Baca keterangan rasmi

64329_estonia2.jpg

Pengurusan Kebudayaan MA Program Antarabangsa beroperasi sejak musim gugur 2002 dengan objektif untuk mendidik pengurus profesional organisasi seni dengan visi, usahawan yang mempromosikan industri budaya, pentadbir dan pembuat perubahan dalam bidang kebudayaan. Program ini diasaskan dengan kerjasama yang erat dengan Akademi Sibelius, Finland dan Tartu University, Estonia.

Pengalaman jangka panjang kami, kepakaran luas dalam pelbagai bidang kebudayaan, rangkaian rakan kongsi yang mencukupi, kami dapat mewujudkan ekosistem yang unik dan kepakaran di mana pelajar, pendidik, profesional kebudayaan, pembuat dasar, artis dan aktivis dapat menarik inspirasi, pengetahuan dan kemahiran untuk membolehkan perubahan dalam bidang masing-masing.

Sejak 2012, program ini diteruskan sebagai Program MA bersama dengan rakan kongsi Perniagaan Perniagaan Estonia dan rakan sekutu Akademi Seni Estonia. Program jont adalah antarabangsa, interdisipliner dan fleksibel dengan penekanan pada pengurusan budaya dan industri kreatif. Program MA ini bertujuan untuk mereka yang berminat dalam mengurus institusi kebudayaan dan projek-projek penganjur - sesuai untuk sesiapa saja yang berpengalaman dalam bidang atau minat dalam budaya. Trend dalam industri kreatif dan pemahaman yang lebih luas mengenai kepentingan pengurusan budaya dalam masyarakat secara amnya memberikan program ini kedudukan yang unik di kalangan kurikulum yang lain. Menggunakan kaedah pembelajaran aktif dan perbincangan yang meriah, kursus ini menawarkan peluang kepada pelajar untuk terlibat dalam wacana budaya, belajar tentang industri kreatif dan keusahawanan budaya dan menyediakan akses kepada rangkaian kreatif. 15 tahun pengalaman telah memberi pemimpin-pemimpin program ini visi yang sangat konkrit untuk bertindak sebagai pemain yang kukuh dan sah di peringkat antarabangsa pendidikan pengurusan budaya profesional menggabungkan pengalaman pengetahuan antarabangsa dengan kaedah pendidikan inovasi Estonia didorong.

Program interdisipliner menghidangkan semua domain kebudayaan dan setakat ini mempunyai hampir 70 orang pelajar lulus.

Oleh kerana tujuan program ini dari awal mula melibatkan kecekapan dari luar negara, lebih daripada separuh pensyarah program ini datang dari luar Estonia, termasuk Finland, Jerman, UK, Denmark, Austria, Poland, Romania, Slovenia , Perancis, Amerika Syarikat, dll. Melibatkan kecekapan antarabangsa untuk kajian induk adalah penting untuk menyediakan pengurus seni masa depan profesional yang mampu untuk operasi bersama dan penciptaan bersama di peringkat Eropah dan global.

Alumni program memainkan peranan penting dalam bidang pengurusan kebudayaan Estonia semasa, yang mempengaruhi pengurusan budaya yang luar biasa. Sepenuhnya diajar dalam bahasa Inggeris, program ini mudah dicapai untuk pelajar asing dan memberi kelebihan umum untuk pelajar di bidang antarabangsa. Pengantarabangsaan juga membolehkan peluang untuk membina rangkaian luas untuk masa depan. Pada masa ini, program telah mengeluarkan 7 pelajar PhD semasa yang aktif terlibat dalam pembangunan akademik bidang pengurusan budaya di peringkat antarabangsa.

Sebagai satu ciri unik, sejak tahun 2013, program ini terlibat dalam membangunkan pemahaman baru mengenai interaksi antara seni dan masyarakat serta meningkatkan kemahiran dan kecekapan para pengurus kebudayaan masa depan untuk memupuk antara muka berharga, serta dalam peningkatan kesan masyarakat Institusi Pengajian Tinggi di dalam projek pembiayaan EU yang Mengendalikan Projek Kesenian dengan Kesan Masyarakat (MAPSI) dan Institusi Pengajian Tinggi untuk Penglibatan Masyarakat (HEISE). Akibat kerjasama antarabangsa dalam projek ini, Program ini menawarkan sekolah musim panas dan kursus inovatif dalam persekitaran dalam talian. Maklumat lanjut mengenai MAPSI www.mapsi.eu.

