We have scheduled maintenance on our sites on the 21st of May from 4PM to 8PM CET. During this maintenance window, some functions on this site may become temporarily unavailable

Australia

Belajar Cikgu dalam Australia 2024

Belajar di Australia

Benua Australia, dengan negeri pulau Tasmania, adalah lebih kurang sama di kawasan ke Amerika Syarikat (tidak termasuk Alaska dan Hawaii). Banjaran gunung berjalan dari utara ke selatan di sepanjang pantai timur, mencapai titik tertinggi mereka di Gunung Kosciusko (7308 ft; 2228 m). Separuh barat benua itu diduduki oleh dataran padang pasir yang naik ke bukit-bukau berhampiran pantai barat.

Australia merupakan benua pulau dan negara yang terletak di hemisfera selatan antara Pasifik dan Lautan Hindi. Walaupun negara keenam terbesar di dunia oleh kawasan, Australia mempunyai penduduk hanya kira-kira 20 juta. Kebanyakan penduduk hidup di sepanjang selatan dan timur pantai. Australia adalah sebuah negara yang sangat maju berpendapatan kelima tertinggi di dunia per kapita. Industri utama memberi tumpuan kepada sumber asli Australia yang banyak, termasuk pertanian, hortikultur, perikanan, perhutanan, dan mineral.

Iklim
Oleh kerana keluasan tanah besar Australia, iklim yang berbeza-beza secara meluas di seluruh negara. Utara satu pertiga daripada negara ini adalah di kawasan tropika manakala selebihnya mempunyai iklim yang sederhana, dengan kawasan paling sejuk di tenggara dan Tasmania. Seasons adalah bertentangan dari hemisfera utara. Musim panas berlaku dari Disember hingga Februari, musim luruh dari bulan Mac hingga Mei, musim sejuk dari bulan Jun hingga Ogos dan musim bunga dari bulan September hingga November.

Kebudayaan
Australia adalah masyarakat yang sangat selamat, mesra dan pelbagai budaya yang merupakan salah satu yang paling pelbagai di dunia. Hampir satu perempat daripada penduduk itu dilahirkan di negara lain. Selain budaya pendatang berbilang, banyak budaya Australia berasal dari warisan Orang Asli itu.

Walaupun masyarakat Australia umumnya sangat kasual, banyak tempat kerja dan restoran mempunyai kod pakaian.Australia suka kedua-dua sukan dan seni, termasuk filem, sastera, muzik, tarian dan teater. Muzium seni dan galeri banyak terdapat di semua bandar utama di Australia.

Kos sara hidup
Kos sara hidup adalah sama dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom. Pelajar antarabangsa mesti menunjukkan kepada pihak berkuasa penghijrahan bahawa mereka mempunyai wang yang cukup untuk menampung perbelanjaan sara hidup, tuisyen dan yuran semasa penginapan mereka. Pelajar boleh bekerja sambilan untuk mendapatkan wang ke arah perbelanjaan hidup. Keperluan perbelanjaan tahunan pada tahun 2012 adalah A $ 18,610 untuk pelajar, A $ 6,515 untuk pasangan pelajar atau rakan kongsi, A $ 3,720 untuk anak pertama pelajar, dan A $ 2,790 untuk setiap anak tambahan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  769
 • Bahagian utiliti

  67
 • Langganan Internet

  53
 • Pengangkutan tempatan

  103

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  13
 • Pint bir tempatan

  6

Kira-kira Australia

Pengajian Tinggi

Kursus universiti pengajian termasuk ijazah sarjana muda di peringkat ijazah pertama. Di peringkat lepasan ijazah, sijil ijazah dan diploma ditawarkan sebagai tambahan kepada sarjana dan ijazah doktor falsafah. Program sarjana boleh didapati dalam pelbagai bidang termasuk sains sosial, kejuruteraan, sains kesihatan, perniagaan, dan ekonomi. Ijazah sarjana biasanya melibatkan penyelidikan atau kerja kursus, atau gabungan kedua-duanya.

Mengapa Belajar di Australia?

Selain Australia menjadi tempat yang baik untuk hidup, program ijazah sarjana Australia adalah antara kualiti yang paling tinggi di dunia. Persekitaran akademik Australia menggalakkan inovasi, kreativiti, dan pemikiran bebas.

Australia komited untuk memastikan pelajar antarabangsa mempunyai pengalaman yang baik di Australia.Institusi yang mengambil pelajar antarabangsa perlu mematuhi satu set ketat keperluan mengenai aktiviti pemasaran, penyampaian kursus, kemudahan dan perkhidmatan pelajar seperti perkhidmatan perundangan dan kesihatan.

Universiti

Empat daripada 39 universiti di Australia yang berada di kedudukan 100 teratas oleh 2012-2013 Times Tinggi Kedudukan Universiti Pendidikan Dunia . Sekolah-sekolah ini termasuk Universiti Melbourne (28), Universiti Kebangsaan Australia (ke-37), University of Sydney (ke-62), dan Universiti Queensland (ke-65). Kira-kira 230,000 pelajar antarabangsa menghadiri program pendidikan tinggi di Australia, dengan kira-kira 90,000 graduan setiap tahun.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Pelajar antarabangsa perlu membayar tuisyen dan yuran sebelum memulakan pengajian program sarjana.Tuisyen khas untuk ijazah sarjana adalah A $ 15,000 hingga A $ 36,000 setiap tahun bergantung kepada universiti.

