Keystone logo
Amerika Syarikat

Belajar Cikgu dalam Amerika Syarikat 2024

Belajar di Amerika Syarikat

Pada 3.79 juta batu persegi (9.830.000 km 2) dalam jumlah dan dengan kira-kira 315 juta orang, Amerika Syarikat merupakan negara ketiga terbesar dari segi keluasan tanah dan penduduk. Ia adalah salah satu daripada negara-negara di dunia 's paling pelbagai etnik dan budaya, hasil daripada imigresen besar-besaran dari pelbagai negara. Geografi dan iklim AS juga sangat pelbagai, dengan padang pasir, dataran, hutan, dan gunung yang juga rumah kepada pelbagai hidupan liar.

Amerika Syarikat terletak di hemisfera Utara di Amerika Utara, di selatan Kanada dan utara sempadan Mexico. Ia terdiri daripada 50 negeri: 48 negeri berdampingan dan juga Alaska dan Kepulauan Hawaii.

Amerika Syarikat terkenal dengan pelbagai kebebasan, termasuk kebebasan bersuara dan agama, hak untuk meneruskan gaya hidup yang bebas daripada kerajaan atau kekangan undang-undang, selagi kita juga menghormati hak-hak orang lain. Ia diasaskan kepada Perlembagaan Amerika dan disokong oleh Perisytiharan Kemerdekaan yang ditandatangani pada tahun 1776, yang mengisytiharkan Amerika sebuah negara yang merdeka dari Great Britain. Amerika Syarikat dikenali dengan pelbagai jenis pendidikan tinggi, budaya yang kaya dan seni, dan undang-undang yang menghormati manusia biasa. Orang yang datang ke Amerika Syarikat dijangka akan menghormati undang-undang tetapi akan mencari sambutan terbuka kepada orang-orang dari semua bangsa dan rakyat untuk mencari peluang dalam sempadannya.

Iklim
Iklim di Amerika Syarikat adalah sangat pelbagai. Barat Daya adalah iklim padang pasir yang panas, sangat panas pada musim panas dan tidak kurang daripada 60 ° F (16 ° C) pada musim sejuk.The Pacific Northwest mempunyai iklim lautan yang sederhana, dengan jatuh basah dan musim sejuk tetapi mata air yang sejuk dan musim panas. Iklim Utara-Tengah, Midwestern dan New England lembap benua. Di sini terdapat empat musim yang kuat dengan musim panas yang cerah dan musim sejuk yang bersalji dan temperatues boleh berbeza-beza dari 20 ° F (-29 ° C) pada musim sejuk hingga 90 ° F (32 ° C) pada musim panas. The Plain Selatan dan Pantai Atlantik mempunyai iklim lembap yang sederhana dengan musim panas yang panjang dan musim sejuk yang sejuk. Akhir sekali, Tenggara mempunyai iklim subtropika yang hangat dengan temperatues 30-50 ° F (-1 hingga 10 ° C) pada musim sejuk dan dari 70to 90 ° F (21 hingga 32 ° C) pada musim panas.

Masyarakat dan Kos Sara Hidup
Masyarakat Amerika Syarikat adalah seperti yang pelbagai sebagai negara itu sendiri. Tidak ada sistem kasta walaupun sesetengah mungkin berpendapat ketika itu, memandangkan ekonomi semasa.Terdapat ramai usahawan dan individu kaya yang telah membuat nasib mereka sendiri, dan ada pekerja kilang membuat gaji minimum.

Kos sara hidup telah meningkat di Amerika Syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ini berbeza-beza, mengikut negeri di mana anda berada. Kos sara hidup di California adalah lebih tinggi daripada Arkansas, sebagai contoh. Kebanyakan ini juga bergantung kepada kawasan tertentu sebuah negara anda tinggal di. Terdapat banyak perbezaan secara satu negeri ke negeri yang lain, tetapi semuanya mempunyai kelebihan dan kesulitan.

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang hebat dengan banyak kebebasan bagi mereka yang memilih untuk menjadikannya tempat mereka untuk belajar atau untuk hidup. Belajar di Amerika Syarikat menawarkan kemudahan yang menarik.