Untuk menjawab keperluan perubahan bidang kebudayaan yang sentiasa berubah dan untuk mengembangkan impak luar akademia, sejak September 2010 Program Pengurusan Kebudayaan menawarkan latihan untuk pengamal dari bidang budaya yang berbeza. Matlamat latihan dalam perkhidmatan adalah untuk meningkatkan kecekapan pengamal yang bekerja dalam organisasi kebudayaan, mewujudkan forum untuk perbincangan pada masa yang sama.

Program Pengurusan Kebudayaan EAMT adalah ahli Rangkaian Pusat Latihan Pentadbiran Budaya Eropah (ENCATC). Program ini juga menyelaraskan akademi seni ActinArt untuk pendidikan keusahawanan kreatif (Aarhus Royal Academy of Music, Universiti Seni Stockholm, Akademi Sibelius, Akademi Muzik dan Teater Lithuania, Kaospilot dan Sekolah Seni Persembahan Kebangsaan Denmark).

64337_Estonia3.JPG

Pertubuhan Pengajian

Kajian untuk kumpulan seterusnya akan bermula pada September 2018. Kelas-kelas berlaku di pusat Tallinn, dan jadual akan dihantar kepada pelajar baru melalui e-mel pada bulan Ogos. Pengajian dianjurkan sebagai gabungan kursus wajib dan elektif yang disampaikan sama seperti kuliah mingguan yang dijalankan sepanjang semester atau blok intensif selama 3 hingga 5 hari. Ini bermakna pelajar boleh mendapat manfaat daripada program yang fleksibel untuk mengimbangi kajian dengan kerja dan komitmen lain. Tiga semester pertama mempunyai jadual penuh, sementara beberapa seminar semester keempat adalah percuma untuk anda bekerja di tesis MA anda. Sebagai sebahagian daripada pendekatan individu kami kepada semua pelajar, anda mungkin layak mendapat kedudukan yang lebih maju sebagai pengiktirafan terhadap kajian terdahulu dan kerja (program VÕTA). Pelajar antarabangsa juga boleh memohon biasiswa DORA. Maklumat lanjut mengenai program ini akan diberikan kepada pelajar asing selepas kemasukan.

Hasil pembelajaran program

Setelah melengkapkan kurikulum, pelajar akan dapat:

 1. Menunjukkan pengetahuan luas dan sistematik tentang pengurusan budaya, konsep utama, isu dan kaedah penyelidikannya;
 2. Memahami pemahaman mengenai trend semasa dan isu-isu pengurusan budaya, politik budaya dan ekonomi kreatif;
 3. Melihat hubungan antara disiplin;
 4. Mengiktiraf dan verbalize, dengan cara yang kreatif, masalah dan isu pengurusan budaya, serta menyelesaikannya dengan kaedah yang sesuai dengan menerapkan latar belakang sains sosial dan kemanusiaan yang lebih luas;
 5. Bincangkan organisasi kepimpinan dan seni kreatif kreatif, menggunakan pengetahuan teoritis baru dalam kerja praktikal dan pameran analisis diri dalam konteks yang lebih luas;
 6. Mengambil tanggungjawab pemimpin, pengurus atau pejabat kebudayaan tempatan / kebangsaan, usahawan budaya atau penyelidik, menggunakan kemahiran kepimpinan dan kemahiran berpasukan;
 7. Menghantar pengetahuan, profesionalisme dan kecekapan sebagai guru atau pengajar, memaparkan arahan kemahiran prestasi yang baik; berhujah secara lisan dan bertulis pelbagai isu dan teori asas pengurusan budaya;
 8. Berkesan secara aktif dalam kerja berpasukan, baik di tempat kerja dan dalam kehidupan seharian, memaparkan tanggungjawab sosial dan toleransi pameran untuk sikap dan nilai yang berbeza;
 9. Mengambil keputusan yang tepat dalam situasi yang rumit, menunjukkan kesedaran tentang aspek moral dan etika, serta kemungkinan, batasan dan akibat yang lebih luas daripada aktiviti profesional seseorang, membincangkan dan membahas topik dan isu berkaitan dengan kehidupan budaya, industri kreatif dan pengurusan budaya;
 10. Menilai secara kritikal pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh, teruskan lagi dengan kajian profesional atau mengambil bahagian dalam penyelidikan, baik di Estonia dan di luar negeri

Kandungan program pengajian

Satu bidang pengajian utama 64 ECTS:

 • Persekitaran budaya 21 ECTS
 • Kepimpinan dan tingkah laku organisasi 12 ECTS
 • Kewangan dan pemasaran dalam konteks seni 12 ECTS
 • Pemikiran keusahawanan (12 ECTS) dan Kursus khusus (7 ECTS) 19 ECTS

· Kerja Projek (5ECTS)

 • B Kursus yang berkaitan dengan tesis induk 18 ECTS
 • T Sarjana Tesis 30 ECTS
 • E Kursus terpilih 5 ECTS (Kursus pilihan, sama sekali 5 kredit ECTS, perlu dipilih dari modul MK06-MK09).
 • Free selective min 3 ECTS atau MAPSI 5-15 ECTS

Keperluan untuk pengijazahan; dokumen kelayakan - tesis pengajian, peperiksaan:
Penyelesaian program pengajian 90 kredit ECTS: Bidang utama kajian 64 kredit, kursus yang berkaitan dengan modul tesis master 18 kredit, kursus terpilih 5 kredit dan kursus selektif bebas min 3 kredit; pertahanan tesis Master 30 kredit ECTS.