Program ijazah sarjana mengambil 1-2 tahun untuk disiapkan. Kursus pengajian biasanya dua tahun selepas ijazah sarjana muda; Walau bagaimanapun, ijazah sarjana boleh diperolehi dalam satu tahun jika ijazah sarjana muda pelajar telah diperolehi dengan Kepujian.

Tahun Akademik

Tahun akademik di Australia bermula pada awal bulan Mac dan berjalan melalui akhir November. Kebanyakan sekolah menawarkan dua semester setiap tahun, tetapi sesetengah sekolah menggunakan sistem trimester dan sekolah-sekolah lain menawarkan kursus musim panas dari Disember hingga Februari.

Pasca Siswazah Peluang

Ijazah sarjana dalam mana-mana disiplin daripada institusi Australia membuat siswazah yang lebih berharga kepada majikan di seluruh dunia.Di samping itu, undang-undang baru-baru ini telah diluluskan yang membenarkan graduan antarabangsa institut Australia untuk mendapatkan visa kerja selepas kajian yang membolehkan mereka untuk bekerja di Australia sehingga empat tahun selepas tamat pengajian.

Walau bagaimanapun, walaupun pelajar antarabangsa mungkin layak untuk bekerja di Australia selepas tamat pengajian, pelajar tidak menjalankan kajian di Australia untuk satu tujuan, iaitu penghijrahan. Australia menyediakan rawatan penghijrahan keutamaan untuk individu pada Senarai Pekerjaan Mahir, tetapi proses pemindahan mahir adalah berasingan daripada proses visa pelajar. Tidak ada jaminan bahawa seorang pelajar yang belajar untuk ijazah sarjana di Australia akan dapat berhijrah ke Australia.

Tamat pengajian ijazah sarjana, pelajar juga boleh meneruskan pengajian mereka jika mereka dimasukkan ke program kedoktoran dan mendapatkan visa pelajar tambahan.

Keperluan Visa

Untuk mendapatkan visa pelajar, pelajar perlu mendaftar di kursus sepenuh masa yang berdaftar dengan Jabatan Australia Imigresen dan Kewarganegaraan (DIAC). Pelajar yang mengikuti kursus pendek kurang daripada 3 bulan boleh belajar dengan visa pelawat. Walau bagaimanapun, hanya pelajar dengan visa pelajar akan mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan dan sambilan kerja Australia. Para pelajar boleh memohon visa pelajar apabila mereka menerima surat tawaran atau pengesahan elektronik pendaftaran.

Insurans Kesihatan

Australia mempunyai program insurans kesihatan khas untuk pelajar antarabangsa disebut Overseas Student Health Cover (OSHC). Pelajar perlu membeli OSHC sebelum tiba di Australia dan liputan mesti dikekalkan untuk tempoh penginapan pelajar dengan visa pelajar. OSHC meliputi rawatan perubatan atau hospital dan sebahagiannya meliputi ubat preskripsi dan ambulans.

Tips

Sebahagian besar Australia resah dan pengunjung perlu sedar tentang bahaya yang dikaitkan dengan perjalanan di pedalaman. Walaupun tidak di pedalaman, perlindungan matahari perlu digunakan pada setiap masa, dan pelancong perlu minum air yang banyak.

Kebakaran hutan adalah bahaya umum, terutama dari musim bunga ke musim panas. Pelancong perlu mengekalkan kesedaran lokasi kebakaran pada setiap masa.

Bahaya lain termasuk ular berbisa, labah-labah dan ubur-marin. Ini bahaya dapat dielakkan dengan kesedaran keadaan dan pakaian yang sesuai dan kasut.

Keperluan Visa

Untuk semua program pengajian, anda perlu memohon visa pelajar subkelas 500.

Visa Kategori Khas (subkelas 444) adalah untuk warga New Zealand yang ingin belajar di Australia.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

AUD 560

Yuran semasa untuk memohon visa pelajar ditetapkan kepada $560 AUD (~400 €). Harga sentiasa sama tidak kira tempoh pengajian anda. Sila ambil perhatian bahawa harga ini mungkin berbeza-beza bergantung pada lokasi di mana anda memohon Visa Pelajar anda (Australia atau darat).

Siapa yang boleh memohon visa?

Sesiapa yang mendaftar sebagai pelajar antarabangsa dalam kursus yang berlangsung selama empat bulan atau lebih di Australia akan memerlukan visa pelajar. Untuk memohon visa pelajar Australia, anda mesti mempunyai tawaran tanpa syarat tempat di universiti, telah menerima tempat itu secara bertulis dan membayar deposit yuran pengajian yang diperlukan. Program yang anda pilih mestilah antara 12 dan 52 minggu untuk layak mendapat visa pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Sistem dalam talian

Visa subkelas 500 ini mesti dipohon untuk menggunakan sistem dalam talian.

laman web:https://www.homeaffairs.gov.au/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum memohon visa, anda perlu mendapatkan Pengesahan Pendaftaran (COE) atau Surat Tawaran yang mengesahkan bahawa anda telah diterima masuk ke kursus yang didaftarkan di bawah Daftar Institusi Kursus Komanwel (CRICOS).

