil; boleh juga dimuat turun dari Internet)
 2. Pasport yang sah (sepatutnya sah sepanjang tempoh penginapan anda di Austria)
 3. Gambar berwarna berukuran pasport (antara 3.5 x 4.5 cm dan 4.0 x 5.0 cm)
 4. Sijil kelahiran
 5. Sijil kelakuan baik (jika ada)
 6. Insuran kesihatan
 7. Pemberitahuan kemasukan institusi pendidikan Austria
 8. Bukti cara kewangan yang mencukupi untuk menampung kos sara hidup seseorang selama 12 bulan lebih awal (untuk pelajar berumur sehingga 24 tahun: 426.57 EUR/bulan; untuk pelajar berumur lebih dari 24 tahun: 772.40 EUR/bulan (jumlah ini termasuk sewa untuk penginapan sehingga 239.15 EUR pada 2009), cth: buku/akaun bank simpanan di Austria / pengisytiharan jaminan seseorang yang tinggal di Austria/Cek Pengembara
 9. Bukti penginapan (perjanjian sewa, perjanjian penginapan dengan dewan kediaman pelajar).

Di Austria, adalah wajib untuk mendaftar dengan pihak berkuasa perbandaran (Meldeamt: Gemeindeamt, Magistratisches Bezirksamt) dalam masa tiga hari bekerja selepas memasuki negara ini.

Bilakah anda perlu memohon?

Untuk visa jangka pendek (visa D): Benarkan 15 hari untuk diproses. Permohonan visa sebaiknya dihantar sekurang-kurangnya 3-4 minggu sebelum berlepas tetapi tidak melebihi 3 bulan sebelum berlepas.

Untuk visa jangka panjang: Permohonan visa anda akan dihantar ke Austria dan keputusannya perlu ditunggu di negara asal seseorang - oleh itu permohonan hendaklah dikemukakan sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum ketibaan yang dimaksudkan di Austria. Tempoh pemprosesan am untuk Permit Tinggal adalah tiga hingga enam bulan sehingga anda akan menerima keputusan daripada pihak berkuasa Austria.

Hanya hak milik kediaman (permit kediaman (Aufenthaltsbewilligung) dan permit penyelesaian (Niederlassungsbewilligung) boleh diperbaharui di Austria. Anda perlu memohon pembaharuan sebelum tamat tempoh permit asal. Sehingga keputusan mengenai pembaharuan telah diambil, anda boleh – walaupun selepas tamat tempoh permit asal anda – tinggal di Austria.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Warganegara negara EU, serta Liechtenstein, Iceland, Norway, dan Switzerland, tidak memerlukan permit kerja untuk bekerja di Austria. Jika permit kerja diberikan pelajar ini tidak dihadkan dari segi tahap kerja mereka, iaitu kerja yang dibenarkan mereka tidak terhad kepada kerja bermusim atau kerja pendapatan minimum (geringfügige Beschäftigung). Salah satu syarat permit kerja ialah kekosongan jawatan tidak boleh diisi oleh penganggur yang berdaftar dengan perkhidmatan pekerjaan.

Pelajar dari negara Bukan EU dan Croatia tertakluk kepada Akta yang Mentadbir Penggajian Warganegara Asing dan memerlukan permit pekerjaan (Beschäftigungsbewilligung). Pelajar yang merupakan warganegara negara ketiga mendapat permit kerja sehingga 10 jam seminggu jika mereka belajar dalam program ijazah Sarjana Muda, pelajar dalam program ijazah Sarjana dibenarkan bekerja dengan permit kerja sehingga 20 jam seminggu. Pekerjaan sepenuh masa boleh dilakukan untuk tempoh yang tidak ada kuliah. Permit kerja perlu dipohon di perkhidmatan pekerjaan (Arbeitsmarktservice, AMS) oleh majikan sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum permulaan pekerjaan dan hanya sah untuk pekerjaan tertentu dengan majikan tertentu.

Jam setiap minggu

10

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.