Sijil akhir, diploma, sijil kelayakan:
Diploma Sarjana, Tambahan Diploma

Gelaran yang diperolehi:
Sarjana Sastera dalam Sains Sosial / Sosiiaalteaduse magister


Kerjaya

Graduan dari program kami bekerja di sektor swasta dan / atau awam - kedutaan, organisasi kerajaan, universiti, teater, muzium, NGO, yayasan (contohnya Kultuurikatel, festival filem PÖFF, festival Jazzkaar) dan syarikat sektor swasta. Sembilan puluh lapan peratus (98%) graduan kami bekerja dalam bidang budaya dan industri kreatif.

64338_estonia4.JPG

Syarat Kemasukan

Calon yang berjaya tidak perlu mempunyai kelayakan terdahulu dalam budaya atau seni, tetapi mesti mempunyai sekurang-kurangnya gelar Sarjana Muda dan minat khusus atau pengalaman praktikal dalam bidang kebudayaan. Kami mengalu-alukan semua calon dengan minat yang berminat atau pengalaman praktikal dalam keusahawanan budaya. Maksimum 23 pelajar akan diterima pada 2018. Yuran tuisyen untuk program pengurusan kebudayaan adalah 2500 € setahun. Rektor akademi memegang hak untuk mengurangkan yuran pengajian untuk beberapa kes yang terhad. Calon antarabangsa dan tempatan akan dinilai berdasarkan kriteria yang sama dan hasil esai masuk dan temu duga. Tajuk terperinci mengenai esei akan diumumkan pada bulan Januari.

Tarikh akhir permohonan: 4 Jun 2018.

Dokumen yang diperlukan:

 • borang permohonan (melalui dreamapply.com);
 • dokumen yang mengesahkan penyempurnaan peringkat pendidikan terdahulu termasuk sijil dengan gred atau tambahan diploma (baik asal dan satu salinan);
 • 1 gambar pasport (30x40 mm);
 • kad pengenalan atau pasport dengan salinan halaman butiran peribadi termasuk kod pengenalan peribadi anda;
 • dokumen mengesahkan perubahan nama, jika pemohon telah mempunyai perubahan nama (kedua-dua asal dan satu salinan);
 • CV dalam bahasa Inggeris;
 • esei dalam bahasa Inggeris (3-5 halaman A4) mengenai topik yang berkaitan dengan pengurusan budaya (topik yang akan diumumkan).

Dokumen hendaklah dikemukakan kepada Jawatankuasa Kemasukan. Dokumen yang dihantar tidak akan dikembalikan.

Semua calon calon memohon melalui www.dreamapply.com. Selepas kemasukan, calon juga boleh menghantar salinan dokumen mereka secara elektronik kepada luasuvott@ema.edu.ee dan anna@ema.edu.ee. Asal (atau salinan diperakui) boleh dibentangkan atau dihantar ke Akademi kemudian.

Wawancara kemasukan akan berlangsung di Tallinn pada akhir bulan Jun. Wawancara video melalui Skype adalah mungkin untuk pelajar asing. Masa untuk wawancara akan dijadualkan dengan setiap calon secara individu. Wawancara itu akan diadakan dalam bahasa Inggeris.

Lain-lain

Penginapan: Pelajar kami boleh menyewa bilik di asrama baru kami di pusat bandar. Muusa Majutus telah ditubuhkan oleh Akademi Seni Estonia dan Akademi Muzik dan Teater Estonia.

Kenalan:

Anna Maria Ranczakowska

Penyelaras program

Program Pengurusan MA Antarabangsa

Pusat Pengurusan Kebudayaan dan Kemanusiaan

64330_estonia.JPG

Program diajar dalam:
English
This course is Campus based
Start Date
Ogos. 2019
Duration
Sambilan
Sepenuh masa
Price
2,500 EUR
Deadline
Permintaan Maklumat
Deadline for submission of the application documents. For more details please see the entry requirements
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for submission of the application documents. For more details please see the entry requirements

Ogos. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for submission of the application documents. For more details please see the entry requirements
End Date