Keystone logo
Afrika Selatan

Belajar Cikgu dalam Afrika Selatan 2024

Belajar di Afrika Selatan

Afrika Selatan, di hujung selatan benua 's, bersempadan dengan Lautan Atlantik di barat dan dengan Lautan Hindi di sebelah selatan dan timur. Negara-negara jiran adalah Namibia di barat laut, Zimbabwe dan Botswana di utara, dan Mozambique dan Swaziland di timur laut. Kerajaan Lesotho membentuk wilayah kecil dalam bahagian tenggara Afrika Selatan.

Afrika Selatan terletak di hujung paling selatan benua Afrika di mana Atlantik dan Lautan India bertemu. Negara ini bersempadan dengan Namibia, Botswana, Zimbabwe, Swaziland dan Mozambique. Di samping itu, negara kecil Lesotho sepenuhnya yang terkandung dalam Afrika Selatan. Afrika Selatan adalah rumah kepada lebih daripada 50 juta penduduk yang datang dari pelbagai budaya dan agama dan yang bertutur pelbagai bahasa. Afrika Selatan adalah negara yang paling perindustrian di Afrika. Unit mata wang adalah Rand Afrika Selatan (R), yang mempunyai kadar pertukaran kira-kira 0.1 USD.

Iklim
Afrika Selatan adalah di hemisfera selatan, jadi musim bertentangan mereka hemisfera utara - musim panas adalah pada bulan Januari dan musim sejuk adalah pada bulan Julai. Garis pantai Afrika Selatan lebih daripada 2,500 km panjang, tetapi banyak daripada tanah yang bersebelahan dengan pantai adalah bergunung-ganang, yang kemudiannya bertukar menjadi dataran yang tinggi di kawasan pedalaman. Bahagian utara negara ini menjadi padang pasir.

Secara keseluruhan, Afrika Selatan mempunyai iklim yang agak kering, dan suhu cenderung untuk menjadi agak lebih rendah daripada negara-negara di latitud sama kerana kawasan pergunungan dan dataran tinggi pedalaman tinggi. Suhu dalaman jarang meningkat melebihi 30 darjah C pada musim panas. Di Cape Town, suhu musim panas maksimum kira-kira 26 darjah C dan suhu musim sejuk minimum kira-kira 7 darjah C.

Kebudayaan
Afrika Selatan mempunyai pelbagai gaya hidup dan pemandangan dengan sesuatu untuk semua orang, dari persekitaran bandar kosmopolitan dan bandar-bandar bersejarah tenang untuk gunung untuk mendaki dan mendaki ke padang pasir untuk safari dan pantai untuk melayari dan menyelam skuba. Di samping itu kepada pertubuhan kebudayaan seperti muzium seni dan galeri seni dan acara-acara seperti teater, tarian dan perayaan, perhentian utama bagi pengunjung adalah Muzium Apartheid yang terletak di Johannesburg. Muzium ini menyediakan wawasan yang kuat ke masa lalu kadang-kadang ganas di negara ini dan perjalanan ke arah pemulihan dan perdamaian.

Masakan Afrika Selatan adalah banyak berasaskan daging dan gril adalah kaedah kegemaran penyediaan. Afrika Selatan juga semakin dikenali sebagai pengeluar wain yang baik.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Malaysia adalah rendah berbanding negara-negara maju lain.A kos apartmen satu bilik di sekitar $ 350- $ 450 US sebulan, dan utiliti menjalankan satu lagi $ 100 US atau lebih. Jemputan makan murah kos kira-kira $ 7 AS dan sederhana berharga makan tiga hidangan untuk dua boleh didapati kira-kira $ 30 Amerika Syarikat.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  229
 • Bahagian utiliti

  30
 • Langganan Internet

  39
 • Pengangkutan tempatan

  36

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  4
 • Tiket pawagam

  5
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Afrika Selatan

Pengajian Tinggi di Afrika Selatan

Pendidikan tinggi dan latihan merangkumi kedua-dua muda dan siswazah darjah, termasuk sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Kedua-dua institusi pengajian tinggi awam dan swasta wujud, termasuk universiti, universiti teknologi, dan institusi menyeluruh. Universiti menawarkan darjah tradisional secara teori dan penyelidikan berorientasikan; institusi lain memberi tumpuan kepada pendidikan profesional dan vokasional dan latihan.

Mengapa Belajar di Afrika Selatan?

Selain peluang untuk belajar dalam bahasa Inggeris dalam persekitaran yang pelbagai budaya, Afrika Selatan mempunyai banyak sekolah bertaraf dunia pendidikan tinggi yang merangkumi negeri-of-the-art penyelidikan bersama-sama dengan program-program yang berkualiti tinggi sarjana. Afrika Selatan mempunyai tiga universiti di bahagian atas 400 universiti di seluruh dunia, seperti yang disenaraikan oleh 2012-2013uk / dunia-universiti-kedudukan / "> Times Higher Education World University Rankings.