Insuran kesihatan
Pelajar mungkin layak untuk menyertai pelan insurans kesihatan pelajar atau mencari pelan insurans swasta mereka sendiri. Walaupun kos insurans kesihatan yang tinggi, terdapat pelbagai jenis kesihatan merancang untuk dipilih dengan syarikat insurans.Ia adalah penting untuk memastikan anda dilindungi sebelum anda pergi, untuk kos kesihatan boleh menjadi benar-benar mahal untuk seorang pelajar antarabangsa jika anda don 't mempunyai insurans yang. Kebanyakan maklumat ini boleh diperolehi dengan mudah dalam talian dan anggaran percuma disediakan. Kadang-kadang sekolah-sekolah khusus menawarkan pelan anda boleh berada di sementara di sekolah. Semak dengan sekolah anda untuk melihat jika ini ditawarkan dengan universiti anda sebelum hadir. Ia boleh menjadi sebahagian daripada Yuran Tuiton anda atau anda mungkin perlu membayar tambahan untuk itu.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  944
 • Bahagian utiliti

  65
 • Langganan Internet

  65
 • Pengangkutan tempatan

  64

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  5

Kira-kira Amerika Syarikat

Pendidikan tinggi di Amerika Syarikat

Pendidikan tinggi adalah Amerika Syarikat adalah duniawi terkenal. Walaupun yuran pengajian boleh menjadi mahal, terdapat rancangan bantuan kewangan banyak, termasuk pinjaman, geran dan biasiswa yang boleh didapati. Orang sering melakukan perjalanan ke Amerika Syarikat untuk mencari pilihan pendidikan tinggi pelbagai.

Belajar di Amerika Syarikat menyediakan pengalaman yang kaya budaya dan sosial, serta, pendekatan penuh serba boleh untuk pendidikan yang anda tidak dapat mencari dengan mudah di tempat lain. Amerika Syarikat menawarkan menu pendidikan tinggi penuh yang menyediakan pelajar untuk kehidupan selepas kolej supaya mereka boleh memilih sama ada untuk tinggal di Amerika Syarikat atau kembali ke negara asal mereka selepas tamat.

Sebahagian daripada universiti paling berprestij di Amerika Syarikat termasuk Harvard, Yale dan Stanford tetapi terdapat banyak universiti-universiti lain di dalam setiap negeri yang menawarkan kurikulum yang luas dan kajian kursus yang ditetapkan dalam bidang yang dipilih.Sebagai contoh, UCLA di Los Angeles terkenal kerana program filem cemerlang mereka, tetapi Stephen Spielberg dan George Lucas menghadiri California State University. Ia adalah satu contoh yang baik bagaimana anda tidak perlu menghadiri sekolah Ivy League untuk mendapatkan pendidikan yang baik.

Pengumpulan bagi sesuatu tahun akademik

Tahun akademik di Amerika Syarikat biasanya bermula pada musim gugur, biasanya pada akhir bulan Ogos, tetapi beberapa istilah mungkin bermula lebih awal. Beberapa tahun akademik dibahagikan kepada dua semester, beberapa ke dalam empat suku, dan beberapa ke dalam tiga suku. Ia adalah penting untuk pelajar antarabangsa untuk mempunyai segala-galanya di tempat sebelum datang ke Amerika Syarikat. Pastikan anda mendaftar dengan universiti anda permohonan dan tarikh permulaan.

Yuran pengajian dan tempoh kajian

Yuran pengajian berbeza dari universiti yang berbeza, jadi periksa dengan sekolah anda bercadang untuk menghadiri untuk mendapatkan kos yang tepat.Tempoh Muda yang juga berbeza-beza, bergantung kepada tahap yang anda bercadang untuk mengejar. Sebagai contoh, lesen CNA yang hanya mengambil masa kira-kira setahun setengah, manakala Pra-undang mengambil masa kira-kira tiga hingga empat tahun dalam kebanyakan kes.

Kajian kemungkinan untuk pelajar antarabangsa

Pelajar antarabangsa boleh memilih dari pelbagai lebar kursus dan laluan kerjaya untuk meningkatkan pembelajaran mereka dan memberi peluang untuk memajukan kerjaya mereka setelah kembali ke negara asal mereka. Terdapat juga banyak kumpulan pelajar antarabangsa juga boleh didapati di kampus di sekolah-sekolah di Amerika Syarikat.