Apabila melengkapkan borang permohonan visa dalam talian anda, anda perlu memberikan bukti bahawa anda memenuhi:

 1. Keperluan kewangan - amaun yang anda perlu buktikan untuk kos sara hidup (berasingan daripada tuisyen dan perjalanan) ditetapkan pada AU$19,830 (~US$15,170) selama setahun. Sebagai alternatif, anda boleh menunjukkan bukti bahawa pasangan atau ibu bapa anda bersedia untuk menyokong anda dan mereka memperoleh sekurang-kurangnya AU$60,000 (~US$45,850) setahun.
 2. Keperluan penguasaan bahasa Inggeris - Jika anda bukan dari negara berbahasa Inggeris (dan belum menamatkan pengajian sekurang-kurangnya lima tahun di negara berbahasa Inggeris), anda perlu membuktikan anda boleh berbahasa Inggeris ke tahap yang diperlukan dengan IELTS , TOEFL iBT, Pearson Test of English (PTE) Academic, atau Cambridge Advanced English (CAE).
 3. Keperluan kesihatan - Sesetengah pelajar mungkin diminta mengambil pemeriksaan perubatan dan/atau pemeriksaan radiologi untuk menunjukkan mereka berada dalam keadaan sihat (ini terpakai, sebagai contoh, kepada mereka yang berhasrat untuk melatih sebagai doktor, doktor gigi atau jururawat). Kecuali mereka dari Belgium atau Norway, semua pelajar wajib membeli Perlindungan Kesihatan Pelajar Luar Negara (OSHC).
 4. Keperluan watak - Keperluan visa pelajar Australia menetapkan bahawa anda mesti mempunyai perwatakan yang baik untuk memasuki Australia. Ini termasuk pemeriksaan rekod jenayah.

Biasanya, pelajar mesti menyerahkan perkara berikut:

 • Borang permohonan visa pelajar Australia yang lengkap (157A)
 • Yuran permohonan visa berbayar – pada masa ini AU$550 (~US$420 dalam kebanyakan kes
 • Salinan halaman biodata pasport (sesetengah pelajar mungkin diminta untuk menyediakan pasport mereka secara fizikal)
 • Sijil Pendaftaran atau Surat Tawaran
 • Bukti dana yang mencukupi
 • Bukti perlindungan insurans kesihatan
 • Keputusan ujian penguasaan bahasa Inggeris
 • Keputusan semakan rekod jenayah
 • Empat keping gambar terbaru berukuran pasport

Selepas anda memasang dan mengimbas dokumen sokongan anda, anda perlu membuat akaun dan memohon dengan sistem aplikasi 'ImmiAccount' dalam talian: https://www.border.gov.au/immiaccount.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda hanya boleh membuat permohonan untuk visa pelajar Australia selepas anda menerima Pengesahan Pendaftaran (CoE) daripada universiti pilihan anda.

Kebanyakan permohonan visa mengambil masa empat minggu untuk diproses. Tempoh visa pelajar bergantung pada program yang anda pilih. Jika anda belajar di Australia untuk kursus yang lebih lama daripada 10 bulan dan tamat pada penghujung tahun akademik Australia (biasanya pertengahan Disember) visa anda biasanya akan sah sehingga 15 Mac tahun berikutnya. Jika kursus anda lebih lama daripada 10 bulan dan tamat pada bulan Januari hingga Oktober, visa anda biasanya akan sah selama dua bulan selepas tamat kursus anda.

Anda boleh memperbaharui Visa Pelajar anda seberapa banyak kali yang anda mahu, selagi anda mendaftar dalam kursus yang diluluskan oleh CRICOS.

Anda boleh memasuki Australia menggunakan visa pelajar anda sehingga 90 hari sebelum kursus anda bermula. Dalam masa tujuh hari selepas ketibaan, anda mesti memaklumkan kepada penyedia pendidikan anda tentang alamat pemastautin anda, dan juga memaklumkan mereka dalam masa tujuh hari jika anda menukar alamat.

Masa pemprosesan

4 Weeks

Peluang kerja

Semasa menggunakan visa pelajar, anda boleh bekerja sehingga 40 jam setiap dua minggu semasa tempoh penggal, dan sepenuh masa semasa cuti. Kerja yang merupakan bahagian rasmi, berdaftar kursus anda tidak termasuk dalam had. Jika anda sedang belajar sarjana melalui penyelidikan atau Ph.D. anda tidak mempunyai sebarang sekatan kerja.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa pelajar anda mungkin ditolak, antara lain, jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap, atau jika anda tidak memenuhi keperluan kewangan, watak atau kesihatan yang diperlukan.