Universiti di Afrika Selatan

Afrika Selatan mempunyai 23 negeri yang dibiayai institut pengajian tinggi yang menawarkan ijazah sarjana, termasuk 11 universiti, 6 universiti teknologi, dan 6 institusi menyeluruh. Institusi swasta wujud juga, berjumlah 115. Program ditawarkan dalam kebanyakan disiplin akademik, dan ijazah sarjana dalam pentadbiran perniagaan, ekonomi dan kewangan yang sangat popular. Pelajar antarabangsa adalah dialu-alukan dan menggunakan prosedur permohonan yang sama dengan warga Afrika Selatan.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen tahunan untuk pengajian sarjana berbeza-beza dengan program dan sekolah, tetapi secara umumnya rendah di sekolah-sekolah negeri, daripada kira-kira $ 1,500 hingga $ 5,000 (AS); sekolah swasta adalah agak tinggi. Program sarjana juga berkisar dalam tempoh, tetapi biasanya 1-2 tahun.

Tahun Akademik

Tahun akademik bermula dari Februari hingga Disember dan termasuk dua semester. Setiap semester biasanya terdiri daripada enam minggu kelas, berehat selama seminggu, maka tujuh minggu dalam kelas, dan akhirnya satu minggu untuk belajar (dipanggil minggu belajar keras) dan kemudian peperiksaan.

Pasca Siswazah Peluang

Banyak syarikat multinasional beroperasi di Afrika Selatan, dan graduan dengan ijazah sarjana akan mendapati banyak peluang pekerjaan, sama ada mereka merupakan warganegara Afrika Selatan atau ekspatriat. Sektor industri yang sedang berkembang termasuk automotif, teknologi maklumat, komunikasi, perlombongan, perbankan dan perkhidmatan. Sebahagian besar pekerjaan tertumpu di Cape Town, Port Elizabeth, Durban, Pretoria dan Johannesburg. Untuk mendapatkan permit kerja, seorang pelajar antarabangsa mesti biasanya pertama mempunyai tawaran pekerjaan untuk jawatan yang tidak boleh diisi dalam negara.Walau bagaimanapun, pelajar yang mempunyai kemahiran dalam bidang yang khusus atau pakar-pakar yang berkelayakan dalam bidang-bidang tertentu mungkin boleh untuk mendapatkan permit kerja walaupun tanpa tawaran pekerjaan tertentu.

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa yang belajar di Afrika Selatan dikehendaki mempunyai permit kajian sebelum mereka masuk ke negara ini untuk menghadiri sekolah. Permit pelawat tidak boleh ditukar dengan permit kajian selepas ketibaan. Setelah pelajar telah diterima di universiti, mereka boleh memohon permit kajian di pejabat Afrika Selatan di negara asal mereka.

Insurans Kesihatan

Pelajar antarabangsa dikehendaki mendapatkan Afrika Selatan insurans kesihatan, walaupun mereka adalah dilindungi oleh insurans kesihatan di negara asal mereka. Bukti liputan ini diperlukan apabila memohon visa kajian. Pelajar perlu membayar untuk tahun akademik keseluruhan terlebih dahulu; bayaran bulanan atau lain-lain tidak dibenarkan.

Tips

Walaupun Bahasa Inggeris dalam bahasa yang utama bagi bursa awam dan perniagaan di Afrika Selatan, negara ini mempunyai 11 bahasa rasmi, termasuk Afrikaans (turunan dari Belanda), Ndebele, Sotho Utara, Sotho, Swazi, Tswana, Tsonga, Venda, Xhosa dan Zulu . Para pelajar boleh menghadapi bahasa asli di seluruh negara; Walau bagaimanapun, sebahagian besar Afrika Selatan boleh bercakap lebih daripada satu bahasa Inggeris dan difahami secara meluas.

Sukan yang sangat popular di Afrika Selatan, dengan sukan utama kerana bola sepak, ragbi dan kriket. Sukan lain dengan ketara berikut dan kehadiran antarabangsa termasuk renang, golf, tinju dan tenis.

Keperluan Visa

 1. Visa pelajar Afrika Selatan (dahulunya dipanggil permit belajar Afrika Selatan)
 2. Visa pertukaran Afrika Selatan - Jika anda berumur lebih daripada 25 tahun dan ingin datang ke Afrika Selatan untuk program pertukaran budaya, ekonomi atau sosial, yang dianjurkan antara institusi pendidikan atau badan kerajaan di Afrika Selatan dan satu di negara asing.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

visa pelajar Afrika Selatan; visa pertukaran Afrika Selatan

Harga dan mata wang

USD 47

Yuran permohonan visa pelajar Afrika Selatan bergantung pada negara asal anda tetapi sekitar AS$47.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar antarabangsa yang ingin tinggal dan belajar di Afrika Selatan untuk kursus yang melanjutkan tempoh 3 bulan (90 hari) perlu memohon visa pelajar. Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di Afrika Selatan.