Ijazah Pengajian Tinggi dari Amerika Syarikat membolehkan pelajar untuk meneruskan usaha mereka untuk pengetahuan di luar kajian wajib mereka dan membolehkan mereka untuk mendapatkan kerjaya yang maju di luar sistem pendidikan dalam negara dan dapat bekerja dalam penyelidikan atau pembangunan.

Visa pelajar

Visa pelajar dikehendaki dan ini mestilah up-to-tarikh pada masa ketibaan.Ketahui sama ada anda dikehendaki mempunyai F-1 atau M-1 visa - ini bergantung kepada kursus pengajian yang diambil. Kedutaan Amerika Syarikat merupakan tempat terbaik kenalan untuk mengetahui maklumat ini. Biasanya juga maklumat dalam laman web sekolah yang menjelaskan butir-butir mengenai visa untuk sekolah itu. Anda juga boleh menghubungi pejabat kemasukan atau pejabat pelajar antarabangsa untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Keperluan Visa

1) Visa F - Visa jenis ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah akademik di kolej atau universiti AS yang diiktiraf atau belajar bahasa Inggeris di universiti atau institut bahasa Inggeris intensif. Terdapat tiga jenis visa F:

 • visa F-1 untuk pelajar sepenuh masa;
 • Visa F-2 untuk tanggungan pemegang visa F-1 (pasangan dan anak yang belum berkahwin di bawah umur 21 tahun, termasuk pasangan yang berkahwin sejenis);
 • Visa F-3 untuk 'pengunjung sempadan' – pelajar Mexico dan Kanada yang menetap di negara asal mereka semasa menghadiri sekolah separuh atau sepenuh masa di AS.

2) Visa M – Visa jenis ini adalah untuk pelajar antarabangsa yang ingin melibatkan diri dalam pengajian atau latihan bukan akademik atau vokasional di institusi di AS. Terdapat tiga jenis visa M:

 • Visa M-1 untuk pelajar yang terlibat dalam pengajian vokasional atau bukan akademik;
 • Visa M-2 untuk tanggungan pemegang visa M-1;
 • Visa M-3 untuk 'pengunjung sempadan' seperti dalam visa F-3, tetapi untuk pengajian vokasional atau bukan akademik.

3) Visa J - Visa jenis ini adalah untuk pelawat pertukaran antarabangsa yang mengambil bahagian dalam program di AS yang mempromosikan pertukaran budaya. Semua pemohon mesti memenuhi kriteria kelayakan program berkenaan dan ditaja oleh sektor swasta atau program kerajaan. Pemegang visa J biasanya tinggal di AS untuk jangka masa yang singkat, mungkin satu atau dua semester. Pemegang visa J-1 perlu kembali ke negara asal mereka selama sekurang-kurangnya dua tahun pada akhir program pertukaran pelawat mereka. Terdapat dua jenis visa J:

 • Visa J-1 untuk pelajar pertukaran dalam program pertukaran yang berkaitan;
 • Visa J-2 untuk tanggungan pemegang visa J-1.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

F visa; M visa; J visa

Harga dan mata wang

USD 200

Anda mesti membayar yuran SEVIS (AS $200), yang menyokong kos sistem komputer yang digunakan untuk merekodkan penginapan anda di AS. Pergi ke https://fmjfee.com/index.html untuk membayar yuran dan pastikan anda mencetak salinan resit anda dan membawanya ke temu duga visa. Anda mesti membayar yuran SEVIS sekurang-kurangnya tiga hari sebelum tarikh temu duga visa anda.