Untuk melayakkan diri mendapat visa belajar untuk Afrika Selatan, sekolah atau kolej itu sendiri mesti terlebih dahulu layak sebagai 'institusi pembelajaran'. Ini bermakna ia mesti berdaftar sama ada dengan Jabatan Pendidikan Asas atau Jabatan Pengajian Tinggi. Jadi jika anda ingin menghadiri sekolah bahasa persendirian atau sekolah yang hanya menawarkan kursus teknikal jangka pendek, anda mungkin tidak layak untuk visa belajar Afrika Selatan.

Sila ambil perhatian: Anda tidak boleh datang ke Afrika Selatan menggunakan visa pelawat dan kemudian terus memohon visa pelajar Afrika Selatan. Anda tidak boleh datang ke Afrika Selatan menggunakan visa pelawat dan kemudian terus memohon visa pelajar Afrika Selatan.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Suruhanjaya Tinggi Afrika Selatan, Konsulat atau Kedutaan

Untuk mendapatkan visa ke Afrika Selatan, pelajar mesti menghubungi Suruhanjaya Tinggi Afrika Selatan, Konsulat, atau Kedutaan di negara tempat tinggal mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Pertama, anda perlu diterima sebagai pelajar oleh sekolah, kolej atau universiti Afrika Selatan yang berdaftar dan menerima surat penerimaan pada kepala surat institusi dan ditandatangani oleh atau bagi pihak pengetua atau pendaftar.

Anda kemudiannya perlu melengkapkan borang permohonan permit kediaman sementara B1-1738 dan membawanya sendiri ke kedutaan Afrika Selatan, konsulat atau komisen tinggi di negara asal anda.

Dokumen berikut mesti diserahkan bersama borang permohonan BI-1738:

 • Pasport sah tidak kurang daripada 30 hari selepas tamat tempoh lawatan yang dimaksudkan
 • Pembayaran yuran yang ditetapkan
 • Sijil vaksinasi, jika diperlukan oleh Akta
 • Bukti kewangan bermakna untuk menampung perbelanjaan sara hidup yang dijangkakan semasa tinggal di Republik dan juga untuk membayar yuran pengajian. Ini hendaklah dalam bentuk penyata bank / wang tunai yang ada / cek pengembara
 • Bukti perlindungan perubatan
 • Deposit tunai bersamaan dengan nilai tiket pergi balik.
 • Dalam kes pelajar Afrika, satu aku janji daripada kerajaan yang berkaitan untuk mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap pelajar dan membayar semua kos, sekiranya perlu untuk menghantar pulang pelajar itu.
 • Laporan perubatan dan radiologi
 • Sijil kelahiran yang tidak ringkas dalam kes kanak-kanak bawah umur.
 • Dalam kes kanak-kanak di bawah umur, butir-butir orang di Republik Afrika Selatan yang akan bertindak sebagai penjaga pelajar dan surat daripada orang tersebut yang mengesahkan penjagaan
 • Keizinan daripada kedua ibu bapa untuk penginapan anda di Afrika Selatan, atau daripada ibu bapa yang mempunyai hak penjagaan tunggal, bersama-sama dengan bukti hak penjagaan tunggal
 • Surat rasmi daripada institusi pendidikan, tempat anda berhasrat untuk belajar, mengesahkan penerimaan sementara dan tempoh kursus.
 • Bukti perlindungan perubatan diperbaharui setiap tahun untuk tempoh pengajian dengan skim perubatan yang berdaftar mengikut Akta Skim Perubatan.
 • Jika anda berumur 18 tahun ke atas, sijil pelepasan polis dari setiap negara tempat anda tinggal selama 12 bulan atau lebih sejak umur 18 tahun diperlukan.

Anda memohon permit pertukaran (visa pertukaran Afrika Selatan) menggunakan borang permohonan yang sama B1-1738.

Bilakah anda perlu memohon?

Masa proses permohonan berbeza dari negara ke negara tetapi membenarkan kira-kira enam minggu.

Visa pelajar adalah sah untuk keseluruhan tempoh kursus pelajar, sebagai alternatif 36 bulan untuk sekolah dan 24 bulan untuk institusi lain.

Visa pertukaran Afrika Selatan - visa ini diberikan untuk tempoh pertukaran, biasanya tidak lebih daripada 12 bulan. Visa pertukaran Afrika Selatan tidak boleh diperbaharui atau dilanjutkan. Sebaik sahaja anda mempunyai jenis permit ini, anda hanya boleh memohon permit kediaman sementara atau tetap selepas anda tinggal sekurang-kurangnya setahun di luar Afrika Selatan.

Masa pemprosesan

6 Weeks

Peluang kerja

Jika anda memegang visa pelajar Afrika Selatan dan sedang belajar di peringkat pengajian tinggi, anda dibenarkan bekerja sambilan tidak lebih daripada 20 jam seminggu semasa penggal, dan sepenuh masa semasa bercuti.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Terdapat banyak sebab mengapa permohonan visa pelajar anda ke Afrika Selatan mungkin ditolak, seperti:

 • Meninggalkan kosong pada borang anda
 • Berbohong tentang apa sahaja dalam permohonan anda
 • Mempunyai pasport lapuk tanpa muka surat kosong
 • Silap eja nama anda pada dokumen
 • Tidak memberikan bukti dana yang mencukupi