Anda juga perlu membayar tambahan AS$160 untuk yuran permohonan visa di negara anda di Kedutaan atau Konsulat AS atau di bank yang ditetapkan oleh Kedutaan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa yang datang untuk belajar di AS perlu memohon Visa F, Visa J atau Visa M.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

dalam talian

Setiap Kedutaan AS mempunyai laman web yang menyediakan arahan tentang cara membuat temu janji untuk temu duga visa dan maklumat lain mengenai proses permohonan visa.

laman web:http://www.usembassy.gov/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

 1. Pertama, sekolah atau universiti anda akan menghantar borang yang mengesahkan bahawa anda telah diterima di institusi yang diberi kuasa oleh Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Naturalisasi AS (USCIS) untuk mendaftarkan pelajar bukan pendatang
 2. Kedua, anda perlu membuat temu janji untuk temu duga visa dan membayar beberapa yuran yang diperlukan.
 3. Ketiga, Amerika Syarikat menggunakan borang permohonan visa bukan pendatang baharu, DS-160 yang perlu dilengkapkan dalam talian. Borang ini menggantikan semua bentuk lain.
 4. Keempat, bersedia untuk temu duga visa anda. Adalah penting untuk anda memohon visa anda lebih awal, kerana ini akan memberi anda masa tambahan jika terdapat kelewatan di kedutaan, atau jika anda ingin merayu keputusan sekiranya berlaku penafian. Apa yang anda pakai adalah penting, dan pakaian perniagaan adalah sesuai.

Dokumen yang diperlukan untuk temu duga visa anda mungkin termasuk:

 • Pasport sah untuk sekurang-kurangnya enam bulan selepas tempoh tinggal anda di AS. Anda juga mungkin perlu membawa semua pasport semasa dan lama anda.
 • Borang SEVIS I-20 atau DS-2019 yang ditandatangani (termasuk borang individu untuk pasangan/anak)
 • Borang DS-7002 (untuk Pelatih J-1 dan pemohon visa Pelatih sahaja)
 • Resit yuran SEVIS
 • Halaman pengesahan aplikasi DS-160 dengan kod bar dan nombor ID aplikasi
 • Resit pengesahan pembayaran yuran MRV
 • Salinan bercetak surat pelantikan temu duga visa
 • 1-2 gambar dalam format yang dijelaskan dalam keperluan gambar.

Anda juga harus bersedia untuk menyediakan dokumen berikut:

 • Transkrip dan diploma dari institusi terdahulu telah dihadiri
 • Markah daripada ujian piawai yang diperlukan oleh institusi pendidikan seperti TOEFL, LSAT, GRE, GMAT, dsb.
 • Bukti kewangan yang menunjukkan anda atau penaja anda (iaitu ibu bapa atau penaja kerajaan) mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan tuisyen, perjalanan dan sara hidup anda semasa tinggal di AS.

Anda juga boleh membawa bersama senarai bertulis yang berasingan bagi semua majikan dan sekolah terdahulu anda yang pernah anda hadiri sebagai rujukan.

Bilakah anda perlu memohon?

Memohon visa pelajar AS boleh menjadi proses yang panjang, jadi pastikan anda mula membuat persediaan lebih awal - sekurang-kurangnya tiga hingga lima bulan sebelum kursus anda akan dimulakan. Visa Pelajar boleh dikeluarkan sehingga 120 hari sebelum tarikh pada borang I-20 anda. Visa Pelawat Pertukaran boleh dikeluarkan pada bila-bila masa sebelum tarikh pada DS-2019.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Visa F1 dan J1 membenarkan kemungkinan pekerjaan di AS semasa penginapan anda, manakala Visa M1 tidak. Pelajar dengan visa F-1 boleh bekerja di kampus selama 20 jam seminggu atau kurang. Pelajar yang ingin bekerja lebih lama dan di luar kampus mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada Perkhidmatan Kewarganegaraan dan Imigresen AS (USCIS). Pemegang visa J-2 boleh meminta kebenaran kerja daripada USCIS. Pemegang visa F-2 dan M-visa tidak dibenarkan bekerja dan mesti mendapatkan visa kerja yang sesuai jika mencari pekerjaan.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Sebab yang paling biasa untuk permohonan pelajar atau pertukaran pelawat ditolak ialah orang yang memohon visa tidak membuktikan kepada Pegawai Visa bahawa mereka akan kembali ke negara mereka apabila mereka menamatkan pengajian mereka di Amerika Syarikat Jika anda dinafikan visa mungkin terdapat sesuatu yang boleh anda lakukan untuk membalikkan penafian dan anda mungkin merayu keputusan itu. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menyediakan dokumentasi tambahan yang tidak dibentangkan dengan permohonan awal.